Results 1 to 35 of 35

Thread: Kako oprati bijele "Starke"?

Goga25's Avatar

Default Kako oprati bijele "Starke"?

Dakle, da li platnene bijele starke mogu u veš mašinu? Hoće li se razlijepiti, požutjeti, rasfarbati???

Nakon 100 godina sam si kupila starke koje nisam nosila od djetinjstva, a i onda sam imala sve neke u boji koje su se nosile dok se nisu raspale

Ove moje sad su izvana bijele, ali iznutra tirkiz plave pa se bojim da se ne rasfarbaju.

Pliz, ako ih je netko prao u mašini nek mi javi kak je ispalo!

Tnx

KayaR's Avatar

Ja sam prala u masini,ali moje nisu bile u boji iznutra.
    Caka je u susenju,ako se dugo suse,hoce ostati zute fleke od vlage.Inace se super operu.

Cathy's Avatar

Nemam starke, i o njima neznam ništa.
    Ali savjetovala bih ti da svakako u mašinu staviš par papirića za upijanje boje kod mašinskog pranja (ima ih za kupiti u DM, Kozmu).

ana.m's Avatar

Moja Iva ima svijelte starke, nisu bijele ali su svijetlo roze.
    I oprane su već nekoliko puta i nije ima se ništa desilo. Doduše, nisu u boji iznutra, ali nemoj prati na visokoj temperaturi, maksimalno 30. Namaži ih prije toga opalom da skine sve tvrdokornije fleke i stavi na lagano pranje na 30 stupnjeva. Ja ih centrifugiram na 1000.
    Sušila sam ih na radijatoru.
    Nemaju nikakve žute fleke i izgledaju super!
    Last edited by ana.m; 08.04.2010 at 11:06.

Samo ih nemoj sušiti na suncu, onda fest požute.

Goga25's Avatar

Hvala curke!!!

Nisu još tak prljave, pa neću još, al eto, da znam...ovo s listićima za upijanje boje je super ideja. Koristila sam ih davno i totalno zaboravila na njih.

ana.m's Avatar

E a gle, moj Janko ima tamnoplave starke i isto sam ih prala u mašini s Ivinima i ništ se nije ofarbalo niti pustilo boju. Na 30 kak sam ti rekla.

Lucija Ellen's Avatar

Znaci cura koja mi je rekla da se starke ne peru, nema pojma
    Ja imam jedne, crne, relativno nove i nosim ih rijetko tako da do ideje pranja jos nisam ni morala doc...

ana.m's Avatar

A zašto se ne bi prale??

Storma's Avatar

bijele tenisice pozute ako ostane praska na njima. pogotovo ako se suse na suncu.

Lucija Ellen's Avatar

ne znam. mene je to zacudilo ali zena nosi starke od djetinjstva, ne jedne te iste, a ja sam u tom djiru tek od nedavno, pa mi mozes probat prodat sta hoces. no ne znaci da cu kupit

ana.m's Avatar

A gle, daj ti nju piitaj zakaj se to ne smije, nek ti da neko obrazloženje. Jer eto, ja od klincova perem i nije im ništa! I da origigi su, da ne bi ona mislila da ja mislim na "neke druge starke"!
    Last edited by ana.m; 09.04.2010 at 07:37.

rossa's Avatar

ako se ja dobro sjećam, ne bi se smjele sušiti naopako jer onda znaju nastati fleke od ljepila. odavno nisam imala bijele.

Goga25's Avatar

Curka koja kaže da se starke ne peru vjerojatno je u onom starom điru iz 80-ih/90-ih kad su se starke fakat nosile dok se nisu raspale ili došle do neprepoznatljivosti i onda su se kupovale nove. Pa svi znamo foru iz škole kad smo frendovima davali da nam izgaze nove tenke da ne izgledaju onak uglancano i šminkerski.

Isto ko i s Martama...što su izgrebanije bile, to su bile više fora.
    Ko je još vidio nositi nove cipse/tenke

Da prijavim, svoje još nisam oprala i baš mi izgledaju cool ovak maaalčice zmazane.

cokolina's Avatar

kad vec pricate o starkama, mozete li mi reci kako se krecu cijene niskih starki u Zg? gdje je najpovoljnije kupiti? da li se isplati kupiti nedje vani?

Goga25's Avatar

Iskreno, nemam pojima za niske, ali visoke sam gledala na više mjesta u gradu i cijene su za isti model varirale i za 50-ak kn.

Najjeftinije sam našla na Cvjetnom trgu u nekom dućkasu na "O" između T-com-a i Tele2. Visoke su 419,00 kn...dok su drugdje većinom oko 459,00 kn.

Vishnja's Avatar

Quote Originally Posted by Lucija Ellen View Post
    Znaci cura koja mi je rekla da se starke ne peru, nema pojma
    .
    Moja ćera ih prekjuče oprala - njene su duboke, krem sa karo printom. Ribala ih ručno, četkicom, nakon što su se jedno pola sata namakale u vodi i deterdžentu. Vodili smo računa da se dobro isperu i da se ne nađu na suncu dok se suše. I, eno ih, kao nove su. A behu blatanjaveee...

borka's Avatar

Ja sam prala u mašini i ništa im nije bilo.

Goga25's Avatar

Eto, napokon oprane... i bijeeeeleee...ko nove!

Bilo me fakat strah da se ne rasfarbaju jer kao što sam već rekla, iznutra su tirkiz plave, a vani bijele, ali eto, bijele se ko snijeg.
    Oprane na 30 u vešmašini, bez centrifuge i bez omekšivača, sušene u hladu na balkonu, suhe za 1 dan.

Izgleda da ih rade s kuhanim obojanim materijalima pa ni ove u boji ne farbaju.
    Ugl, ja prezadovoljna!!!
    Curke, hvala svima na savjetima

Default Ja nikako ne mogu oprati svoje bijele starke, prao sam ih već 3 puta u mašini na 40,

Ja nikako ne mogu oprati svoje bijele Starke. Prao sam ih već 3 puta u mašini na 40 sa praškom za šarenu robu i mrlje su ostale... stavio sam čak ono Ariel tekuće sredstvo za mrlje i dalje je ostalo... ne znam sad da li da opet perem ili što, zna li možda netko da možda pokušam odnijeti na kemijsko čišćenje? Ipak je to krpeno.

Default moje prljave starke...:SS

ja sam svoje starke već prala nekoliko puta...ali ništ...i dalje su prljave...došla sam na ideju da ih operem u varikinu!? dobra ideja ili? budu čiste!? pokušao je tko već to? :plisss heeeelllppppp!!!!! :D

A kada ih perem u mašini da li sa vešom ili same?

Beti3's Avatar

Sa vešom. Ili same. Kako god hoćeš. Ali, fleke se neće oprati. Za fleke ubaci Vanish ili nešto slično. Ja stavim na 50-60 stupnjeva, moja Bosch ima termostat po želji. Iako, preskupe su da bi se zeznule s pranjem.

kako prati prljave tenisice skupa s robom?

Osoblje foruma leonisa's Avatar

kako prati tenisice da ne uniste bubanj?
    bez centirfuge?

NanoiBeba's Avatar

Moja ima žute i ostale su zmazane nakon pranja u vešmmašini, pa sam ih prala ručno. I dalje su prljave jer ih je pokapala bojom i hodala po velikom blatu.

Argente's Avatar

Ja ih omotam u tepih (onaj krpeni što stoji u kupaoni ispred tuša, ili u kuhinji ispred šparheta), onda im ni centrifuga ništa ne može.

Beti3's Avatar

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    kako prati prljave tenisice skupa s robom?
    Pa, prvo se guma ispod opere, ručno. A onda ide sa prljavom robom, pa i s hlačama sjedaju svuda, čarape su ista visina kao i tenisice, trenirka zna biti blatnija od tenisica. Moj je stil: u perilicu ulazi prljavo, izlazi čisto, treba paziti na boju, vrstu materijala i stupanj zaprljanosti. Drugo je manje bitno.

Quote Originally Posted by leonisa View Post
    kako prati tenisice da ne uniste bubanj?
    bez centirfuge?
    Stavi ih u jastučnicu. A imaš i u DM-u vrećice za pranje, ja potrpam u njih i operem. Isto vrijedi i za pitanje kako ne zaprljati ostatak robe. Ako ostane nešto pijeska, sve ostane u vrećici. Samo plahnem ispod česme tenisice i vrećicu poslije pranja, i eto.

Ja sam bas stavila prati na 60 bijele starke mogu li se uništiti?
    Kako i gdje da ih po sušim posto vani temperatura nije previsoka

Budu li se starke uništile na 60 stupnjeva

mašnica's Avatar

Da ne otvaram novu temu...iz auta nam curilo ulje i kapnulo mi je po novim bež boje tenisicama. Kako smo bili na moru nisam imala s čim to tretirati. Doma sam našpricala denk mit za flekove, utrljala persil i u mašinu...malo se opralo, fleka više nije crna ali je siva i baš ružno izgleda.

Ima li im spasa? Pošpricala sam i nekim profi sprejem za skidanje ulja ali nista.

Osoblje foruma emily's Avatar

Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Da ne otvaram novu temu...iz auta nam curilo ulje i kapnulo mi je po novim bež boje tenisicama. Kako smo bili na moru nisam imala s čim to tretirati. Doma sam našpricala denk mit za flekove, utrljala persil i u mašinu...malo se opralo, fleka više nije crna ali je siva i baš ružno izgleda.

Ima li im spasa? Pošpricala sam i nekim profi sprejem za skidanje ulja ali nista.
    nema
    ulje iz auta, pa još nije odmah tretirano ...

Lili75's Avatar

Pa da si samo odmah utrljala barem sapun i probala istrljat hladnom vodom ili u dm-u uzela ono sredstvo za mrlje..ovako kolilo je odstajalo, piši propalo :/nažalost
    Last edited by Lili75; 03.08.2022 at 23:01.

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Operi detergentom za sudje, najobicnijim, tipa Carlija (nikakve prirodne proizvode s etericnim uljima, itd) u toploj vodi.

Ostavi natopljeno neko vrijeme, utrljaj detergent. Onda ribaj i isperi.
    Last edited by Kaae; 05.08.2022 at 03:59.