Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: dijeta kod proljeva

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno dijeta kod proljeva

Možda je ova tema već bila,ali mi pomozite! Mala mi već drugi dan ima smrdljivi proljev i više ne znam šta bih joj dala da jede- pije colu,jede štapiće,rižu,mrkvu, bananu ali što god pojede sve odmah ide van. Čak sam joj i pro life dala da popije. Ima li netko neki super recept za "štopanje proljeva"

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne postoji čaroban recept za zaustavljanje proljeva. Proljev sam po sebi je obrambeni mehanizam izbacivanja štetnih tvari. Problem je u tome što može izavati dehidraciju, osnovno je paziti na dovoljan unos tekućine (ali malo pa malo da ju organizam stigne resorbirati). Uz tekućinu treba paziti i na dovoljan unos elektrolita ( one otopne koje se mogu nabaviti u ljekranama za rehidraciju) , razblaženi sokovi od povrća i voća , juhice i čaj. Što se hrane tiče , u obzir dolazi sve lagano, ništa nije posebno zabranjeno...Probiotici su dobri , ali nisu čarobni tako da im treba par dana da se sluznica crijeva oporavi.
    Ako postoji malksalost ili dijete ne pije dovoljno, tada je dobro nazvati bolnicu i razgovarati sa liječnikom da li je potrebna infuzija. Isto tako nije loše dati stolicu na anlizu ako proljev potraje ili se pojave drugi simptomi (da bi se isključila npr.infekcija salmonelom).
    Posljednje uređivanje od sirius : 04.04.2010. at 18:07

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo što smo dobili kao letak na Zaraznoj prošli tjedan (dijete je imalo proljev zbog rote):

"Dozvoljena hrana:
    - mlijeko
    - mliječni nemasni proizvodi (jogurt, svježi sir)
    - riža
    - žitarice
    - krumpir
    - kruh
    - voće
    - povrće
    - krto meso
    Hrana se priređuje kuhanjem.

Hrana koja se ne preporuča:
    - masna hrana
    - voćni sokovi
    - hrana i pića s jednostavnim šećerima (pretpostavljam da bi to bila cola)

Klasična BRAT dijeta (banane, tost, riža, ribane jabuke) ne preporuča se zbog manjka energetskih sastojaka, proteina i masti.

Ranim uvođenjem nutritivno i kalorijski primjerene prehrane može se prolazno povećati borj stolica, ali se ne produljuje trajanje bolesti. Rano hranjenje osigurava obnavljanje oštećene crijevne sluznice i sprječava nastanak malapsorpcije."

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

O nadoknadi tekućine kod proljeva i povraćanja:

"Postojeći gubici tekućine nadoknađuju se na usta ili intravenski u količini 50-100 ml/kg tjelesne težine, a za svaku sljedeću stolicu valja nadoknaditi još 10 ml/kg tjelesne težine. Nakon svakoga povraćanja potrebno je dati po 30 ml tekućine. Stanje djeteta i uspješnost nadoknade tekućine valja procjenjivati svaka 2 sata.

Čim se uspostavi normalna hidracija djeteta, treba započeti primjerenu prehranu. Za upostavu normalne hidracije potrebno je najmanje 4 sata."

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo što smo dobili kao letak na Zaraznoj prošli tjedan (dijete je imalo proljev zbog rote):

"Dozvoljena hrana:
    - mlijeko
    - mliječni nemasni proizvodi (jogurt, svježi sir)
    - riža
    - žitarice
    - krumpir
    - kruh
    - voće
    - povrće
    - krto meso
    Hrana se priređuje kuhanjem.

Hrana koja se ne preporuča:
    - masna hrana
    - voćni sokovi
    - hrana i pića s jednostavnim šećerima (pretpostavljam da bi to bila cola)

Klasična BRAT dijeta (banane, tost, riža, ribane jabuke) ne preporuča se zbog manjka energetskih sastojaka, proteina i masti.

Ranim uvođenjem nutritivno i kalorijski primjerene prehrane može se prolazno povećati borj stolica, ali se ne produljuje trajanje bolesti. Rano hranjenje osigurava obnavljanje oštećene crijevne sluznice i sprječava nastanak malapsorpcije."
    Ina,
    Nama pedijatrica kod proljeva i bilo kakvih crijevnih problema prvo zabrani mlijeko i mliječne proizvode pa mi nije jasno da su vama preporučeni.
    Probaj skuhat čaj od šipka, pa daji žličicom što češće, nama najčešće pomaže i naravno pro life pola ujutro pola popodne.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I nama je sestra od naše socijalne pedijatrice rekla da ne mlijeko, ali ta u zaraznoj neka mr.sc. je rekla da je novi stav da može. Mi smo imali rotu, prošlo je relativno lako.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mlijeko i mliječni proizvodi se prema novim preporukama normalno daju za vrijeme proljeva. (Ja dajem AD onda).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Mlijeko i mliječni proizvodi se prema novim preporukama normalno daju za vrijeme proljeva. (Ja dajem AD onda).
    Ovo vrijedi za dojenu djecu i upravo je tako. Kod većih je ipak drugačije...

Moje iskustvo (jer svi smo različiti) za veću djecu je da stvarno izbacimo mlijeko u prva 2-3 dana. Naravno, izbacimo masno i slatkiše. NE izbacimo sve mliječne proizvode, samo obično mlijeko (dapače, jašim na probioticima u svim oblicima). I još jedna bitna stvar - u čaju od šipka dajem Rehidromix. To je oralna rehidratacijska sol čija je svrha nadoknaditi minerale koji su bitni za funkcioniranje organizma, a izluče se s proljevom. Za malu djecu ima onaj pripravak od mrkve ORS 2000 ali moji to nisu baš voljeli. Običan Rehidromix u vrećici sastavni je dio naše kućne ljekarne. Od probiotika - Prolife (uz antibiotike i u slučajevima teškog proljeva) a za manje smetnje Linex.

Inače, moj mlađi sin je redovito dobivao proljev ujutro kad bi popio mlijeko (iako ga voli). Riješili smo stvari jednostavno - mlijeko više nije uključeno u JUTARNJI obrok, nego je prebačeno na popodnevnu užinu. Očito mu ne paše na prazan želudac i stvaralo mu je probleme dok se nismo dosjetili triku. Sad jede svoje omiljene pahuljice ili cornflakes ili frape kad se vrati iz škole, a ujutro pije čaj s medom i jede kruh s nekim namazom. Spasili smo se...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

čaj s medom može? nije problem u slatkom?

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

čaj od hrastove kore

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •