Pise se najvise o djetetu s problematicnim ponasanjem, ali nije tema otvorena radi njega, nego radi drugog djeteta u razmjeni.

Niti ja ne bih htjela da se necijom odlukom moje dijete seli u drugi razred radi razmjene za djetetom kojme je to odgojna mjera.

Tocno je da ima svakakvih roditelja koji se obracunavaju pred zbornicom, ali ima i svakakih ucitelja radi kojih dijete ima losiji uspjeh. vidjela sam to u Markovom razredu, kad su djeca imala zamjenu, svi losi citaci su se nevjerojatno popravili. Sad su i dalje losi. Ta se djeca boje svoje uciteljice, a to njihova uciteljica nece priznati i prihvatiti nikad. I ako je roditelj uporan da to dokaze, onda ce i on spadati u one koji se neutemeljeno obracunavaju.

Pitala je ta uciteljica u Markovom razredu: da neka se izjasni dijete koje zeli promijeniti razred. Pa se moj M javio da on zeli. Pa je dosao doma grcajuci u suzama i bojeci se sto je sad napravio, sad ga uciteljica nece voljeti, ja i tata cemo se ljutiti, itd. Djeca su ga iz razreda uvjerila da ce ga tata istuci radi toga. Pa tri ure objasnjavanja i cmakanja da se nitko nece ljutiti, da cemo mi podrzati svaku njegovu odluku. Pa ga uvjeravaj da cemo podrzati odluku i ako je ne promijeni i ako je promjeni.
Pa se dijete jedva smirilo i postao je sretan sto je tako izrazio svoje misljenje o uciteljici. A nakon tri dana opet suze jer ne zeli izgubiti svoje prijatelje... A on je odlican ucenik, uciteljica ga na svim informacijama hvali, samo njemu nije legla uciteljica.

I sad vi meni kazite: da li je primjereno uopce dijete to pitati? Zar se nije moglo reci na roditeljskom sastanku da radi toga i toga jedno ili dvoje djece se moraju premjestiti. Pa probajte razgovarati sa svojom djecom. Mozda bi neko dijete bas htjelo u drugi razred i xy razloga. Ali ne tako, nego pitati devetogodisnjake za tako veliku skolsku odluku, a njima je glavi sto ce mama/tata reci...

Zelim predociti kako moze izgledati pokusaj razmjene ako se pita dijete. U Markovom se razredu vjerojatno nista nece mijenjati do kraja skolske godine, a za dogodine, vidjeti cemo.

Ovakve stvari se moraju rjesavati u suradnji s roditeljima djece "akavaca" (u emilynom slucaju). A ne samo napraviti rosadu djece bez usuglasavanja s roditeljima.