Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Vi-kanje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2004

Početno Vi-kanje

Daklem, kada ste djecu počeli učiti da se starijim govori vi, a ne ti? Meni je u zadnje vrijeme par puta bilo neugodno kad je Miha ljudima kojima se i ja obraćam sa vi rekao ti. Mi mu to nismo do sada spominjali, a kako se uglavnom srećemo s ljudima s kojima smo na ti, dijete nije pravo niti čulo kako se to koristi.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se s tim opce ne opterecujem
    budu skuzili kad buju dovoljno stari kome se kak trebaju obracat

ja npr. dobijem ospice kad me djeca bilo koje dobi zovu TETA Mukica ili teta vec nekak... to mi je K O M A
    pa ja onda mozda nisam mjerodavna

al znam da svoje klince ne bum s tim zamarala jer mislim da uopce nije vazno da se recimo mojim kolegama na poslu i ljudima s kojiam se ja druzim is l. obracaju s Vi.. pa cak ni onima kojima ja govorim Vi

pa u vrticu su sa svim tetama na Ti
    da je to tak jako vazno onda bi ih tamo ucili

dakle - odgovor na tvojepitanje - nisam ih pocela uciti, nit ne namjeravam... skuzit ce sami

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ni ja nisam.
    ivar svima tice.

i samo tete u vrticu zove teta, ostale sve imenom.

i ja nisam nikom teta i..blabla

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam ih s tim pretjerano opterećivala, samo sam ponekad znala upozoriti. Anja je sama to prihvatila i sad to super radi. Btw. primjetila sam da neki klinci iz njenog (prvog) razreda još uvijek učiteljici ponekad kažu "teta" i "ti", što meni više nije prihvatljivo.
    Aleksandru sam sad (3,5 godine) počela ispravljati rečenice. Npr. on veli: Kak se ti zoveš?(to pita svakog), a ja ponovim "Kako se vi zovete?". Ništa drugo ne komentiram i ne tražim da ponovi.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja takodje mislim da decu ne treba opterecivati sa tim. Uz nas, vrlo brzo ce shvatiti i sami kako se kome treba obracati. Divno mi je videti vaspitanu decu, ali ne volim kada roditelji po svaku cenu insistiraju na formi (Reci teti dobar dan, kako se kaze itd...). Znam nekoliko roditelja koji se prema svojoj deci ponasaju kao prema dresiranim zivotinjama u cirkusu. Kad mali pokaze sve trikove, dobije nagradu - u suprotnom sledi ostra kazna. Slazem se da se dobra komunikacija uci, ali ,kao i sve drugo, treba da je usvoje sa radoscu i spontano.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja: Dušo, onoj teti koja je starija, a nije nam ništa u rodu pristojno je reći VI, a ne TI.
    Ona: Što je tebi mama, pa jedna, nema ih nekoliko!

Nakon nekog vremena je shvatila, ali još uvijek se zaboravi, a ja se ne opterećivam previše to će doć na svoje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno vikanje

Ja sam opala na dupe kad sam skužila da Grga tetama u dućanu govori 'vi'.
    Mislim da će govoriti 'vi' onima za koje fakat skuži da im i ja govorim 'vi'.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kazu da to djeca počnu oko 7 godine, kad krenu u školu. Ili ako ih baš učimo. No nema se potrebe s time opterećivati. Riječi naše Tete iz vrtića.

Odrasli i ne primjećuju to, barem u našoj okolini.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne ucim je i ne obazirem se na to. Ne znam cak ni govori li svima ti.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Takvu vrstu pristojnosti, zajedno sa drugim lijepim običajima poput ustajanje starijima, trudnicama i dr. u tramvaju, to mi je primjereno uvoditi kad dijete krene u školu, ranije ih ne bi s tim opterećivala jer mislim da ne bi shvatili...

Ono što mislim da mogu već kao mali pačiči reći i razumijeti su male slatke riječi...
    Moja Leona sve češće sama od sebe govori izvoli, hvala, molim i premedena mi je, ali često i zaboravi ili ima važnijeg posla pa je ne davim s tim, još je mala...
    A ono kaj veli Vishnja, koma mi je to inzistiranje na formi, tipa: nećeš dobiti to i to, dok ne kažeš hvala!
    Brrrr...to je nepotrebno nasilje, sve se može na lijep i miroljubiv, neucjenjivački način postići s malim srčekima

E, da...odrasla osoba koja se uvrijedi ako joj malo dijete ne kaže VI, trebala bi se malo dat na promatranje :ceeeeeeer:

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E pa ne mogu izdražati da se ne pohvalim: Rahela već od godinu dana uredno govori Hvala. :D

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Marku sam možda dva tri put spomenula da bi bilo pristojno starije osloviti sa vi, ali ne prije nego li je napunio 5-6 godina. Nisam od toga pravila odgojni projekt, to je išlo zajedno sa pozdravima prilikom ulaza u neku prostoriju i sl.

Znam sa su u vrtiću učili četiri čarobne riječi: molim, hvala, izvoli i oprosti i govorili su o lijepom ponašanju, ali ne na nikakav nasilni način, već onako, kroz igru.

Onda je skužio da ja svima koji su od mene stariji 10-tak godina govorim vi, pa je ubrao i on da ne bilo loše da mu to uđe u rječnik.

Svidilo mu se što je nailazio na opće odobravanje kad bi nešto pristojno rekao (što je uključivalo Vi), pa mu je sad normalno tako govoriti. Bilo mi je :shock: kad sam ga pitala kako se obraća teti knjižničarki u školskoj knjižnici, a on meni: kažem ja njoj dobar dan, gospođo! I još kaže da se ona sva rastopi i da mu ni ne spominje zakasninu.

Mislim da će Marko biti veeeliki šarmer.

Jako mi je ružno kad netko u javnosti ispravlja dijete, to mi je koma.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •