Ne, to nije clanak nego bas Šifra za ostvarivanje zdravstvene zaštite koje u cjelosti pokriva obvezno zdravstveno osiguranje.
1.1.2009. je stupio na snagu novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju
i u biti je s tim zakonom promjenjen dotadasnji Clanak 15 u kojem je bilo izricito navedeno da iz obveznog zdravstvenog osiguranja Zavod osigurava placanje zdravstvenih usluga u cijelosti, izmedju ostalog i za preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu žena u svezi s planiranjem obitelj.
U tom novom zakonu smo vec tada prvi put bili zakinuti tako sto su ono "u svezi s planiranjem obitelji" jednostavno brisali i ostavili tek dio koji se odnosi na zdravstvenu zaštitu žena u svezi s praćenjem trudnoće i poroda sto se po novom nalazi u Clanku 16.
S promjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju promjenili su se i prije spomenute sifre za oslobadjanje od doplate: dotadasnju sifru 97 koja je obuhvacala i dio o planiranju obitelji promjenili su u sadasnju sifru 69.
S tom promjenom je bilo jasno da se ta sifra vise ne moze koristi i za planiranje obitelji i ispocetka su nam svima koji su isli na potpomognutu govorili da nam nuzno treba dopunsko osiguranje, kako ne bi morali doplacivati sve u vezi toga. Tada sam i ja navrat-nanos uzela DZO. Medjutim ubrzo su to kao promjenili i znam da je postojao neki interni dopis, kojeg je dobila i moja doktorica opce prakse, u kojem su kao ponovo dodali u sifru 69 i dio o planiranju obitelji. Od tada meni moja doktorica na sve uputnice vezane uz dijagnozu sterilitet, N97, pise i sifru oslobadjanja 69. Ali, ako bilo tko pogleda sluzbeni sifrarnik kojeg sam linkala na pocetku u njemu se vidi da nikada zapravo nije dopunjeno da se ta sifra osim na Zdravstvena zaštita žena u svezi s praćenjem trudnoće i poroda odnosi i na planiranje obitelji. Jednako tako, toga nema ni u Zakonu. I zato ja mislim da naprosto nemamo nista sluzbeno cime bi mogli mahati da smo i dalje oslobodjeni placanja participacije kada se radi o dijagnozi N97 (sterilitet)...
Stoga me i ne cudi da Darkici na uputnici pise dijagnoza N98 koja mislim da oznacava komplikacije u trudnoci, a ne N97...
Nisam znala krace napisati, ali ako se nekome bas ne da proucavati i razmisljati o tome ukratko mogu sazeti: nema vise zakonske osnove po kojoj bi u postupku planiranja obitelji (citaj lijecenju neplodnosti) bili oslobodjeni od placanja participacije!