Ako netko zna kako se radi..(koliko čega se stavi?)
Da li se može napraviti od breskvi?
Ako netko zna kako se radi..(koliko čega se stavi?)
Da li se može napraviti od breskvi?
Nisam pravila od breskvi, ali jesam od kajsija (marelica).
Ja stavim pola pekaceve posude osnovnog voca, a recimo 200g suvog grozdja.
Suvo grozdje prvo skuvam i smiksam, a osnovno voce samo smiksam.
Kuvam 2 do 3 puta po 45 minuta (koliko traje program na mom pekacu), a u poslednjih pola sata dodam 2 kasike agara.
Danas-sutra cu da pravim od smokava.
ja radila od breskvi, kilo breskvi i pola kile šećera. Jako fino ali jako tekućeeee. NO, pojesti ćemo.
Sada se spremam od šljiva, ovaj puta sam našla želirajući šećer pa ću vidjeti kako će ispasti.
Je li se još što stavlja unutra?(da se mermelada ne pokvari)ili ide samo voće i šećer?
što je agar?
Neva, pojedite je u roku od nekoliko dana, pa nema potrebe za konzervansima. (ne bih da lupam ali ne znam koliko tacno moze da stoji).
Agar agar je alga, to je zamena za zelatin. Ja stavljam agar agar bas da mi marmelada ne bi bila previse tecna, tj. da bi bila zelatinozna.![]()
Ako ne zelis secer, suvo grozdje ce je dovoljno zasladiti.
kli djeca mi ne vole suvice,tako da ću staviti šećer..
ja spremim malo (teglicu - dvije) i to držim u frižideru tako da se nikada ne pokvari. Znači, stavljam samo voće i šećer, u šljive i malo ruma i cimeta ali bez ikakvih konzervansa.
i mi pravimo samo voće i šećer, i to se uljeva u staklenke i dobro zatvori. valjda toplina stvori vakuum pa se ne kvari, kasnije stvarno imaš problem otvorit. nikad se nije pokvarila do sad. ponekad se uhvati pljesan odozgo i to skinemo.
evo ja sam napravila samo od smokava i agara, izgleda stvarno kao prava, a jako je ukusna!
(jos su i smokve najekoloskije moguce!)
e da, neva, suvo grozdje prvo skuvas pa smiksas, a ukus se ne oseti jer dominira voce od kog pravis marmeladu.
to ti je samo zamena za obicni secer i fruktozu.
Probala sam i ja jučer i danas praviti pekmez od šljiva. Stavila sam šljive narezane na kockice i malko šećera, provrtila jedan i po puta program za marmeladui ..... mljac....
Malo OT, ali što mislite o korištenju istog programa za salsa umak (rajčica, paprika, luk i začini) .... planiram probati...
Jesi probala?cvijetak prvotno napisa
Nije loša ideja, tako bi se mogao raditi ajvar i pindžur...
Istina, malo sam se kasno sjetila![]()
Danas kuham marmeladu od kivija :/ javim se poslije![]()
napravila sam marmeladu od kivija i jabuka i ispala je za prste polizati!! :D
Molim te napiši koliko čega si stavila!iridana2666 prvotno napisa
oko 800 g kivija i dodala sam 3 jabuke tako da sve zajedno bude 1 kg voća, na što sam stavila 500 g šećera i 1 vrećicu džemfixa, uključila program za marmeladu i to je to. Javi kako je ispalo!
ovo se čini mljac! moramo probati marmeladu iz pekača za kruh. do sada je uglavnom služio samo za kruh. vrijeme je za nove pothvate!![]()
neću!
onda bih ga morala oprati!
apricot prvotno napisa
![]()
uistinu je jednostavno, samo uliješ u njega malo topliju vodu i pustiš da se namače 15 min, nakon toga samo prebrišeš kuhinjskim papirom.
Ja sam baš sad stavila peći raženi kruh pa me zanima što će ispasti. Za sad se lijepo diže.
rečeno - učinjenomljac!
2 kivija i 2 jabuke (u moj pekač ide 500g voća)
a pranje, pisofkejk, deterdžent i topla voda.
o daaa! kod nas se od sada pravi samo domaća marmelada. :D
Jedini je štos da mi svaki kruh nakon marmelade miriši po cimetuA pranje stvarno nije big deal.
hvalairidana2666 prvotno napisa
![]()
Da li je dovoljno izrezati na komadiće ili voće treba izribati ?
Ovisi što voliš. Ako voliš da ti u marmeladi ima komadića (nama to smeta) onda samo nareži. Ja sam se smiksala.
Evo..pravi se nova tura marmelade u pekaču. Ponavljamo kivi-jabuka kombinaciju, ali ovaj puta sa puno manje šećera.
U naš pekač po receptu ide 300g šećera, prošli puta sam stavila 200g i bilo mi je preslatko. Ovaj puta pokušavam sa 50g pa ćemo vidjeti kako je ispalo. Javim za sve one koji bi htjeli smanjiti količinu šećera (a povećati količinu voća) kako je ispalo.![]()
A što ako pekač nema program za marmeladu???![]()
Može li se nekako namjestiti na neki drugi program ili kupujem novi pekač?
Na mom pekaču ima program, točnije 2 se koriste za marmeladu. Prvi ju miješa i grije/kuha, a drugi samo grije/kuha.
Provjeri da li ti neki od programa ima te opcije.
Evo izvještaja![]()
Marmelada/pekmez je ispao super. Odrvtila sam kuhanje 2 puta (jer nisam stavljala niti želin ili džemfiks ili kakosetovećzove) i okus je odličan. Sasvim je dovoljno slatko.
I eto jedna niskokalorična marmelada. A kada samo pomislim da to u dućanu plaćamo puste novce...
I ja imam takav, a baš bih htjela probati napraviti domaći pekmez, iako imam onaj koji moja mama svake godine radi (na klasičan način)mim prvotno napisa
Pomoziteeeee!!!
...da se podsjetimo i ove teme...
... imam pitanje... šta još osim šećera i voća stavljate u pekač, ili je to to...
Hvala!!
ništa, samo voće i šećer. kako moj pekač ne može napraviti puno marmelade odjednom, onda se to pojede prije nego bi se stiglo pokvariti.
Naš pekač je izgleda nanjušio da ga nakon skoro 7 godina vjernosti kanimo zamijeniti mlađim i pametnijim (čitaj: onim koji ima program za pekmez), pa je odlučio ostaviti nas prije nego mi ostavimo njega- riknuo propeler, ne vrti. Idemo u potragu za novim, a onda u akciju kuhanja finog domaćeg pekmezića
!
Znači, da bi se u pekaču napravila mermelada, isti bi trebao imati specifičan program za mermeladu?! Da li se taj program zove baš "program za mermeladu/pekmez" ili je opisni, kako neko reće mješanje+grijanje. Planiram kupiti pekač, a pošto mi je to eksperiment, ne bih davala previše para (naravno da sam svjesna da koliko bude para toliko bude i muzike), pa zato ispitujem. Hvala!
kod mene ima program za marmeladu i zove se 'program za marmeladu'. ali ono što on radi je miješanje + grijanje
ja sam kupio vivax za 300kn i super radi a ima i program za marmeladu. napravio sam u njemu već skoro 10 različitih vrsta kruha i svi su super ispali, tak da kupi si njega nije skup...Strobery Shortcake prvotno napisa
Mi smo nedavno kupili sveki taj Vivax (jer je po svemu osim po natpisu pljunuti naš ljubljeni Bomann mrvicu dotjeran) i za sad imamo za njega samo riječi hvale! A košta 300kn.
I ja imam tog Vivaxa. Također prezadovoljna!
Evo, večeras se spremam u njemu kuhati ajvar (dio koji mi ne stane u veliku šerpu na kuhalu). Pokušat ću na tom programu za marmeladu. Drž'te fige! Imam još par papričica za oguliti...
Dream, ajde pliz javi kako je uspio ajvar. I receptić molim!
Evo, Maxovamama, svečano objavljujem da je ajvar iz pekača uspio 100%! 8) Na žalost, posuda u mom pekaču je poprilično mala, pa sam u njoj mogla napraviti ajvara za otprilike 2 teglice. No, taman mi je tako i trebalo jer sam inače kuhala ajvar u velikom loncu na kuhalu, pa mi je dio mase bio viška da bih mogla lakše miješati bez bojazni da će kipiti van posude.maxovamama prvotno napisa
Recept?
Pa, nemam nikakav specijalni recept za kuhanje ajvara u pekaču. Napravila sam sve kao da će se praviti u loncu skupa s ostalim - 13kg paprike i 4 kg patlidžana - sve u očišćenom stanju, narezala, ispekla, ogulila, samljela, dodala 2 glavice protisnutog češnjaka, 3 žlice soli, 2 žlice šećera, žličica limunske kiseline, malo papra. Sve stavila u lonac na oko pola litre ulja. Dio koji nije komotno stao, stavila u pekač za kruh (najprije na dno malo ulja) i uključila na program za marmeladu. Onom u loncu dodala još 3 listiića lovora i kuhala jedno 2 sata. U pekaču se kuhalo/peklo uz stalno miješanje nekih sat i pol nakon što je zakuhalo. Vruće sipala u tople staklenke i sve zajedno stavila u pećnicu da se sve dobro zgrije, tj. zapeče i odozgo da se stvori korica. Stavila šarafe i ostavila da se hladi u pećnici... Večeras ćemo vidjeti kakav je...
Uff, ako moderatorica misli da ovo treba prebaciti u temu o ajvaru, molila bih je da tako učini. Sorry, cure me povukle za jezik...![]()
Pliz, di si kupila to čudo za 300 kn???Dream prvotno napisa
Kako god se to mjesto zvalo-hvala tiDream prvotno napisa
![]()
(imali smo Vivax DVD-dobili ga gratis. Trajao je cca 4 mjeseca pa se bojim koliko će potrajati pekač, ali domaća marmelada....)
Hm, mislim da sam ga kupila negdje prije pola godine. Još uvijek izgleda i radi kao prvog dana. Ne pečem u njemu baš svaki dan, ali je relativno često u upotrebi - ako ne baš za pečenje, onda za miješenje tijesta... No, i garancija mu je na godinu dana...mim prvotno napisa
Iskreno, kad bih ponovo kupovala pekač, odlučila bih se za neki koji ima dva propelera, tj. posudu orjentiranu u širinu, a ne u visinu...
Imamo pekač s kojim sam jako zadovolja i on je stalno u upotrebi, a ovaj bi bio samo za marmeladu. Nama paše što nam i stari ima 1 propeler: manji kruh, taman za nas troje.Dream prvotno napisa
Koliko ti ispadne marmelade od jednog kuhanja? Koliko točno voća i šećera stane u posudu pekača?
Eh, Mim, nisi me pažljivo čitala! Nisam nigdje navela da sam pravila marmeladu! U pekaču sam pravila ajvar. A na ovoj temi sam samo zato što se i za kuhanje/pečenje ajvara u pekaču koristi isti program pekača kao i za marmeladu (grijanje+miješanje)... Marmelade/pekmeze/slične_delicije ne pravim ni inače jer ih kod nas nitko baš nije ljubitelj... Voće radije jedemo u sirovom i nezašećerenom stanju.
podižem ovo da se pohvalim kako sam jučer napravila marmeladu od limuna.
doduše, nije marmelada jer nije staklasto ni želatinasta, više je pekmez.
ogulila limune i u sjeckalici nasjeckala nakrupno.
dodala nešto šećera (ne previše) i stavila na program za marmelade.
program ponovila još jednom jer mi se prvi put učinilo rijetkim.
prefino!
keslkasto-gorko... a slatko
nisam ubacivala ništa osim limuna i šećera, tako da ne vjerujem da bi moglo stajati, ali ionako sam napravila samo malu teglicu.
Bravo apri. Mogla bih i ja napraviti od limuna, baš još imam nekoliko domaćih doma.
Našem pekaču je glavna svrha baš kuhanje džema- kruh vrlo rijetko pečemo. Ove sezone sam napravlia od gotovo svog voća, za probu, a mislim da ću sljedeće godine sigurno udvostručiti količinu. Stvarno su prefini
i ja sam ovo ljeto svakakve marmelade radla ali mi se sve pokvarile!![]()
stavljala sam samo voće i šećer i sve mi se spljesnivilo, a držala sam u frižideru!
ali kad su bile gotove i friške bile su jako ukusne!
radila sam od marelica, a hit je bila od malina, kupina i ribizla!
super, ali kratkotrajne!