Results 1 to 19 of 19

Thread: Pokusi kemija, fizika za predškolce

oriel's Avatar

Default Pokusi kemija, fizika za predškolce

Kao što naslov kaže, tražimo ideje za jednostavne, zabavne pokuse izvedive doma sa stvarima iz domaćinstva, a prilagođene predškolskoj djeci.
    T je strašno zanimljiva reakcija octa i sode ( sad stalno hoće prati WC ), pa smo miješale vodu i ulje i mi bi još.
    Možda preporuka za neku knjigu...

Imaš knjigu Pokusi s vodom od Školske knjige. Nama je bila zanimljiva.

edit: evo linka na knjigu http://www.profil.hr/knjiga/pokusi:-voda/6781/
    Last edited by larmama; 26.03.2010 at 09:48.

Uzmi kockicu leda.
    Na bocu ili nešto tako visoko i usko stavi kockicu leda.
    Na komadić žice zaveži nešto teško sa svake strane ko uteg pa žicu stavi preko leda, a utezi da vise bočno.

Čekaj.
    Žica će proći kroz led, ali on će se opet spojiti i žica će se naći usred leda

Suzizana's Avatar

stavi mrvice hipermangana u vodu i gledaj kako se rastapaju, nastat će prekrasne nijanse boja od svjetlo roze do tamno ljubičaste, ovisi koliko mrvica staviš.
    stavi u vodu malo vodene boje da se voda oboji i unutra stavi preko noći narcisu. do jutra će promijeniti boju.

enela's Avatar

Super knjiga http://www.profil.hr/knjiga/100-znan...h-pokusa/7529/
    Staklenu čašu napuni vodom, poklopi komadom čvršćeg papira, drži papir rukom i okreni čašu. Sila na papir zbog tlaka zraka veća je nego težina vode u čaši i papir ostaje "zaljepljen" uz čašu. Začađi metalnu žlicu (jako) i kad se ohladi stavi u nju kap vode. Ovo radi vani: otvori bocu cole (0.5 L), ubaci unutra dva mentosa (ili neki drugi pepermint bonbon) i zbriši (da te ne pošprica), a možeš i bonbone staviti u balon, pa balon navući na bocu (drži ga) i istresti bobnbone u colu. Klincima u toj dobi su zanimljivi pokusi s površinskom napetosti (stavi iglu da pluta na vodi). Osim vode i ulja, možeš u čašu još dodati i neki gusti sirup za sok, pa ćeš dobiti tri šarena sloja.

Quote Originally Posted by enela View Post
    Super knjiga http://www.profil.hr/knjiga/100-znan...h-pokusa/7529/
    Staklenu čašu napuni vodom, poklopi komadom čvršćeg papira, drži papir rukom i okreni čašu. Sila na papir zbog tlaka zraka veća je nego težina vode u čaši i papir ostaje "zaljepljen" uz čašu. Začađi metalnu žlicu (jako) i kad se ohladi stavi u nju kap vode. Ovo radi vani: otvori bocu cole (0.5 L), ubaci unutra dva mentosa (ili neki drugi pepermint bonbon) i zbriši (da te ne pošprica), a možeš i bonbone staviti u balon, pa balon navući na bocu (drži ga) i istresti bobnbone u colu. Klincima u toj dobi su zanimljivi pokusi s površinskom napetosti (stavi iglu da pluta na vodi). Osim vode i ulja, možeš u čašu još dodati i neki gusti sirup za sok, pa ćeš dobiti tri šarena sloja.
    Što će se dogoditi???

oriel's Avatar

Hvala cure, probamo
    U međuvremenu smo ´pokusirale´ površinsku napetost.
    I širu posudu ili dublji tanjur uliti mlijeko, ukrug ukapati nekoliko kapi boje ( mi smo koristile tekuće prehrambene boje ) te onda u sredinu kapnuti tekući deterdžent.
    Boje se ´razbježe´ prema rubu posude.
    Jako zabavno.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by oriel View Post
    Hvala cure, probamo
    U međuvremenu smo ´pokusirale´ površinsku napetost.
    I širu posudu ili dublji tanjur uliti mlijeko, ukrug ukapati nekoliko kapi boje ( mi smo koristile tekuće prehrambene boje ) te onda u sredinu kapnuti tekući deterdžent.
    Boje se ´razbježe´ prema rubu posude.
    Jako zabavno.
    Ovo smo mi radili na "ekonomičan" način - masna rajngla u sudoper, unutra nalili vodu, pričekali da se naprave masni krugovi (pogotovo ak je neki saft od gulaša, s crvenom paprikom) i onda ukapali deterdžent za suđe.... a mast se razbježala na isti način!

enela's Avatar

@makita - kap vode ostaje u "komadu", ne razlije se.

Površinsku napetost možete klincima jednostavno predočiti: balon nategnuti preko staklenke i napraviti rupicu iglom ili škarama. Balon "bježi" prema rubovima, a isto se događa i s površinskom napetosti.

Ponešto ćemo isprobati

ivana zg's Avatar

ovo je super...ima tko još koju ideju..voda, magnet, masa, vatra....onda mali istraživači..ima li tko kakavu zanimljivu ideju?

ivana zg's Avatar

ima li kakava stranica na netu...našla sam super stranicu ali je na francuskom....malo mi je komplicirano...

ivana zg's Avatar

http://forum.roda.hr/threads/13671-kemija-fizika-pokusi

evo našla nešto na razumljivom jeziku...ima na engloskom koliko hoćeš
    http://djetinjstvo.ba/index.php/rizn...u-mali-naunici-

bilbo7's Avatar

treba mi hitna informacija:
    klinjo treba iz kemije napraviti kristale od krupne morske soli
    mi smo radili od sitne, pa prof. nije zadovoljna jer su kristali premali
    nabavili smo krupnu sol, pa me zanima koliko treba biti zasićena voda da kristali budu ok
    npr. koliko na pola teglice od pekmeza vode treba staviti žlica soli?

otapati dok ne ostane soli u suvisku; ili jos bolje vodu malo zagrijati pa otapati do suviska
    isti pokus se moze napraviti otapanjem modre galice (plavo-zeleni kristali)

Marija's Avatar

Za dobivanje krupnih kristala dobro je pripaziti i da se prezasićena otopina polako polako hladi i da izbjegavate bilo kakvo potresanje - jer se onda stvara više centara kristalizacije i nastaju sitni kristali.

A možeš probati prirediti dvije otopine pa u jednu dodati jedan kristal krupne soli i nadati se da će on poslužiti kao centarkristalizacije za nastanak novog krupnog kristala.

Ima jedan zanimljivi crtić "Avanture kompasa i budilice". Moj sin ga obožava gledati jer kompas pokazuje budilici znanstvene pokuse koje on kasnije pokušava napraviti i kod kuće!

Djeci je super zabavno kako baloni prde. Znate oni obični za rođendane, napušete, i onda pustite a oni lete u lupingu po zraku velikom brzinom uz prđenje, za prvaše predobro, izaziva veselje i viču još, još

papirnati avioni mogu ima nešto reći o uzgonu (ako znate objasnit) ja praim avione, a tata objašnjava zašto služe zakrilca i koja treba napravit da avion ide lijevo ili desno