Pozdrav!
Nisam znala kako bih stavila naslov, a da bude jasno o čemu se radi...
Naime, moji kumovi (Talijani) su u procesu usvajanja (nacinalnog, tj. talijanskog), zajedno s njima MM i ja proživljavamo sve i iščekujemo dolazak njihove curice. Ali ima puno stvari u njihovom postupku koje su mi nejasne, i čini mi se različite od uobičajenog postupka kod nas, koliko sam vidjela čitajući forume...
Evo što mi je nejasno, pa moli vaš komentar (iskustva):
- Koliko sam shvatila oni imaju testiranja, posjet soc. radnika, razgovore, i kao zadnje razgovor sa sudcem koji donosi konačnu odluku o tome mogu li biti posvojitelji (kod nas je drugačije, zar ne?)
- Što se tiče kriterija o djetetu, kažu da je dobna granica veliki problem tj. da ako se navede da želiš dijete do 3 godine, da su skoro nikakve šanse da se dobije odobrenje. Tako da je zapravo preporučljivo da se kao donja dobna granica stavi 7 godina. Kako je kod nas iskustvo oko toga?
- Nakon odluke da mogu psvojiti dijete, čekaju poziv sudca, dok se ne pojavi dijete koje bi potencijalno mogli posvojiti (kod njih nema direktne veze s centrima, tako da dok čekaju ne mogu nikoga kontaktirati).
- Oni su prije par tjedana dobili poziv, mogu posvojiti curicu od nepunih 7 godina.Osim njih, u konkurenciji su bila još dva para. (Kako vidim, i kod nas se zove više paova za isto dijete?). Sudac je odlučio da su to oni!
- E sad... nakon toga su opet bili na razgovoru sa sudcem, gdje im je dao osnovne informacije o djetetu (ime, povijest, pokazao sliku). I sad su opet na čekanju... Dijete ima svog soc. radnika s kojim nemaju direktan kontakt, ne znaju čak ni u kojem je gradu, i moraju opet čekati dok im se ne javi soc.radnik djeteta.
- Od toga je prošlo 10ak dana, i možete zamisliti kako su nestrpljivi! Nemaju koga zvati, samo čekaju, a znaju da su oni odabrani! To je bitno drugačije nego kod nas, zar ne? (Kad kod nas posvojitelji mogu prviput vidjeti dijete i koliko otprilike traje proces zbližavanja, dok dijete dođe doma?)
- Osim toga, njiova curica još nije zapravo trajno oduzeta roditeljima, i koliko sm shvatila roditelji još uvijek imaju mogućnost tražiti dijete, nekih cca godinu dana. Tako da će oni biti skrbnici taj period, do konačnog posvojenja. Radi li se tako i kod nas?
- I još me zanima prosjek dobi djece koja se posvajaju kod nas. Ona mi kaže da je u Italiji jako rijetko da se dobije dijete mlađe od 3 godine. Oni oboje imaju 35 godina, a možda je i to razlog da je kandidat starije dijete. Jako su sretni i istovremeno preplašeni... pretpostavljam da se tako nekako svi osjećaju u ovo razdoblju u kojem su oni...
Pono pitanja... ali voljela bih dobiti vaše odgovore/mišljenje, jer smo jako bliski s njima, i ovo doživljavamo kao proširenje naše obitelji...![]()