dobila sam fino domaće kukuruzno brašno i za uskrs bi napravila kruh, pa tražim dobar isproban recept za klasičan kruh, pekač nemam.
hvala.
dobila sam fino domaće kukuruzno brašno i za uskrs bi napravila kruh, pa tražim dobar isproban recept za klasičan kruh, pekač nemam.
hvala.
Ja ne radim čisti kukuruzni, jer to je nemoguća misija (čitaj: ne znam to ja napraviti) ali miješani sasvim dobro ispadne. Čisto kukuruzno brašno se ne digne kao pšenično, pa to bude tvrdo ko opanak...
Ja imam mali pleh u koji stane tijesto od cca 400 g brašna
Treba uzeti 200 g kukuruznog i 200 g pšeničnog (t-550). Koristim Podravkino ili Tenino, ponekad Mlinarovo (dugo ga nisam vidjela).
Na to stavim 1 vrećicu suhog kvasca (zelena dr. Oetker mi se pokazala najbolja), 1 čajnu žličicu soli, 1 jušnu žlicu šećera ravnu (mora biti radi kvasca), 2 čaše mlijeka (to je oko 3,5 dl) i pola iste čaše ulja (suncokret, soja ili maslinovo, tko voli).
Nema tu puno filozofije. Sve zamijesiš, oblikuješ u kuglu i staviš u zdjelu s poklopcem ili pokriješ krpom. Ako ti se žuri, možeš zdjelu u kojoj se diže staviti na rajnglu s toplom vodom (točim iz bojlera, nije kipuća, ali je fest vruća).
Kad se digne (mješavina s kukuruznim brašnom neće udvostručiti volumen, ali će se dignuti za barem 1/3, ovisi o odabiru brašna), prebaciš u pleh. Ja pečem u kvadratnom manjem, a ako hoćeš okrugli, možeš ga peći u velikom plehu od pećnice. Možeš ispod staviti pek papir.
Peče se relativno dugo (teško mi je sad reći vrijeme) i ne na previsokoj temperaturi (180-200oC) oko 45 minuta. Možeš raditi i "parenu" varijantu, u pećnicu staviš porculansku šalicu za kavu s vodom, da isparava tijekom pečenja.
Inače, meni je kukuruzno brašno zakon za one pogačice s praškom za pecivo i sjemenkama, u to ne ide kvasac. Isto redovito radim pola kukuruzno - pola pšenično brašno.
Sretno!
Ako se bojiš da bi kvasac mogao omanuti, probaj staviti u tijesto za kruh još i žličicu praška za pecivo.... Ako djeluje u pogačicama u koje se kvasac ne stavlja uopće, bude i u kruhu.
hvala peterlin,
mislim da ću za svaki slučaj staviti malo pzp.
ajd daj i za pogačice recept, pliz
ovo koristim kao kukuruzni kruh, jer mi je brzo i jednostavno
http://www.becook.com/sr/recept/proja-sa-jogurtom.htm
stavim u onu dublju tepsiju sto je kao pola skrovade i pecem 15 minuta
probala sam s kupovnim brasnom - ne valja
nabavim domace brasno, s tim da je dio krupnije samljeven (ostalo je jako sitno) i ispada super
Nema na čemu! Bit će mi drago ako uspiješ... A pogačice - to je recept odavde, s Rode! Bio je svojevremeno jako popularan.
Ne mogu naći link ni preko Google-a (već će se netko potruditi) ali evo, mjera za 2 velika pleha od pećnice (25 + 25 ili 16 + 16 kom, ovisno koliko su velike):
4 dl jogurta (stavljam acidofil jer se od njega ne osjeti kiselina)
8 dl brašna (pola pšeničnog, a pola po izboru: kukuruzno ili integralno pšenično... ako je raženo, bolji je omjer 1/3 raženog i 2/3 pšeničnog)
1 dl ulja (obično stavljam maslinovo ako imam domaće)
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
sjemenke po želji, otprilike 2 jušne žlice su mi ok mjera (suncokret), a može i mljeveni lan, sjemenke buče golicei sl.
Vaditi žlicom, oblikovati pogačice i peći na pek papiru na 180oC dok ne dobije boju. Ne presušiti, da ne postanu tvrde! Može ih se posipati i ribanim sirom, dodati začinsko bilje (moji obožavaju vlasac ili origano ili kojekakve svoje kombinacije).
Često radim i pola smjese, jer ako ispečem 2 pleha, ne mogu im odoljeti pa se prejedam ko pajcek...![]()
Ufff ... evo napokon mi je uspjelo (preznojila se tražeći izvorni topic s kojeg sam to zapisala). Lakše bi mi bilo ispeći jednu rundu pogačica nego naći nešto od topica prije forumskog "face liftinga"...
Dobru zabavu! I hvala autorici na ovom receptu!
http://forum.roda.hr/threads/16133-P...=Poga%C4%8Dice
Peterlin, kako ti ispadne 25 kom?
Ja sam radila jutros od pola ove količine koja je gore i ispalo mi je 7.
Možda sam ih prevelike napravila. Ali nisu ispali tako veliki, vadila sam ih zlicom (jusnom) i otprilike su te veličine, samo su se još napuhnuli...
Okus im je mmmmmmmmm
ovo će biti češće na repertoaru, tako ih je jednostavno napraviti, a tako su fini.
Imam srednju žlicu (na pola puta između čajne i standardne jušne). Imam u kući samo 2 standardne velike žlice i te mi služe kao mjera za kolače. Ove srednje (Mercator, mislim da su bile po 6 kn komad) smo kupili djeci kad su prerasli dječji pribor i uredno se svi navikli na njih. Radim manje pogačice jer su brže pečene. I manje je zlo ako pojedem "još samo jednu", he he he....
A nemojte hvaliti meni nego Janoccki koja ih je stavila na forum!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.04.2010. at 22:08
Peterlin, a koji je postupak?
Ja sam pravila kukuruzni kruh prema TEninom receptu s vrećice gdje se kukuruzno brašno pofuri s vrelom vodom, a onda doda namjensko brašno (omjer je bio 300 g kukuruznog, 700 grama namjenskog).
Mulac štreber kakav jesam, držala sam se recepta u kojem ništa ne piše o tome da kvasac treba staviti u toplo mlijeko, staviti malo šećera nego sam onako sve lijepo ubacila u posudu i mijesi.
Što je najgore, pravila sam pola mjere, ali sam zaboravila prepoloviti vodu (s 3 dcl se pofuri brašno, a s 3 se umijesi tijesto) pa je sve bilo gnjecavo... ma užas!
Drugi puta sam pravila trećinu, ali mi sekvasac nije digao jer nisam stavila šećera (pravila sam za M., ali kontam da joj to malo šećera neće škoditi).
Onda sam odustala za neko vrijeme i rekla sveki da napravi obični bijeli. No, tijesto joj se nije dugo dizalo pa je ispao nekako zbit.
Htjela bih ovih dana opet pokušati napraviti kukuruzni pa mi ajd, gluperdi, objasni postupak.
E da, mora li ići mlijeko u kruh, odnosno, hoće li mi bebačici što škoditi (nije valjda alergična, već jede jogurt i svježi sir)?
Tnx
nisam peterlin, ali: - ja stavim u zdjelicu otprilike 1 dl mlijeka i ugrijem kratko u mikrovalnoj da bude mlako, pa u to razmrvim svježi kvasac i stavim žličicu i pol šećera, u drugu posudu stavim brašno , napravim udubinu u sredini, pa u nju dodam kvasac i sve ostale sastojke. i miksam onim nastavcima za tijesto dok se sve ne sjedini, prebacim na dasku i mjesim rukama dok ne dobijem kuglu. vratim ju u čistu zdjelu, pokrijem čiastom krpom i pustim da se diže.
premjesim, oblikujem, premažem vodom i stavim peći. u rol stavim i staklenu zdjelicu s vodom da isparava da ne bude kruh suh.
dal je ispravno i skroz točno ne znam, ali kruh bude prefin ovako.
p.s. količinu mlijeka koju koristiš za dizanje kvasca oduzmi od ukupne količine u receptu.
i šećer mora ići, a djetetu neće ništa biti od te količine.
Posljednje uređivanje od babyboys : 04.06.2010. at 10:25
babyboys, hvala ti puno (iako nisi peterlin)
Jesi li kada pravila kukuruzni kruh? Kako ide to s vrelom vodom preko kukuruznog brašna?
iskreno, nemam pojma. ja kukuruzni radim s mlijekom. nadam se da će netko objasniti jer i mene zanima ...
Evo i mene....
Ako se kukuruzno brašno treba pofuriti, onda unutra ne ide germa, bar ne odmah. Naime, vruća voda ubit će kvaščeve gljivice, bez obzira da li se radi o suhom aktivnom kvascu ili svježem (kocki).
Kukuruzno brašno se nekad u stara vremena zalijevalo vrućom vodom da bi se izbjegao gorkast okus koji daju neke sorte kukuruza (uglavnom hibridi, one starinske sitnozrnate sorte nisu bile gorke).
Ja to ne radim. Radim ovako kako je babyboys opisala. Ali ako se radi, tu smjesu treba PROHLADITI inače će gljivice u kvascu uginuti. A u tijesto obavezno primiješati bar malo pšeničnog brašna, inače se dobije kruh koji je kao cigla (bez ikakve rahlosti) koji meni osobno nije fini.
Eto, toliko od mene.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 05.06.2010. at 21:18
Da, i piše da se pofuri, ohladi i onda primješa namjensko (pšenično) i germa, ali ja sam to, kako kod nas kažu, sve u đuture - nakon što sam ohladila kukuruzno, ubacila pšenično i germu (koja se btw, u ničem nije dizala)... uz sve sam zas*ala s duplo više vode.
Nema veze, neću ga furiti nego napraviti ovako kako ste napisale.
Hvala cure, javim kak' je ispalo!![]()
Uh, evo me napokon!
Trebale ste me vidjeti sinoć, k'o iz kakvog lošeg filma o mutavim kućanicama.
Malo sam pomiješala Peterlinin i Babyboysin recept pa sam suhi kvasac ulila u toplo mlijeko(ne, nisam čitala upute na vrećici). Kad sam skužila da se ništa ne događa, uzela sam kvasac, stavila ga u udubinu u brašnu i u to šljusnula mlijeko
.
Krenula sam miksati, grudice od germe su se jedva razbijale, no nije me to mučlilo. Smjesa je bila prerijetka, sva mlječkava, kao tijesto za kolač. Kontala sam, kako, pogogu od toga napraviti kuglu?!
Onda je zaplakala sera pera, a ja u brašnu do lakta. Dignem ju takva prljava, ostavim tragove na krevetiću i utrpam ju MM-u (koji se probudio nakon spavanja na stolicama u kuhinji, voli tako ponekad) da operem ruke. Kažem mu, opet ništa od mog kruha, a on mene pita hoću li da on nastavi. Nisam znala da li da se smijem ili plačem. Ni sama ne znam što bi napravila, a kamo li on kojemu moraš dati točne upute za kuhanje žganaca).
I tako sjednem ja dojiti/uspavljivati Mašu i računam, ako je na Teninom receptu omjer 300 grama kukuruznog, 700 grama pšeničnog i 6 dcl vode, onda recept s 200 grama kukuruznog, 200 pšeničnog i 3,5 dcl vode ne štima.
Ne znam Peterlin jesi li se zabunila, ali ja sam nakon što sam uspavala bebu u smjesu (koja se već počela dizati) usula još brašna dok se tijesto nije počelo odvajati od posude, pustila da se digne, premjesila pa još jednom na dizanje i pečenje i... USPJELO JE!!!
Možda je mrvicu prerahli, dosta se mrvi, ne znam je li to zbog ulja ili...
U svakom slučaju, jako je fin i mojoj curici se sviđa!
Hvala cure!!!
sad je samo vazno to ponoviti
ja se ponovo bacam na kruh iz pekaca, neki dan sam pekla u pecnici pa mi cijelu kucu zagrije, ili se meni tako cini kad stalno petljam oko tog toplog.
jedino sto me u pekacu zivciraju te rupe od metlica.
Moram priznati da uopće nemam pojma na koju foru radi taj pekač. Po reklami ispada da sam i umijesi i ispeče
No, sigurna sam da je brže i jednostavnije nego u pećnici, a o grijanju kuće da i ne pričam.
Zaista, na koju foru on radi? Kontam da bih nam mogla peći kruh stalno, a ako će mi pekač olakšati i ubrzati posao, kupit ću ga.
Da se razumijemo, nije meni teško mjesiti..., ali mi oduzme dosta vremena što opet ne bi bilo bed da se moja curica purica ne budi svakih sat i pol, a nekada neće sama zaspati pa moram leći pored nje. Onda mi je malo riskantno početi praviti kruh koji ipak zahtjeva vrijeme pa sve uprskati jer se ona probudila.
imas par topica o pekacima kruha, stvarno sve sastojke samo stavis unutra, on zamjesi, digne tijesto, premijesi, pece...
treba ti 5 min za pripremu kruha, dok ubacis sve sastojke i on dalje sve sam radi. a najbolje od sgega je da mozes staviti i odgodu pa navecer utrpas sve u pekac, a ujutro te doceka topli kruh.![]()