Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Brzinski tiramisu bez jaja

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno Brzinski tiramisu bez jaja

1 kutija piškota (uzimam Manner)
    500 g kravljeg sira (stavljam Vindijin)
    100 g Dukatele ili sličnog mliječnog namaza
    2 vanilin šećera
    3 (ili više) žlice šećera (koristim smeđi - Muscovado)
    3 šlag pjene (za njih treba 450 ml mlijeka)
    1 šlagfix
    2 dcl kuhane crne kave
    mala žličica ruma
    kakao za posipanje

Skuhati 2 dcl crne kave. Pustiti da se malo ohladi u zdjelici i dodati žličicu ruma.
    Izraditi 2 šlag pjene s dodatkom šlagfixa. Umiješati sir, Dukatelu, šećer i vanilin šećere. Dobro izmiješati.
    U protvan složiti piškote umočene u kavu, na njih staviti pola kreme, ponoviti postupak.
    Na kremu staviti šlag pjenu i obilno posuti kakaom.

Za djecu možete umjesto kave upotrijebiti kakao. I, naravno, izostaviti rum.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 31.03.2010. at 15:31

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Probat ću. Može samo malo pojašnjenje za ovaj šlag. Sa koliko mlijeka se umute ona 2 šlaga, a sa koliko ovaj 1 završni i koji si koristila (neki se mute sa 100 ml, a neki sa 125 ml).
    I koja je točno uloga sirnog namaza? Jel može bez njega? Nije on slan? Jel može ono jaaaako čvrsto i masno vrhnje umjesto toga?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne sjećam se točno koju sam šlag pjenu koristila... Mislim da ti na svakoj piše koliko točno mlijeka treba za izradu. Čini mi se da je važno da bude šlag pjena, jer ona je laganija, prozračnija. Možeš i odjednom izraditi sve tri pjene, pa trećinu odvojiti za završno premazivanje.

Sirni namaz, slično kao i vrhnje, daje bogatiji, puniji okus. Nije uopće bilo slano, ali slobodno probaj staviti vrhnje, javi kako je ispalo! Sretno, velika pusa tebi i Davidu!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja bih stavila mascarpone umjesto sirnog namaza. Baš se spremam u Lidl, tam to nije tak skupo ko u drugim dućanima...

n.grace, fala na još jednom odličnom receptu, sad imamo i previše za isprobavanje pred Uskrs...

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

n.grace pitam za šlag jer mi se ovih 450 ml mlijeka čini previše. Ako se šlag radi sa 100 ml, onda ga treba 300 ml, najviše 375 ml, ako se radi sa 125 ml.
    peterlin vidiš, to nisam znala. Da je mascarpone u Lidlu povoljniji. Hvala! Upravo se zbog njega uvijek ustručavam sama radit tiramisu.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Peterlin,

Naravno, ide sir i sirni namaz po želji. Ja sam stavljala Vindijin sir, jer je nekako najkremastiji i nema previše grudica. Ako netko odluči uzeti neki drugi sir, neka ga dobro razradi i izmiješa prije nego kremu nanese preko piškota (baš zbog tih grudica).

Još nešto: u receptu stoji da je kolač bez jaja, kojih ima u pišotama, pa ako netko želi varijantu da kolač stvarno bude bez jaja, neka upotrijebi neke druge kekse, možda neke iz trgovina zdrave hrane.

Uvijek su me odbijali recepti s termički neobrađenim jajima. Znam i za recepte za tiramisu i s termički obrađenim, ali ova varijanta mi je nekako najdraža.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

kljucic, prepisivala sam iz svoje bilježnice, možda sam slučajno krivo napisala, a već dugo nisam radila taj tiramisu.

Naravno, stavi mlijeka koliko piše u uputama za izradu.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

piše 1 kutija piškota, koliko je to 200 gr ili 400 gr, ima veće i manje pakiranje
    baš ću sutra probati napraviti ovaj kolač, javim kako je ispao

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Joj, Tina, nisam ga već mjesecima radila, ne sjećam se koje pakiranje sam uzela... Čini mi se da sam uzela veće pakiranje, pa da je ostalo piškota - možda ti je to bolja opcija, jer ostatak možeš pojesti, ali nije zgodno ako ih nema dovoljno...
    Sretno, svakako nam javi kako je ispalo!

Zaboravila sam u receptu napisati da kolač treba dobro rashladiti... ali ok, nadam se da to neće biti problem...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ma kupila sam već 2 mala pakiranja za svaki slučaj, sad me je samo mučilo koliko da slažem piškota u red
    ok, strpat ću ga u frižider kad bude gotov
    Posljednje uređivanje od tina55 : 01.04.2010. at 23:13

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

curly mama avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

super! jako volim tiramisu ali ga ne radim zbog sirovih jaja.
    i meni se sviđa ideja s mascarponeom. ja bih koristila i slatko vrhnje umjesto šlag pjene.
    u svakom slučaju, hvala na receptu. isprobat ću. odlična su mi ovakva brzinska rješenja.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Drago mi je da ti se sviđa recept! Govoreći o brzim kolačima, sad za Uskrs planiram raditi jednu turbo brzinsku krem čokoladnu tortu. Ako budem zadovoljna, odmah ću s vama podijeliti recept!

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Drago mi je da ti se sviđa recept! Govoreći o brzim kolačima, sad za Uskrs planiram raditi jednu turbo brzinsku krem čokoladnu tortu. Ako budem zadovoljna, odmah ću s vama podijeliti recept!
    može, prije mi nije bilo bitno da je kolač brzinski, al sad uz moju 6mj-ečnu bebačicu mi je to glavni kriterij

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

prijavljujem isproban kolač i ukratko...super je!!!
    recept mi je i hvala autorici!
    svi koji su ga probali su ga pohvalili
    jedino što su moje piškotice bile jako žedne i popile su 4dcl kave umjesto 2dl, al mi je to baš dobro jer je kolač još sočniji i intenziviniji je okus kave (naravno, tko ga voli)
    nedavno sam jela domaći tiramisu baš s mascarponeom i mogu reć da mi je ovaj jednako dobar bez mascarponea
    što je najbolje, kolač je tako brz, da je bio gotov prije nego je mojoj prinecezi dojadilo nadzirat pravljenje kolača iz kolica (a to obično nije puno vremena)
    Posljednje uređivanje od tina55 : 02.04.2010. at 22:22

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

tina, jako mi je drago da ti se kolač sviđa!

Ovih dana namjeravam otvoriti novi topic gdje ću stavljati sve svoje isprobane brzinske recepte za deserte, jer mislim da je roditeljski forum pravo mjesto za to.

Nadam se da ćete mi se priključiti sa svojim brzim desertima - pečenim, nepečenim, kuhanim...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

e, baš super da sam naišla na ovaj recept bez jaja! možeš li mi reći koliko bi išlo vrhnja za šlag, kad bi s tim pravila? 2dcl? a kiselo vrhnje bi moglo umjesto tipa dukatele? a kako za djecu kakao, u mlijeku? hvala!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mislim da ti je 2 dcl šlaga premalo, stavi 4-5 dcl - jer moraš dio umiješati sa sirom, dio premazati po kolaču. Ako ti ostane viška, poslužiš uz kavicu.
    Kiselo vrhnje bi moglo umjesto Dukatele, ali onda svakako uzmi neko s više mliječne masti - neko "crveno".
    Za dječicu napraviš kakao u mlijeku (kao kad piju kakao) i umačeš piškote. I to je to!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala n.grace! Evo, jučer sam ga napravila po tvom receptu gore, ali, hm... sir sam uzela neki žnj, nisu imali drugi u kvartovskoj trgovinici, i piškote isto tako... meni je ok, ali drugima se ne sviđa (ovaj tužni smajli, jer ću ga ja sad "morati" pojesti sama i udebljati se)
    sir onako kisi, ne znam je li to za očekivati ili treba više šećera ili drugi sir, druga marka. uzmeš li posni ili polumasni ili? drugi put bi probala s mascarpone i vrjnjem za šlag. Hoće mi i onda trebati kremfix? To je kremfix, ili? Ili postoji nešto što se zove šlagfix? Pa to bude škrob i... neki zgušnjivač, čini mi se...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Stavljam Vindijin polumasni, a možeš staviti i mascarpone. Peterlin je napisala da bi ona iskombinirala kravlji sir s mascarponeom umjesto sirnog namaza.
    Baš mi je žao da se tvojima nije svidjelo, vjerojatno je riječ u žnj-sastojcima, idući put stavi druge sastojke. Dok radiš smjesu, malo probaj i dodaj malo više šećera ako je prekiselo.
    Imaš baš šlagfix u dućanima, a možeš raditi i bez njega.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ispravak netočnog navoda: danas je tiramisu dobio sjajne ocjene! još sam ga poslužila kao "eto, nije baš neki" a prijatelji se oduševili!
    možda je bolji drugi dan. svejedno ću drugi put kupiti kvalitetnije sastojke, a vidjet ću da kombiniram neke sastojke, isprobavam. Meni se baš sviđa tvoja ideja sa svježim sirom, jer u mascarponeu ima svega nečega i jako mi je mastan, a sir je sir.
    u svakom slučaju, tvoj originalni recept je odmah proslijeđen dalje.
    jesi li otvorila topic s brzinskim receptima, kako si rekla da namjeravaš?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tek sam sad skužila da si mi pisala...
    Tako mi je drago da si dobila pohvale! Mislim da će ti kvalitetniji sastojci rezultirati još ukusnijim kolačem.
    Mislim da topic s brzim receptima ne bi imao smisla, jer bi bilo previše svega na jednom mjestu, pa sam od toga odustala, ali nisam odustala da s vama dijelim jednostavne i fine receptiće, što god mi se svidi - napišem vam...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Joj, nemojte neki malomasni sir u tiramisu to uvijek ispadne loše (često bude gorak).

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

sirius, i polumasni sir smatraš malomasnim? Nikad mi nije ispalo loše, da je, ne bih stavljala recept na forum. Naprotiv, svi su bili oduševljeni kolačem.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne, polumasni je ok. Ali manje od toga mislim da ne ispada dobro. Masnoće su naši prijatelji u kuhinji.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da, slažem se. Polumasni ili masniji sir je dobar za ovaj kolač.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 05.07.2010. at 16:34

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

evo se kolac hladi u fridzu
    bas me zanima sto ce ukucani reci, da li ga ponavljamo...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Masnoće su naši prijatelji u kuhinji.
    i neprijatelji na vagi!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove