Results 1 to 12 of 12

Thread: Brzinska gibanica

  1. #1
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default Brzinska gibanica

    Evo, ovo sam jutros napravila:

    4 jaja
    800g kravljeg sira (uzela dva paketa Dukatovog, polumasnog)
    700ml kiselog vrhnja ili milerama (unutra mora biti žućkasto i tekuće (30%mm), pa preporučam đurđevački ili Vindijin - ja kombinirala ta dva: 300+400ml)
    paket vučenog tijesta za savijače (uzimam Tenu - 9 listova mi je optimalno)
    300ml (cca) mlijeka
    malo soli

    Umutite jaja, dodajte sir, veće vrhnje i mlijeko.
    Tepsiju (moja je 25x35cm) malo premažete uljem i stavite tri lista tijesta (svaki sloj se malo premaže vrhnjem). Ostaci se obrežu i natrgaju u smjesu sira i vrhnja. Ostave se još tri kore za vrh, a sve ostalo se natrga i dobro promiješa - najbolje rukom provjeriti ima li slijepljenoga tijesta.
    Izlije se u tepsiju, prekrije tijestom (opet vrhnje između slojeva) i stavi peći na 180°, dok ne porumeni (cca sat vremena).
    (nemojte potrošiti sve vrhnje - neka ostane pola manje čašice za premazati kada bude gotovo).

    Ja to nosim za put, ali uz salatu je kompletan obrok.
    Dobar tek!

  2. #2
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Obožavam ovu brzinsku. ja ju radim jako slično, no nemam neke određene mjere već odokativo.

    Ja čak ni ne slažem. Sve sastojke umutim zajedno u posudi i samo umačem kore tijesta u smjesu i pobacam u tepsiju. Gore stavim jedan list preko i kad je pečeno malo stavim krpu i najlon vrećicu gore da omekša. Njam, njam!

  3. #3

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    Ja ovako kao ivancica, znači odokativno, zgužvam kore u loptice i umačem u smjesu, samo što gore ne stavim koru nego samo prelijem ostatkom smjese! Mljac! Dodam malo mineralne u smjesu, fino naraste, gibanica!

  4. #4
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Eh, lako vama Slavonkama koje imate pun hladnjak raditi odokativno!
    Ja, kad hoću nešto skuhati, moram otići u dućan, a tamo ne kupujem odokativno...
    Naime, kod nas u Zagrebu, svaki artikl ima neku mjeru: ml, g...

  5. #5

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    Locesta culica!

    Evo baš idem pomusti kravicu, a MM će pokupiti jaja iz gnijezda!

  6. #6
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by ASTRA
    Locesta culica!

    Evo baš idem pomusti kravicu, a MM će pokupiti jaja iz gnijezda!


    I ja stavim malo mineralne, iz istog razloga, i bude super!

  7. #7

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    To je moja mama radila pod imenom gužvara. U originalnom receptu je bilo vrhnje i kajmak (koji smo počeli ispuštati iz priče prije 15 godina) , ali mileram ti dođe kao neka srednja vrijednost. Na svakoj obiteljskoj fešti su se gosti davili u tome.

  8. #8
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    A ja probala danas apricotinu gibanicu (imala veselje da s njom putujem 8) i moram reci da sam lizala prste!

  9. #9

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Jel probao tko u ovo ubaciti špinata? Ja isto radim odokativno....

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ubaci šta hoćeš

  11. #11

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Jel to onda gibanica sa špinatom ili nešto pedeseto

  12. #12
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    to je već nešto kao zeljanica!
    man` se bureka!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •