Imamo prvašića koji se kaj se tiče učenja jaako dobro snalazi u školi (disciplina je već drugi par rukava, ali radimo na tome), čita, piše, računa bez problema, čak i nešto bolje od prosjeka tak da ovu temu ne otvaram zbog problema s kojima se susrelo moje dijete.
Međutim primjetila sam da je plan i program koji oni slijede podosta ambiciozan i stresan pogotovo za dijete kojemu je do prije manje od godinu dana bila glavna preokupacija kak složiti nešto od kockica u vrtiću- banaliziram ali to je otprilike to.
Po redu:
* oni imaju skoro svaki dan 5 sati; samo u petak 4;
* pišu već testove znanja - koji su standardizirani- vidim da se radi o fotokopiji iz pručnika učiteljice;
* pišu blic testove iz matematike koji se zovu "lov na petice";
*pišu lektiru- jednu mjesečno s odgovorima na desetak pitanja i jako malo crtanja. Na kraju mjeseca slijedi i pismena provjera znaja pročitanoga;
*učiteljica nam je rekla da nam se dijete mora učiti najmanje 2 sata na dan;
* također nas želi potaknuti da stvorimo kod djeteta naviku da se uči sve po malo svaki dan (protiv kampanjskog učenja)- pohvalno, ali u prvom razredu!!!???
* morali smo još u prvom polugodištu napraviti dnevni plan aktivnosti za svaki dan- na pr 8:00 buđenje/ 8-9:00 doručak/ 9-11:00 učenje itd. itd. -isto pohvalno, ali moje djete tada još nije imalo ni 7 godina!!!!! Kaj radimo male Japance???
Ne mogu se sad više sjetiti s obzirom da smo na praznicima
Kak sam rekla moj mali školski program prolazi bez problema,ali mu se često zna desiti da ga u petak već jako boli glava baš zbog stresa koji takav ritam obaveza nameće. Mislim da su oni puno premali da bi već sad doživljavali takav presing u školi, pa me zanima da li su i ostali roditelji prvašića primjetili isto ili je to samo kod nas?