često čujem da žene budu u stresnoj situaciji pa izgube mlijeko.

prijatelj mi je nedavno rekako kako je žena njegovog brata dojila bebu 4 mjeseca a da je onda ostala bez mlijeka jer je bila pod stresom zbog ispitnih rokova.

meni ispitni rokovi počinju u drugom mjesecu a tad će moj mali imati 6 mjeseci a to mi je prerano za odustajanje od dojenja. planirala sam dojiti barem godinu i pol-dvije... ili koliko će malcu pasati, možda i sam odustane od dojenja prije nego što navrši prvu godinu, neću ništa forsirati preko njegove volje, ali mislim da je optimalno dojiti barem godinu i pol dana.

eh, sad...nikad nisam niti znala šta to konkretno znači stres i ne mogu znati što je to zapravo prava stresna situacija?
stresno mi je recimo kad se prestrašim pa me stegne u želucu jako, npr kad kupam malog pa mi skoro izklizne iz ruku....

al neki duži stres koji bi trajao mjesec dana koliko traju ispitni rokovi...
mislim , imala sam dosad ispite, ali ne sjećam se baš da je to bila neka velika trauma od koje bi mi se svi procesi u organizmu naglo mijenjali :/ ...

što ako i mene uhvati taj stres kako uhvati dosta žena . hoću li ostati bez mlijeka odmah ili kako to funkcionira?

kaj to samo odjednom mlijeko nestane i bok ili kak?

može li se to spriječiti?

naprimjer da pijem matičnjak ili valerijanu ?

konkretno. koja jačina tog stresa mora biti da bi žena ostala bez mlijeka?
jel nužno da pod stresom žena izgubi mlijeko?
i kako to spriječiti ako unaprijed znamo da ćemo biti izloženi stresnoj situaciji?

kuži li mene itko šta ja pričam?

ja planiram podojiti bebu prije svakog ispita. obično me dojenje ful smiri , ali nakon toga nemam pojma šta govorim.
možda bi se samim dojenjem mogao taj stres eliminirati?
ali kako da odem na ispit tak nadrogirana oksitocinom ?

dajte neki savjet. ne smijem izgubiti mlijeko. to će biti propast i meni i mom cicoljupcu.

hvala.