Uf, ja kad čitam ovu temu sve mi nekako bude žao tijesta, te ga mlatite, te ga bacate o stol, te lupate njime
Ja sam davno htjela da mi netko kaže točne omjere za tijesto, ali nikad nitko nije jer to kod nas svi rade od oka. Onda me svekrva naučila da nije bitno od oka zapravo, nego kakvo je tijesto pod rukom.

Ja stavim brašno u zdjelu, napravim malu grabicu u njem i onda dodam soli, ulja i mlake vode, nekad malo octa. Ali stvarno malo, nekoliko kapi. U ovoj fazi sam i dosta štedljiva s uljem, barem koliko mi se "od oka" vidi prema brašnu u gornjim receptima.
Mijesim rukom u zdjeli dok ne postane prilično jednolično, pomalo ljepljivo za dlanove. Onda ga istresem na ravnu površinu, malo pobrašnjenu, i mijesim. Ja bi rekla da ga ja "masiram" rukom. Utisnem dlan u tijesto tako da ga malo razvučem po površini i odmah ga prstima privučem natrag u dlan. Baš kao da ga masiram. I tako puno puta, dok ne postane skroz glatko i jednolično. Ne treba pretjerivati s podsipavanjem brašna da tijesto ne bude pretvrdo, tek toliko da se ne lijepi za dlanove. I onda ga vratim natrag u zdjelu da odstoji.
Ja ga ne uljim prije stajanja, nego ga posipam s malo brašna i pokrijem krpom. Treba malo odstajati, ali ne treba pretjerivati, pola sata je dovoljno.

Tijesto stavim na pobrašnjenu plahtu, stolnjak i malo razvučem valjkom. Premažem lagano zagrijanim uljem ili kombinacijom ulja i margarina. I onda kreće razvlačenje. Ruke idu pod tijesto i najprije se razvlači sredina, a onda krajevi. Tijesto mora biti skroz tanko, gotovo prozirno, inače kore budu pretvrde kad su pečene. Poškropim još malo masnoćom, stavljam nadjev na jedan kraj tijesta i onda rolam stolnjak preko stola. Gotov mlinac siječem rukom i slažem u protvan po duljini. Nekad za sirne štrukle tanjurem režem odmah na komade za jesti pa stavljam u protvan.

Od nadjeva mi stavljamo sir, nadjev za bučnicu, jabuke, trešnje, višnje... Čak sam radila i od grožđa.