Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2110

Tema: Potpomognuta na KBC RIJEKA

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj cranky prvotno napisa Vidi poruku
    Šta nije članak 69 po kojem su neke dijagnoze (N97, N98...) oslobođene od plaćanja?
    Ne, to nije clanak nego bas Šifra za ostvarivanje zdravstvene zaštite koje u cjelosti pokriva obvezno zdravstveno osiguranje.

1.1.2009. je stupio na snagu novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju
    i u biti je s tim zakonom promjenjen dotadasnji Clanak 15 u kojem je bilo izricito navedeno da iz obveznog zdravstvenog osiguranja Zavod osigurava placanje zdravstvenih usluga u cijelosti, izmedju ostalog i za preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu žena u svezi s planiranjem obitelj.

U tom novom zakonu smo vec tada prvi put bili zakinuti tako sto su ono "u svezi s planiranjem obitelji" jednostavno brisali i ostavili tek dio koji se odnosi na zdravstvenu zaštitu žena u svezi s praćenjem trudnoće i poroda sto se po novom nalazi u Clanku 16.

S promjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju promjenili su se i prije spomenute sifre za oslobadjanje od doplate: dotadasnju sifru 97 koja je obuhvacala i dio o planiranju obitelji promjenili su u sadasnju sifru 69.

S tom promjenom je bilo jasno da se ta sifra vise ne moze koristi i za planiranje obitelji i ispocetka su nam svima koji su isli na potpomognutu govorili da nam nuzno treba dopunsko osiguranje, kako ne bi morali doplacivati sve u vezi toga. Tada sam i ja navrat-nanos uzela DZO. Medjutim ubrzo su to kao promjenili i znam da je postojao neki interni dopis, kojeg je dobila i moja doktorica opce prakse, u kojem su kao ponovo dodali u sifru 69 i dio o planiranju obitelji. Od tada meni moja doktorica na sve uputnice vezane uz dijagnozu sterilitet, N97, pise i sifru oslobadjanja 69. Ali, ako bilo tko pogleda sluzbeni sifrarnik kojeg sam linkala na pocetku u njemu se vidi da nikada zapravo nije dopunjeno da se ta sifra osim na Zdravstvena zaštita žena u svezi s praćenjem trudnoće i poroda odnosi i na planiranje obitelji. Jednako tako, toga nema ni u Zakonu. I zato ja mislim da naprosto nemamo nista sluzbeno cime bi mogli mahati da smo i dalje oslobodjeni placanja participacije kada se radi o dijagnozi N97 (sterilitet)...

Stoga me i ne cudi da Darkici na uputnici pise dijagnoza N98 koja mislim da oznacava komplikacije u trudnoci, a ne N97...

Nisam znala krace napisati, ali ako se nekome bas ne da proucavati i razmisljati o tome ukratko mogu sazeti: nema vise zakonske osnove po kojoj bi u postupku planiranja obitelji (citaj lijecenju neplodnosti) bili oslobodjeni od placanja participacije!
    Posljednje uređivanje od Aurora* : 25.04.2010. at 19:18

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •