BAKLAVA OD MAKA

50 dag tankih kora
30 dag maka
1 jogurt
1 casa ulja
2 case secera
3 cijela jaja
1 prasak za pecivo


1/2 dl mlijeka
1/2 dl ulja (za preliti prije pecenja)

Preljev:
2 case secera
2 case vode
sok od 1 limuna


Izmijestai sve sastojke. Slagati u redove po tri nauljene kore i smjesu dok se ne potrose svi sastojci, tako da se zavrsi sa tri kore. Prije stavljanja u pecnicu izrezati na kocke ili rombove i preliti sa 1/2 dl mlijeka i 1/2 dl ulja. Peci oko pola sata na 180-200 stupnjeva, odnosno dok ne porumeni. Jos vruce preliti sa prethodno skuhanim preljevom. Staviti nakratko u vrucu pecnicu dok se malo zapece.




KOLAC OD MAKA


20 dag maslaca ili margarina
25 dag secera
7 zumanaca


Izmiksati.

U 1 dcl mlijeka otopiti
10 dag secera i ukuhati
25 dag mljevenog maka.

U ohladjenu smjesu dodati
2 zlice kiselkastog pekmeza,
koricu od 1 limuna
sok od pola narance ili pola limuna
2 žlice mrvica
2 žlice groždjica namocenih u rumu
7 dag mljevenih oraha.

Izmjesati zajedno sa prvom smjesom i na kraju lagano izmjesati sa snijegom od 7 bjelanjaka.

Peci cca 40 min. na 180 - 200 0C.
Kad je peceno - premažite pekmezom i prelijte glazurom od cokolade.



SAVIJACA OD MAKA

paket tankih listova za savijace
200 g mljevenog maka
100 g secera
2 vanilin secera
100-150 g grozdjica namocenih u rumu (ili vodi)
2 case jogurta ili kiselog vrhnja
1 zlicica cimeta
2-3 jabuke

U jednoj posudi mak pomijesajte sa secerom, vanilin secerom i cimetom. Dva lista tijesta staviti jedan na drugi, po njemu namazati cetvrtinu jogurta, posuti s cetvrtinom mjesavine maka, zatim s cetvrtinom grozdjica, i na kraju naribati