da je ovo pljuvanje po članku i čovjeku negdje drugdje, moj bi post bio tamo drugdje
da je ovo pljuvanje po članku i čovjeku negdje drugdje, moj bi post bio tamo drugdje
joj curke ja svratim svako malo da vidim ima li sta novoga a vi jos uvijek o tome.......
iva mia kako je proslo ??
ovo nije pljuvanje već argumentirana diskusija! I najlakše je zabiti glavu u pijesak. Ono što mene zanima, koliko košta prodaja morala, načela, obraza i struke?
X
...i vibrati, a netko će se drugi izboriti za to da Hrvatsku maknu s liste fundamentalističkih zemalja po pitanju IVF-a i da konačno dobijemo liječenje kakvo zaslužujemo.
Samo da kažem da je moja borba počela s 27 godina. I da će se na žalost 100% još nekim curama ovdje na forumu dogoditi kao i meni da dođu do 36 i da shvaćaju da se borba približava kraju. Izjava liječnika u kojoj ovako intenzivno napada svoje pacijentice (mi smo bili njegovi pacijenti i odgovaramo točno 0% profilu opisanom u članku) uistinu nije na mjestu. Ja se samo nadam da će uskoro dati demanti negdje i da su mu HDZovi novinari iskrenuli izjavu. Dr. B je dok sam bila njegova pacijentica bio vrlo fin i činio se dobronamjernim, a Vjesnik je poznat po svom režimskom stilu.
Po meni ova diskusija pripada baš ovdje.
Sve je to lijepo i fino sto dr. B. govori i kada ne bi postojala pozadina, odnocno tocno odredjeni razlog zbog kojeg je ovaj intervju napravljen bas sada i na ovakav nacin, ne bi covjek rijec rekao!
Ali, mi ovdje jako dobro znamo kuda sve to vodi i s kojom namjerom. I od tuda nasa ogorcenost, razocarenje, ali i bespomocnost sto su nas pacijente, sada je potpuno jasno, lijecnici ostavili na cijedilu...![]()
Meni se ne sviđa što govori jer to jednostavno nije istina ja vjerujem da veliki udio pacijenata sa ovog foruma nije živio hedonistički, niti je ganjao nekakvu karijeru (radiš jer moraš da preživiš što je daleko od karijere), i sumnjam da je većina nas živjela promiskuitetno,
Počeli smo sa MPO-om sa svojih 27 godina i sada imam 32 god, brisevi su mi uvijek bili uredni, ne pijemo, ne pušimo i ne drogiramo se, niti smo gojazni. Jedino za što sam "kriva" je da imam endometriozu za koju se ni danas ne zna zbog čega nastaje (sumnja se na genetsku povezanost) i kod mm spermiogram varira od normo do asthenoterato. No ko šta doktor kaže mnogi muškarci imaju takav spermiogram i djecu bez problema, a nama se ne hvata i onda mi samo još fali da mi doktori spočitavaju nešto.
Ja mislim da pitanje molu uopće nije glupo ni irelavantno ali da bi se shvatilo značenje treba malo dublje kopati
Mujice, a da se ti lijepo sada vratiš u mračnu zonu ograničenosti i neznanja odakle si došla/došao. Aurorin potpis je fakat današnjeg stanja mpo u hrvata - od čega je gori samo tvoj avatar!
Ja kao liječnica mogu samo izraziti svoje žaljenje da jedan liječnik može imati takav stav o svojim pacijenticama. On sam je po treći put postao tata i ne baš po njegovom u " najboljim godinama".
Sigurno nije slučajno da je dao takvu izjavu pred najavljeni kongres, nažalost.
Previše ima nekih drugih okolnosti koje utječu na sve što se sada događa. Jasno je svima koji su u MPO da rezultati nisu dobri po ovom zakonu, ali će biti takvim prikazanim ( npr od 6 punkcija na VV dobijene su stanice kod dvije žene, a pitanje što je bilo dalje idr.)
Dr. je simpatičan, ali je nažalost previše pritisnut od nekog iznad sebe.
Oho... gospođa liječnica--- prvo, jako je neprimjereno i irelevantno ovdje iznositi tuđe privatne stvar i i komentirati na način na koji komentiraš što je čovac postao treći put tata.
Ja kao kuhar, biciklist i meditativni mudrac nigdje u članku ne vidim da on iznosi svoj stav o pacijenticama-
On u tom članku iznosi stručne stavove o uzrocima neplodnosti, o uspjesima potpomognute oplodnje, neke tehnikalije, podatke o učestalosti neplodnosti, neke statističke pokazatelje, usporedbe hrvatske sa drugim zemljama.... a ne nekakav osobni stav o pacijenticama.
Iznosi činjenice i ne svrstava se.
Neovisno o tajmingu, to što je napisao su jednako bile stručne činjenice prije godinu dana kao i sada. Ako su ga sada o tome pitali, bi li trebao izmišljati kojekakve prićicee zbog tajminga?
Ako znaš točnije podatke, iznesi ih. Pokušaj biti jednako objektivna i ne svrstavati se ni na koju stranu.
mujica, žao mi je da niti si upoznata s novim zakonom, niti si upoznata sa svjetskim trendom u liječenju, niti si upoznata da seu HR izlaže i majke i djecu nepotrebnim rizicima, niti si upoznata s činjenicom da iz MZSS-a dolaze laži koje mi stalno demantiramo. Samo informirani pacijent zna o čemu Aurora govori. I na moju veliku žalost, informirani pacijent zna da mu je uskraćeno pravo na liječenje zbog religijskih i stranačkih uvjerenja ministra. Nas muči zašto su NEKI doktori odjednom promijenili ploču, jedan po jedan. Činjenica je da ESHRE ocjenjuje našu praksu lošom, tako da nije upitna znanstveno-medicinska komponenta.
Opa Mujice, ponestalo ti prostora na cjepivu pa sad malo gacaš po potpomognutoj? Ajd se ti vrati usvoj sokak a ovaj ostavi onima kojih se životno tiče.
Probaj razumjeti da ovakav članak uoči kongrasa o MPO nije samo stupac u novinama nego jezičac koji preteže na vagi u korist jednog protuustavnog i nadasve nehumanog zakona.
mujica tebi kojem je cilj očito neargumentirano napadanje i podbadanje jest ovo irelevantno i glupo pitanje, ali takav komentar samo govori o tebi i tvojim motivima. Stoga, pametnom i jedna dosta...
Molu, nakon što za nekoga čije je ovdje ime i prezime poznato, zbog svog subjektivnog shvaćanja članka napišeš da je prodao moral, načela, obraz i struku, te pitaš koliko to košta, bolje ti je da se pokriješ ušima nego da kritiziraš moj odgovor na tvoje idiotsko pitanje.
Jer jeto što si učinila toliko bezobrazno da nemaš kao takva pravo kritizirati moje "napadanje i podbadanje".
Čak i u vitualnom svijetu je to bezobrazluk nakon kojega je bolje da se poklopiš ušima i šutiš.
Ali vidim da ovdje ima onih koji misle da tvoje pitanje nije glupo.
Pa neka odgovore, ako misle da je pametno. Možda su se bavili takvom trgovinom, pa znaju.
Posljednje uređivanje od mujica : 11.05.2010. at 05:04
Evo mene cure...nisam se uspjela prije javiti...bila sam na punkciji al na žalost nismo dobili j.s.....komaaaaaaaa....baš sam sva van sebe.....trbuh me ubija od bolova.....sad radimo malu pauzicu do jeseni jer nemam snage za još jedan prirodnjak....vjerujem da će sutra biti bolje....hvala Vam što se brinete za mene..cure moje drage![]()
Iva Mia 2009, žao mi je. Nadam se da se nećeš ljutiti što sam te ubilježila na listu žena koje nisu došle do transfera po novom zakonu jer pokušavamo pokazati koliko je po novome odustanaka i nedolaska do tansfera, na žalost, prije je nedolazak do transfera bio velika iznimka, jer se išlo na punu stimulaciju i oplođivalo sve dobivene stanice.
a joj iva mia zao mi je..
..idemo dalje.....odmori se do jeseni , a mozda se desi kao u tihic prirodno ee nikad se ne zna.....
Iva Mia 2009, baš mi je žao. Iskoristi sad ljeto da se odmoriš pa u nove pobjede, a prema tvom potpisu, zbilja se možeš nadati i prirodnoj trudnoći
Pretpostavljam da ćeš na jesen ići s jačom stimulacijom, nema smisla da opet ne bude stanica.
Žao mi je da se sad na ovoj generaciji vježba blaga stimulacija pa su, kao što ina33 kaže, postupci bez jajnih stanica daleko od iznimke. Prije donošenja ovog zakona, ako bi i došlo do toga, događalo se uglavnom u prirodnjacima.
mujica, rasprava je bila potaknuta člankom u kojima se navode uzroci neplodnosti, mi, MPO pacijenti, smatramo da nisu u potpunosti točni. I to su bili jedini razlozi otvaranja rasprave, a niko nije imao namjeru vrijeđati doktora na osobnoj razini, ali, mi pacijenti smo uvrijeđeni.
upozorit ću vas ovdje odmah sve zajedno zbog načina komunikacije i rječnika
takva doista nije uobičajna na ovom pdf-u i ovdje se neće dalje tolerirati ovaj nivo komunikacije s niti jedne strane
molim vas da to poštujete nadalje
ovo pišem kao osoblje foruma
ovo pišem kao ja BHany i članica Građanske inicijative osoba koje se bore protiv MO zakona
mujica, obzirom da ti ovaj pdf nije domicilan, pretpostavljam da si ovo komentirao ne udubivši se u ovaj problem s kojim se mi ovdje vrlo teško i dugo borimo osobito otkad nam je donesen ovaj substandardni zakon kakvog nema nigdje u europi... a tamo gdje ga je bilo i liječnici i pacijenti su nastojali da se promjeni te je ustavni sud to i učinio nakon utvrđenih činjenica i provedenog postupka
zato te molim da doista pokušaš shvatiti nas - ne kao nekoga tko ima neštio protiv svojih liječnika jer, ako proučiš topice po klinikama vidjet ćeš da ih iznimno cijenimo i sa stručne strane imamo u njih veliko povjerenje, ali istovremeno nam je teško što nas ocjenjuju ovako paušalno te što je njihovo mišljenje u posljednjih 9 mjeseci malo promjenjeno od prvotnog te je skrenulo na stranu politički korektnijeg i poželjnijeg
za sve ovo postoje dokazi i citati i mi ih kao Građanska inicijativa imamo i skupljamo iz medija...svi se nalaze na ovom forumu
bilo bi lijepo da nam se pridružiš jer sam sigurna da bi mogao konstruktivno sudjelovati u svemu što radimo - možeš vidjeti na ovom (i pdf-u ispod) prikupljenje statistike, novinske članke, izjave...svjetskih stručnjaka, naših stručnjaka, političara, rezultate istraživanja, različitih stručnih kongresa... možda ćeš tada moći suosjećati s neplodnom populacijom i shvatiti naše razočaranje liječnicima koji daju ovakve izjave, dok svugdje u svijetu, liječnici - stručnjaci, mpo-vci daju izjave sasvim drukčije i staju na stranu svojih pacijenata...
također ćeš vidjeti količinu posla i vremena koja je ovdje utrošena upravo da bi se moglo kvalitetno argumentirati u javnuim debatama, pred medijima
za početak ću staviti ova dva najsvježija (vezano za temu članka) prikupljena podatka...
http://forum.roda.hr/showthread.php?...76#post1618276
ili malo šire, a vezano za zakon u cjeliniTalijanski IVF izvještaj za 2007. godinu
http://www.salute.gov.it/imgs/C_17_p...4_allegato.pdf
stranica 34 od 94, slika 1.6
Uzroci neplodnosti kod 33.169 parova koji su se podvrgli izvantjelesnoj oplodnji
- Muški faktor 34.3%
- Problemi s jajovodima 13.2%
- Problemi s ovulacijom 5.2% (PCOS i ciste na jajnicima)
- Endometrioza 6.0%
- Smanjena rezerva jajnika 5.2%
- Višestruki spontani pobačaji 0.6%
- Višestruki ženski faktor 6.6%
- I ženski i muški faktor 16.3%
- Neobjašnjena neplodnost 12.2.%
Molim vas da mi onda netko objasni zašto se tvrdi da je glavni uzrok neplodnosti odgađanje rađanja? Smanjena rezerva jajnika se dogodila u 5.2% slučajeva.
ali jasno vidljivo da je najčešći i najteži uzrok teški muški faktor
http://forum.roda.hr/threads/55727-s...8Denja-na-3j.s.
na kraju, još jednom molim da se svi zajedno vratimo na pristojan nivo komunikacije te na temu u kojoj cure dijele svoja iskustva s SD-astatistike iz Italije poslije ukidanja ograničenja na 3j.s.http://www.agi.it/research-e-svilupp...00_nati_in_piu
agi = Agenzia Giornalistica Italiana - talijanksa novinska agencija
Oplodnja: studija, nakon ukidanja ograničenja na 3 zametka: 700 djece godišnje više
Rim, 7.5.2010.
Više rođene djece, 700 u godinu dana, i manje spontanih pobačaja. To su rezultati odluke Ustavnog suda koji je prošle godine promijenio zakon br. 40 o potpomognutoj oplodnji, dopuštajući ukidanje gornjeg maksimuma od 3 zametka i zamrzavanje preostalih zametaka. To proizlazi iz studije iz više centara - klinika Humanitas iz Milana, Tecnobios procreazione i G.E.N.E.R.A., koja je danas predstavljena na kongresu talijanskih društava reproduktivne medicine. Studija uspoređuje rezultate 7 mjeseci prije i 7 mjeseci poslije uvođenja preinaka zakona br. 40 od strane Ustavnog suda. "Presuda broj 151 Ustavnog suda - podsjeća dr. Filippo Ubaldi iz G.E.N.E.R.A. - podvlači dvije važne točke: autonomiju i odgovornost liječnika da odredi broj zametaka za vraćanje ženi, minimizirajući rizike za zdravlje žene i eventualnog ploda; i primjena zamrzavanja zametaka "koji su stvoreni ali ne i vraćeni zbog medicinske odluke"". "U studiju je - ilustrira Ubaldi - uključeno 6.976 postupaka izvantjelesne oplodnje, a povećao se broj održanih trudnoća (nakon 20. tjedna trudnoće) nakon primjene presude broj 151 koja je porasla s 20.2% na 22.2% i smanjenje spontanih pobačaja s 24.1% na 20.4%
Prevedeno u brojke ovo znači da će nakon presude broj 151 za svake 52 održane trudnoće dobiti još jedna. Budući da se u Italiji svake godine izvrši oko 40.000 postupaka izvantjelesne oplodnje ovo povećanje nakon Presude br. 151 znači da će se na ovaj način roditi 700 djece više godišnje"
Ovo poboljšanje - dodao je - je još mnogo veće u slučajevima teškog muškog faktora kad se postotak održanih trudnoća povećao s 26.5% na 35%.
Ove razlike bit će još značajnije, kad kroz nekoliko mjeseci, budemo mogli dodati trudnoćama iz svježih zametaka one dobivene transferom zamrznutih zametaka, dobivajući tako ono što se zove "kumulativna stopa trudnoće".
nadam se da daljnja rasprava o ovom konkretnom novinskom članku nije potrebna
ukoliko mislite da jest, otvorite zasebnu temu...
Iva Mija hrabrić,opusti se i pokušaj do 9 mj ne misliti na to zabavi se nečim i zaokupi,a onda u 9 mj dalje u nove pobjede,a tko zna možda ti neće trebat kad se opustiš možda se dogodi jedna bembolina.(lako je meni govoriti znam,znam)Pusa ljubek
molila bih moderatore da nam otvore novu temu Potpomognuta na SV.DUHU i da sluzi onome cemu treba, i da se ova rasprava zavrsi ili prebaci negdje drugdje.
meni je ovo puno jači nož u srce, nego komentar od mujice koji nema veze s našim problemom, a ima potrebu zaštiti liječnike. kao da živimo na različitim planetima.
There is a happy land where only children live
You've had your chance and now the doors are closed sir, Mr. Grownup
Go away sir
(je li otvorena nova tema? tj. je li rasprava o članku prebačena nekamo drugdje ili ukinuta?)
Iva Mia, žao mi je. sad lijepo preko ljeta skupi energiju i snagu za dalje. nadam se da će uspjeti. ja sutra idem kod dr. B na dogovor što i kako dalje. da li ćemo čekati ili idemo u stimulirani.
Hej, cure, samo da se javim.
MM i ja smo obavili i P&P savjetovanje i vađenje krvi i zapisani smo za lijekove u lipnju. Sad čekamo da nas pozovu (i u međuvremenu se nerviramo).
Meni se vratila endometrioza (5 cm l.j.) pa me dr. T. preporučila za IVF, a ako ne uspijemo, opet moram na operaciju na jesen.
Pozdrav svim trudilicama, čekalicama i pikalicama, a trudnicama želim školski trudnoću.
P.S. 22. veljače moja je seka (trudnica s SD) rodila prekrasnu curicu, Rene, i sada sam ponosna teta jednog malog anđelčića koji se upravo sada buni da je gladna. Cure, ne gubite nadu. Usprkos zakonu, prirodi i svim drugim preprekama, i mi budemo jednog dana mame.
Hvala beba.2, trebalo bude nam.
Tebi također za buduće postupke.![]()
meni su lijekovi stigli za 3tj. u cetvrtak idem po njih....nadam se da mi nece reci da dođem 21dc ( to bi bilo 24.5) kako nekima kaze....ako je dugi protokol......jer imam ihaaha se vozit do ZG....pa onda opet 7-8 dc.....ma vidjet cemo sve sta ce reci ......
i jos nesto rekla mi je da donesem uputnicu za pregled......jeli i vi nosite uputnice kad idete po lijekove???
pa tako si namjesti da ti bude 21.dan ciklusa.Tako je i mene zvala po lijekove pa sam rekla da cu doci po njih kada mi bude 21.dan jer onda moraš na kontrolu i taj dan počinješ sa decapeptylom.
bozz rekla sam joj to ali je ona rekla da dođem po njih u cetvrtak a ja i ne znam koju cu stimulaciju imati......mozda hocu a mozda ii necu se poceti pikati od 21dc.....nista ne znam......i ja bi najradije da dođem po njih 21dc ako vec tada moram opet doci.....da je opet nazovem sutra i pitam ili?
ja još nisam dobila, tako da mi tone nada u nastavak postupka!
ne znam zašto kasni, zadnja tri mjeseca šta pratim mi je dolazila u dan!![]()
cure sta bi vi na mome mjestu , isle u cetvrtak po lijekove ili cekale jos 12 dana i 21dc isle po njih......dali imam sta izgubiti ....... ili cu krenut 21dc na inekcije ili necu.......zasto mi je sestra rekla da moram bas ovaj tjedan doci po njih?
pa neznam netko od curka sa foruma ja idem te idući tjedan inaće bi ti ja uzela.Ili pa odi po njih i gotovo malo na izlet.Sjedni na vlak traži putne troškove i gotovo.
Crvenkapice, a da nazoveš i pitaš? Mislim da ne bi bio problem da dođeš 21.d.c. ako zamoliš sestre da stave lijekove na stranu. Ipak dolaziš izdaleka...
Mene brine kak rade u 8. mjesecu jer ako se počnem pikati u 7. onda bude mi punkcija pala za početak osmog.
Mene jedino muči, ako mi lijekovi ne stignu početkom lipnja (21.d.c. pada oko desetog), onda se moram početi pikati u sedmom mjesecu. Kad oni idu na g.o.?
joj ja sam toliko smotana , u ponedeljak me zvali kazu dođi, reko jeli mogu drugi dan kaze ne moze, ok, juce dr. bio tamo mogla sam ga nazvat i pitati a nisam tek me navecer uvatila nervoza reko zasto da dođem sutra ako moram opet 21dc i sad cu zvati a sestra vjerovatno nece znati sta reci bez odobrenja dr. ....sama sam sebi zakomplicirala..
centrauera.in.spe. mene je to isto bilo brinulo ali dr. veli da rade u 7 mj.