-
Uloga pedagoga u vrticu
Zbog loseg iskustva i komunikacije s pedagogicom koja je ujedno i voditeljica vrtica zanimaju me vasa iskustva. Da li idete na individualne razgovore, koliko cesto i koje informacije dobivate? Sto je točno uloga pedagoga u vrticu?
-
jako zanimljivo pitanje i bas me zanimaju odgovori
za sad niti ja nemam pozitivno iskustvo
-
Moje ikustvo je također loše.
Doduše, kontaktirali smo samo telefonski, ali sam posumnjala u njenu stručnost.
A i nije mi se svidjelo što je se odgajateljice redom pribojavaju (i ne dijele njeno mišljenje).
-
Mi idemo u privatni vrtic, i pedagogica je ujedno i voditeljica vrtica jer vlasnica vodi drugi objekt. Problem je u tome sto kad god pozelite razgovarati s njom njen prvi stav je da brani vrtic kod svakog pitanja a o djetetu govori recenice poput "Sve je super, ona je odlicna" i tu staje. Ja sam nekako ocekivala da cu dobiti detaljnije informacije - poput dijete je dobro u npr crtanju pa ju tu usmjeravajte, losija je u komnikaciji pa joj mozemo pomoci na taj i taj nacin i slicno. Imali smo incident gdje je jedna curica tukla sve u grupi pa tako i nasu,ja sam ocekivala od pedagodice da ce nam objasniti situaciju, reci da li rade na tome s roditeljima te malene i savjet kako da se mi postavimo prema nasoj malenoj (ne zelim joj savjetovati da joj vrati udarac) , njen komentar je da ona s nama ne moze pricati o tome a mi da sami zakljucimo sta da joj kazemo da nam ne moze ona dati savjet i da mi spadamo u zahtjevnije roditelje. I sad tu mene muci, moze li pedagogica biti i voditelj i pedagog, jesmo li mi stvarno zahtjevni i sta je realno ocekivati od pedagoga u vrticu
-
javljam se kao pedagog doduše školski. Čim se pitate koja je uloga pedagoga u vrtiću znači da on ne obavlja dobro svoj posao.
To što je pedagog voditelj jako je loše, ali ako je osoba dovoljno objektivna i profesionalna da odvoji sebi u glavi ta dva radna mjesta može teoretski funkcionirati.
Pedagog je prenstveno u službi djeteta, pružanje podrške, rješavanje konflikata, organizacija cjelokupnog pedagoškog rada u vrtiću, nadziranje odgojitelja i njihova evaluacija, upisi, suradnja sCentrom za soc. skrb, psiholozima, defektolozima, liječnicima ,stručno usavršavanje sebe i djelatnika, uvođenje inovacija u rad vrtića i more obveza drugih....
Djelokrug rada pedagoga - struènih suradnika:
Uloga pedagoga odreðena je humanistièko-razvojnom koncepcijom predškolskog odgoja i obrazovanja, a temelji se na suvremenim znanstvenim spoznajama i struènim dostignuæima.
Pedagog kao profil pedagoškog struènjaka prisutan je u vrtiæu kao nezaobilazni èimbenik kvalitetnog ostvarenja osnovne zadaæe - ranog odgoja i obrazovanja predškolske djece, što ukljuèuje širok raspon djelovanja:
¨ promicanje i istraživanje razlièitih koncepcija, teorijskih postavki, znanstvenih spoznaja i distignuæa,
¨ unaprjeðivanje kakvoæe rada s djecom i roditeljima, te struèno usavršavanje, osposobljavanje i obrazovanje odgajatelja i ostalih sudionika u procesu
¨ istraživanje i vrednovanje kvalitete primjene programa, odnosno humanog i materijalno organizacijskog okruženja u kojima se programi provode.
Poslovi i zadaæe pedagoga definiraju se na nekoliko razina: u odnosu na dijete, roditelje, odgajatelje, te društveno okruženje, što taj posao èini izuzetno složenim. Pored toga, pedagog obavlja i ostale poslove: biblioteèno-informacijske, poslove dokumentiranja odgojno-obrazovne djelatnosti, organiziranja studentske prakse i dr.
U odnosu na dijete, primarna je zadaæa pedagoga podizanje dnevne kvalitete života u vrtiæu u skladu s njegovim razvojnim i aktualnim potrebama.
U odnosu na odgajatelje osnovna je zadaæa podrška i pomoæ u ostvarenju odgojno-obrazovnog procesa, kao i usmjeravanje odgajatelja u osobnom i profesionalnom rastu.
U odnosu na roditelje cilj je podrška u odgovornom roditeljstvu te jaèanje partnerskih odnosa djeèjeg vrtiæa i obitelji.
Primarna zadaæa u odnosu na društveno okruženje je jaèanje društvene svijesti o važnosti ranog odgoja i obrazovanja, te promidžba djelatnosti.
Za kvalitetno obavljanje širokog raspona navedenih poslova od neprocjenjive je važnosti kontinuirana edukacija pedagoga, o èemu postoji visoka svijest. Meðusobna profesionalna podrška i pomoæ, kao i razmjena iskustva iz prakse, ostvaruje se putem Aktiva pedagoga i Aktiva razvojno-pedagoške djelatnosti.
Bitne zadaæe rada pedagoga definiraju se Godišnjim planovima i programima rada za svaku pedagošku godinu, a vezane su uz odreðeni segment djelatnosti koji se želi unaprijediti.
Pedagog, kao èlan struènog tima vrtiæa, usmjeren je na timski rad i interdisciplinarni pristup, što su nezaobilazni preduvjeti zajednièkog uspješnog djelovanja.
Posljednje uređivanje od paid : 31.03.2010. at 12:39
-
paid jel mozes navesti izvor gore napisanog teksta
hvala
-
paid puno hvala, mozes li jos samo objasniti da li mogu/trebam ocekivati od pedagoga u vrticu da moze dati neki konkretan savjet vezano za agresivno ponasanje djeteta u grupi i detaljniju evaluaciju moga djetata, s obzirom da se kaze da je vrtic jako vazan i da se vec u vrticu stvaraju znanstvenici i kreativci a ne na faksu.
-
http://www.rivrtici.hr/_html/rpdjelatnost/pedagozi.asp
evo ga
Naravno da možeš. Pa tko bi ti bolje to objasnio od stručnog suradnika
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma