dakle, beba ima 3.5 mjeseca, dobro napreduje na tezini (na porodu 3.700, sad 6.400). medjutim, za ova 3.5 mjeseca ne sjecam se da mi je ijedan podoj bio "normalan" (osim nocnih). prvu bebu sam dojila godinu dana i to je islo glatko. ova se stalno grci, mase rukama i nogama, okrece glavu.
podoji su izuzetno kratki. u pocetku su bili manje od 10 minuta, pa su se smanjili na 5, i sad doji manje od 5 minuta. shvatila sam da je problem prejaki refleks otpustanja mlijeka, ali mi se cini da nije i jedini.
dojim lezeci, ali svejedno je nocna mora. pokusala sam da se izdajam, pa da dam na bocicu, u nadi da ce biti manje traumaticno, ali on i se i sa bocicom slicno ponasa.
grcevi su bili uzasni, sirup (Nurse Harvey's) je puno pomogao, ali i sad se vrlo cesto budi (preko dana) uz vrisak, kao od jakog bola, i jos mi nije spavao duze od 45 minuta (preko dana). mislim da uspavljivanje traje duze od spavanja.
danas sam primjetila da mu mlijeko kapa kroz nos dok doji. on je bio miran, ima taj pocetni cug od 3 minuta kad nesto i podoji, i nisam mogla vjerovati da mu sve vrijeme mlijeko curi kroz nos. prvih sedmica nakon poroda kad se cesto budio po noci uz vrisak, jednom sam vidjela da mu je mlijeko izaslo kroz nos (iako je bilo sat vremena nakon podoja) i on je to bukvalno usmrknuo nazad, cesto je "rezao", ali sad je nocu dobar.
ali, dojenje je jos uvijek tesko, po danu ne moze da spava i budi ga to hrcanje kroz nos. danas sam prvi put pomislila da mu nije neki problem sa nosom, ili mlijeko jednostavno tako brzo ide da mu bukvalni izlazi na nos. mada to nije odgovor na pitanje zasto "hrci" (ne znam kako te zvukove ni nazvati) i dugo poslije podoja.
problem je jako veliki, i hiljadu puta sam se zapitala da li je dojenje dobrobit i kad je svaki podoj tolika trauma i za bebu i za majku.
zanima me iskustvo drugih majki, ali bih voljela cuti i strucan savjet. da li i strucna lica posjecuju ove stranice (tek sam se registritrala)?
hvala!