Results 1 to 34 of 34

Thread: Rožata

  1. #1
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default Rožata

    Sjetila sam se jednog prefinog kolača kojeg smo jeli ljetos na Korčuli pa da ga podijelim s vama.

    Ovaj recept sam našla na netu, nisam još isprobala po njemu ali mi se čini dobar.

    Rožata

    za šest porcija, vrijeme kuhanja 1 sat

    Sastojci:
    6 jaja
    6 dl mlijeka
    12 velikih žlica šećera, ostrugana limunova kora
    maraskino ili rum
    Priprema smjese: Pažljivo se - bez pjenjenja - promiješaju jaja, mlijeko i 6 velikih žlica šećera. Potom se doda ostrugana limunova kora i 2 velike žlice maraskina ili ruma

    U posudi za pripremu rožate od 6 velikih žlica šećera napravi se karamel, s kojim se, dok je još vruč, pokriju sve stjenke posude. Kad se karamel ohladi, u istu posudu se ulije i pripremljena smjesa. Sve to se kuha na pari bez miješanja oko 1 sat dok se smjesa posve ne stvrdne. Dobiveni puding prvo se ohladi u frižideru, a potom se iskrene na tanjur za posluživanje zajedno s karamel sokom.

    Trikovi: Da bi smjesa bila sto bolje izmješana, mlijeko se dodaje tek kad su jaja dobro izmiješana.

  2. #2
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Ovo prvi put čujem da se kuha, kod nas se peče, ali ne znam jesu li sastojci isti (pitat ću mamu, ona je maher za ovaj kolač), jer ipak je riječ o Dubrovačkoj rozati

  3. #3
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    jupi
    ivancice citas mi misli
    taman sam mislila da pitam zna li neko kako se pravi rozata
    sanjam o tom kolacu vec minimum 2 godine (jla sam ga u nekoj jako finoj konobi u ZG) a inace nisam neki veliki ljubitelj slatka
    nadam se da ce mi uspjeti kuhanje

  4. #4
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default Re: Rožata

    Quote Originally Posted by ivancica
    Sve to se kuha na pari bez miješanja oko 1 sat dok se smjesa posve ne stvrdne.
    Najbolje je staviti u pećnicu, u dublju posudu s vodom.

  5. #5
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    ja ocekujem da se dogovorite kako se pravi najlakse a najbolje pa da mi javite

  6. #6
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Evo baš sam pitala mamu i kaže da je lakše kuhati na pari jer je brže, a ona je peče 2-3 sata na 110°C.

  7. #7
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Samo vi nabacujte ideje što je bolje a što ne. Ja se spremam raditi ju za vikend pa dobro dođe svaki savjet, pogotovo cura iz Dubrovnika gdje je to autohtoni recept.

  8. #8

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    U autu
    Posts
    298

    Default

    Ja je pečem u vatrostalnoj zdjeli,iako rijetko pravim jer je nitko ne voli!

  9. #9
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    najbrže ti je dr. oetker iz vrećice

    i čak je ukusno

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Ja danas mrknula dvije u konobi "Didov san".
    I Orka je pojela jednu cijelu...

  11. #11

    Default

    Ja ju prvo skuham na pari, pokrivenu folijom, pa ju onda jos i zapecem u pecnici. I obavezno stavim malo whiskeya i narancine korice...

  12. #12
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    A šta je s ružinom vodicom ili rakijom(nisam sigurna), po kojoj je naime dobila i ime? Gdje to uopće ima za kupiti i jel to netko stavljao?Navodno daje specifičan okus.

  13. #13

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,729

    Default

    ja sam je jela isto u konobi "DIDOV SAN" i sad sam luda koliko je to dobro.

    A izgleda ful komplicirano za napravit :/

  14. #14
    Mayaa's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Split
    Posts
    654

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica
    A šta je s ružinom vodicom ili rakijom(nisam sigurna), po kojoj je naime dobila i ime? Gdje to uopće ima za kupiti i jel to netko stavljao?Navodno daje specifičan okus.
    ima kupit u splitu u lokalnoj pekari :/
    mogu ti ja kupit pa poslat ali oprezno s tim, ima ubitačno jak okus. stavim par kapi ali može i bez toga.

    i nije uopće komplicirano napravit.

  15. #15

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,729

    Default

    mayaa - ako ti nije teško...bil ti to meni onako podrobno napisala...da mi možda izgleda manje komplicirano

  16. #16

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Ja je isto prvo kuham pa onda zapečem u pećnici.

  17. #17
    printemps's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    južna dalmacija
    Posts
    175

    Default

    Ja zdjelu u kojoj je smjesa stavim u durugu veču zdjelu koja je do pola puna vodom i pečem

  18. #18
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ok sad evo me i na ovom rožatnom topiku

    ko je pravio?

    jel se može u šalice za kavu staviti pa u pećnicu? hoće li puknuti?

  19. #19
    grom's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Zgb
    Posts
    602

    Default

    Ja je kuham na pari u ovakvoj posudi.

  20. #20

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by Mamita
    ok sad evo me i na ovom rožatnom topiku

    ko je pravio?

    jel se može u šalice za kavu staviti pa u pećnicu? hoće li puknuti?
    mislim da hoće

    ja sam radila bezbroj puta svakako:
    pekla u pećnici, pa bagnia Maria (na pari),pa kombinacija ove dvije metode
    pa ručno sve mutila,pa dio ručno,dio s mikserom
    svakako moj problem je što nikada,nikada nisam uspila dobiti skroz glatku površinu kao puding

  21. #21
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy
    ... moj problem je što nikada,nikada nisam uspila dobiti skroz glatku površinu kao puding
    Baš sam htjela pitati zašto mi se to događa :?

  22. #22
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ubit će me Ivarica, ali moram - radi se o kajgani i kao takvu je treba i tretirati

    Najjednostavnija metoda je surduknuti smjesu u silikonske kalupe za muffine i fiju u pećnicu na cca 150. Potom preliješ s preljevom po izboru.

    Ako umjesto gnjecavog preljeva poželiš karamel koricu samo pošećeriš po vrhu i s brenerom oprezno karameliziraš (muški posao, opasno po život).

    Sexy varijanta - flambirati.

    Kako god okreneš, kajgana ostade kajgana

  23. #23
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    e pa onda ti neće smetati da unutra ubaciš i malo špeka!

  24. #24
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Uh, ne podsjećaj me, prvi dan u firminoj menzi, tijesto sa sirom i kraj njega plitica sa šećerom, mislim si: "ovo je tijesto sa sirom, dakle vegetarijanski obrok", kad ono - špek. (šećer je poslužio za zbunjivanje u rasuđivanju)

  25. #25
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ja pečem u posudi s vodom u pećnici tzv banja maria
    radim i vraijante s kakaoom za čokoladni puding i konjakom za odrasle
    karamel radim naknadno i prelijem po žutoj rožati
    uz smeđu ide šlag
    uz ovu s konjakom, strugana crna čokolada
    obožavam raditi rožatu jer je nema da omane
    jedino treba pogledati jaja koja mutiš jer ako se lijepo ne mute neće ni rožata biti dobra- ne smiju se pijeniti ni razvlačiti - znate na što mislim

  26. #26

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by pikula
    juding
    karamel radim naknadno i prelijem po žutoj rožati
    u čemu ti se onda skuha?

  27. #27
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    stavim u keramičku okruglu u ovalnu vatrostalnu do pola napunjenu vodom i pokrijem namočenim papirom za pečenje.
    Ne kužim pitanje - u čemu se skuha ? u posudi
    Mislim iste je boje i odozgora i odozdola dok je ne prelijem nečim

  28. #28

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    ja ju kuham u karamelu kojim su obložene stijenke teče u kojoj se kuha
    ti je dakle radiš "na suho"?

  29. #29

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    između jave i sna....
    Posts
    423

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica
    A šta je s ružinom vodicom ili rakijom(nisam sigurna), po kojoj je naime dobila i ime? Gdje to uopće ima za kupiti i jel to netko stavljao?Navodno daje specifičan okus.
    rožoljo... rakija od ruže

  30. #30
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    jes, na suho

  31. #31
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy
    ja ju kuham u karamelu kojim su obložene stijenke teče u kojoj se kuha
    ti je dakle radiš "na suho"?
    i ja ovako ko princess, al' ne u pećnici nego gore u banjamariji...
    bude

  32. #32

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Ja rozatu 45 min kuham u banji i nakon toga jos 15 min stavim (zajedno s banjom u pecnicu).

    Super mi je varijanta s tostiranim listicima badema ili pistacijama (posipam prije posluzivanje na rozatu).

    Kalup za rozatu nije neophodan, moze se koristiti i obicni duboki duguljasti kalup za kolace.

  33. #33

    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    241

    Default

    kuha se u banjamariji u teci s rastopljenim zazucenim cukarom oko 2 sata da bi bila gusta, kompaktna. ako se pece u spaheru brze bude gotova ali gnjecava. pravit cu je u penziji kad budem imala 2 sata viska, dotad ne pristajem na kompromise i jedem samo maminu rozatu

  34. #34
    Asimon's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    378

    Default

    rakija od ruža je rozolin

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •