UUuuu, stara, a i care, sad kad znam da uređujete kuću nemam nikakvih savjeta kako da se stvar popravi dok se ne preselite.
Imala tu situaciju i samo suosjećam.
Držite se, pojednostavite.
Zapravo - ne znam.
Držite se!
UUuuu, stara, a i care, sad kad znam da uređujete kuću nemam nikakvih savjeta kako da se stvar popravi dok se ne preselite.
Imala tu situaciju i samo suosjećam.
Držite se, pojednostavite.
Zapravo - ne znam.
Držite se!
Hm jednom sam i ja na rubu živaca uzela papir i olovku i zapisala sve poslove koje očekujem da MM napravi u idučih mjesec dana. Da se razumijemo radilo se o uputama tipa promjeni žarulju, pričvrsti vratašca na ormaru... Napravila sam to zbog primjedbi: "Pa samo moraš reći i ja ću napraviti", a kad kažem kao da govorim zidu. Bilo je jedno deset točaka. Prvo je pošizio na tu moju gestu, jer da nije on retardiran, svađa je bila stvarno jedna od žeščih, a vratašca i žnj. inih stvari još uvijek čeka nakon par godinica, a ja to ne želim napraviti iz inata. Eto začarani krug.
Pa izađi iz njega...
Znaš, kao i ja, da inat ne vodi nikamo..osim možda u propast jednog krasnog odnosa...
Da se razumijemo, na svijetu je malo prgavih poput mene...ne moram ti ni počet pričat kuda nas je to skoro odvelo...
Ja sada, na takve stvari, samo mirno (i nadasve strpljivo) podsjećam- "molim te zamijeni žarulju"..ako se ne desi, sutra opet-"E, jesi riješio onu žarulju?"..pa ako treba opet- "daj, pliz, riješi žarulju.."
i ne živciram se više jer žarulja, npr., nije promjenjena odmah...I ne dam da mi to više diže tlak..hebeš žarulju, hebeš i vratašca na ormaru..te sitnice kad se nakupe čovjek lako pukne..mislim, zašto dozvoliti tim sitnicama da nam kvare dan...ako kužiš što sam htjela reći
dani to se ne radi u svadji. to se radi tako da ujutro ovlas ostavis porukicu s tri srceta i natpisom "molim te usisaj cijeli pod u kuhinji (i ispod stola) tako da ne ostane vidljivih mrvica ni mucica prasine". i onda jos u dnu: "PS. spremi usisavac nakon toga i vrati stolice na mjesto."
znam da zvuci ko uputstvo u stilu "udahni-izdahni" ali djeluje skoro uvijek osim ako ste se neposredno prije svadjali oko toga.
i taj inat ti je precijenjen. pokvari covjeku u konacnici dan.
, na Martine upute.
Posljednje uređivanje od sirius : 31.03.2010. at 16:17
Slažem se u potpunosti. Meni je često teško samoj sa sobom i priznala sam si koliko sam zafrknuta, ali ide na bolje, osim žutih minuta, a kaj mogu. Evo vrata od ormarića nisam već spomenula skoro dvije godine.
samo da napišem jednu začuđujuću stvar, a ta je da je meni period selidbe (koji je btw trajao 6 mjeseci - kad smo živjeli kod moje mame, iselili od sveki i uređivali pooolako naš stan) bio jedan od najljepših u životu.
ja sam toliko guštala što ću živjeti usvom stanu, toliko guštala u uređenju, obilaženju prvo stanova u potrazi za pravim, pa poslije u biranju pločica, parketa, svega, da mi je za sve ostalo bilo ravno do dna.
znam da nismo isti, ali, evo, možda spajalice, gledaj to s drugog ugla - jednom u životu se kućiš, pa uživaj u tome.
i još si napisala kućica iz snova, znači da si zadovoljna s odabirom.
a za ostalo potpisujem martine upute.
jedini zaheb je kako će car reagirati kad nađe poruku s tri srca na stolu i uputama za usisavanje![]()
evo priznat cu da meni muz isto pise takve poruke samo se ne ticu kucanskih nago nekih drugih poslova. meni ne smeta - bitno mi je da ne moram trosit mozdane vijuge na to previse.
Posljednje uređivanje od marta : 31.03.2010. at 18:03
Hvala Vam na konstruktivnim prijedlozima. Evo mali rezime: Da pomognem vise u kucanskim poslovima, to je ok. Da budem vise s djecom i odvedem ih negdje da se mz odmori, to radim s velikim zadovoljstvom kada je moguce. Najvise se mi se svidja sugestija da dobijem precizne upute, to bi sa velikom radoscu citao i odradjivao, ali me to jako asocira na ljubavni odnos izmedju muskarca i zene i pokusaju davanja upute u tom cinu. Jutros sam dobio spisak i odradio ga sa zadovoljstvom, mislim onog tipa: puter stangice, perilica, susilica, knjiga za Engleski ...., ali zivot je predinamican da bi se mogao tako dobro isplanirati. Da ne zaboravimo da smo par, e to je carolija svega, dobar zacin i ne bi se smio zaboravit, kao kruh ili juha bez soli, ali svi imamo uspona i padova, ljudi smo i cesto zaboravimo najvaznije, ta sugestija je posebno vrijedna. Cure ili mozda gospodje, hvala Vam puno. Cini mi se da svi imamo slicne probleme i da sam iznio jedan stereotip i da bi muskarcima bilo lakse kada bi dobijali prezicne upute i da ih nisu obvezni poslusati, ali barem bi znali sto partnerica uistinu zeli.
Mislim Mukice da si ti ta koja bi trebala "pročitati još jednom cijeli topic" (i sve konstruktivne savjete koje su se cure trudile napisati), a ne "pilati po glupostima" (po meni humoru, na koji se Peterlin dva posta dalje odlično nadovezala).
Eh .. ne da mi se trošiti prstiće na tipkanje odgovora na ovakve komentare.
[QUOTE=MIJA 32;1583955]mama je očito preumorna
možda doista i ima visoka očekivanja glede kuhanja,spremanja...
ja imam 2,5 godišnje blizance,u početku mi je osim MM pomagala i baka (moja mama)
kad sam odlučila da mogu sama još sam neko vrijeme pucala
onda se dogodio klik u glavi i shvatila sam da ne mora sve biti pic mic
na vrhu top liste mi je skuhani ručak svaki dan,a peglanje,čišćenje kad i koliko stignem
igram se i šećem s ptičicama i super nam je
oni i njihov osmijeh su mi najvažniji
od kada sam imala "klik" puno sam sretnija i odmornija
Ja imam curicu od 5,5g i dečkića od 11mj i apsolutno potpisujem sve gore navedeno. Najvažnija spoznaja jest da nakon užitka igranja i rada s klincima MM i ja uspjevamo stvoriti vrijeme samo za nas dvoje, i iskreno to me čini posebno sretnom.
Posljednje uređivanje od ninanuna : 19.04.2010. at 23:55
i jeste kvaka u svemu tome da se zena mora malo opustiti i ne ocekivati previse od same sebe jedino tak ce prestati vikati na sve oko sebe jer je nezadovoljna.mi sebi jednostavno previse toga zadajemo
pa ne znam, po meni tu nema lijeka dok 'mama' mora odredjivati koji kucanski poslovi se moraju napraviti u kuci... onak spontano, da meni muz ostavi listu poslova koje on misli da ja moram napraviti, ja bih ga lijepo poslala od tamo kam je on dosao... nitko nije savrsan, pa ni mama. tko je mama da odredjuje gdje su granice za urednost i odgoj.
ja mislim da se tata mora sam izboriti sa svoju ulogu u smislu ODRASLE osobe koja se brine za mjesto gdje zivi i za djecu koju je napravio, a ne sakrivati se iza slatkih pisamaca iz djecjih ustiju. i dokazati mami da mu ne moza ona odlucivati oko toga kako se vodi kucanstvo i kako se odgajaju djeca. eh sad, to zahtjeva odraslog tatu i odraslu mamu, pitam se imamo li toga...
Tako nama pocrkale mnoge žarulje u kući: hodnik, blagavaona, pa na glavnoj lampi u dnevnom B.( a ta se naravno ne može kupiti nego u Baumaxu, što nam je totalno izvan ruke), e onda još i rezervno slabo svjetlo u dnevnom b. u koje idu 2 male reflektorice. Pa MM 2 tjedna čeprka po glavi jer je siguran da negdje u kući ima reflektorica, pa se ja 2 tjedna inatim(jer ne želim se ja baš o svemu brinuti- čak nije stvar to fizički odraditi nego ne želim ja baš sve organiziravati, pratiti i brinuti o svakoj sitinici, a ako moram 5x podsjetiti :brrrrrrrrrrrrrr i grrrrrrrr). Konačno kupi, kad ono prevelika, pa onda još 1 tj. krepa i druga od te 2 i ja neki dan 4 kišna dana s 2 prehlađene djece u mračnom boravku.
Ne mogu osjetiti nježnost da mi život o tome ovisi. Dođe dida i ja otrčim do dućana i kupim 2 male reflektorice i bi svjetlo. Poanta-MM je divan i puno radi na poslu i kasno dolazi i bavi se djecom, ali ja ne spavam i s njima sam cijele dane i kad dođe s posla samo želim pobjeć u svoj mir ( otuširati se, odspavati pol h, u kratku šetnju ili samo u miru na wc) i onda smo opet malo zajedno. I ja dosta vičem, puno više nego što bih trebala, ali najbitnije je u sljedećem trenutku ili dr. dan i nakon žešće prepirke ohladiti uzavrele osjećaje i izvući na površinu one koje su na s doveli do 2 zajedničke djece i ponekad sloma živaca i osvijestiti dobre trenutke i ne dati da ih umor i monotonost svakodnevno poklope. Teško je biti nježan kad si umoran i osjećaš se jadno, al uglavnom vrijedi truda.
ja apsolutno ne radim vise nista, jer ne stizem. po kuci radi on, i ja tek ponekad, maaalkoo.
najvise mi znaci kad ujutru ustane i promeni mu pelenu, kad bi ostao jos malo duze u dnevnoj, samo pola sata da se osvestim bilo bi mi super. no, obicno to ja uradim za njega..
kad izadju u setnju sto je retko jer to radimo zajedno da bi se druzili vise, ja se onda bacim na licnu higijenu.
treba mi sna, ali za to nema vremena nikada.
on kuva, sklanja sudove.
uglavnom, umorna sam i znacilo bi mi kad bi kod kuce malo vise zabavljao bebu da se ja malo odmorim, no to ne radi cak i kad mu nacrtam da bi htela. nekako mu ne ide, uvek mu nesto odvuce paznju.
sta znam, ja bi pitala tu mamu, sta bi njoj godilo..
Ova fora s inatom je djetinjasta i bezveze, a obično ima i kojekakve neugodne posljedice i sustav se polako urušava, sve dok ne eskalira...
Odrasli odgovorni ljudi prihvaćaju činjenicu da nisu savršeni (i muški i ženski) i daju sve od sebe. Ako to i nije dovoljno (a često nije) barem su mirni sami sa sobom i onom drugom osobom da su napravili najviše što su mogli, istovremeno ne žrtvujući ni odmor ni vedrinu ni dječje i ine potrebe.... Dok je malo dijete u kući standardi se spuštaju na minimum. Kritika (ako je bude) obično dolazi od strane treće generacije ili autsajdera... EEEEE, za takve sam imala penicilin - tamo je pegla, tamo je krpa i metla, tamo je usisavač - nama ne trebaju savjeti nego konkretna pomoć. Brzo su se pripitomili svi koji su se drznuli kritizirati bilo mm-a bilo mene. Držali smo si stranu i to je funkcioniralo dobro, čak i kad se prozori ili tepih nisu prali cijelu godinu...
Eh, sad... ako NAS SAME smeta razina nereda - to je problem u glavi i treba ga u glavi i rješavati. Ako muž/žena nemaju isto viđenje stvari - to je problem komunikacije i tako se i rješava, razgovorom i dogovorom. Bez ljutnje i durenja, bez inaćenja, bez niskih udaraca jer te stvari se obično vrate. Dvoje ljudi (+ malo dijete ili više njih) moraju se puno prilagođavati zajedničkom životu. Čak i ako su prije dugo bili skupa i prilagodili se, dijete mijenja ustaljene odnose, pa opet treba to odraditi iznova. Iz te kože nikuda... A pravo je umijeće dobre organizacije i puno tolerancije izvući najbolje za sve. Može se, dakako. Nema veze ako koji put budemo nezadovoljni, bitno je da smo većinu vremena ipak zadovoljni.... Sretno!
Ovaj tjedan sam dobila dvije pohvale , da kako sam ja savršena mama, ako ja sve stižem i td itd
i to od kolegica koje su i same udane žene i majke...
meni je došlo da umrem od smijeha, ja savršena XDXDXD
a nisam od onih koji puno pričaju o sebi tipa peglam, perem, odgajam dijete,dodatno se školujem itd...
daleko sam ja od prosjeka a kamolisavršenstva , ali ponekad je lijepo doznati kako te drugi vide
poanta za začetnika topica je da pohvali svoju ženu, pomogne koliko može i da zajedno dogovore neke kućne standarde i bit će sve super