Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: mlijeko curi na nos

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno mlijeko curi na nos

dakle, beba ima 3.5 mjeseca, dobro napreduje na tezini (na porodu 3.700, sad 6.400). medjutim, za ova 3.5 mjeseca ne sjecam se da mi je ijedan podoj bio "normalan" (osim nocnih). prvu bebu sam dojila godinu dana i to je islo glatko. ova se stalno grci, mase rukama i nogama, okrece glavu.

podoji su izuzetno kratki. u pocetku su bili manje od 10 minuta, pa su se smanjili na 5, i sad doji manje od 5 minuta. shvatila sam da je problem prejaki refleks otpustanja mlijeka, ali mi se cini da nije i jedini.
    dojim lezeci, ali svejedno je nocna mora. pokusala sam da se izdajam, pa da dam na bocicu, u nadi da ce biti manje traumaticno, ali on i se i sa bocicom slicno ponasa.

grcevi su bili uzasni, sirup (Nurse Harvey's) je puno pomogao, ali i sad se vrlo cesto budi (preko dana) uz vrisak, kao od jakog bola, i jos mi nije spavao duze od 45 minuta (preko dana). mislim da uspavljivanje traje duze od spavanja.

danas sam primjetila da mu mlijeko kapa kroz nos dok doji. on je bio miran, ima taj pocetni cug od 3 minuta kad nesto i podoji, i nisam mogla vjerovati da mu sve vrijeme mlijeko curi kroz nos. prvih sedmica nakon poroda kad se cesto budio po noci uz vrisak, jednom sam vidjela da mu je mlijeko izaslo kroz nos (iako je bilo sat vremena nakon podoja) i on je to bukvalno usmrknuo nazad, cesto je "rezao", ali sad je nocu dobar.

ali, dojenje je jos uvijek tesko, po danu ne moze da spava i budi ga to hrcanje kroz nos. danas sam prvi put pomislila da mu nije neki problem sa nosom, ili mlijeko jednostavno tako brzo ide da mu bukvalni izlazi na nos. mada to nije odgovor na pitanje zasto "hrci" (ne znam kako te zvukove ni nazvati) i dugo poslije podoja.

problem je jako veliki, i hiljadu puta sam se zapitala da li je dojenje dobrobit i kad je svaki podoj tolika trauma i za bebu i za majku.

zanima me iskustvo drugih majki, ali bih voljela cuti i strucan savjet. da li i strucna lica posjecuju ove stranice (tek sam se registritrala)?

hvala!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Draga Ivana, nemam nikakvih iskustava s problemima koji te muče, ali na tvom mjestu bih posjetila pedijatra i ispričala što se događa - možda će se sve riješiti u času.

Za pitanja u vezi dojenja ti je najbolje nazvati SOS telefon.

Sretno!

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Što se tiče prejakog refleksa otpuštanja mlijeka, promjena položaja dojenja mogla bi pomoći - možda položaj nogometne lopte ili pak tako da je beba na tebi. Preporučam ovaj tekst - prikazani su i položaji koji bi mogli olakšati bebi da se bori sa time. Ima još jedan dobar tekst ovdje.
    Naišla sam i na ovaj tekst u kojem izlazak mlijeka na nos povezuju sa prevlikom količinom mlijeka.
    A da li beba povraća u luku? Ponekad se izlazak mlijeka na nos povezuje sa refluksom.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ma pedijatrica u mom gradu nije bas za pitanja, njen odgovor je bio - pa mora beba da vari, i to vrlo otpustajucim tonom, a jedina je, to je kad se zivi u malom mjestu.
    malo se situacija poboljsala zadnja 2 dana, mada on izgleda moze podrignuti 100 puta, i po 2 sata nakon dojenja i lezanja na stomaku.

jos nije povratio u luku, cak rijetko kad bljucne.

hvala vam za savijet, mozda imam jos koje pitanje kad proucim tekstove.

usput, sta znace bijele ljuspice u stolici? on to vrlo cesto ima, a stolica mu je oduvijek rijetka, ne kao proljev, i ne cesta (mozda 1 - 2 puta dnevno) ali je rijetka. nigdje nisam uspjela naci objasnjenje za bijele ljuspice/ grudvice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Matiji je jedno vrijeme redovito curilo mlijeko kroz nos tijekom podoja.... ali nije stvaralo nikakvih problema. Kapalo je kroz donju nosnicu (dojili smo gotovo isključivo ležećki... pa je curilo kroz nosnicu bližu krevetu)...

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mi nismo imali tako velikih problema, no mojoj curi se i sada zna dogoditi ako jako povuče, da izleti kroz nos.
    Što se tiče ritanja i toga, i ona je jedno vrijeme pri podoju znala biti luda, jede, pa se vrti, pa odmiče glavu (a ja znam da joj nije dosta...), uglavnom, mučilo ju je prdenje i kakanje. Podoji su znali trajati i trajati... I sada zbog toga zna sisati na stojećki, na sve četiri...
    Važno je da on dobro napreduje.
    Što se tiče bijelih ljuskica, to ti je neprerađeno mlijeko (neka me netko ispravi ako griješim) i moja M. je imala u gotovo svakoj stolici koja je, kao i kod tvog bebača uvijek bila rijetka što je normalno kod isključivo dojene djece.
    Još je mali, sve će se to vremenom ustaliti.
    Sretno!

Lavica02 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to s izlaženjem mlijeka kroz nosić smo i mi prošli ... kako se je malena vrlo često u prva dva mjesece zagrcavala kod dojenja ( to je stres samo takav ) dojili smo isključivo u ležećem položaju jer se u tom položaju najmanje zagrcavala (osim kad smo bili vani jer nije baš zgodno da se legnemo na klupicu u parku )
    tu i tamo preko dana joj je mlijeko znalo izaći kroz nosić, ali to se u principu događalo po noći ...

onda sam ju dojila tako da smo isto bili u ležećem položaju, ali sam ju podigla na jastuk tako da nije baš na ravnom ... curenje nije prestalo u potpunosti, ali se je smanjilo ... u potpunosti je prestalo s cca 3 mjeseca

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Kao što SikaPika reče grudice su normalna pojava. A koliko često mijenjaš strane?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Eh da, pokušaj ga dojiti tako da leži na tebi. Sila teža će učiniti svoje pa otpuštanje mlijeka neće biti tako jako.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

I mojoj mlijeko curi kroz nos, i nema polozaja kojeg nismo probali a da joj odgovara tj da u miru podoji. Kad dode let down maknem dojku i izdojim pa joj vratim, al njoj je sve previse. Mirno doji samo kad je dojka skoro "prazna". Par puta je povracala u mlazu, al sam to povezivala s nadrazajem nakon mazanja gela kojim mazemo zbog soora. Jutros je cak i povratila na nos.
    je li ok da joj ulijevam fizioloske u nos i koliko? Nos joj nije zacepljen jer moze disat dok joj je dojka u ustima, ali stalno hropce, valjda od tog mlijeka u nosu... Hoce li joj ista zafaliti ako izdojim dosta prvog mlijeka i ako jede ono zadnje mlijeko? Ipak i to vodeno sluzi necemu... Podoji su kratki, oko 5 minuta, ali ako je budna npr 2 sata, u ta dva sati trazi bar 3 puta (ili ja nudim bezveze, jer ne znam zasto kmeci).

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko često mijenjaš dojku/stranu? Koliko podoja imate u 24 sata?
    Koliko mokrih i pokakanih pelena ima (koliko je točno staro dijete) i kakve su stolice, konzistencijom i bojom?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Malena ima 20 dana. Podoje ne brojim ali ima ih sigurno preko 15, s tim da se vecina podoja svede na to da se ona zagrcne, pa slijedi pauza za smirivanje od placa, pa podrigivanje i ponovni pokusaj. Danas ni jedno dojenje nije bilo bez gusenja i placa o prvoj setnji ni ne razmisljam jer me strah sto ce bit van ako ogladne.
    Vec me panika kad trazi sisat jer me strah da joj ne ode u dusnik, a ja sama doma... Moze li se to dogodit, sto je najbolje uciniti kad krene zagrcavanje i kasljanje? Ja ju podignem na rame i tapsem po ledjima, nakon sto prodise normalno onda krene jaki plac, pa se smiri i zaspe.
    Mislim da ima dovoljno popiskenih i pokakanih pelena, sutra cu krenit brojat. Kad sam brojala prosli tjedan bilo je ok. Neke stolice znaju bit vodenaste, ali su sve zute boje.
    Dojku ne mijenjam cesto, istu nudim kroz 3 sata, ali ju ona ne moze isprazniti ni priblizno blizu "izdusenosti", jedino ako prvo izdojim pa joj onda dam... Ne cini mi se da mi jako mlijeko curi... Kad osjecam let down - curi mlijeko al u kapljicama (nije ono kao sto nekom zna biti da curi pet mlazova). Jel moguce da ona jos ne zna dojit? Bolje joj je da nauci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad se zagrcne i sve to, dobro radiš.
    Treba je dignuti i umiriti, ali probaj uloviti trenutak da je vratiš na dojku prije nego zaspe.
    Ako se ne najede, sljedeći put će na cici ponovo žustro sisati pa može opet izazvati navalu mlijeka s kojom se ne može nositi.

Prema boji stolice, dobiva dovoljno masnog mlijeka.
    Ok je da se izdojiš malo ako stigneš prije podoja.

Probaj je nekoliko dana pretežno dojiti u položajima u kojima joj je glavica iznad razine tvoje bradavice (kao da je nosiš u uspravnom položaju, njeno tijelo paralelno s tvojim kad stojiš ili sjediš.. možeš li tako) i probaj je dojiti na istoj strani 4 sata. Tijekom ta 4 sata, ako se dojka koju ne koristiš prepuni, izdoji je samo malo da popusti napetost.
    Ako možeš, probaj tako nekoliko dana, takav način dojenja zna pomoći majkama koje imaju vrlo jako otpuštanje mlijeka i previše mlijeka, u regulaciji količine i jačine mlaza.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    I mojoj mlijeko curi kroz nos, i nema polozaja kojeg nismo probali a da joj odgovara tj da u miru podoji. Kad dode let down maknem dojku i izdojim pa joj vratim, al njoj je sve previse. Mirno doji samo kad je dojka skoro "prazna". Par puta je povracala u mlazu, al sam to povezivala s nadrazajem nakon mazanja gela kojim mazemo zbog soora. Jutros je cak i povratila na nos.
    je li ok da joj ulijevam fizioloske u nos i koliko? Nos joj nije zacepljen jer moze disat dok joj je dojka u ustima, ali stalno hropce, valjda od tog mlijeka u nosu... Hoce li joj ista zafaliti ako izdojim dosta prvog mlijeka i ako jede ono zadnje mlijeko? Ipak i to vodeno sluzi necemu... Podoji su kratki, oko 5 minuta, ali ako je budna npr 2 sata, u ta dva sati trazi bar 3 puta (ili ja nudim bezveze, jer ne znam zasto kmeci).
    ajme znam kako ti je i potpisujem prvi post pokretačice teme, kao da sam ga ja pisala, isto nam se događa potpuno isto, već sam luda!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Kad se zagrcne i sve to, dobro radiš.
    Treba je dignuti i umiriti, ali probaj uloviti trenutak da je vratiš na dojku prije nego zaspe.
    Ako se ne najede, sljedeći put će na cici ponovo žustro sisati pa može opet izazvati navalu mlijeka s kojom se ne može nositi.

Prema boji stolice, dobiva dovoljno masnog mlijeka.
    Ok je da se izdojiš malo ako stigneš prije podoja.

Probaj je nekoliko dana pretežno dojiti u položajima u kojima joj je glavica iznad razine tvoje bradavice (kao da je nosiš u uspravnom položaju, njeno tijelo paralelno s tvojim kad stojiš ili sjediš.. možeš li tako) i probaj je dojiti na istoj strani 4 sata. Tijekom ta 4 sata, ako se dojka koju ne koristiš prepuni, izdoji je samo malo da popusti napetost.
    Ako možeš, probaj tako nekoliko dana, takav način dojenja zna pomoći majkama koje imaju vrlo jako otpuštanje mlijeka i previše mlijeka, u regulaciji količine i jačine mlaza.
    ovo bi se odnosilo i na moj slučaj, potpuno isto nam se događa!
    ja izdojim ponekad pred podoj, to je (brojala sam) 6-7 mlazova, pa to bi i mene ugušilo, ali nam uglavnom ne pomogne puno,
    nama više pomogne (ali ne uvijek) sisanje u onom položaju kad je ona na meni!
    mene još muči što nam je danas bila pola zelena stolica, pola žuta sa zelenkastim točkicama, a dan prije dvije-tri kakice bile su žute ali dosta vodenaste, je li moguće da sam zbog savjeta da nudim jedan podoj jednu, a drugi podoj drugu dojku ovo prouzrokovala, jer je mala pila samo prvo više vodenastije mlijeko?

znači ovo podebljano znači da u roku od 4 sata koliko god podoja bilo nudim uvijek istu dojku, a nakon ta četiri sata drugu, jesam dobro skužila?

s2000 oprosti uzurpirala sam ti temu!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Busybee hvala, blekonja- mozda ovako zajedno nademo rjesenje

Busybee, najcesce ju i pokusavam dojit u polozaju koji si opisala, ali isto je kao i kod drugih podoja, ako ne i gore jer joj je na taj nacin teze pustit bradavicu i odmaknut glavu kad joj se usta napune mlijeka- pa se isto zagrcne (jos je mala i nejaka).
    Ovo za zustro sisanje - to se jos nije dogodilo jer ona skroz lagano sisa, ali kolicina koja izlazi iz dojke joj je puno. Iako i dalje mislim da nemam prejak otpust, jer i kad nije let down ona opet isto. Jucer sam bila ocajna, ni jedan podoj nije prosao bez plakanja i gusenja. Pokusala sam joj izdojeno dati na bocu s najmanjom rupicom i na prvi cug se zakasljala pa sam odustala. Da je prehladena nos bi curio? Muz kaze da njemu izgleda da ona ne zna uskladit disanje i gutanje. Pa zar ne bi to trebalo bit urodjen refleks...

Da ju pustim malo duze bez podoja da ogladne zapravo? Ovako jos bljucka prethodni podoj a place za drugim podojem...

Uh, prvo dijete je bilo puno lakse dojiti, a cice su mi tad bile puuuno vece i mlijeko je curilo na sve strane, ne sjecam se da je on imao ovakvih problema.

Eno je, budi se... Vec me strah podoja

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Koliko traje to gušenje, od zagrcavanja do ponovnog disanja?

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Događa li se od rođenja?
    Je li djetetu prohodan nosić?
    Kako napreduje na težini?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa zar ne bi to trebalo bit urodjen refleks...
    Bi, trebao bi biti.
    Čim sam počela čitati tvoj zadnji post, sjetila sam se da te nisam pitala je li malena rođena prije vremena, je li imala ikakvih problema, kakav je bio porod, jeste li dobivale ikakve lijekove?

Znači, ako si sve radila i čini ti se da nemaš siloviti let down, ali imaš puno mlijeka, možeš još probati nuiditi istu dojku unutar barem 4 sata, da vidiš hoće li to išta popraviti (kroz dva-tri dana) + jeste li bili kod pedijatra, da je malo pogleda? Grlo, nos i uši. Ona može imati zaštopan nosić ili cijeli sustav cjevčica (gornjih dišnih organa), a da joj ne curi nos (ali tada bi plakala i jako negodovala kod podoja, čini mi se), možda joj je neki dio zaštopan zbog zaostale plodove vode (što je normalno, da ostane pa se s vremenom apsorbira, iskreno nikad nisam čula da ometa dojenje, ali sad kad smo sve prošle i kažeš da si sve probala, teoretiziram što bi još moglo možda biti).

Ono što još možeš probati: umotaj je u dekicu ili plahticu, da joj ruke budu uz tijelo i podupri njeno tijelo jastukom ili zamotanom dekom da je lakše držiš dok je dojiš i/ili kad obuhvatiš dojku kod dojenja, obuhvati je C hvatom (četiri prsta ispod dojke, palac iznad) i kad prihvati dojku, klizni s donjim prstima do njene bradice i probaj istovremeno poduprijeti njenu bradicu i dijelom dojku (više nju nego dojku). Ovo je inače "trik" koji pomaže djeci sa slabijim tonusom mišića da lakše sisaju pa možda pomogne njoj.

Blekonja, tebi bi moglo pomoći da dojiš na istoj strani tijekom duljeg perioda (više engo je preporučeno) - počni s 4 sata na jednoj dojci, a drugu održavaj tako da se malo izdojiš ako se prepuni, čisto da popusti napetost i onda mijenjaj stranu, nakon 4 sata. Ovaj način hranjenja se zove block feeding i odličan je za reguliranje unosa prvog i zadnjeg mlijeka. Neke žene imaju toliku produkciju da doje i u duljim periodima (od 4 sata).
    Zelene vodene stolice ukazuju (mogu ukazivati) na neravnotežu unosa prvog i zadnjeg mlijeka. Block feeding će ti u tome pomoći.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Rodena je u terminu (39+4) s 2910gr. Porod prosao ok,prirodno, nikakvi ljekovi.

Nije ovako od rodenja, sve je pocelo kad joj je patronazna (a kasnije i ja) pocela cistiti jezik gazom zbog soora. Tad bi povracala u mlazu zbog nadrazaja, a i sve ostalo se poremetilo. Od tad nastaju ove muke, ne znam jel povezano sa soorom. Mazemo vise od tjedan dana a jezik je jos bijel.
    Kad sam imala prepunjenost prvih 10 dana nije se ovoliko grcala, a i pomogla je u izvlacenju zastoja i mastitisa.

Ne znam koliko traje tocno od zagrcavanja do disanja, dovoljno dugo da 3 put umrem od straha. Sumnjam da je duze od 10 sec... Mozda oniliko koliko treba da joj izvadim cicu iz usta, primim malu u ruke, podignem na rame i lupkam po ledjima par sekundi.

Nos je prohodan, dise na nos zatvorenih usta. Ponekad se cuju cudni zvukovi hroptanja. Izvadila sam jedno bijelo govance nastalo vjerojatno ostatkom mlijeka u nosu. Mozda ima toga jos unutra sto se ne vidi.

Prvi pregled je za 10 dana, a mogli bi i ranije ako ovo potraje. Probat cemo ovo s istom dojkom 4 sata i s ostalim savjetima i javim vam kako ide. Pocela sam zapisivati pelene i dojenje, do sad skoro nisam ni gledala u sat, sad moram

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemir tijekom dojenja, problemi s gutanjem i vjetrovi/nadutost, sve mogu biti znakovi soora.
    Ako nakon 7 dana terapije ne vidis poboljsanja, naslage su vidljive na jeziku, trebala bi traziti drugi lijek protiv gljivica.

Tretiras li lijekom i sebe i dijete?
    Obavezno obje morate lijeciti soor, bez obzira ako jedna od vas nema nikakvih simptoma. Terapija traje 10-14 dana, ali, prema svemu sto sam do sad citala, vec si trebala vidjeti poboljsanja.
    Bilo bi dobro barem se cuti s pedijatricom i sve ovo joj reci, nadam se da zena ima iskustva i znanja s ovim.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 18.10.2013. at 14:09

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku

Blekonja, tebi bi moglo pomoći da dojiš na istoj strani tijekom duljeg perioda (više engo je preporučeno) - počni s 4 sata na jednoj dojci, a drugu održavaj tako da se malo izdojiš ako se prepuni, čisto da popusti napetost i onda mijenjaj stranu, nakon 4 sata. Ovaj način hranjenja se zove block feeding i odličan je za reguliranje unosa prvog i zadnjeg mlijeka. Neke žene imaju toliku produkciju da doje i u duljim periodima (od 4 sata).
    Zelene vodene stolice ukazuju (mogu ukazivati) na neravnotežu unosa prvog i zadnjeg mlijeka. Block feeding će ti u tome pomoći.
    hvala probati ću, stvarno dok sam tako i radila, a sigurno bih jednu dojku davala u razmaku 3-4 sata kakica je bila uredna zlatno žuta do tih dva dana kada se prvo pojavila vodenasta zlatno-žuta, a onda i zelena danas je malo bolja situacija, imali smo tri kakice (samo???) i sve su bile prošarane zelenim točkicama, ali nije bilo više baš da prevladava zelena (boja trave) kao jučer u toj kakici....

danas je malo više uspavana bila, vjerojatno jer je ova zadnja dva dana loše jako spavala i malo, pa je njeno sisanje poprilično uspavano i nisam baš sigurna u to koliko je pojela, a opet razmišljam ne bi spavala mirno da je gladna, ja kad se ona promeškolji i počne kenjkati nudim.

sad ste me zabrinuli zbog ovog zagrcavanja, mi smo rođeni u terminu točnij 40+2, jako sitni 2760 i porod je bio težak i završio na kraju na hitan carski (opća, nisu imali vremena za spinalnu), zbog nestanka otkucaja, pa se još u sali neko vrijeme čekao anesteziolog i dr. je ljut na njega spominjao "je li normalan, ovdje se može raditi o hipoksiji"

je li moguće da se ona zbog toga zagrcava ??
    (a traje to i po 7-8 sek. lupam sad), a i zna ispuštati onda one zvukove kao da joj je išlo u dušnik hiiii-hiiii (uh jesam dočarala ) a vjerojatno i je!

uh jesam ovo zbrčkala zbrda-zdola!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Jest, u nas je soor uzrok svega sutra prelazimo s rojazola na daktarin. Mazali smo sve po pravilima, al jezik je i dalje bijel. I uz to jos malecka preskace gutljaj kojeg je usisala i eto belaja. To ce se rijesiti kako raste i kad jos ojaca vilicu. Sad sam mirnija, ipak sve ok radim a ovo zagrcavanje je vise problem sto me plasi (pogotovo kad sam sama doma) nego sto njoj smeta jer ona po svemu dobro dobija mlijeka.
    Mislim da nijednoj mami nije svejedno kad se beba zagrcne, kamo li da se to dogadja dvoznamenkast broj puta na dan.

Blekonja sretno!

Ja javim napredak

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadam se da cete brzo rijesiti problem i da ce sve ovo biti iza vas i da cete uzivati

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •