Stranica 9 od 43 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 2110

Tema: Potpomognuta na KBC RIJEKA

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sara38 prvotno napisa Vidi poruku
    Cranky, pa da, ti si čekala iza mene kod psihologice. Identična pitanja! Tko kuha? Pa ko prvi stigne kući. He, he.....
    A.j.m.e.

Vojvođanka, na testiranju za posao testiraju sve kandidate. Ne diskriminiraju se samo određeni. Što se tiče pozitivnog iskustva, good for you. U vlastitu intimu isključivo dobrovoljno puštam, a ne da mi se to propisuje. Odlučila sam ići na MPO. MPO nije moguće obaviti bez izlaganja tjelesne intime. Bez izlaganja one netjelesne je moguće. A nama se to propisuje. Po defaultu i aljkavo. Totalno nekritički. Meni je to silovanje. Nije tjelesno, ali ipak silovanje.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čemu ovaj A.j.m.e. na citat sare38? Zaviruju u vaginu, pa sad propisali da mogu i u glavu, pa u kuhinju...a nikad nisam htjela bit u big brotheru.

tigrical avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

prema zakonu..."Magistar psihologije ili liječnik specijalist mora bračne drugove upoznati s mogućim psihičkim učincima postupka medicinske oplodnje" - Pa, dakle, kako smo od ovoga došli do 2.-satnog testiranja naše ličnosti? Kako rezultati tih testova pomažu meni, parovima? Gdje su psiholozi nakon svake negativne bete, nakon vanmaternične, nakon spontanog? Da li ovakvih testiranja ima kao preduvjet u liječenju nekih drugih bolesti? Ovo je vrlo ponižavajuće. Svaka bolnica, koliko vidim od drugih cura, radi po svom, jedino Rijeka ima testove!

sara38 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Aenea ma ja htjela sve na zezanciju okrenut. Svima nam je sve već jasno.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ok je da nekom paše savjetovanje, zašto ne? ja ću samo napomenuti da uglavnom vani ne postoji savjetovanje ni za heterolognu, a nigdje ne postoji za homolognu oplodnju.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E, da..i to je dodatni problem - svatko radi po svom. Moš mislit brige za naše psihičko zdravlje kad se ovakve stvari događaju. Prestrašno. I da, mogu otići privatno i platiti da jednostavno uz samo dobar dan i doviđenja, dobijem tu potvrdu, ali mi ne daju principi da dam 200 kuna za to što se hebrangu i njegovom odboru sprdnulo u sprdnju od zakona ubaciti još i to. A milinović i golem ne razlikuju jajnu stanicu i zametak. Struka viče jedno, oni rade drugo. Bit će da je tako i hebrang konzultirao hrvatsko društvo psihologa, a znamo da se ni oni nisu pozitivno izjasnili o ovom testiranju.
    Pa ne može mi biti ništa drugo nego poremećeno - pitaju stručnjake pa učine suprotno od toga. Mala zemlja za velike idiotarije.

loks avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Aurora inbox čeka tvoju porukicu!
    ti psiholozi šta rade procjenu dal si spreman za roditeljstvo i slično su malo je reći idioti. nigdje to nije propisano da im je to zadatak a kamoli da testiraju ljude. znate zašto to rade...jer su nesposobni za bilo šta drugo pa je najlakše dati test koji ima svoje "točne i netočne" odgovore iz kojih proizlazi rezultat i oni ne trebaju puno razmišljat. eko zato... a to prolazi i prolazit će samo zato šta ih nitko ne kontrolira. savjetovanje treba upoznati ljude s mogućim psihičkim i pravnim učincima mpo-a, te je bitno da parovi steknu dojam da isto takvo savjetovanje mogu dobiti u bilo kojoj slijedećoj fazi, za vrijeme i nakon postupka. u tom savjetovanju se ne smije procjenjivati koliko je tko adekvatan za trudnoću i ulogu roditelj....to se ne smijeeee! pa zato žene idite tamo di vas nitko tako neće ponižavat i maltretirat...

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sara38 prvotno napisa Vidi poruku
    Aenea ma ja htjela sve na zezanciju okrenut. Svima nam je sve već jasno.
    sara38, ma jasno mi je. Ne ljuti se, nije ni najmanje bilo usmjereno na tebe. Nego se zgražam pitanjima i smislu toga.

Vojvođanka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj tigrical prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje su psiholozi nakon svake negativne bete, nakon vanmaternične, nakon spontanog?
    ovo sam i ja pitala psiholigicu na kraju, odgovor je bio
    - pa mi smo vam stalno ovdje na 5 katu, možete doći kad god vam je to potrebno
    - šta da? a ko nam je to ikada rekao na humanoj?

Magdalena1976 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ha ja sam svoje savjetovanje obavila kod psihijatra (naravno i MM), tako da mi je čak i karton otvorila! Krasno, sad lakše mogu na terapiju kad puknem! ))
    Čiste idiotarije! A pravno savjetovanje! I to sam obavila van KBC-a! Fuj! Svi se zgražaju što nam sve treba za MPO! Stvarno nas mentalno ponižavaju i siluju ! Pa dokle više! Ja čekam da u zakon još unesu da moramo zadovoljiti IQ-om, visinom, težinom, BMI..., a tek ako zadovoljimo propisane norme- MPO
    Ne razmišljam previše o tim glupostima jer promijenit ništa ne mogu! Kamenjar je donio svoj zakon i možeš se slikat!
    A kad bi se pitali gdje je smisao svega i pravda???? Nema ih! Ali mi moramo sve pretrpjeti i učiniti da bi došle do svog djeteta !

Magdalena1976 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

A na petom katu je psiholog, nadam se da znate da su vam gore žene koje su rodile sa svojim bebama- predivno! Ali kad idete u teškom psihičkom stanju na taj kat i onda sve to vidite i stvarnost vam da još jednu pljusku! Bila ja i doživjela! Hvala, ali više ne bih po tom putu.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vojvođanka, catch je u tome da ako smatram da mi treba pomoć - tražit ću ju i tražila sam ju. Neplodna sam, a ne psihopata pa da me tjeraju na to.

skandy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ne sjećam se više na kojem sam katu bila smještena ,dali 4. ili 5. dok sam čekala da me prime za kiretažu nakon 2. spontanog .došla sam prva a otišla sam zadnja .prije mene se na klupi ispred ordinacije doktora Prodana izmjenilo jedno 15 trudnica.ja sam sjedila i ridala,ridala,ridala a doktor je svaki puta kad bi otvorio vrata ordinacije najprije mogao ugledao mene.

nije mu palo na pamet da išta poduzme .da pozove Kuljaničku,da me primi preko reda....
    umjesto toga ,znate šta je napravio???? Tražio je od mojeg muža da se udalji jer je ovo ipak ženski odjel.Moj muž je naravno otišao a pored mene je ostala sjediti trudnica sa SVOJIM MUŽEM !!Moj muž koji mi je bio užasno potreban u tim trenutcima nije smio ostati pored mene.ja sam nastavila bez srama ridati.Nisam se mogla zaustaviti a na kraju krajeva valda sam barem na to imala pravo.Na kraju sam primljena zadnja i smještena u sobu sa trudnicom.Nitko od psihologa nije došao do mene.

Vojvođanka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

skandi ovo je grozno što si prošla

skandy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

toliko grozno da me i sada stegne iako je od toga prošlo skoro 2 godine

užasno iskustvo i nikada se nikome ne dogodilo

Vojvođanka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa Vidi poruku
    Vojvođanka, catch je u tome da ako smatram da mi treba pomoć - tražit ću ju i tražila sam ju. Neplodna sam, a ne psihopata pa da me tjeraju na to.
    ali JA nisam ti i JA nisam bila svjesna da mi treba pomoć dok mi netko nije crno na bjelo stavio ispred nosa - 100% ste depresivni!!!
    i ne, ja sebe ne zovem neplodna, ja sam MAMA NA ČEKANJU!

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Vojvođanka drago mi je da je tebi to iskustvo bilo pozitivno, ali ono što je mene do kraja izbacilo iz takta je da nam na kraju NIJE objašnjen "rezultat" testiranja. I kakvo mi je to onda savjetovanje?????
    Citiraj Magdalena1976 prvotno napisa Vidi poruku
    A na petom katu je psiholog, nadam se da znate da su vam gore žene koje su rodile sa svojim bebama- predivno!
    Na žalost znam jer me na kraju testiranja provela kroz hodnike i rekla da je tu rodilište "nek vidim di ću jednom doć" Meni ta rečenica nije uopće bila simpatična bez obzira na njeno treptanje.
    Citiraj skandy prvotno napisa Vidi poruku
    ne sjećam se više na kojem sam katu bila smještena ,dali 4. ili 5. dok sam čekala da me prime za kiretažu nakon 2. spontanog .došla sam prva a otišla sam zadnja .prije mene se na klupi ispred ordinacije doktora Prodana izmjenilo jedno 15 trudnica.ja sam sjedila i ridala,ridala,ridala a doktor je svaki puta kad bi otvorio vrata ordinacije najprije mogao ugledao mene.

nije mu palo na pamet da išta poduzme .da pozove Kuljaničku,da me primi preko reda....
    umjesto toga ,znate šta je napravio???? Tražio je od mojeg muža da se udalji jer je ovo ipak ženski odjel.Moj muž je naravno otišao a pored mene je ostala sjediti trudnica sa SVOJIM MUŽEM !!Moj muž koji mi je bio užasno potreban u tim trenutcima nije smio ostati pored mene.ja sam nastavila bez srama ridati.Nisam se mogla zaustaviti a na kraju krajeva valda sam barem na to imala pravo.Na kraju sam primljena zadnja i smještena u sobu sa trudnicom.Nitko od psihologa nije došao do mene.
    Isuse katastrofa

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

da li je itko čuo da se ikoji par proglasio nesposobnim za MPO? Da li je to moguće?
    Silovanje, apsurd, birokracija, tragedija = hrvatski zakon o MPO, nažalost
    skandy jako mi je žao što si to morala doživjeti, ne ponovilo se nikome
    drago mi je za cure koje su pronašle pozitivne strane u testiranju, trebalo bi tražiti pozitivne strane u svemu što nam se u životu događa i biti zahvalan ako se išta nađe
    za sve ostale koje se s pravom osjećaju zakinute, stigmatizirane i povrijeđene, solidariziram sa vama, nadam se da se nikad savjetovanje neće ponoviti i da će vaše bebe biti nagrada za sve boli koje ste pretrpile
    MM i ja nismo još bili na savjetovanju, ja vjerujem da ću (kao i inače) bit zadovoljna razgovorom, pa makar i ispunjavala test mislim da mi neće smetati. Moj entuzijazam time što se situacija pomakla s mrtve točke je na granici idijotizma, ponekad se sama sebi čudim. da mi netko kaže da moram od sebe napraviti budalu, poniziti se do krajnjih granica ili učiniti nešto strašno degutantno kako bih napokom imala svoju djecu, pristala bih bez sekunde razmišljanja. To je moja psiho-analiza, malo je bad, ali istina je, ne sramim se. Kako Gibo kaže, "Hodaj, nebo strpljive voli"

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

cure mene zanima kad ides u sljedeci postupak da li treba opet sve zive ceremonije od psihologa pravnika,itd...?

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Moj entuzijazam time što se situacija pomakla s mrtve točke je na granici idijotizma, ponekad se sama sebi čudim. da mi netko kaže da moram od sebe napraviti budalu, poniziti se do krajnjih granica ili učiniti nešto strašno degutantno kako bih napokom imala svoju djecu, pristala bih bez sekunde razmišljanja.
    Tako sam i ja razmišljala kad smo išli na "savjetovanje" daj da to obavimo i krenemo napokon s nekim postupkom. I nije mi pofalila dlaka s glave zbog tog testiranja, ali mi je ostao gorak okus u ustima.....
    Posljednje uređivanje od cranky : 22.04.2010. at 16:33

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Barby mislim da ne.

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj cranky prvotno napisa Vidi poruku
    Barby mislim da ne.
    a nadam se,a nebi se cudila da i to izmisle jos,iovako nas maltretiraju sa svim zivim...

Magdalena1976 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ne, ja sebe ne zovem neplodna, ja sam MAMA NA ČEKANJU!

Sviđa mi se, potpisujem!

Magdalena1976 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Skandy, koja grozota! Žao mi je što si to morala proći!((

Magdalena1976 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ponekad se sama sebi čudim. da mi netko kaže da moram od sebe napraviti budalu, poniziti se do krajnjih granica ili učiniti nešto strašno degutantno kako bih napokom imala svoju djecu, pristala bih bez sekunde razmišljanja. To je moja psiho-analiza, malo je bad, ali istina je, ne sramim se. Kako Gibo kaže, "Hodaj, nebo strpljive voli"[/QUOTE]
    Potpisujem i nakon više godina borbe i pokušaja!

innu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

skandy, ne mogu vjerovat, strašno iskustvo!
    drage moje, samo da i ja iznesem svoje mišljenje, kratko ću, da je meni netko ponudio terapiju kod psihologa, neobaveznu, sigurna sam da bi pristala, iako ovaj dvosatni razgovor nije bio potpuno neugodan, zasmetala ne činjenica da moramo riješavati test u kojem se skup istih riječi ponavlja samo s drugim rasporedom, i nije mi baš jasno kako to mene, koja godinama pokušavam postati mama, može predstaviti kao podobnu ili nepodobnu da to i postanem uz mpo.
    vojvođanka, krenulo? si sama pikaš gonale?
    tigrical, barby još maaaalo!!!!!!
    ženske, pozdrav!
    razveselite me brzo, i ja sam vam depresivac!!!

Darkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Darkice, reci nam koji dan ciklusa si vadila progesteron i kakva mu je vrijednost, a napisi i referentne vrijednosti pa cemo ti reci barem okvirno da li je to OK ili nije.
    Pozdrav svima! Sad sam dosla s posla, pa da odmah napisem sta mi stoji u nalazu. Inace, vadila sam progesteron 21. dan ciklusa i u utorak sam napokon dobila nalaz koji kaze ovo: progesteron, rezultatv 10.17 ng/mL, ref. interval - folikularna faza 0,2-1,5; sredina ciklusa 0,8-3,0; luteinska faza 1,7-27,0; i postmenopauza 0,1-.0,8. I ja vam iz toga ne znam nistaGinekologinji planiram ici kada dobijem nalaze za hormone, sto mislim da ce biti sljedeci tjedan. Isto tako sve one krvne pretrage sto su potrebne planiramo suprug i ja obaviti u utorak. Tada cu moci do slobodnoga dana, pa zato.
    Jos jednom, pozdrav svima i think pink

Magdalena1976 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Darkica prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav svima! Sad sam dosla s posla, pa da odmah napisem sta mi stoji u nalazu. Inace, vadila sam progesteron 21. dan ciklusa i u utorak sam napokon dobila nalaz koji kaze ovo: progesteron, rezultatv 10.17 ng/mL, ref. interval - folikularna faza 0,2-1,5; sredina ciklusa 0,8-3,0; luteinska faza 1,7-27,0; i postmenopauza 0,1-.0,8. I ja vam iz toga ne znam nistaGinekologinji planiram ici kada dobijem nalaze za hormone, sto mislim da ce biti sljedeci tjedan. Isto tako sve one krvne pretrage sto su potrebne planiramo suprug i ja obaviti u utorak. Tada cu moci do slobodnoga dana, pa zato.
    Jos jednom, pozdrav svima i think pink
    Mislim da je nalaz u normali, ti si sa 21dc bila u luteinskoj fazi! Potvrdit će ili opovrgnut ostale cure! Kiss

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Darkice evo mene da ti odmah odgovorim. Obzirom na dan vadjenja progesterona (progesteron pocinje rasti odmah nakon ovulacije) i na referentne vrijednosti tvoj nalaz pokazuje da je ovulacija u tom ciklusu bila, odnosno da imas ovulatorne cikluse, sto je bio i cilj ove pretrage. Znaci u nacelu mozes smatrati da je nalaz uredan.

Vise od toga mozes zakljuciti i sama, ako si odgovoris na pitanja da li imas uredne cikluse, koliko dana ti obicno traju i narocito imas li prije ili poslije menstruacije mozda spotting (smedjkasti iscjedak).

Ako su ti ciklusi uredni, na svakih recimo 28 do 32 dana i ako uopce nemas spottinga, onda s velikom sigurnoscu mozes zakljuciti da imas sasvim normalne ovulacijske cikluse.

Nadam se da sam ti ovim malo priblizila smisao provjere progesterona u drugoj polovici ciklusa i da ti je to sada malo jasnije.

Vojvođanka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

innu sutra počinjem s klomifenima a sl tj. u utorak krećem s pikanjem, ako ne bude bilo cisti - tako me je dr. "utješio"

Darkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Darkice evo mene da ti odmah odgovorim. Obzirom na dan vadjenja progesterona (progesteron pocinje rasti odmah nakon ovulacije) i na referentne vrijednosti tvoj nalaz pokazuje da je ovulacija u tom ciklusu bila, odnosno da imas ovulatorne cikluse, sto je bio i cilj ove pretrage. Znaci u nacelu mozes smatrati da je nalaz uredan.

Vise od toga mozes zakljuciti i sama, ako si odgovoris na pitanja da li imas uredne cikluse, koliko dana ti obicno traju i narocito imas li prije ili poslije menstruacije mozda spotting (smedjkasti iscjedak).

Ako su ti ciklusi uredni, na svakih recimo 28 do 32 dana i ako uopce nemas spottinga, onda s velikom sigurnoscu mozes zakljuciti da imas sasvim normalne ovulacijske cikluse.

Nadam se da sam ti ovim malo priblizila smisao provjere progesterona u drugoj polovici ciklusa i da ti je to sada malo jasnije.
    Puno hvala na objasnjenju.Inace, da, imam uredne cikluse, svakih 27-28 dana, nemam spotting, tako da mi je sada malo lakse. Vidjet cemo kakvi ce hormoni biti Jos jednom..HVALA

dani82 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Nije mi jasno ovo sa spottingom iza m i ovulacijom... to nikad nisam čula.
    Ja uvijek imam vrlo kratke stvari- 3 dana, ali onda još tri dana brljavim... i tako uvijek.

tigrical avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

razveselite me brzo, i ja sam vam depresivac!!!

innu drži se! Najteži je prvi IVF jer svi polažemo najviše nade u njega. Drugi će biti pozitivan! Pusa i

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj dani82 prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mi jasno ovo sa spottingom iza m i ovulacijom... to nikad nisam čula.
    Ja uvijek imam vrlo kratke stvari- 3 dana, ali onda još tri dana brljavim... i tako uvijek.
    Iskreno i ja sam vec zaboravila moguce razloge za poslije menstruacijski spotting, ali koliko sam upamtila ni njega u pravilu ne bi trebalo biti, odnosno, ako je onda i to moguce da ukazuje na neki poremecaj.

Ali, ako se ne varam, to stvarno ima manje veze s ovulacijom i mozda vise s endometrijem (ukazuje na nepotpuno ljustenje endometrije, ili na njegovu sporiju obnovu, moguce i na endometriozu ili nesto u tom smislu). Ja uvijek imam spotting i prije i poslije menstruacije. Ustanovila sam da predmenstruacijski spotting uspjesno mogu rijesiti s Utrogestanom, a za ovaj poslije menstruacijski zapravo vise i ne marim (endometrij mi je na uvijek UZ dobar, endometriozu nemam, a ostalo valjda nije ni toliko bitin...)
    Posljednje uređivanje od Aurora* : 22.04.2010. at 20:39

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Aurora, mi smo ovih dana u 39+ tipkali o spottingu, i citirala sam izjave dr R o tome, spotting je primjeren našem klubu, mislim da tu baš i ne (ili je više rijetkost)

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj innu prvotno napisa Vidi poruku
    drage moje, samo da i ja iznesem svoje mišljenje, kratko ću, da je meni netko ponudio terapiju kod psihologa, neobaveznu, sigurna sam da bi pristala, iako ovaj dvosatni razgovor nije bio potpuno neugodan, zasmetala ne činjenica da moramo riješavati test u kojem se skup istih riječi ponavlja samo s drugim rasporedom, i nije mi baš jasno kako to mene, koja godinama pokušavam postati mama, može predstaviti kao podobnu ili nepodobnu da to i postanem uz mpo.
    Ovo potpisujem od riječi do riječi

Innu drži se nema mjesta depresiji

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Vojvođanka prvotno napisa Vidi poruku
    ali JA nisam ti i JA nisam bila svjesna da mi treba pomoć dok mi netko nije crno na bjelo stavio ispred nosa - 100% ste depresivni!!!
    i ne, ja sebe ne zovem neplodna, ja sam MAMA NA ČEKANJU!
    Tako je. Imaš pravo dobiti pomoć. Isto kao što bi meni trebala biti dana mogućnost da ne idem na savjetovanje pod prisilom. Mama na čekanju je i ona koja će pokušati začeti dijete bez pomoći medicine u prisustvu samo svog partnera, ali nju, za razliku od tebe i mene, nitko neće tjerati ni na kakvo psihiloško savjetovanje, a još manje testiranje. Svakako nam treba dati mogućnost za savjetovanje, tebi da ju, ako želiš - prihvatiš, meni da ju, ako želim - odbijem. Jer, naravno - ti nisi ja, a ja nisam ti. Nikoga se, zbog jednostavne i prirodne želje da postane roditelj, ne bi smjelo obvezivati na psihološko savjetovanje.

http://www.vecernji.hr/vijesti/parov...-clanak-103038
    "Prema našim spoznajama, jedan od testova je skraćeni oblik testa MMPI za koji se u katalogu dijagnostičkih testova Psihološke komore kaže da "predstavlja empirijski utemeljen test za ispitivanje psihopatologije u odraslih".
    Nema potrebe za procjenama jer psihopatologija nije češća kod neplodnih parova nego kod ostale populacije – kaže Petra Thorn, savjetnica za neplodnost i suautorica Smjernica ESHRE na koje se pozivaju iz Rijeke.

Krivac saborski odbor
    Savjetovanje je, inače, važno za pacijente koji prolaze postupke potpomognute oplodnje. No dvije odredbe hrvatskog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji ne podržavaju preporuke svjetskih, ali ni domaćih stručnjaka. Nije osigurana potpora tijekom postupka, što znači da se pacijenti, nakon neuspjeha, kad im je najteže, nemaju kome obratiti. Drugi problem je propisivanje obveznog savjetovanja. U Velikoj Britaniji se navodi da se obvezno savjetovanje može protumačiti kao zadiranje u osobna prava.

– U Europi nema obveznog savjetovanja za sve pacijente, već samo za one koji idu na heterolognu oplodnju, odnosno oplodnju doniranim stanicama – nastavlja Petra Thorn, što potvrđuje i Vislava Velikonja Globelnik iz ljubljanske Sveučilišne klinike, psihijatrica specijalizirana za rad s neplodnim parovima.
    Inicijalno je takva praksa trebala biti i u Hrvatskoj – savjetovanje je prijedlogom Zakona bilo predviđeno za parove koji se koriste doniranim spolnim stanicama te se moraju upoznati s mogućim problemima roditeljstva djeteta koje nije biološki njihovo. Amandmanom Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, savjetovanje je postalo obvezno za sve parove. Iznenadno uvođenje obveznog savjetovališta, bez konzultiranja sa strukom, izazvalo je zbrku među psiholozima i psihijatrima. Praksa na terenu je neujednačena, govore pacijenti. Suprotno od riječkih, slučajevi su u kojima pacijenti u ordinaciji provedu 10-ak minuta smijući se s psihologom i psihijatarom zakonskoj odredbi. Ako nemaju uputnicu, "terapiju smijehom" plate dvjestotinjak kuna.
    Puhovski: Savjetovalište izjednačava potpomognutu oplodnju s pobačajem
    – Zakon se mora poštovati – tvrdi predsjednik Psihološkog društva Hrvatske Josip Lopižić, ali navodi i brojne zamjerke: 
– Već su mi se javljali kolege koji su dovedeni u neugodnu situaciju. Zakon je donesen bez konzultacija s bazom, isforsirano i nespretno. Smatra da treba pokrenuti javnu raspravu.

Neka od pitanja koja treba postaviti su tko će to raditi – ta već imamo dovoljno posla.
    No nudi zapravo jednostavno rješenje:
– U propisivanju treba slijediti primjere dobre prakse. Prema zakonu, savjetovališta provode magistar psihologije ili psihijatrije. Indikativno je da većina stručnjaka, psihologa i psihijatara, smatra da savjetovanja ne bi smjela biti obvezna. Ako ništa drugo, prisilom na savjetovanje u pitanje se dovodi unutrašnja motiviranost pa onda i uspješnost i otvorenost za pomoć.
    Obvezno savjetovalište oštro kritizira i Žarko Puhovski.
    – Potpomognuta oplodnja je izjednačena s pobačajem. To su jedina dva postupka prije kojih se mora kod psihologa ili psihijatra, i to je skandalozno – kaže te slikovito nastavlja: – Nema smisla. Koja je razlika ako se ide u krevet ili se dijete začne uz posredovanje zdravstvene službe."

Darkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A mene to savjetovanje tek ceka...

lucija83 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I mene čeka, a ja već imam moje IVF čudo ma poslala bi ih kvragu sve.

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

curke drzite mi fige za sutra!!!

Magdalena1976 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

barbyRI mislim na tebe i šaljem ti pozitivne vibrice! Fige sam napravila i na stopalima! ))

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

diabolica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Vojvođanka prvotno napisa Vidi poruku
    vratila se s KBC-a, sutra počinjem s klomifenom a 27.04. s 2 doze gonala...
    dr. Vlastelića sl tjedan nema u Rijeci, na folik. će mi biti docentica...
    Draga, sretno!!!

diabolica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj skandy prvotno napisa Vidi poruku

Stvarno katastrofa...i ja sam tako prošla, nakon spontanog sam završila u sobi sa trudnicom....nisam imala šta pričat sa njom!

diabolica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

BarbyRI mislim na tebe i navijam da sve bude ok.

giga avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Cure sorry što sam načela nešto što večini ne odgovara. Da sad ne objašnjavam sve , Vojvođanka je napisala točno onako kako ja razmišljam.
    Očito sam suprotnog mišljenja od večine vas, ali mene je naučilo 13 godina borbe sa neplodnošču , 7 godina boravka u KBC na 13 IVF-a , 4 trudnoče bez da sam dočekala onaj najljepši dio ROĐENJE DJETETA, vanmaternične , kiretaže..... Nama ne treba psiholog mi smo si sami svoji psiholozi ali meni i MM je pasalo 2-satno druženje sa Kuljanićkom i taj meni ne bezveze test o kojem smo pričali još par dana, i bili sretni da nam je i na taj način dokazano da smo jedno za drugo i ustrajni u želji za djetetom.
    A što se tiče petog kata punog beba to mi je dalo još veću snagu i uopće mi nije smetalo dapaće godilo mi je čuti plač malih slatkica i priču dvoje mladih tata koji su sjedili do nas u hodniku, čekali posjetu ženi i bebi i izmjenjivali svoja nova iskustva.
    Još jednom sorry , svi smo mi različiti mene ovo veseli i podiže i gura ka cilju.

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Barby ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Giga

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

giga, zaista se nemaš razloga ispričavati zbog drugačijeg mišljenja, ni niko drugi, sigurno svatko od nas povremeno osjeti potrebu za razgovorom s psihologom, pogotovo neki kojima bi se nakon tragedija ili padova ili stresova u MPO-u trebala ponuditi pomoć, jer kad je najviše trebaš ne znaš kome bi se i kako obratio, a psiholozi su neophodno potrebni. Ja razmišljam o psihologu da mi pomogne s Izlaznom strategijom jer ne vjerujem da ću moći sama. Jedini razlog zašto je većina nas protiv psihološkog savjetovanje je to što je zakonski nametnuto i obavezno, a ne dobrovoljno. Izrazito je ponižavajuće i diskriminirajuće da se vrši obavezno savjetovanje za liječenje bolesti kao što je neplodnost, (i kad samo želiš biti roditelj), a kod bilo kakvih drugih bolesti se to ne traži. Vjerujem da se ni psihozi ne snalaze u njima novom području MPO-a. Ispričavam se na upadu na vaš pdf.

tigrical avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    giga, zaista se nemaš razloga ispričavati zbog drugačijeg mišljenja, ni niko drugi, sigurno svatko od nas povremeno osjeti potrebu za razgovorom s psihologom, pogotovo neki kojima bi se nakon tragedija ili padova ili stresova u MPO-u trebala ponuditi pomoć, jer kad je najviše trebaš ne znaš kome bi se i kako obratio, a psiholozi su neophodno potrebni. Ja razmišljam o psihologu da mi pomogne s Izlaznom strategijom jer ne vjerujem da ću moći sama. Jedini razlog zašto je većina nas protiv psihološkog savjetovanje je to što je zakonski nametnuto i obavezno, a ne dobrovoljno. Izrazito je ponižavajuće i diskriminirajuće da se vrši obavezno savjetovanje za liječenje bolesti kao što je neplodnost, (i kad samo želiš biti roditelj), a kod bilo kakvih drugih bolesti se to ne traži. Vjerujem da se ni psihozi ne snalaze u njima novom području MPO-a. Ispričavam se na upadu na vaš pdf.
    Potpisujem s debelim x!

Draga, nije to naš pdf i ovo nije upad, dapače, drage nam suborke su uvijek dobrodošle!

tigrical avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

innu, barbyRI kako je?

Stranica 9 od 43 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •