Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Prelijepi porod u toplini svog doma

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Prelijepi porod u toplini svog doma

Moj prvi porod prije šest godina bio je tad klasičan bolnički: ležanje na lijevom boku bez ikakve mogućnosti promjene položaja, malo dripa za brže otvaranje, tiskanje bez nagona za tiskanjem, nalijeganje na trbuh i velika epiziotomija, a najteža od svega bila je odvojenost od bebe prvu noć. Sve sam to prihvatila kao dio uobičajene prakse a i zato jer nisam znala da može biti drugačije. Ostao je gorak okus i neka neshvatljiva praznina iznutra i počela sam sve više razmišljati o tome, čitati i shvatila da porod ipak može biti puno drugačiji. Drugi je porod, tri godine kasnije, bio prelijepo iskustvo, nježno rođenje moje bebe u opuštajućoj, toploj vodi, bez nepotrebnih intervencija i odvajanja od bebe. Osjećala sam se preporođeno i potpuno ispunjeno jer su se posložili najbolji uvjeti za prekrasan porod u bolničkom okruženju. Već sam tada čitala i razmišljala o asistiranom porodu kod kuće, ali zbog teže organizacije u našim uvjetima nisam se upustila u tu avanturu, a iskreno mislim da se zapravo još nisam osjećala spremnom za takav korak. U trećoj me trudnoći, dvije godine kasnije, potpuno preplavilo razmišljanje o porodu kod kuće, o porodu u potpunoj intimi, miru, u toplini našeg doma, na najnježniji način. Bila sam tada puno spremnija, došla sam u kontakt sa dragom primaljom koja je pristala doći na moj porod u moj dom i bila sam jako sretna i uzbuđena zbog toga. Trudnoća je protekla uredno, beba je bila lijepo namještena, imala sam svu podršku svog supruga, a sudjelovanje na radionici Andree Robertson o prirodnom porodu super se uklopilo u moju pripremu za porod kod kuće. I tako, bili smo u veselom iščekivanju prvih znakova dolaska naše bebe.

Bila je nedjelja, vani je sve bilo pokriveno snijegom- nevjerojatan prizor za naše primorsko podneblje, pravi zimski ugođaj. Taj smo dan planirali kititi bor i djeca su se jako veselila tome. Još u noći krenuli su mi nekakvi trudovi, prilično snažni, koji su trajali par sati, ali onda su stali i ja sam lijepo odspavala do jutra. Mislila sam kako porod ipak neće uskoro krenuti jer je bilo osam dana do termina, a prethodni su mi porodi bili nekoliko dana nakon termina i baš sam nekako vjerovala da će i ovaj porod biti tek nakon termina. Ipak, ujutro nakon doručka, opet su krenuli trudovi, puno laganiji od onih noćnih i nastavili lagano. U drugoj polovici dana postali su snažniji i intenzivniji koje sam prodisavala šetajući po kući i pripremajući čiste stare ručnike i plahte, a svoju sam primalju tijekom dana obavještavala o razvoju situacije. Kući je vladala vesela atmosfera, djeca su s tatom kitila bor i radila ogromne jaslice ispod bora, s brdašcima i vijugavom cesticom po kojoj su posložili svoje gumene životinje svih vrsta. U pozadini su svirale vesele blagdanske pjesme i svi su bili u veselom božićnom raspoloženju. Baš mi je pasalo slušati njihovo pjevanje, smijeh i radost u susjednim prostorijama dok sam ja odrađivala sve teže trudove u polumraku naše spavaće sobe. Oni su bili u svojoj igri i veselju, a ja u svojoj opuštenosti i miru unatoč glasnim zvukovima pjesama koje su slušali. Baš mi je odgovarala takva atmosfera. Moj je suprug svako toliko došao i pitao me trebam li nešto. Trebala sam samo samoću, a drago mi je bilo znati da je tu i da sve drži tako dobro pod kontrolom. Iz šetajućeg odrađivanja trudova uz polagano masiranje trbuha, konačno sam se smjestila pored kreveta u klečeći položaj, ispod svakog koljena stavila sam jastuke i spustila glavu na veliki jastuk na rubu kreveta. U jednom trenutku osjetila sam kako je nešto skliznulo ispod mene, bio je to sluzni čep, u polumraku sam vidjela na bijelom ručniku crvenu sluzavu veliku lopticu, ne znam zašto ali taj me trenutak posebno dirnuo. Bila sam spremna, trudovi su već bili jaki i nestrpljivo sam iščekivala svoju primalju, osjetila sam tada veliku potrebu za njezinom prisutnošću, ona je bila i moja doula i primalja. Stigla je, bilo je oko 19 sati, ušla je tiho i nenametljivo. Pitala me kako sam, rekla sam kako ne mogu više. Pitala me smije li poslušati otkucaje i zatim rekla želim li ih i ja čuti, pa mi je stavila slušalice na uši a mene je tako raznježio zvuk otkucaja srca moje malene bebe. Zamolila sam je da pogleda otvorenost, rekla je da sam skoro potpuno otvorena, još samo rubovi. Trudovi su me već izmorili, iako su se činili dosta kratki i s dovoljno dugim pauzama da se mirno odmorim između njih, a to me malo obeshrabrilo jer sam mislila da će još dugo trebati do izgona. Moja me primalja tješila, i rekla da su trudovi dobri i da beba može doći u nekoliko trudova ako tako odluči. To me ohrabrilo i dalo mi ponovnu snagu. Bila je tako draga i nježna, sklupčana na podu pokraj mene, njezina pojava djelovala je vrlo smirujuće na mene. U jednom trenu, na ulazu u rodnicu, začula sam lagano „puk“, bio je to vodenjak, izlila se plodna voda. Bio je to poseban osjećaj koji sam prvi put doživjela i već sam u sljedećem trudu osjetila kako beba prolazi i kako mala glavica ide prema izlazu. Odmah su išla i ramena i ubrzo je cijela beba bila vani. Topla, mekana u mom zagrljaju. Bila sam potpuno očarana. Nisam se mogla nadiviti tom prizoru, nisam mogla vjerovati da je tu, s nama, u našem domu. Iz klečećeg položaja sjela sam na pod, ogrnula bebu i uzbuđeno je nastavila promatrati. Nježno se javila, i baš je tada pored vrata prošao moj suprug, čuo glasić i provirio, nasmijano i uzbuđeno, a onda je zvao djecu da dođu vidjeti bebu, malog brata od 4200 g i 53 cm. Bili su jako uzbuđeni, sjeli su pokraj mene i oduševljeno dodirivali male prstiće, mali nosić i mokru kosicu. Čekali smo da pupčana vrpca prestane pulsirati pa ju je tata prerezao. Bila je već večer i vrijeme za spavanje pa je tata otišao spremiti djecu. Za to vrijeme izašla je i posteljica, lijepa i cijela, oduševljeno sam je razgledala. Zatim sam legla u krevet sa svojom bebom pokraj sebe i počela je dojiti, prelijep osjećaj blizine i topline i nježnosti. Došla su uskoro djeca, uvukla se u krevet i svi smo zajedno zaspali s malim bratom između nas, a noć je bila nekako posebna, mirna, čarobna. Cijeli taj dan je zapravo protekao mirno, u veselom raspoloženju, bili smo svi zajedno, zajedno doručkovali, ručali, igrali se, nije bilo nikakvih priprema za odlazak ni trenutaka razdvajanja, sve se događalo polako i mirno u obiteljskom okruženju i naša je beba navečer, neuznemireno i nježno, stigla u svoj dom, kao najljepši božićni dar

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

monika prekrasna priča o prekrasnom porodu

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Predivno...šmrc, šmrc...

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Savršeno. Poželjela sam da i meni jednom tako bude.
    Hvala Ti na tako inspirativnoj i toploj priči - i što si je podjelila sa nama!
    <3

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

iiiiiii, sva sam se raznjezila

prekrasna prica, cestitam!

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

divno, predivno

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Predivna priča, čestitam na divnom porodu

Šmrc, moram prestati na poslu čitati priče s poroda...

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

divan porod; i sebi zelim takav sljedeci!
    svu si me raznjezila...
    cestitke od srca!!!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Predivna priča Ovako bi to trebalo biti...
    Čestitam vam od srca.
    Posljednje uređivanje od kikidee : 09.04.2010. at 09:32

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo je stvarno predivno.
    Evo suze cure same od sebe.

lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iiiiijaaaao, kako slatka prica! i ja bi!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Čestitam, super priča!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa Vidi poruku
    ...šmrc, šmrc...
    x

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kako smirujuća priča, i sve takio lagano.!! Čestitke

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čarobno.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Predivna, prečarobna priča! Kako krasan doživljaj i za bebicu i za tebe i za cijelu obitelj, od srca ti čestitam

I hvala ti puno što si to podijelila s nama

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Kako smirujuća priča, i sve takio lagano.!! Čestitke
    Baš tako....oblila me takva prijatna emocija čitajući je....čak nema ni one knedle u grlu, samo čista opuštenost.
    Neizmerno mi je drago što si uživala u rodjenju svog čeda baš onako kako si priželjkivala....mnoge od nas i dalje streme tome, a ovakvo iskustvo još je veća inspiracija.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Predivno!

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hvala ti! jednostavno predivno!

fakinTin avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Predivna priča, monika hvala ti!

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prekrasno

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

predivno

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ovo sve zvuči tako bajkovito...
    Čestitam!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Baš dirljivo, čestitam!

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga monika, hvala ti na priči, s nestrpljenjem sam ju iščekivala...
    Zagrljaj svima, posebno malom velikom dečku predivnog imena

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mmmmm, stvarno divno!
    Tako si lijepo opisala onu jednostavnost mirnih trenutaka kod kuće kad beba stigne
    Čestitam na tako lijepom iskustvu!

I da, "nemožeš više", tc, tc, tc, a samo zato što nisi znala da si toliko blizu

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ooooooohhh...sva sam se raznježila,...ti,,djeca,muž,božić,dom...česti tke cijeloj obitelji.hvala na priči...

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj MarikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Baš tako....oblila me takva prijatna emocija čitajući je....čak nema ni one knedle u grlu, samo čista opuštenost.
    Neizmerno mi je drago što si uživala u rodjenju svog čeda baš onako kako si priželjkivala....mnoge od nas i dalje streme tome, a ovakvo iskustvo još je veća inspiracija.
    X

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

hvala svima

lelica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala ti na ovako divnoj priči.
    Uvijek zavidim što nemam hrabrosti za tako nešto

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

potpuno si me raznježila i nadam se takvom Božiću ove godine

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

predivna priča

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

svaka čast ;heart:

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

prekrasno! riječi su nedovoljne da izraze ono što si prenijela svojom pričom...suzice radosnice

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

predivna...predivna priča....ma baš predivna

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Jako jako lijepo! Porod za poželjeti

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ajme savršeno....

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Monika, ovo je kao neka bajka. Ne bi čovjek vjerovao da tako nešto postoji.
    Divno, divno. Čestitam na svoj dječici i na, očito, divnom braku i mužu.

Nego, može li me netko prosvjetliti:
    Otkuda dolaze te primalje? koliko to košta? što sa bebom rođenom doma nakon poroda? mora li ipak radi nečega ići u bolnicu? Ali definitivno, i ja bih ovako...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj mamaShe prvotno napisa Vidi poruku
    Monika, ovo je kao neka bajka. Ne bi čovjek vjerovao da tako nešto postoji.
    Divno, divno. Čestitam na svoj dječici i na, očito, divnom braku i mužu.

Nego, može li me netko prosvjetliti:
    Otkuda dolaze te primalje? koliko to košta? što sa bebom rođenom doma nakon poroda? mora li ipak radi nečega ići u bolnicu? Ali definitivno, i ja bih ovako...
    I mene ovo zanima!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hvala svima još jednom!
    Evo da odgovorim na nekoliko pitanja iznad: Budući sam ja iz Pule, nije bila baš moguća opcija dolaska primalje iz Graza koja dolazi curama na porod kući u Zagrebu i možda bližoj okolici, pa sam stvarno zahvalna što sam u životu došla u kontakt sa primaljom iz moje okolice a koja je sklona prirodnom porodu koju sam onda odmah na početku trudnoće, uzbuđeno i puna nade, pitala bi li mi došla na porod kući. Odluka s njezine strane, iz poznatih razloga, nije bila jednostavna, međutim, iz velike ljubavi prema svom poslu i želji da mi bude na raspolaganju na taj poseban dan, ona je pristala doći u naš dom i hvala joj neizmjerna! Ona je željela da njezina prisutnost na porodu bude njezin dar našoj obitelji i nije htjela razgovarati o nikakvom plaćanju. Sretna sam što je taj dan ona bila slobodna i mogla doći, biti uz mene i omogućiti našoj bebi najljepši početak života.
    Dva dana nakon poroda bili smo kod pedijatrice na pregledu bebe, i onda u matičnom uredu s potvrdom pedijatrice, trudničkom knjižicom i osobnim iskaznicama prijavili dijete. Nismo išli u rodilište i preglede smo sa bebinih prvih mjesec dana na dalje nastavili uobičajeno kod pedijatrice.

Mucasta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Čestitam! Predivan porod i predivna priča!

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

mene zanima kako doći do pedijatrice da pregleda dijete rođeno kod kuće? to mogu otići kod bilo koje pedijatrice u gradu ili???
    kako da znam kojoj pripadamo?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne pripadas unaprijed nikome, nego izberes liječnika kad rodis. Al u tvom slučaju, ako misliš roditi doma dobro je otići unaprijed kod liječnika i dogovoriti taj pregled.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ne pripadas unaprijed nikome, nego izberes liječnika kad rodis. Al u tvom slučaju, ako misliš roditi doma dobro je otići unaprijed kod liječnika i dogovoriti taj pregled.
    potpis.
    npr.moja je bila baš zadovoljna jer smo došli prije, jer me upoznala kao trudnicu...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •