Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Testiranje na varicelle u trudnoći

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Testiranje na varicelle u trudnoći

Molim pomoć.

Prijateljica mi je 2 mj trudna.
    Ima dijete od 3 god koje ide u vrtić gdje trenutno vladaju kozice. Već je nekoliko puta bio u kontaktu, ali nije se zarazio, što ne znači da još ne stigne.
    ona ih nije preboljela.

išla je na zaraznu na tu pretragu i dobila slijedeće rezultate (koje joj tamo neće objasniti, a dr opće prakse ni sestra očito ne znaju):

Nalaz: 19
    Jedinica: VE
    Rezultat: POZITIVNO
    METODA: Elisa
    Referentne vrijednosti: poz. više od 11, neg. manje od 9

Ja to, naravno, tumačim da ima imunitet na kozice jer je prije koji mjesec isto radila još jedna moja frendica, iz istih razloga, samo što je ona bila pred kraj trudnoće i rezultat je bio 14 i rekli su joj da ima imunitet i da je valjda kozice preboljela uz nekoga " u hodu", da nisu ni skužili, valjda imala svega par komada.
    Samo što nije znala do koliko taj broj može ići, ono, jel može biti npr. 200 pa da njenih 14 baš i nije neki imunitet ili je to ok.

Molim doktorice, biokemičarke ili ostale iskusnije za pomoć

Jer ovoj prvoj prijateljici je ginekolog rekao da ako se zarazi da zna što joj slijedi (pobačaj) :rolleyes:

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam očitati nalaz. Možda se javi netko tko zna . Iako mi se cijela priča čini vrlo neprofesionala, svakako je trebala tražiti liječnika na zaraznoj da joj objasni nalaz. U svakom slučaju meni iz nalaza nije jasno da li se radi o friškoj zarazi ili o anititijelima koje ima zbog davno preboljenih kozica.
    Ja sam također mislila da nikad nisam imala kozice te sam radila serologiju (na zavodu za javno zdravstvo) nakon trudnoće u kojoj je bebi prestalo kucati srce , a vrijeme se poklopilo baš sa inkubacijom i izbijanjem kozica kod mog starijeg djeteta.
    Uglavnom testovi su pokazali da imam antitijela na varičele , a da sam ih preboljela davno u djetinstvu( vjerojatno je tijek bolesti bio tako blag da se roditelji ne sjećaju , a nemam zapisano niti u zdravstvenom kartonu).

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Čudno mi je da nisu htjeli objasniti, ali ima ih svakakvih. Ja sam radila na Zavodu za javno zdravstvo i kad sam podigla nalaz, mailom sam ih pitala da mi ga objasne i jesu. Da proba kod njih? Imaju neki službeni mail na svojoj stranici.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala.

Vidiš, ovo mi nije palo napamet - jesu li antitijela od friške ili stare zaraze.

Znači da pita na HZJZ?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Svakako pitati tamo, oni možda rade po drugoj metodi. Kod njh se na nalazu vidi da li su friška antitijela (IgM) ili od davno preboljene infekcije (IgG).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam radila testiranje zbog stalnog straha da ću zatrudnjeti u IVF-u baš kad netko od dječice iz blizine bude imao kozice. Test je bio negativan, tj. pokazao da niti ja niti sestra nemamo antitijela, odlučile smo se cijepiti varilixom.

jozefina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Bok, ja sam prijateljica branke1. Hvala na odgovorima, htjela bih se samo nadovezati na sirius. Na nalazu pise IgG, a test sam radila u 12.mj. prosle godine. Ne samo da mi nisu htjeli rastumaciti nalaz, nego sam se i dobro namucila dok sam saznala gdje se opce moze raditi testiranje. Pitala sam dr.opce prakse, ginekologa, pedijatra, ljekarnike... Mozda pusem na hladno ali imam osjecaj da je u nasem zdravstvu zaposlen jedan dio ljudi, koji nisu zainteresirani siriti vidike i pomagati pacijentima kako bi trebalo. Svaka cast iznimkama. Zapravo mi je najvaznije znati, ukoliko se starije dijete razboli je li bebica ugrozena? Cula sam price, da se trudnice svejedno na antitijela ne bi smjele izlagati virusu.

Hvala svima na pomoci i savjetima.

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

branka1, oprosti, nisam vidjela tvoj post (ujedno odgovor i jozefini). Ja bih svakako tamo poslala upit jer ne škodi pitati, ipak su tamo stručni za takva pitanja (bez obzira što nisu tamo rađene pretrage). Uz dodatno objašnjenje da na Zaraznoj nisu htjeli objasniti, a da vj. dr. opće prakse nije znala/ili bila sigurna u tumačenju nalaza.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •