Results 1 to 23 of 23

Thread: krvna slika

andreja's Avatar

Default krvna slika

nisam naišla nigdje na ovu temu,ali ako negdje već postoji oprostite. zanima me kad ste vadili krvnu sliku u trudnoći,i dal je to obavezno,jer moja dr.me još nigdje nije poslala osim ogtt. u 24 tjednu trudnoće sam.

šniki's Avatar

ja sam išla raditi kompletnu krvnu sliku već dva puta, pa mislim da to trebaš prekontrolirati obavezno, meni je npr. željezo sad nisko dosta,

Strike's Avatar

Evo,ja sam ti sad na pregledu u 20.tj.dobila da moram napraviti KKS i CRP.
    Mislim da je i kod mene takvo stanje sa Fe,al to ćemo sad vidit.

Šniki,jel se u KKS vidi i za željezo ili mora biti to kao posebna pretraga?

Vadila sam u postupku pripreme za trudnocu, u trudnoci u 7 tj. zajedno s krvnom grupom, testovima na toxoplasmosu, hepatitise b i c i urinom, a za sada mi je doc rekla da cemo vadit samo osnovnu krvnu sliku u 24 tj. i pri kraju--da se prati zeljezo koje zna bit dosta nisko kod trudnica..mislim da ti je to dosta bitno jer se prati i indirektno kako se hranis i sl...

@ Strike--zeljezo ne ulazi u Kompletnu krvnu sliku, nego se vadi posebna bocica za to--zeljezo u krvi, zalihe hemoglobina, hematokrit

andreja's Avatar

ahaa,e onda ću pitat svoju dr.za te pretrage.jer čudno mi je što mi nikaj nije za to rekla,a za sve drugo jest. ma nije valjda žena zaboravila?!

Administratorica puntica's Avatar

normalno je da je željezo niže u trudnoći. ako je malo ispod granica ne treba ništa piti...

Quote Originally Posted by puntica View Post
    normalno je da je željezo niže u trudnoći. ako je malo ispod granica ne treba ništa piti...
    Za trudnice postoje posebne referentne vrijednost u usporedbi s onima koje pisu inace u zagradama na nalazima...

Strike's Avatar

Cure,šta velite na ovo:

WBC- 9.41 (3.40-9.70)

RBC- 3.39 (3.86-5.88)

HGB- 112 (119-175)

HCT- 330 (356-530)

MCV- 97.4 (83-97)

MCH- 32.9 (27-34)

MCHC- 338 (320-345)

RDW- 16.1 (9-15)

PLT- 282 (158-424)

MPV- 8.45 (6.80-10.4)

Fe- 22.6 (8-30)

UIBC- 62.9 (26-59)

TIBC- 85.5 (49-75)

Tek u čet imam kontrolu pa da vas pitam.Meni se po ovome čini kao da je anemija.Jel ovo jako kritično? Od simptoma imam samo lupanje u ušima.

Osoblje foruma sirius's Avatar

Nije anemija, željezo (Fe) je 22,5 (što je vauuu) i retikulociti su povšeni što znači da sve savršeno radi.
    Volumen krvi se u trudnoći povećava za trećinu i normalno je da su ostali parameti poremećeni nego kod ostale populacije.

Za ostale : vaditi samo hemoglobin iz krvne slike ne može vam u trudnoći dati informaciju o anemiji. Treba vaditi i Fe .

Osoblje foruma mikka's Avatar

kak ti se to cini ko anemija?!

meni je hemoglobin 86, a zeljezo 2.

ajde, bar nisam trudna
    Last edited by mikka; 01.04.2010 at 22:18.

Strike's Avatar

Pa nešto sam čitala da ako su TIBC i UIBC povišeni da ukazuje na anemiju. Al i meni nije bilo jasno kak to da je onda Fe tako visok. Znači,što se kks tiče,sve je u redu?

dorotea24's Avatar

Quote Originally Posted by mikka View Post
    kak ti se to cini ko anemija?!

meni je hemoglobin 86, a zeljezo 2.

ajde, bar nisam trudna
    jel ti uopće hodaš?pa jel piješ nekakve lijekove za to? nisam još čula da netko ima tako nisko željezo

Osoblje foruma mikka's Avatar

he he, bilo je i gore kad sam skuzila--hemoglobin 77, zeljezo 1

ja se osjecam odlicno, s obzirom na tempo zivota i preveliku kilazu . cak nisam nikad ni bolesna, dok svi oko mene jesu

pila sam ferrum lek 3 mjeseca i--nista. sad sam zadnje isla kod fitologa pa sam na biljnoj terapiji, dam si malo vremena pa cemo vidjeti.
    Last edited by mikka; 01.04.2010 at 23:17.

dorotea24's Avatar

meni je jako pomogao petrovićev med za krvnu sliku. preporučujem ti ga

vjestica's Avatar

i ja sam sad vadila nalaze, a tek u ponedjeljak idem ljekaru
    26/27 sedmica trudnoće
    eritrociti, hemoglobin su sniženi, a željezo mi je 33 (isto su referentne vrijednosti 8-30) TIBC I UIBC su u referentnim vrijednostima
    jel ima ko šta pametno da mi kaže, jer nakon onih sniženih vrijednosti, nisam očekivala povišeno željezo
    Last edited by vjestica; 02.04.2010 at 14:39.

Strike's Avatar

Ja sam isto sad malo proučavala anemije,meni je isto Fe ok,pa sam pronašla da bi trebalo provjerit B12 i folnu kiselinu,a to bi bila makrocitna anemija. Možda nam je baš to sniženo

Osoblje foruma sirius's Avatar

Quote Originally Posted by Strike View Post
    Ja sam isto sad malo proučavala anemije,meni je isto Fe ok,pa sam pronašla da bi trebalo provjerit B12 i folnu kiselinu,a to bi bila makrocitna anemija. Možda nam je baš to sniženo

Makrocitna anemija karakterizirana je povećanim volumenom eritrocita. Volumen eritrocita tj. MCV je veći od 100 fL. Makrocitne anemije obično se još nazivaju i megaloblastične anemije. U tog oblika anemije zbog pogreške u sintezi DNK dolazi do nejednakog sazrijevanja eritrocita (citoplazma se razvija brže od jezgre). Megaloblastičnu anemiju u većini slučajeva uzrokuje nedostatak vitamina B12 i/ili folne kiseline.

• Makrocitna anemija - Anemija kod koje je srednji volumen eritrocita (MCV) veći od 100 fL (femtolitara). Najčešće se nalazi u bolesnika s bolestima jetre, nedostatkom vitamina B12 i/ili folne kiseline.
    .

tamarababy

Pozdrav svima, evo da se i ja uključim u razgovor. Andreja, krvnu sliku si obavezno moraš provjeriti, ja sam već nekoliko puta provjeravala, u 35 tjednu sam. I kad smo već kod toga, je li se nekome desilo da ima jako povišene leukocite i što bi to moglo značiti?

andreja's Avatar

Veliš da si već nekoliko puta ponavljala KS,dal se mora više puta ponoviti ili je dovoljno samo jedanput.danas mi je točno 25tt,a sutra idem na uzv,pa ću pitati dr.hvala na savjetu.

crnkica's Avatar

ja sam krvnu sliku vadila na početku trudnoće i sada sam u 21 i nitko mi ništa ne govori da bi trebala ponoviti krvnu sliku

andreja's Avatar

evo obavila ja jučer pregled bez uzv.pitala sam dr.za KS i rekla mi je da će mi dati uputnicu za 3 tj.kad dođem na ponovni pregled.Znači bit ću u 28tt,nije li to malo kasno? sad mi je dala samo uputnicu za rađenje profila GUK-a u bolnici,jer imam gestacijski dijabetes(7,6 pod opterečenjem,i natašte 4,7-normalan).problem je u tome što me jako uplašila jer mi je rekla da je ta vrijednost šećera za inzulin. ima li ko kakva iskustva?

andreja's Avatar

evo mene nakon par dana ležanja u bolnici zbog toga što mi je rađen profil za gestacijski dijabetes kojeg srećom NEMA!!! svi nalazi uredni,a ujedno su mi napravili i krvnu sliku koja je u granicama normale.