Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Cjepivo protiv Rubeole?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno Cjepivo protiv Rubeole?

Mi smo odlučili ne cjepiti odmah ili uopće ne (još se dvoumimo) sa zadnjim cjepivom Pririxom našu curicu tako da smo odgodili cjepljenje do daljnjeg.
    Bili smo pitali našeg doktora da ako je moguće ju cjepi samo sa cjepivom protiv Rubeole jer nam je bio objasnio da od ove tri bolesti zbog kojih se cjepe djeca Priorixom za curice je najopasnija upravo Rubeola zbog buduće eventualne trudnoće. Ali naravno nisu ga uspjeli naći jer kao da takvo cjepivo za tako malu dječicu ne postoji.
    Malo mi je to čudno ali eto to su nam rekli! Pa se sada pitamo tj. vas sve pitamo da li znate gdje se može nabaviti takvo cjepivo u inozemstvu ili kod nas?
    Ili isto tako šta mislite o tome da li dijete cijepiti samo protiv te bolesti?

hvala na odgovorima

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pojedinačno cjepivo protiv rubeole postoji a proizvodi ga Imunološki zavod.

ovdje http://www.imz.hr/rub.pdf piše da se njime može cijepiti onaj tko ima više od 12 mjeseci

A inače mislim da su najopasnija bolest zbog koje se cijepi Priorixom ospice (za svakoga).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pojedinačno cjepivo protiv rubeole postoji a proizvodi ga Imunološki zavod.

ovdje http://www.imz.hr/rub.pdf piše da se njime može cijepiti onaj tko ima više od 12 mjeseci
    I ne samo da ga proizvodi, već ga svaki pedijatar može dobiti za cijepljenje djece koja iz ne znam kojeg razloga ne primaju MPR.

Samo treba naručiti istim putem kojim naručuje i sva ostala cjepiva.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

rubeola je opasna kada je žena trudna
    ako djevojčica preboli rubeolu onda ona dobiva doživotni imunitet
    to nije slučaj kod cjepljenja, jer imunitet dobiven cjepljenjem ima rok trajanja i večina nas koje nismo preboljele rubeolu kao djeca nego smo cjepljeni sada, u plodnom razdoblju, smo bez imuniteta na tu bolest
    djeca se cjepe da se zaštite trudnice bez imuniteta

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa Vidi poruku
    rubeola je opasna kada je žena trudna
    ako djevojčica preboli rubeolu onda ona dobiva doživotni imunitet
    to nije slučaj kod cjepljenja, jer imunitet dobiven cjepljenjem ima rok trajanja i večina nas koje nismo preboljele rubeolu kao djeca nego smo cjepljeni sada, u plodnom razdoblju, smo bez imuniteta na tu bolest
    djeca se cjepe da se zaštite trudnice bez imuniteta
    To znači da ju onda stvarno nema niti smisla cjepiti niti protiv rubeole! Uf kako nam je teška odluka! A toliko nuspojava...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj fgm1236 prvotno napisa Vidi poruku
    To znači da ju onda stvarno nema niti smisla cjepiti niti protiv rubeole! Uf kako nam je teška odluka! A toliko nuspojava...
    Koliko nuspojava?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko nuspojava?
    Puno ih ima u uputama za cjepiva a sada ne znam koja ne mogu se sjetiti!

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj fgm1236 prvotno napisa Vidi poruku
    Uistinu nemam namjeru provocirati, ali mijenjati mišljenje nakon jednog posta nepoznate osobe na forumu... to nije informiranost.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa Vidi poruku
    Uistinu nemam namjeru provocirati, ali mijenjati mišljenje nakon jednog posta nepoznate osobe na forumu... to nije informiranost.
    Nismo još ništa odlučili nego je ovaj post bio više razmišljanje na temu nego odluka dakle informiramo se još i dalje!

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

m'nemoj...
    a otkud ti to?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

m'nemoj...
    a otkud ti to?
    ne znaš da niti jedan imunitet dobiven cjepljenjem nije doživotan?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znaš da niti jedan imunitet dobiven cjepljenjem nije doživotan?
    ako je ijedan, onda je to taj protiv rubele. Bar se do sada nije pokazalo da se gubi s godinama. U HR se cijepi 34 godine i ne znam nikoga tko se cjepio po programu pa nakon 10, 20 godina obolio od rubeole.

A hoće li se jednog dana pokazati da u nedostatku prirodnog "docjepljivanja" jer će rubela biti eliminirana, imunitet od cijepljenja slabi, to ne znam. I čudi me što ti znaš.

Ali u tom slučaju, nije nemoguće niti da se prirodno stečeni imunitet izgubi.

Jer svi ti doživotni imuniteti nakon prirodne infekcije su također podržavani prirodnim "docjepljivanjem" u ponovnim kontaktima sa uzročnicima.

Uglavnom, imunitet stečen cijepljenjem protiv rubeole ( s dvije doze cjepiva koje se koristi u večini zemalja, pa i kod nas) je za sada jednako dugotrajan kao i imunitet stečen preboljenjem bolesti.

Nema ni jednog dokaza protiv toga.
    Posljednje uređivanje od mujica : 08.04.2010. at 00:47

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bar se do sada nije pokazalo da se gubi s godinama. U HR se cijepi 34 godine i ne znam nikoga tko se cjepio po programu pa nakon 10, 20 godina obolio od rubeole.
    Pa,...znaš mene.
    Doduše, cijepljena sam po tadašnjem programu samo jednom dozom.
    I zahvalna sam roditeljima što nisu imali ništa protiv cijepljenja .
    Jer da jesu danas bih bila najtužnija na svijetu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ako je ijedan, onda je to taj protiv rubele. Bar se do sada nije pokazalo da se gubi s godinama.

Nema ni jednog dokaza protiv toga.
    http://www.plivazdravlje.hr/aktualno...3/Rubeola.html

Docjepljivanje slijedi prilikom upisa u prvi razred osnovne škole, a vjerojatno će se uvesti i cijepljenje u adolescentnoj dobi za djevojčice, obzirom da tijekom godina protutijela dobivena cjepivom opadaju i zaštita, koja je potrebna u cijeloj generativnoj dobi, slabi. Prirodna infekcija, što znači preboljela bolest, ostavlja trajan i snažan imunitet za čitav život.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mujice, pa kako onda prije par godina u Dbk-u, epidemija među srednjoškolcima, turistička škola.. bilo je panike radi par trudnih cura.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa Vidi poruku
    Mujice, pa kako onda prije par godina u Dbk-u, epidemija među srednjoškolcima, turistička škola.. bilo je panike radi par trudnih cura.
    nisu bili cijepljeni.
    Mirjana, jako bih ti preporučio i ospice
    Posljednje uređivanje od mujica : 10.04.2010. at 16:30

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako za sada stvari stoje, moje dijete će se cijepiti pojedinačnim cjepivom protiv rubeole - odlučila je doktorica da je ipak prerizična za priorix...

ja razmišljam i o pojedinačnom cjepivu za ospice iako je dr rekla da ne vidi razlog jer u 20 godina rada još nije imala dijete s ospicama.
    ono čega me strah je što se sve više zdrave djece ne cijepi i procijepljenost nije kao prije... i bojim se posljedica samih ospica, sjećam se centra Stančić i panike koja je bila kad su dobili ospice...

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mujice hvala ti na odgovoru

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj se klinjo prije 6 godina uredno postepeno cijepio protiv mumsa i ospica, a godinu kasnije i rubeolu ( jer je to tražila doktorica), prvi put se cijepio s 24 mjeseca ( mums)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u knjnizi Cjepljenje - priručnik za brižne roditelje navodi da je % komplikacija veći kod kombiniranih nego pojedinačnih cjepiva

tako da mislim da možda cjepljenjem sa pojedinačnim cjepivom na dovoljnom razmaku (treba dati tijelu vremena da se očisti od otrova) bi trebalo biti sigurnije

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mujice, zašto se mala djeca uopće trebaju cijepiti protiv rubeole, bezopasna je, a one neće zatrudnit bar još nekih 15 godina, valjda.

Ako moja cura ne pokupi rubeolu do tad, ja ću je cijepiti sa 16g. najranije...

Zašto to ne bi bilo opće pravilo, rubeola bi još uvijek u nekoj mjeri kolala populacijom, što je dobro .. jer bi određeni broj djece dobio doživotni imunitet, a trudnice bi bile zaštičene jer bi se cijepile na početku svoje spolne zrelosti, pa bi i cjepivo bilo učinkovitije, jel.. pružalo bi bolju zaštitu.
    Muškarcima neka bude na njihov izbor..., eto ... može to tako ?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa Vidi poruku
    Mujice, zašto se mala djeca uopće trebaju cijepiti protiv rubeole, bezopasna je, a one neće zatrudnit bar još nekih 15 godina, valjda.

Ako moja cura ne pokupi rubeolu do tad, ja ću je cijepiti sa 16g. najranije...

Zašto to ne bi bilo opće pravilo, rubeola bi još uvijek u nekoj mjeri kolala populacijom, što je dobro .. jer bi određeni broj djece dobio doživotni imunitet, a trudnice bi bile zaštičene jer bi se cijepile na početku svoje spolne zrelosti, pa bi i cjepivo bilo učinkovitije, jel.. pružalo bi bolju zaštitu.
    Muškarcima neka bude na njihov izbor..., eto ... može to tako ?
    U individualnim slučajevima je ovo što pišeš jako dobro.

Ali masovni programi cijepljenja se ne mogu na taj način raditi.

Kad bi se cijepilo djevojke od 16 godina, obuhvati ne bi bili tako visoki kao u dječjoj dobi. I velik broj djevojaka bi dosegao trudnoću bez zaštite od rubele.

Muška djeca se cijepe i općenito rano se počinje cijepiti da bi se rubela eradicirala. Da je ne bude uopće i da time budu zaštićene žene koje 1. se ne mogu cijepiti i koje 2. nisu zaštićene nakon cijepljenja. Nniti jedno cjepivo ne pruža 100% zaštitu, pa ni ovo. Pa se mislilo cijepljenjem posve prekinuti cirkulaciju uzročnika među ljudima. To je i moguće, ali sve dok se ne provede svuda u svijetu, postoji opasnost za necijepljene i cijepljene kojima cjepivo ne pruža zaštitu.
    Ako se to vrlo skoro ne postigne, možda se stvano pokaže da će zbog slabljenja zaštite trebati i treća doza cjepiva kasnije u životu.
    Možda će i ženama koje su u ranom djetinjstvu preboljele rubelu trebati cijepljenje.

Netko bi mogao pitati zašto se onda uopće cijepi? Zar ne bi bilo bolje da se svi prokuže u djetinjstvu kad je bolest blaga, pa će se tokom života dodatno prokuživati, pa neće biti rubele u trudnoći.
    E, pa takvu smo situaciju imali prije cijepljenja, ali je bilo rubele u trudnoći sa svvim posljedicama.

A sad je nema.

Na ovaj način kako ti sada razmišljaš o cijepljenju rubele, neki razmišljaju o uvođenju cijepljenja protiv vodenih kozica - da se potkraj gimnazije cijepe oni koji ih nisu ranije preboljeli. Da se spriječe teški oblici bolesti u odrasloj dobi i posljedice na plod ako trudnica oboli.

Ali to je strašno teško provedivo. Ne znam što će od toga biti.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Na ovaj način kako ti sada razmišljaš o cijepljenju rubele, neki razmišljaju o uvođenju cijepljenja protiv vodenih kozica - da se potkraj gimnazije cijepe oni koji ih nisu ranije preboljeli. Da se spriječe teški oblici bolesti u odrasloj dobi i posljedice na plod ako trudnica oboli.

.
    meni ovo nekako zvuči logično. imam prijateljicu koja želi ostati trudna, a nije preboljela kozice. savjetovala sam joj da se raspita o cjepivu. ja bih se na njenom mjestu cijepila, pogotovo zato što obje radimo u školi sa djecom.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

MGrubi, to što je pedijatrica napisala nije dokaz da žene koje su primile dije doze cjepiva protiv rubele obolijevaju.
    Toga nema.

Možda će se pokazati za pet ili deset godina tako - zbog već spomenutog nedostatka prirodnog docjepljivanja - pa će trebati dodatna doza negdje potkraj gimnazije.

Ali za sada to nije tako. I potpuno je bezveze predviđati kako će biti, kad se ne zna. Pa, što god kažeš imaš 50% šansi biti u pravu (takvo nagađanje je bilo jako popularno u vrijeme pandemijskog vala gripe prije par mjeseci).

Ja se time ne bavim. Zna se kako je sada.

I ako što sam ranije već napisao, ta dugotrajna imunost nakon prirodnog preboljenja također je velikim dijelom na račun prirodnog prokuživanja i nakon preboljenja. Kada to nestane, upitna će biti i doživotna zaštita nakon preboljenja.
    Posljednje uređivanje od mujica : 12.04.2010. at 02:00

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •