Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: KLEPE

  1. #1
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno KLEPE

    inace nas omiljeni rucak


    Potrebno: 50 dkg brašna, 2 jaja, mlijeko 1 dkg masla, so. Za nadjev: 50 dkg mesa, 2 glavice crvenog luka, pavlaka, so biber, nekoliko češnja bijelog luka.

    Priprema: Od brašna, jaja, mlijeka, masla i soli napravite tijesto. Razvaljajte ga i izrežite na kvadrate koje ćete nadjenuti. Za nadjev izmješajte isjeckan luk, mljeveno meso, biber i so. Stavljajte nadjev na kvadrate i spajajte krajeve tijesta. Kuhajte u slanoj vodi. Redajte u tepsiju i pospite mileramom ili kiselim mlijekom u koje ste isjeckali bijeli luk.


    varijacije na temu:filovati slanim sirom i staviti u sos od spinata
    filovati mesom i staviti u paradajz sos
    filovati fasiranim pilecim mesom i staviti u sos od gorgonzole

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    I je li se onda (nakon kuhanja i sosa) zapeče ili samo stavi na stol?

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ako se zapeku, kod nas se zovu mantije.
    a ako se samo skuhaju, stave u tanjur i preliju "zacvrčenom" crvenom paprikom (mljevenom), onda ostaju klepe.

  4. #4
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    mi samo stavimo na sto.S tim sto ih moja sveki kad su kuhane sve slozi u jednu zdjelu i prelije sa mjesavinom od vrhnja za kuhanje i maslaca ) s tim sto uz to servira i pavlaku sa bijelim lukom


    A sto se MANTIJA tice, to su kod nas pravi tako sto se napravi jufka za pitu i kad se razvuce isjece se na kvadrate i filuje sa (sitno sjeckano pilece meso dinstano na luku, posoljeno i pobibereno.) Zatim se svi krajevi tijesta spoje na vrhu kao u malu vrecicu i slazu na malo nauljen pleh (vrh "vrecice" se okrece dolje a dno gore). Zatim se peku klasicno kao burek. kad su gogotve zaliju se mlakom slanom vovodm sa malo otopljenog putera. A sluze se sa mileramamom sa bijelim lukom i kiselim mlijekom

  5. #5
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ovo super zvuči (btw. stigla sam sa zaključanog topica) ali nema šanse da ja radim to tijesto.

    Ali dajte mi recite kako se zove ono bosansko jelo (a sigurna sam da je bilo i recepata tu a forumu) kad se stavi u protvan piletina i zalije nekakvim tijestom i peče? Ne znam po čemu da pretražujem.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Pilav?

  7. #7
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ma nije, pilav je nešto kao rižoto. Možda kvrguša?

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma i to je pilav, samo se umjesto riže stavlja tijesto, gušće nego za palačinke.

  9. #9
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    moguce da je to kvrgusa.
    cula sam za nju, znam da ide piletina, ali u mojoj porodice se ne jede...

    postoje i kore s piletinom ili fasiranim mesom, ali to se slaze kao lazanje.

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kod nas je kvrguša s janjetinom ili teletinom, a tijesto se priprema od brašna, jaja i vrhnja.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    949

    Početno

    kako spajam krajeve tijesta? jel poklopim tijesto-nadjev-tijesto ili tijesto, nadjev, pa preklopim :?
    kojeg su oblika ?

  12. #12
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj MajaMajica prvotno napisa
    kako spajam krajeve tijesta? jel poklopim tijesto-nadjev-tijesto ili tijesto, nadjev, pa preklopim :?
    kojeg su oblika ?
    za mantije pravis "paketice", znaci na sredinu kvadrata od tijesta stavis meso i onda sva cetiri coska pokupis uvis i spojis.
    za klepe pravis sitnije kvadratice tijesta (a i tijesto je nesto deblje, kao za raviole), meso opet u sredinu i preklopis tijesto da dobijes trokut.

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    trokutaste. preklopiš i pritisneš rubove.

    ma ako ti je lakše, možeš i pravokutne: razvaljaš tijesto na izduženi pravokutnik, po jednoj polovici redaš hrpice mesa, preklopiš i režeš nožem četverokute.

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Kaže Google da su klepe Bosniam meat ravioli :D

  15. #15
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Kaže Google da su klepe Bosniam meat ravioli :D
    vis' kako je taj google pametan

  16. #16

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    znači sirovo se meso stavlja u tijesto. koliko dugo se kuha? pola sata?

  17. #17

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Citiraj wewa prvotno napisa
    moguce da je to kvrgusa.
    cula sam za nju, znam da ide piletina, ali u mojoj porodice se ne jede...

    postoje i kore s piletinom ili fasiranim mesom, ali to se slaze kao lazanje.
    jest kvrgusa. Kod MM-ovih se to jede, ali ja jos nikad nisam probala. Vidite, pa mogla bi narucit od sveki da nam to napravi kada budemo dole

    Klepe se kuhaju oko 15 min. dok se "dignu"

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    Mi to zovemo "taške".

  19. #19
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj aleta prvotno napisa
    znači sirovo se meso stavlja u tijesto. koliko dugo se kuha? pola sata?
    sirovo mljeveno meso pomiješano sa lukom, solju i paprom, kao za burek (ovo nije provokacija, stvarno).
    staviš ih u vrelu vodu i gotove su kad se dignu na površinu, ko njoke.

  20. #20
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Našla sam ovo za što sam ja pitala, to se zove BOSANSKA KVRGUŠA i radi se tako da se piletina (batci i karabatci) do pola ispeče pa zalije sa tijestom kao za palačinke i onda peče i pred kraj premaže sa vrhnjem. Super mi to zvuči, a mislila sam da je to neko turbo popularno jelo u Bosni a kad tamo nije :/

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    sarajevo, bih
    Postovi
    38

    Početno

    kvrgusa je jelo iz krajine, a mi smo ti ovdje sve bosanke :D

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •