Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Termin, koji je pravi ?

Pika2

Početno Termin, koji je pravi ?

Molim da mi pomognete sa svojim iskustvima ! Naime otpočetka trudnoće,uvijek su mi odskakali tjedni od zadnje menstruacije i ultrazvuka ! U početku je to bilo tjedan, dva, a sad pred kraj tri tjedna.
    Naime prema zadnjoj menstruaciji sam trudna 34+4, a prema ultrazvuku 37+4 i velika je beba, doktor me slao na ogtt i danas sam ga obavila i test je u redu, da li je tko imao slična iskustva i zaboravila sam reći da je stupanj zrelosti posteljice 2/3 !

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kako je po tebi?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prije trudnoće imala sam neredovite cikluse, pa se zaprvo moj doc ni u prvoj, ni u drugoj nije određivao trajanje trudnoće na temelju zadnje menze. Uvijek je UZV pokazao u kojem sam tjednu. Prema zadnjoj menzi rodila sam u 37 tjednu (ja sam si sama brojila tjedne tako), prema UZV rodila sam 39/3, a prema ocjeni liječnika po porodu u 40.tjednu.
    Za zrelost posteljice neznam, nisam se susrela s tim u trudnoći.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

rodila točno u dan po uzv. po zm je termin bio tjedan dana ranije. mislim da ti je uzv termin točniji, al ni to ti ništa ne znači.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ma nema tu pravila, UZV procjenjuje tjedne i tezinu prema mjerama koje doc zadaje. . .tj kako mjeri opseg glave, duljinu kosti i ako doc ne obuhvati dobro ono sto mjeri UZV ne izracuna dobro. . . .sve je to odokativno. Meni je uzv rekao da je termin 29.01 pa sve do 08.02. po ZM je bilo 06.02.. . . po meni, jer su mi ciklusi bili kraci i tocni ko' sat je bilo 30.01. . . rodila sam 31.01.

Pika2

Početno

Hvala Novy na pomoći, ja isto tako sam prije trudnoće imala neredovite cikluse, ali moj doktor se drži termina zadnje menstruacije, odnosno jednom kaže rodit će te prije, drugi put rodit će te u terminu prema menstruaciji, više ne znam ni sama što da mislim, prema njegovom bi trebala roditi z.m. 40+2, što bi značilo prema ultrazvuku 43+2. Što se tiče posteljice klasificira se od 0 do 3 stupnja zrelosti posteljice. Kad je posteljica zrela 3 stupnja znači nema više nikakve funkcije i beba je zrela za porod.

Pika2

Početno

Hvala cure, dajte još iskustva molim vas !

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jednm kad mi je doc prema UZV odredio tjedne, kasnije nije bilo promjene. Vjerojatno puno ovisi o samom doc, njegovoj umješnosti rada s UZV i mjerenju. Mislim da tvoj doc svaki puta izmijeri bebu drugačije.
    Kako bilo, ako rodiš i u 40tjednu prema zm., bit će to ok (37 tjedana po UZV??) ako sam dobro shvatila

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Prema UZV beba se može procjeniti s najvećom sigurnošću do 14-15 tjedna. Do tada se sve bebe razvijaju relativno isto i odstupanja su najminimalnija. Sve iznad 15 tjedna su samo procjene na koje je teško i nemoguće osloniti se jer za daljnji razvoj djeteta ovise geni. Dakle, promjene termina moguće je odrediti po UZV samo do 15 tjedan. Sve kasnije nije relavantno. Drži se one procjene koja je napravljena u prvom tromjesječju.

U prvoj trudnoći nosila sam jako veliku bebu. U dan sam znala dan začeća, a po UZV je beba bila po dva tri tjedna veća. Ali je UZV do 15 tjedna uvijek pokazivao dobar tjedan (bila sam skoro svaki tjedan na UZV zbog krvarenja i hematoma).

Ne brini, nego uživaj.
    Ionako malj je broj onih koje rode na procjenjeni termin.
    Priroda je ta koja odlučuje,a ne mi.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

na UZV pred kraj trudnoće mogu faliti i po 400g +/-

pravu starost bebe procjenjuju po rođenju, kad vide stanje kože itd...

opusti se, polako sve će doći na svoje

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ah ja tim UZV ja više ništa ne vjerujem.
    Meni su na dan poroda rekli da ću roditi sina tekškog cca 3 kg a rodio se s 4 :shock:

Pika2

Početno

Draga Novy malo si krivo shvatila, po zadnjoj menstruaciji termin bi mi bio 40+2, a po ultrazvuku bi mi bilo 43+2, znači više sam trudna po ultrazvuku, na početku sam ležala u bolnici 16 dana i radili su mi često ultrazvuk i uvijek sam bila više trudna po ultrazvuku nego po zadnjoj menstruaciji. Otišla sam onda u privatnu polikliniku Vili i tamo sam po ultrazvuku više trudna, a moj privatni doktor ima odličan ultrazvuk i na svakom pregledu mi obavi ultrazvuk, tako da sam više ultrazvuka prošla i više doktora obišla. Ne bi baš htjela prenijeti. A što se tiče same mene dan kad sam začela i ne znam, jer to je bilo stvarno iznaneđenje, nakon silnih bezuspješnih pokušaja dogodilo se čudo !

Pika2

Početno

Još sam zaboravila reći da kad sam bila u bolnici, da sam bila trudna 8 tjedana, a po ultrazvuku sam bila 10 tjedana, tako curke da ni sama ne znam kad ću roditi !

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Rijetko koja trudnica rodi u terminu, češće se događa da žene rode izvan termina. U terminu, nešto malo ranije ili prenošeno - ma nije bitno. Važno je samo da ste ti i beba dobro.
    Spremi stvarčice za bolnicu malo ranije, da te ne iznenadi. Opusti se i uživaj
    I naspavaj se ako možeš
    A kad dođe vrijeme znat ćeš i bit će važno samo da je bebica zdrava

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Po UZV se može procijeniti termin samo u ranoj trudnoći, u prvih 10-tak tjedana, jer se tada sve bebe razvijaju otprilike jednakom brzinom. Kasnije se po UZV-u ne može određivati termin, jer veličina bebe jako varira (pa se neke bebe rode u terminu sa 2600g, a neke sa 4000g).

Kao UZV termin računaj onaj kojeg su ti odredili na prvom UZV-u (iako je kod mene taj pokazivao termin tjedan kasnije nego po ZM, iako sam 100% sigurna da je termin po ZM bio dobar).

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni su radi neredovitih ciklusa odredili termin po UZV i uglavnom moja se dr. drži tog UZV od 12. i 19. tjedna, iako sad u 30. tj. UZV mjere su sve za 32. tj. ali dr. nije ništa spominjala o premještanju termina. Samo je rekla da je malo veća beba. Čini se da zbilja njima više znače te početne UZV mjere za određivanje termina

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je uzv uvijek pokazivao da sam trudna tjedan vise jer je beba bila velika
    rodila sam tocno na termin po zm i bila je teska tocno koliko je procjenio dr. Kos iz Vilija

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Trudnoća se može koregirati UZV-om samo do 19tj jer do tada se sve bebe podjednako razvijaju neovisno o genetici. Što je ranije napravljen uzv to je točnije. Primjerice, ja sam radila uzv u 4tj i je kucalo.
    Odmah su koregirali trudnoću za cca 10 dana. Kasnije su još koregirali na min 2 tj. Na dan termina po uzv sam bila na uzv pregledu i doc je rekao da sam u terminu. Rodila sam 1tj kasnije, u rađaoni su napisali za termin 39tj a neonatalog je pregledom djeteta ustvrdio da je dijete rođeno u 41 tj.
    U prvoj trudnoći su mi rekli da je trudnoća nešto kraća, prenijela sam više od 2tj po terminu ZM a neonatalog je ustvrdio da je dijete prenešeno najmanje 1tj. Dakle, kod mene je uzv bio u oba slučaja točan.

Najvažnije je da se pregled obavi kod stručnog liječnika.

Pika2

Početno

hvala curke malo ste me umirile, šta bi ja bez vas, puno miznače vaša iskustva

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

i ja mislim da je uz relativan. moja curica se rodila 23 dana prije termina ali u bolnici su mi rekli da je s njom sve ok i da mi je doktor falio termin.
    u ovoj trudnoci mi na ultrazvuku stalno fali 2 tjedna iako mi je ciklus bio tocan kao sat. ali mozda je to zbog toga sto je beba jako mala pa uz procjenjuje manje tjedana nego sta sam ustvari trudna. vidit cemo ko je u pravu kad se rodi - a to je uskoro (09.02 mi je termin)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

a daj reci jel svi 'dijelovi' bebe odskaču za spomenuta 3 tjedna?

naime, meni je npr. u 32.tj dužina bedrene kosti bila u plusu za 1tj, opseg trbuha za 2tj, a veličina glavice za nevjerojatna 4tj :shock: !

8 dana nakon termina izračunatog po datumu z.m. elektivnim carskim rezom rodila se beba-punoglavac od 4260gr...

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

meni "djelovi" bebe odskacu, neki su u minusu tjedan, neki dva a neki tri a uglavnom nijedan nije u plusu :?
    to to je sve relativno

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Meni je kod Andrije glava bila stalno u plusu za 2-3 tjedna, ali samo kad je moja gin radila UZV. Očito je nešto stalno krivo mjerila, jer se A. rodio čak i malo sitnije glave .

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Jeli vama ginekolog gledao trajanje menstrualnih ciklusa prije ili poslije poroda,odnosno jeli po ciklusu prije ili poslije poroda određvao termin?

Meni je ginekologica sada gledala trajanje ciklusa prije prvog poroda,nakon poroda se to malo poremetilo,tako da nam se termini baš ne poklapaju

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

meni je po z.m. termin bio tj.prije nego po uzv-u,ali dr. je samouvjereno rekla da je ovaj 2. termin pravi i bila je u pravu, u dan. No, ionako sam dan prijekad sam se probudila, shvatila od tog dana kreće akcija.

u 2.trudnoći se po uzv-u i z.m. podudaraju termini pa ćemo vidjeti.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Meni su u prve dvije trudnoce i u ovoj sada uzv mjere uvijek odstupale tjedan dva od onoga sto je gin izracunao po zadnjoj men. Ali s obzirom da sam znala tocan dan zaceca u sve tri trudnoce to me nije zabrinjavalo. Neke bebe su vece neke manje. Moja sva djeca su u trbuhu manja(ma nemaju na koga biti veliki a i ja dobivam malo kila u trudnoci - sada sam 32tj i dobila samo 4-4.5kg). Sa uzv je sve relativno. Mene tjesi sto su mi sve mjere (bedrena kost, glavica i trbuscic u istom tjednu a da li je to tjedan vise ili manje od gin. termina ne zabrinjavam se). A sto se tice mjerenja tezine na uzv, meni su u prosloj trudnoci kada sam navecer dosla u bolnicu rekli da beba ima 2900g a sljedece justro rodi se moja curica sa 3220g sto nije bas mala razlika. Ma mislim da nam je svima glavno da su nam bebe zdrave i da nitko nista ne zabrlja na porodu, a da li ce to biti prije ili kasnije ne bi se trebale toliko opterecivati. Pozdrav svima i drz'mo se cure

colly avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

meni je po zm termin 27.12. ali po uzv 7.1, u prvom tromjesjescju je uvijek bilo takvo odstupanje, jedno 2 tj. ali nakon toga su mjere bebe vise pocele odgovarati tjednima po menstr.
    Ja stvarno vjerujem da je taj termin po uzv tocniji, a on me sad narucio na pregled 15.12. i rekao da cemo vidjet, da mozda cak i ostanem. Sad se premisljam da li da uopce idem (citava trudnoca je bila bez ikakvih problema), jer ne zelim da svojim prckanjem mozda ubrzaju porod ako bebica jos nije spremna :/

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ma neće, meni je isto tremin po mjesečnici bio prije nego po uzv. Na pregledu sam bila zatvorena, b ez ikakvih teškoća i simptoma poroda i rekli su da je najvjerojatnije 2. termin točan i pustili me doma. Samo što onda vole češće preglede -)

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

I moj S. je bio stariji po uzv nekih 2 tj. a rodio se 2 i po kasnije

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Hej curke
    Moji ciklusi bili su oko 57 dana zbog policističnih jajnika.Kod prvog poroda zm je bila 5.12, a termin poroda su mi rekli 13.9,a mali nam je došel 30.8. inducirani porod zbog visokog tlaka.Nakon trudnoće ciklusi su se normalizirali na 33 dana,pa su onda opet počeli bit oko 57 dana zadnja 3 ciklusa i zm 30.6., a doktor rekao termin 23.4. jel računa oplodnju od 19.7,a po uzv bebač je uvijek 2 tj više,sutra punim 38 tj. i imam kontrolu .Malo me frka kak oni znaju kad trebam rodit jel po računicama ak je zm 30.6 termin je padao na 06.04.Baš me zanima kad bu nam došao pimpura

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

meni su odredili termin puno prije iako sam ja znala da to po meni ne bude tako i nije bilo rodila sam onako kako sam ja sama sebi izračunala

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

U prvoj sam znala točno kad se dogodilo
    i malac se rodio dan prije termina po zadnjoj M...UZV je davao različite verzije

sad nemam pojma....po zadnjoj M jedno, po UZV opet više različitih podataka..uopće se ne opterećujem time...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pravi termin je onaj kad se dijete odluči roditi

ja sam imala 3 termina.
    po zadnjoj m 17.1. (nisam više točno sigurna ali tako nekako)
    po začeću (znala sam datum) 24.1.
    po uzv-u 31.1.

rodila 10.2. Očito je keksićka imala svoj termin. procijenjena je na 40 plus 6 (po tome ispada da je termin po prvom uz bio najtočniji )

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Prvo dijete - termin 01.10., rođena 04.10.
    Drugo dijete - termin 26.12., rođeno 23.12.
    Treće dijete - termin nam je 26.9., bumo vidli kad bude.

Svi doktorovi termini su se poklapali i s mojim izračunima.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Termin po UZV 29.06., po ZM 19.06., maleni se rodio 24.06. baš za vikend kad sam odmah u početku rekla da će se roditi.
    Kad mi je dr. prvi put odredio termin uzela sam kalendar i pogledala. OK, 22. i 25.6. su uvijek praznici, 24. je bio te godine nedjelja - može, uzimamo 24. radi jednostavnosti kod slavljenja rođendana. I baš je tako i bilo.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Svaka trudnoća je individualna. Meni nikada nisu po UZV-u računali koliko sam trudna. Prema zadnjoj mengi termin mi je bio 27.03. i toga su se držali cijelu trudnoću jer su mi menge doista redovne i točne na 28 dana. Rodila sam 28.03. tako da je po meni računanje po mengi ispalo točno...

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Meni je po mengi termin bio 26.03. , doktor je cijelo vrijeme vodio trudnoću za tjedan dana mlađu, znači negdje 02.04. je bio termin po UZV. Rodila 20.03. , beba procijenjena na 38-39 tjedana starosti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •