-
Često pravim vučeno tijesto jer je to kod nas kolač br.1, a i pite.
Radim od 0,5 kg glatkog brašna
3 dl mlake vode, u vodu dodam
3 ž ulja
par kapi octa
malo soli
Zamjesim tijesto , mjesim dok mi se ne odvaja od ruke. To podjelim u 3 loptice, premažem ih uljem i pokrijem tako da pokidam vrećicu za duboko pa pokrijem te loptice da se neuhvati korica. To mi stoji pola sata, ponovo premažem lopticu i rukama razvučem sredinu a onda stavim na krpeni stolnjak i razvlačim od sredine prema van. Od te loptice bude tijesto otprilike veličine 90x70 ( razvlačim da bude četvrtasto ) Od te kore imam tri štruce veličine tepsije iz štednjaka.
Dakle od pola kg brašna imate tri loptice puta tri štruce ( ne pada mi na pamet drugi izraz
) U jednu veliku tepsiju od štednjaka stane 5-6 štruca.
Ponekad radim svako tijesto ( lopticu ) sa drugim nadjevom . Količina nadjeva je stvar ukusa.
Jako je bitna kvaliteta brašna, jer ako u brašnu nije kvalitetan gluten , nema razvlačenja, kida se i nije tanko tijesto.
-
ja se baš nisam proslavila
nisam uspjela razvući, kidalo mi se jako
pa sam pretjerala s nadjevom
pa sam to motala, na jednu stranu sam stavila nadjev, pa motala, pa je to pucalo, pa curilo, pa su ispale hrge tijesta i nakupine nadjeva
ma ne može biti jednako sa svim brašnima
ali ne izvlačim se na brašno, kod mene je neznanje
i kako se to rasteže?
ja sam razvaljala koliko sam mogla
i onda sam išla rastezati
stolnjak sam posula brašnom
da li se gore brašno sipa ili se uljem šprica, pa rateže?
kako rastezati da se rasteže i sredina, a ne samo krajevi?
htjela bih se maknuti od gotovih kora, jer stvano volimo štrudle, ali ovo me obeshrabilo
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma