-
Za ovisnike o MAKU :-)
BAKLAVA OD MAKA
50 dag tankih kora
30 dag maka
1 jogurt
1 casa ulja
2 case secera
3 cijela jaja
1 prasak za pecivo
1/2 dl mlijeka
1/2 dl ulja (za preliti prije pecenja)
Preljev:
2 case secera
2 case vode
sok od 1 limuna
Izmijestai sve sastojke. Slagati u redove po tri nauljene kore i smjesu dok se ne potrose svi sastojci, tako da se zavrsi sa tri kore. Prije stavljanja u pecnicu izrezati na kocke ili rombove i preliti sa 1/2 dl mlijeka i 1/2 dl ulja. Peci oko pola sata na 180-200 stupnjeva, odnosno dok ne porumeni. Jos vruce preliti sa prethodno skuhanim preljevom. Staviti nakratko u vrucu pecnicu dok se malo zapece.
KOLAC OD MAKA
20 dag maslaca ili margarina
25 dag secera
7 zumanaca
Izmiksati.
U 1 dcl mlijeka otopiti
10 dag secera i ukuhati
25 dag mljevenog maka.
U ohladjenu smjesu dodati
2 zlice kiselkastog pekmeza,
koricu od 1 limuna
sok od pola narance ili pola limuna
2 žlice mrvica
2 žlice groždjica namocenih u rumu
7 dag mljevenih oraha.
Izmjesati zajedno sa prvom smjesom i na kraju lagano izmjesati sa snijegom od 7 bjelanjaka.
Peci cca 40 min. na 180 - 200 0C.
Kad je peceno - premažite pekmezom i prelijte glazurom od cokolade.
SAVIJACA OD MAKA
paket tankih listova za savijace
200 g mljevenog maka
100 g secera
2 vanilin secera
100-150 g grozdjica namocenih u rumu (ili vodi)
2 case jogurta ili kiselog vrhnja
1 zlicica cimeta
2-3 jabuke
U jednoj posudi mak pomijesajte sa secerom, vanilin secerom i cimetom. Dva lista tijesta staviti jedan na drugi, po njemu namazati cetvrtinu jogurta, posuti s cetvrtinom mjesavine maka, zatim s cetvrtinom grozdjica, i na kraju naribati
-
PREKOMURSKA GIBANICA
1 kg gotovog tijesta za savijace
oko 5 dag maslaca
1.
20 dag maka
saka grozdjica
5 dag secera
vanilin secer
Samljeveni mak preliti s 2 dl vrelog mlijeka i dodati ostale sastojke, sve dobro izmijesati.
2.
1 kg kiselijih jabuka naribati
5 dag secera
malo cimeta
Izmijesati.
3.
50 dag svjeseg sira
3 jaja
4-5 velikih zlica secera
Sve izmijesati mikserom.
4.
20 dag krupno mljevenih oraha
5 dag secera
2 dl vruceg mlijeka
Sve izmijesati mikserom.
U lim, cije je dno premazano maslacem, staviti 2 lista tijesta. Na tijesto staviti smjesu od maka, prekriti s 2 lista tijesta. Na to staviti smjesu od jabuka, pa tijesto, sir pa tijesto, orahe pa tijesto koje premazemo s maslacem ili ostatkom file od sira.
Peci oko pola sata na temperaturi 180 do 200 stupnjeva C.
Ovo je liht verzija bez maslaca kojim se inace premazuju kore i s manje secera.
-
Tu sam i ja. Pravim prefinu pitu. Recept kad dođem kući...
-
heeeej! tu spadam i ja!
BRZINSKI KOLAC S MAKOM (BEZ PECENJA)
0.5l mleka
100gr maka(mlevenog)
100gr putera
100gr secera
100gr mlev.oraha
100gr cokolade
150gr mlev. keksa
staviti da mleko provri sa secerom i puterom, dodati mak,
pa pustiti da vri 10-15min.usuti keks, orahe.ohladiti malko,
rastanjiti na pladnju. odozgo topljena cokolada.
praviti DUPLU meru.
BRZINSKI S MAKOM (SA PECENJEM)
suvi sastojci:
3 solje brasna(stavljam nekad i integralno pola pola)
2 solje secera(stavljam smedji secer)
pola praska za pecivo
100 gr maka(nemlevenog!)
mokri sastojci:
2 solje mleka
1 solja ulja
3 jaja
solja je od nescafe, oko 250ml.
pomesati suve sastojke, pomesati mokre sastojke.
pomesati suve i mokre sastojke.
sipati u pleh i peci. vruce rezati na kocke.
preliv:
100gr cokolade, komad putera(otprilike za 2 kasike),
2 kasike secera, pola solje vode.
staviti da provri da se sve lepo otopi.
preliti vrelo na vruc kolac.
ja prelivam u istom plehu gde se i peklo,
kasikom pri tome razdvajam kocke
da preliv udje izmedju svake, a i ispod kolaca.
ovaj prvi je skroz jednostavan, podseca na bajadere,
al je kalorican puno.
a ovaj drugi pravim bar 2 puta nedeljno!
-
Ah, prekomurska gibanica... cjelovit obrok takoreći. Bogati nadjev, orasi i mak obrađuju se termički, jabuke i sir su ok i sirovi, ali često sam jela dotičnu gibanicu takovu da je lisnato tijesto između bilo sirovo.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma