Sjetila sam se jednog prefinog kolača kojeg smo jeli ljetos na Korčuli pa da ga podijelim s vama.
Ovaj recept sam našla na netu, nisam još isprobala po njemu ali mi se čini dobar.
Rožata
za šest porcija, vrijeme kuhanja 1 sat
Sastojci:
6 jaja
6 dl mlijeka
12 velikih žlica šećera, ostrugana limunova kora
maraskino ili rum
Priprema smjese: Pažljivo se - bez pjenjenja - promiješaju jaja, mlijeko i 6 velikih žlica šećera. Potom se doda ostrugana limunova kora i 2 velike žlice maraskina ili ruma
U posudi za pripremu rožate od 6 velikih žlica šećera napravi se karamel, s kojim se, dok je još vruč, pokriju sve stjenke posude. Kad se karamel ohladi, u istu posudu se ulije i pripremljena smjesa. Sve to se kuha na pari bez miješanja oko 1 sat dok se smjesa posve ne stvrdne. Dobiveni puding prvo se ohladi u frižideru, a potom se iskrene na tanjur za posluživanje zajedno s karamel sokom.
Trikovi: Da bi smjesa bila sto bolje izmješana, mlijeko se dodaje tek kad su jaja dobro izmiješana.