Oprostite ženske,pogotovo vi koje ga ne poznate,nije u redu da ga napadate zbog jednog članka.Čovjek je izvrstan liječnik,a što je najvžnije čovijek.
Oprostite ženske,pogotovo vi koje ga ne poznate,nije u redu da ga napadate zbog jednog članka.Čovjek je izvrstan liječnik,a što je najvžnije čovijek.
Ja bila kod njega. Još tad me našpotao da šta čitam po internetu, ako hoću nešto znati nek pitam njega. Tad sam mislila da se zeza.
Nismo si baš best friends for life a izgleda da ni nećemo biti![]()
A ništa, ako to nije rekao onda će valjda demantirati sve ove izjave kojima vrijeđa pacijente.
Ako nismo sa 18 godina rodile, ako slučajno nismo do 25 upoznale čovjeka s kojim želimo provesti život, ako nakon 25 imamo problema sa začećem, svakako nas treba što više poniziti, proglasiti promiskuitetnim hedonističkim karijeristicama (valjda do karijere dolazimo preko kreveta) koje što su starije više napreduju u karijeri, psihijatrijski nas promotrit i pravno savjet. Valjda jer nije normalno da ti roditelji dozvole da sam pronađeš osobu s kojom želiš dijeliti život i jer isto tako izgleda nije normalno ne željeti od sebe i djeteta raditi socijalni slučaj. Također, isto je potrebno što više naglašavati u trenutcima kada nam je dozvoljeno liječenje koje je daaaaleko od zlatnog standarda liječenja neplodnosti jer smo se usudili pobunit.
Eh, kad se sjetim da je isti taj dr. prošle godine izjavio da će, ako u Zakonu ostane mogućnost oplodnje samo triju jajnih stanica, to biti medicinska katastrofa.. onda je nastao muk. Zašto nismo ostali na tome?
Taj članak nije samo jedan članak. Taj članak i izjave u njemu, su blago rečeno sramotni!!!
I da , zanima me koliko košta prodaja savjesti, struke, svega? A netko gore, ipak vidi sve...
I još, zaista očekujem da, ako ništa od toga nije izjavio, da to i demantira. Živi bili pa vidjeli
moram ga nazvati da se dogovorimo za pregled i što dalje. na punkciji je bila dr. T, pa je rekla da njega nazovem, i stvarno je bila nježna. istina, da je bio jedan folikul, ali nije bilo strašno. vjerovatno će biti stimulirani, ali ne vjerujem prije jeseni. ne znam kako to ide. sutra ću znati kad nazovem da se naručim kod njega. tužna jesam, ali mi je ovo dalo samo jaču želju, volju i snagu za dalje.
... posao,skrb i briga za obitelj, PTSP mog brata hrv. branitelja, pa i MM je bio sudionik rata... čisti hedonizam ... i uživanje ...To odgađanje roditeljstva povezano je i s filozofijom hedonizma, jer su današnji naraštaji odgojeni tako da prvo zadovoljavaju neke druge potrebe![]()
![]()
Cijeli članak je za osudu... liječnici nisu u stanju reći ono što misle o Zakonu i ministru, ali su u stanju procijeniti, ocijeniti, osuditi, kakogod, pacijente ...mislim da je bolje da i dalje šute!
ja ne mogu da vjerujem da je to dr. Bauman rekao.....najradije bi ga pitala kad ga vidim...jel to stvarno misli tako.....o boze ima li jedan dr. koji je na nasoj strani ili ih milinovic sve okrenuo , zacarao....
Ovim putem, u ime kluba 39+, upućujem lijepe pozdrave dr Baumanu, nadam se da će mu čitači prenijeti pozdrave. Ispod svakog dostojanstva je da mu objašnjavam razloge postojanja tog kluba, jer itetako zna da se nakon 39-te može roditi.
ako je tebi ovo što je on izjavio čovječno, onda ja ne znam gdje ti živiš!
taj isti liječnik je svojedobno rekao da će zakon smanjiti šanse za začeće zbog ograničenja oplodnje tri stanice, a sada se uvlači ministru u jelte i to preko vjesnika, hdz-ovskog pamfleta. naravno da je važniji ministar nego naše dostojanstvo, na kraju krajeva i njegovo. a to nije odlika ni dobrog čovjeka, a kamoli dobrog liječnika
evo mi se vratili.
malo sam iznenađena jer je doktorica našla cistu.
nikad nisam imala cistu i rekla je da prestanem sa decapeptilom dok ne dobijem mengu, i da dođem drugi dan da vide šta je sa cistom.
sad se ja mislim jel to zbog toga šta sam sama davala inekcije u trbuh, možda sam ja kriva.
kolike su mi šanse da ne odgode postupak?
joj baš mi je trebala još jedna briga! uff!
Posljednje uređivanje od AnneMary : 10.05.2010. at 09:34
mislim da je time što više ne uzimaš decapeptyle za sada možda i otkazan postupak, nažalost(
A cure si decapeptyle uglavnom daju u trbuh, od toga ne može nastati cista.... bez brige ti budi, nisi ti kriva za nastanak ciste...
Kad dobiješ menstruaciju, to može značiti da si je cista sama pukla.. eh sad, hoće li onda doktorica nastaviti s postupkom!?
Kad si počela s decapeptylima i kad si trebala dobiti menstruaciju?
Žao mi je zbog ove izjave dr. Baumana. Ne bih zato odustajala od postupaka kod njega. On je barem izjavio da Zakon ne valja, onda kada su kad uvodili. Mnogi drugi su šutili tada i šute još uvijek. Zašto li mu je ovo sad trebalo, neću u to ulaziti. Ako su mu iskrivili izjavu, brine me samo kako je tako loše procijenio da je ok dati izjavu u Vjesnik. Srećom, te novine ni ne čita nitko osim HDZ-ove ekipe. Čisto za informaciju, ja sam imala 27 godina kada smo zaželjeli dijete, MM ne pije, ne puši, bavi se sportom, nije gojazan i stariji je od mene samo 1,5 godinu.
Imamo puno manju kontrolu nad plodnosti, nego što čovjek dobiva osjećaj čitajući članak po kojem smo si sami krivi. Tužna sam. Naravno da ne treba odgađati rađanje. Trebamo li pod svaku cijenu rađati s 22 godine, nema veze što još nemamo čovjeka s kojim želimo provesti život, nema veze što smo oboje nezaposleni i studiramo, nema veze što nemamo love za plaćati stan, možemo i s roditeljima u dvosobnom stanu ili možemo u žensku kuću ili postajemo socijala ili?
ja imam 30 god.i mogu vam reći da se uopće nisam našla uvrijeđena ovim člankom. nije da branim dr.Baumana ali on je mislio na postizanje prirodne trudnoće prije 30te
. Mislim da ti podaci nisu ništa novo i da svaka od nas zna da šanse za začećem (naravno ne kod svake žene) s godinama sve više padaju. Dr. je govorio u globalu, a mislim da ste vi taj članak shvatile osobno. Dakako da ima mnogo parova s problemom neplodnosti,to je činjenica,ali i mnogo toga je točno što je dr.naveo da utječe na plodnost. Dakako ovaj zakon je koma,daleko do toga...i istina je da gubimo godine i čekaju ći na red za postupke,ali to nije kriv dr.nego ovaj šugavi zakon!!! Nadam se da nisam krivo shvaćena,jer na kraju to je ipak samo moje mišljenje!![]()
I nitko ga ne napada, pa ga nije ni potrebno braniti.
... što god je mislio, rekao je, pa možemo i mi (pacijentice) iznijeti svoje mišljenje. Meni je nedugo nakon mog dolaska na W dr A naglasio prednost rađanja u ranijoj dobi, pomanjkanju ovarijske rezerve, kvaliteti JS, rizicima u slučaju trudnoće, natuknuvši donaciju itd... i to na informativan, primjeren i prihvatljiv način. Nije me prozivao i donosio mišljenje ili osudu zbog mojeg "čekanja" ili hedonizma ili promiskuiteta ili koječega ostalog što je dr B meditativno i neumjesno iznio u ovom članku.
mislim da nitko nije bio prozvan,i mislim da je dr.ipak iznio samo činjenice(nemojmo se zavaravati),a kad će se ko odlučiti zasnovati obitelj to je ipak stvar svakog para ponaosob,i u to se nema pravo nitko mješati. Imam osjećaj da svi samo čekamo da netko nešto gukne u svezi neplodnosti pa da se svi obrušimo na njega. Ajmo mi radje bodriti naše čekalice ,pikalice i sve ostale koje čekaju svoje male smotuljke pozitivnim ~~~~~~~~~~~~~~~ da ih što prije dočekaju!![]()
zakon je već druga priča,mislila sam na članak. jer mi je glupo da se sad prepiremo oko gluposti rekla-kazala! Bolje da bodrimo naše suborke nego da se živciramo oko jednog glupog članka. A što se tiče zakona naravno da sam protiv njega,al to je već tema za drugi topić!![]()
Andreja molim te koje su to činjenice da smo hedonisti i da su žene koje se kasnije udaju promiskuitetne tj. često su mjenjale partnere i zato dobile razne bakteriološke upale, ili da smo trčale za karijerom, ja nisam imala ništa od navedenog a svejedno imamo problema.
Mene ovo ljuti i to ću glasno i jasno reći!
Mislim da nam ne trebaju popovi i filozofi nego liječnici koji će nam pružiti pomoć, a kud bi došli da svakog pacijenta liječnici počinju napadati zbog toga što su bolesni, zašto ne kažu kardiovaskularnim pacijentima npr. da su si sami krivi za svoje stanje jer su gojazni i što je još bolje da promjene zakon koji im neće dati optimalno lječenje koje imaju sve druge zemlje u Europi nego da jednostavno kažu KO VAS ŠLJIVI SAMI STE SI KRIVI ZA TO!
ma glej,svatko ima pravo na svoje mišljenje,i ti i ja i svi drugi. sad mi je uopće žao što sam ga iznjela,jer očito je da na ovom forumu nisi upravu ako ne misliš isto kao i svi drugi! OPROSTITE ŠTO SAM KRIVO SHVAĆENA! i na kraju nitko nije rekao da smo HEDONISTI i PROMISKUITETNE,već je to izvučeno iz konteksta. ma nema veze,ajd sad po meni drljem i kamenjem!![]()
glej draga,ja sam samo iznjela svoje mišljenje. znam da će mnogi sad reći ako mislim tako da ga nisam morala ni izreći,ali imam pravo na njega kao i svi drugi. jedino što imam osjećaj da na ovom forumu nisi dobrodošao sa svojim mišljenjem ako nemisliš kao i svi drugi. Nitko nije rekao da smo hedonisti i promiskuitetne već je to izvučeno iz konteksta! OPROSTITE ŠTO SAM KRIVO SHVAĆENA! ne želim se više opr
avdavati jer i tak ovo nije taema za ovaj topić! ak žele moderatorice me nek brišu!
pusa svima!
sorry mislila sam da mi se prvi post izbrisal....
nemoj se sekirati draga čuvaj bebicu.Činjenica je da se oni svega nagledaju ,a isto tako je činjenica da nije do njih da sude.
Andreja nitko te ne napada nisam rekla apsolutno ništa uvredljivo tebi ili nekom drugom, ja mislim da mi ovdje diskutiramo. Možda mi koje imamo više IVF-ova iza sebe i znamo da to u većini slučajeva ne ide lako, smo osjetljivije na ovakve komentare naših liječnika!
Eto samo toliko
Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 10.05.2010. at 15:20
citati iz članka:
"To odgađanje roditeljstva povezano je i s filozofijom hedonizma, jer su današnji naraštaji odgojeni tako da prvo zadovoljavaju neke druge potrebe, a ne onu za roditeljstvom."
"Došlo je i do feminizacije visoko obrazovanog kadra u Hrvatskoj."
Da je barem u nastavku toga rekao kako u razvijenim zemljama država uvelike rasterećuje roditelje studente i da u svakoj studentskoj menzi postoji kutak u kojem se djeca mogu igrati, one visoke stolice za klince da i oni mogu jesti itd.
"...jer što je žena starija, veća je vjerojatnost da je imala više partnera. Više partnera znači i veći rizik od genitalnih infekcija kao što je klamidija, koju se naziva i 'tihim ubojicom', jer ne mora prouzročiti nikakve značajne simptome."
"Kod muškaraca, dob ne čini važnu ulogu u tome jesu li plodni, pa i stariji muškarac bez problema može imati dijete s mlađom partnericom. "
Ovo bi značilo da su žene u pravilu lezbijke i međusobno si prenose bakterije, dok stariji muškarci nemaju bakterija, sretnici, jer oni samo čekaju strpljivo do 50. godine kada dođe njihova prva partnerica.
"Izračunali su da im je jeftinije na teret zdravstvenog osiguranja platiti ženi više postupaka IVF-a (in vitro oplodnje) s jednim prijenosom jednog zametka (»single embryo transfer«), nego snositi troškove višeplodne trudnoće s češćim prijevremenim porodom nedonoščadi, kojoj treba višemjesečna bolnička skrb. "
Ovo s jedne strane pozdržavam, jer je SET svakako trend, a naš ga zakon ne poznaje, ali bi bilo ljudski to izraziti i preko brige za novorođenčad/nedonoščad i majku, a ni očevi nisu pošteđeni stresa komplikacija u trudnoći, a ne samo kroz "jeftinije".
Cure moje, pozitiva i vibre ne rješavaju problem neplodnosti, nego optimalno liječenje. Ne vidim baš da to liječnike zabrinjava, zato bi trebalo nas jaaaako zabrinjavati.
A činjenica je isto tako da nemogu blatiti čovjeka koji se trudi,ali istinski trudi da dođem do svoga cilja,koji se skupa samnom bori za moju sudbinu i sudbinu svih ženski sa SD a kaj je sa curama kojima je promjenio život,ne sada ga treba razapet. To što on misli njegova stvar kao što kaže andreja mene nije uvrijedio svojom izjavom jer se nisam našla u njoj.Koliko ja znam on nema tako izražavanje riječima i mislim da su neke riječi stvarno izvučene iz konteksta.
Od srca svima s ovog topica želim sreću. Često se zna reći kako smo mi iz 39+ simpa i vesele, a vjerujte da smo sada silno žalosne i uvrijeđene ovim člankom. Svima želim da cijene sreću jer su našle partnere u mladoj dobi, a ne ko mi - kasnije, jedino smo zbog toga "krive". I razumijem cure koje to ne smeta jer nisu u našoj koži.
Posljednje uređivanje od mare41 : 10.05.2010. at 15:38
Ljubek nije to jer nismo u tvojoj koži,koliko znam dr.Bauman je isto tako tek prije neku godinu dobio dijete ,a nevjerujem da mu žena ima dvadeset i nekaj godina, onda je i svoju ženu uvrijedio tim,ali priroda ipak ima glavnu riječ u svemu ovom sa tim se moramo svi složit .Izato stvarno ne mislim da je on tim rječima to rekao sa ciljem da nekog uvrijedi.
ja sam svog muza upoznala u 24 god. dok smo se upoznavali i nasli stan i nasli posao ( tj. mm) ozenili se kad sam imala 27 god. od tada se borim sa neplodnoscu....sta sam trebala se udati za prvog momka sa 18 i rastati se sa 20 ?....dobro to nije ovdje tema ali me zivcira to da smo trebale rađati sa 18-19-20 pa bi bilo sve ok....uostalom mm ima problem vec 4 god a 80 je godiste......
uglavnom mene zvali da dođem po lijekove..ajme kako sam uzbuđena i prpa me...blizi se moj ivf.....
Drage žene,
mislim da treba odvojiti dvije stvari: doktora Baumana i onoga što je doktor rekao.
Nemam namjeru išta komentirati o doktoru, kojeg ne poznajem i koji je sigurno dobar, stručan, prisan, i sve drugo što jedan liječnik mora biti. Dapače, ono što kaže, izjavi za novine itd, ne oduzima od svega dobroga što svaki dan radi u ordinaciji.
Ali s druge strane, i dobri ljudi mogu davati izjave ili čak i vjerovati u stvari koje će druge ljude itekako povrijediti ili čak i objektivno oštetiti. Diskusija se može voditi o rečenom bez da se vodi o samom doktoru, njegovom radu ili karakteru. A ono što je izrečeno u novinama, pod znakom navodnika, pa tako i vjerujem da mora biti točan citat - iskreno, u ovom zakonskom okruženju je štetno za pacijente. Kad bismo imali pravedan zakon, onda bismo mogli diskutirati o tome kako čuvati plodnost, kako poticati žene da rađaju mlađe - ili, što mi se čini realističnije - kako učiniti da ne ostare za vrijeme liječenja - a evo ima itekako mnogo primjera na ovom forumu kad dijagnostika i liječenje traju mnogo duže nego što je potrebno. Međutim, ovaj članak, počevši od naslova, pa do kraja, navodi razloge zbog čega su sami pacijenti krivi za svoju neplodnost
1. predugo su čekale i ganjale karijeru i/ili posao (žene)
2. spolne bolesti (žene) zbog većeg broja partnera (jer se udaju kasnije)
3. debljina (žene, PCOS)
4. endometrioza čiji učinak se pogoršava s dobi (žene)
5. pušenje, pijenje ili stres (muškarci, 40% neplodnosti)
Gledajte, svaka od tih stavki ima nešto istine u sebi - ali nikako ne i cijelu istinu (PCOS i endometrioza imaju genetsku komponentu, postoji idiopatska neplodnost, postoje drugi uzroci začepljenih jajovoda osim klamidije, npr. vanmaternične trudnoće ili druge nespolne upale, većina neplodnih parova počinje radit na bebi u isto vrijeme kad i plodni ostatak društva, postotak starijih žena u IVF-u je zapravo prilično malen u Hrvatskoj a i u svijetu usprkos drugačijem dojmu). Način na koji su ti podaci prezentirani u članku je meni osobno uvredljiv jer implicira ružne stvari i daje municiju onima koji žele nas razapet zbog naše neplodnosti, koja se umjesto bolesti pretvorila u političko i vjersko i čak moralno pitanje. To je kao da ja sad idem o svim svećenicima govorit kao o pedofilima, što očito nije istina i što je prema velikoj većini nepravedno.
Zato bih predložila da umjesto da se međusobno optužujemo između pacijenata i pacijenata ili pacijenata i doktora, potrudimo ispričati svoje priče i razloge zašto tendencija ovog članka nije istinita i zašto bi javnost o neplodnim parovima trebala steći drugačiji dojam, i da se u tome ujedinimo jer nam je to u zajedničkom interesu.
A svima čim prije želim bebice!
Iva Mia kako je prošla punkcija gdjjjje sii
pročitala sam članak iz Večernjeg.Moje mišljenje je to da dr B. nije htio ništa loše reći.Činjenica je da se svi mi danas odlučujmo na što kasnije rađanje iz više razloga,a najveći je onaj materijalne prirode.Ja se prva ne bih odlučila na djecu dok ne bi imala posao, a nažalost danas mnogi ni u 30-ma ne rade.Mene članak nije uvrijedio jer sam dr B. doživjela na jedan drugačiji način.A nije samo kritizirao žne već se dotakoa i muškaraca. Ja osobno u obitelji imam lječnika koji isto tvrdi da današnji stil života utjtče na plodnost.(naravno ne uvijek)Mladi sve ranije stupaju u spolne odnose, piju, puše a kad smisle imati djecu onda se čude samo kad naprave briseve( Mislim da više ostanu muški u čudu).
Žao mi je svakoga tko se bori sa neplodnosti, al mislim da nas doktor nije htio prozvati na način na koji smo -ste ga shvatile
vidim ja da se ovaj topic pretvorio u nešto stoto od svoje svrhe, za ovakve rasprave je trebalo otvorit novi topic.
sad uopće nema smisla da nastavim sa svojim problemom jer tko će u ovom moru prepirki i kritika uopće primjetit da sam nešto postala.
znam i hvala ti!
htjela sam ti odgovorit ali je bilo ispod toliko postova da sam zaboravila što si me pitala, i baš me to zasmetalo pa sam odustala, i hvala ti još jednom što si opet reagirala.
da odgovorim: i meni se čini da ništa od postupka, uglavnom trebala sam dobit jučer, ili danas, 7 dana sam se pikala.
sad više ne znam šta da mislim.
pokušavam razmišljat i sjetit se prve stimulacije, i sve mi se čini d aje isto bila neka cista ali da nisam prekidala terapiju i da je ona sama pukla.
a ništa vidjet ću!
jutros sam te tražila po čekaonici, nije bilo poznatih.
samo jedna visoka plava cura, vidila sam je preko puta kad sam išla u auto, nju sam sretala već par puta.
i svaki put mi žao kad vidim poznato lice!
Anne Mary jedna moja prijateljica je isto tako morala prekinuti terapiju jer nije dobila, al kad je dobila bilo je sve ok i nastavila je sa gonalima. Možda će tako biti i kod tebe
Andreja, žao mi je što si iznošenje mišljenja koje je različito od tvog doživjela kao napad! Bila bih vrlo sretna , kao i većina forumaša, kad bismo mogli samo vibrati i skakutati i bodriti naše suborke i radovati se pozitivnim betama i uspjesima. Nažalost, poznajem mnogo suborki koje nemaju uspjeha na svom MPO putu i svaka od njih ima svoju priču ili dijagnozu koja nema uporište u hedonizmu, promiskuitetu, karijeri,... Pacijenti se na različite načine bore da bi se Zakon promijenio, bez javne potpore ili podrške liječnika. Članak u novinama nema direktne veze sa Zakonom, ali u fatalističkom okruženju, s odredbama restriktivnog zakona, uz gluhog ministra, uz financijska ograničenja u klinikama i laboratorijima, ovaj članak itekako odmaže u nastojanjima da se Zakon promijeni, a o posljedicama i uzrocima o zanošenju, trudnoći i rođenju u kasnijoj dobi, te o uzrocima neplodnosti, opet ponavljam: može se raspredati na primjeren i prihvatljiv način. A forumski prostor i služi za razmjenu i dijalektiku mišljenja, pa sam tako i ja iznijela svoje bez drvlja i kamenja .
Tebi i tvojoj bebici želim puno sreće i sve najbolje ~~~~~~~~~~
Ostalim sudionicama ovog topića isto tako želim puno uspjeha i isprike zbog uzurpiranja teme i prostora
Posljednje uređivanje od gričanka : 10.05.2010. at 19:32
ja sam samo iznjela svoje mišljenje,hvala na lijepim željama! želim ti od srca isto što i sebi!![]()
mujica, welcome na potpomognutu, samo, pliz daj si malo truda i iščitaj barem potpise cura, ako ne i postove pa ćeš vidjeti da nije sve tako jednostavno u stručnosti, i možemo se raspravljati negdje drugdje, iako je teško pričati o neplodnosti roditelju, da ovdje curama na zauzimamo prostor. Koriste ga za važnije informacije.
da je ovo pljuvanje po članku i čovjeku negdje drugdje, moj bi post bio tamo drugdje
joj curke ja svratim svako malo da vidim ima li sta novoga a vi jos uvijek o tome.......
iva mia kako je proslo ??
ovo nije pljuvanje već argumentirana diskusija! I najlakše je zabiti glavu u pijesak. Ono što mene zanima, koliko košta prodaja morala, načela, obraza i struke?
Sve je to lijepo i fino sto dr. B. govori i kada ne bi postojala pozadina, odnocno tocno odredjeni razlog zbog kojeg je ovaj intervju napravljen bas sada i na ovakav nacin, ne bi covjek rijec rekao!
Ali, mi ovdje jako dobro znamo kuda sve to vodi i s kojom namjerom. I od tuda nasa ogorcenost, razocarenje, ali i bespomocnost sto su nas pacijente, sada je potpuno jasno, lijecnici ostavili na cijedilu...![]()