Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Za ovisnike o MAKU :-)

  1. #1
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno Za ovisnike o MAKU :-)

    BAKLAVA OD MAKA

    50 dag tankih kora
    30 dag maka
    1 jogurt
    1 casa ulja
    2 case secera
    3 cijela jaja
    1 prasak za pecivo


    1/2 dl mlijeka
    1/2 dl ulja (za preliti prije pecenja)

    Preljev:
    2 case secera
    2 case vode
    sok od 1 limuna


    Izmijestai sve sastojke. Slagati u redove po tri nauljene kore i smjesu dok se ne potrose svi sastojci, tako da se zavrsi sa tri kore. Prije stavljanja u pecnicu izrezati na kocke ili rombove i preliti sa 1/2 dl mlijeka i 1/2 dl ulja. Peci oko pola sata na 180-200 stupnjeva, odnosno dok ne porumeni. Jos vruce preliti sa prethodno skuhanim preljevom. Staviti nakratko u vrucu pecnicu dok se malo zapece.




    KOLAC OD MAKA


    20 dag maslaca ili margarina
    25 dag secera
    7 zumanaca


    Izmiksati.

    U 1 dcl mlijeka otopiti
    10 dag secera i ukuhati
    25 dag mljevenog maka.

    U ohladjenu smjesu dodati
    2 zlice kiselkastog pekmeza,
    koricu od 1 limuna
    sok od pola narance ili pola limuna
    2 žlice mrvica
    2 žlice groždjica namocenih u rumu
    7 dag mljevenih oraha.

    Izmjesati zajedno sa prvom smjesom i na kraju lagano izmjesati sa snijegom od 7 bjelanjaka.

    Peci cca 40 min. na 180 - 200 0C.
    Kad je peceno - premažite pekmezom i prelijte glazurom od cokolade.



    SAVIJACA OD MAKA

    paket tankih listova za savijace
    200 g mljevenog maka
    100 g secera
    2 vanilin secera
    100-150 g grozdjica namocenih u rumu (ili vodi)
    2 case jogurta ili kiselog vrhnja
    1 zlicica cimeta
    2-3 jabuke

    U jednoj posudi mak pomijesajte sa secerom, vanilin secerom i cimetom. Dva lista tijesta staviti jedan na drugi, po njemu namazati cetvrtinu jogurta, posuti s cetvrtinom mjesavine maka, zatim s cetvrtinom grozdjica, i na kraju naribati

  2. #2
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    PREKOMURSKA GIBANICA

    1 kg gotovog tijesta za savijace
    oko 5 dag maslaca

    1.
    20 dag maka
    saka grozdjica
    5 dag secera
    vanilin secer

    Samljeveni mak preliti s 2 dl vrelog mlijeka i dodati ostale sastojke, sve dobro izmijesati.

    2.
    1 kg kiselijih jabuka naribati
    5 dag secera
    malo cimeta
    Izmijesati.

    3.
    50 dag svjeseg sira
    3 jaja
    4-5 velikih zlica secera
    Sve izmijesati mikserom.

    4.
    20 dag krupno mljevenih oraha
    5 dag secera
    2 dl vruceg mlijeka
    Sve izmijesati mikserom.

    U lim, cije je dno premazano maslacem, staviti 2 lista tijesta. Na tijesto staviti smjesu od maka, prekriti s 2 lista tijesta. Na to staviti smjesu od jabuka, pa tijesto, sir pa tijesto, orahe pa tijesto koje premazemo s maslacem ili ostatkom file od sira.
    Peci oko pola sata na temperaturi 180 do 200 stupnjeva C.


    Ovo je liht verzija bez maslaca kojim se inace premazuju kore i s manje secera.

  3. #3
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    Tu sam i ja. Pravim prefinu pitu. Recept kad dođem kući...

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno

    heeeej! tu spadam i ja!

    BRZINSKI KOLAC S MAKOM (BEZ PECENJA)
    0.5l mleka
    100gr maka(mlevenog)
    100gr putera
    100gr secera
    100gr mlev.oraha
    100gr cokolade
    150gr mlev. keksa
    staviti da mleko provri sa secerom i puterom, dodati mak,
    pa pustiti da vri 10-15min.usuti keks, orahe.ohladiti malko,
    rastanjiti na pladnju. odozgo topljena cokolada.
    praviti DUPLU meru.


    BRZINSKI S MAKOM (SA PECENJEM)
    suvi sastojci:
    3 solje brasna(stavljam nekad i integralno pola pola)
    2 solje secera(stavljam smedji secer)
    pola praska za pecivo
    100 gr maka(nemlevenog!)
    mokri sastojci:
    2 solje mleka
    1 solja ulja
    3 jaja
    solja je od nescafe, oko 250ml.
    pomesati suve sastojke, pomesati mokre sastojke.
    pomesati suve i mokre sastojke.
    sipati u pleh i peci. vruce rezati na kocke.
    preliv:
    100gr cokolade, komad putera(otprilike za 2 kasike),
    2 kasike secera, pola solje vode.
    staviti da provri da se sve lepo otopi.
    preliti vrelo na vruc kolac.
    ja prelivam u istom plehu gde se i peklo,
    kasikom pri tome razdvajam kocke
    da preliv udje izmedju svake, a i ispod kolaca.

    ovaj prvi je skroz jednostavan, podseca na bajadere,
    al je kalorican puno.
    a ovaj drugi pravim bar 2 puta nedeljno!

  5. #5
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Ah, prekomurska gibanica... cjelovit obrok takoreći. Bogati nadjev, orasi i mak obrađuju se termički, jabuke i sir su ok i sirovi, ali često sam jela dotičnu gibanicu takovu da je lisnato tijesto između bilo sirovo.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •