Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Gdje nabavit vrganje i ostale fine neobične gljive za papanje?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno Gdje nabavit vrganje i ostale fine neobične gljive za papanje?

Dakle, sjetila sam se kako sam prije kojih desetak godina pojela predobro a obično jelo - tjesto s vrganjima. Sad me je ulovila strašna želja za papanjem tako nekih poesebnih gljiva, a da nisu šampinjoni, bukovače ili shitake (a bogmi niti tartufi, jerbo za to nemamo parica ). Dakle, gdje nabaviti takvo što u Zagrebu, a da je provjereno? Kako sam se kao studošica dosta selila po Zg, sjećam se takvo nečega samo s placa s Trešnjevke, da su neke bakice prodavale tako "neobične" gljive, no nikad ih nisam kupila. Je li za vjrerovat tako ljudima s placa kad prodaju takvo što (da se ne potrujemo) i ima li toga negdje drugdje osim na Trešnjevačkom placu? Te u kom dijelu godine? Imate li nekoga provjerenog od koga nabavljate šumske gljive? Ah, koliko pitanja, no ako znate odgovore, zbilja bi pomoglo ...hvala

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Sad ti nije sezona vrganja ni ostalih , kako ti kažeš, neobičnih gljiva. Iako meni nije jasno zašto su ti one tako neobične.
    Pričekaj kraj ljeta, početak jeseni, bude ih na svakoj tržnici. Ali imaš za kupiti sušene i smrznute u raznim hipermarketima.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mi kupujemo suhe vrganje. Ima ih na trešnjevačkom placu kod prodavača šampinjona, a i na Dolcu na štandu ravno od ulaza, koji ima zdravu hranu. S njima sam prezadovoljna, samo ih kratko namočim u vodu, malo usitnim i dalje radim kao da su svježi. Stavljam ih u krumpir gulaš, u umak od vrganja, u rižoto s vrganjima... ma što ti god padne na pamet. Obzirom da su suhi, možeš ih samljeti i staviti u tijesto (ako ga izrađuješ doma), vjerujem da bi bila izvrsna aroma. 10 dkg suhih vrganja je cca 1 kg svježih, pa je i cijena za 10 dkg - 50 kg.
    Mislim da svježe i sušene vrganje ne možeš fulati, po mirisu i po obliku, nema nikakvih otrovnih sličnih, tako da... slobodno kupi
    Tartufe isto možeš naći u Zg, ima ih u supermarketima u npr. maslinovom ulju. Mislim da savršeno mogu poslužiti i kao naribani i to ulje koje je poprimilo jaku aromu po tartufima. Osobno ih ne volim pa ih ne kupujem, ali MM je probao i sviđaju mu se.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Draga, zakasnila si malo... Kad bude u Boćarskom domu ona izložba "Proizvodi hrvatskog sela" (bila prije 2 tjedna, na Cvjetnu nedjelju i subotu prije) uvijek ima sušenih vrganja i drugih gljiva. I na Bundeku kad su kojekakve priredbe znaju se naći pakirani sušeni vrganji po 10 ili 20 dag u vrećicama. Lani sam ih tamo našla kad su bili Dani jabuka. Čim je nekakva eko-priredba, isto valja pronjuškati jer ih zna biti...

Ja često na koprivničkom placu nađem sušene vrganje, pa i sušene bukovače i druge gljive, ovisno o sezoni. Dugo nisam bila pa ne znam. Dalje, u Mercatoru zna isto toga biti, ali bude papreno skupo pa tamo rijetko kupujem. Sušene gljive treba kratko pofuriti, vodu baciš i dalje ih pripremaš normalno - za juhu, umake ili tjesteninu, prema želji. Baš sam danas ubacila malo sušenih vrganja u krupnik (ječmenu kašu s povrćem) i super je.

Inače, potpisujem dunju&vitu - vrganji su vrlo obične gljive ovog podneblja. Samoniklih gljiva u sezoni obično ima na placu. Za vrganje to je kasno ljeto i jesen.

Ako te zanima više o gljivama, potraži gljivarsko društvo koje ti je blizu pa se raspitaj... Ima društvo "Kamilo Blagaić" (u Tkalčićevoj) i GD u Sesvetama. Povremeno odvedem svoju djecu kad imaju izložbe gljiva. Inače, oni organizirano idu brati gljive i ne može se dogoditi da ubereš neku otrovnu jer uvijek imaš koga pitati i ljudi se dobro snalaze s tim.

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Na placu na Kvatriću

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

dunja & vita )) -o joj, hvala da si mi uputila da nije sad sezona, a kad je??? Bas sam išla sad pitati jer, računam - proljeće je pa...a kad je onda njihova sezona?
    One su meni posebne, jer nikad neću zaboraviti taj okus kad sam ih probala, onak jači a prirodan, divota...to je ubrao jedan dečko koji se kuži u to pa napravio ručak od svjetih vrganja s tjesteninom - prefinoooo!!! Šampinjoni i bukovače mi nemaju tako konkretnu aromu, kao ove ...
    Dakle - peterlin - hvala za informaciju o gljivarskom društvu - već sam ranije imala ideju se uključit u takvo društvo, pogotovo sad kad si mi ti izašla s konkretnim informacijama - thanx!
    Zna li netko cijenu svježih vrganja i kad ih i gdje ima? Borka - kad ih bude na Kvatriću ? Svježe budu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •