Stranica 35 od 41 PrviPrvi ... 253334353637 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,701 do 1,750 od 2031

Tema: Odbrojavanje

matto avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Aleksandraj, ma molim te uradi testić ili betu, nije još sve gotovo,
    sandric, ne brini brojke govore više od riječi mislim da su dvojčeki na putu,
    vesnare, jesi li uzbuđena, neka se bebice što udobnije smjeste, sretno sutra
    Pozdravi za ovo more trudnica,
    Rozalija,Ginger,Fatamorgana,ines31,adriana_d,
    pčelica2009,Blekonja,Frka,coolerica,Angel1,Amly,
    Željana,osijek,enya22,čupko1,kika84,Natalina,

a čeklicama vibrice

Bab avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

MIJA32, htjela bi čestitati 2. ročkas tvojim ptičicama ...

Svima ostalima želim da im sve ide po planu, našim čekalicama da dočekaju lijepe vijesti a našim trudnicama da maze buše i uživaju u trudnoćama.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

[QUOTE=matto;1660531][B]sandric, ne brini brojke govore više od riječi mislim da su dvojčeki na putu,
    Eh draga moja pa to bi bila sreća do neba. Molila se za jedno da imam a da dobijem dvoje, mislim da će mi srce iskočiti iz grudi u petak. Pomješala se želja, strah..........

venera21 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj sandric prvotno napisa Vidi poruku
    Na uzv idem u petak posle podne. Dr. kaže da treba da se vidi do tada...... sad malo strepim od svega toga i ako mi je beta okmi doktor je zadovoljan. Ma uvjek neki grč od nečega ali nadam se da se neću razočarati.
    Mene su naručili 15.07. na UZV i taj dan će mi biti 5+6 (ako sam dobro izračunala)! Ne znam jel se tada već čuje srčeko?

Ma ne brini, sandric, bit će sve OK! Ne znam kak se ti osjećaš, ali ja sam nekak jako sretna, uopće me nikakve stvari ne živciraju i non-stop sam dobre volje. Čak na poslu zaboravim da sam trudna!

tiki_a avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aleksandraj~~~~~~~
    skandy, loks žao mi je cure
    ici
    vesnare ~~~~~~

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj tiki_a prvotno napisa Vidi poruku
    aleksandraj~~~~~~~
    skandy, loks žao mi je cure
    ici
    vesnare ~~~~~~
    X

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Drage curke, evo i mene nakon izvjesnog perioda prisilnog odsustva sa foruma. Prije svega zelim svima od srca pozeljeti ispunjenje zelja i zavibrati za sto god kome treba.

Ja i moje mrvice u busi smo bili u bolnici. Hospitalizirani smo zbog oskudnog krvarenja i kontrakcija te smo bili na intravenoznoj tokolizi. Hvala Bogu sve to je opet iza nas i sada smo nakon 8 dana opet doma. Uradjene su mi raznorazne pretrage s posebnim osvrtom na secere u krvi kao i gin pregled da bi se vidjelo da li mi treba cerclage. Sad za sad to mi ne treba, secer je ok. Uradjen mi je i titar na antitijela jer ja sam Rh negativan faktor i taj nalaz nam je ok. Mrvice odlicno napreduju, jedna je navodno 900gr, a druga 890gr iako to meni izgleda cudno jer tek smo u 20. tt. (te mjere sam procitala sa slicica sa UZV gdje pisu i druge mjere bebica). Svi na patologiji trudnoce gdje sam lezala mislili su da sam dosla da se porodim kolika mi je busa . Dr nam je rekla da opet trebamo doci na lezanje u klinici u 28. tt aBd da bih primila Rhogam injekciju kao i Dexametason injekcije. Sto se tice pola bebica, jos uvijek se ne vidi bas najbolje, ali to nije ni bitno, bitno je da su bebe zdrave.

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

1. mj.2010
    NinaB prirodno (nakon 1X AIH)
    Cuceta – 1 stimulirani ICSI Split (nakon 3X AIH)
    ž od boy – 2 stimulirani ICSI VV (nakon 1X ICSI)
    Maiela – prirodno (nakon 3X AIH)
    marta26 prirodno (nakon 2X stimulirani ICSI, 1X klomifenski ICSI)

2. mj.2010
    Simby – 1 klomifenski ICSI – Vili (nakon 1X stimulirani ICSI)
    Elli – prirodno (nakon 6X IVF bebica )
    Blondy1 – 1 stimulirani IVF VV
    DinciP – 3 stimulirani ICSI Vinogradska (Nakon 2X stimulirani ICSI, 2X Prirodna ICSI)
    Duga56 – 2 IVF
    Tarolina - 3 stimulirani IVF SD (nakon 6X AIH, 4X prirodnih IVF, 2X stimulirani IVF)
    nina09 – prirodno (nakon 2X AIH, 2X stimulirani IVF)
    blondy1 – 1 stimulirani ICSI VV
    diabolica - 1 stimulirani IVF KBC RI (nakon 4X AIH)
    Vinalina – 3 stimulirani ICSI SD (nakon 2X stimulirani ICSI, 6 > prirodnih IVF)

3. mj.2010
    Rozalija – 2 stimulirani ICSI Maribor (nakon 5X AIH, 1X stimulirani ICSI, 2X FET)
    Suzanaab – 1 stimulirani ICSI Maribor
    malena2 – stimulirani IVF Cito Split
    Ginger – 1 stimulirani ICSI Vili (nakon 1X prirodni IVF, 1X stimulirani ICSI, 2X stimulirani ICSI – mala princeza)
    Weather – 3 stimulirani IVF VV (nakon 2X AIH, 2X klomifenski IVF)
    Arkica – 4 polustimulirani ICSI Vinogradska (nakon 1X AIH, 2X stimulirani ICSI, 3X prirodni IVF)
    Ketty28 – prirodno
    Fatamorgana – 1 stimulirani IVF Istanbul
    mia – stimulirani IVF Prag
    Goa – 1 stimulirani ICSI Cito
    Mimek – stimulirani IVF
    tanjack36 – 1 stimulirani IVF VV
    ines31 – stimulirani IVF SD (nakon 3X prirodni IVF)
    adriana_d – prirodno (nakon 2X AIH)
    pčelica2009 – 7 stimulirani IVF Maribor (nakon 1X stimulirani ICSI, 5X stimulirani IVF, 1X FET)

4. mj.2010
    ketyy – stimulirani ICSI Maribor
    zvijezdica2 – stimulirani ICSI Prag
    agility – 1 AIH SD
    Anana1 – 3 stimulirani ICSI SD (nakon 2X klomifenski ICSI)
    Mikulica stimulirani IVF VV
    Blekonja – 1 femarski ICSI Cito (nakon 1X stimulirani ICSI)
    Vaka – 1 stimulirani IVF Vinogradska
    Korny77 – IVF SD
    Karla 1980 – 4 ICSI Maribor (Nakon 3X ICSI, 2X FET)
    talia7 – ICSI Prag

5. mj.2010
    diana – 1 stimulirani ICSI Cito
    LEELOO77 – 2 stimulirani ICSI Prag (nakon 1X stimulirani ICSI)
    Frka – stimulirani IVF VV
    Angel1 – 7 stimulirani IVF VV (nakon 2 stimulirani IVF, 2X prirodni IVF, 2X klomifenski IVF, 1X AIH)
    Coolerica – 2 stimulirani ICSI Postojna (nakon 1X stimulirani ICSI, 2X AIH)
    BOZZ – stimulirani IVF SD (nakon 3X AIH)
    barbyRI – prirodno (nakon 1X ICSI)
    nena3beba – stimulirani ICSI Prag
    betty – DAIH (nakon 1X AIH)
    Vali- FET Maribor
    Hello Kitty – 2 stimulirani IVF (nakon 1X IVF)

6. mj.2010
    Amly – 3 stimulirani IVF Njemacka (nakon 2X IVF)
    Zeljana – stimulirani ICSI Slovenija
    Sali – 2 stimulirani IVF Ljubljana (nakon 1X stimulirani IVF, 2X klomifenski IVF)
    osijek – 2X stimulirani ICSI Petrova
    bebica2009 – 8. IVF Vinogradska (nakon 1 stim., 4. prir. I 2. klomif.)
    draga – 4. FET VV(nakon 3 X AIH, 1X IVF, 3X FET)
    enya22 - prirodno (nakon svega i svačega)
    čupko 1 -
    kika 84 - 1. stimulirani ICSI Prag
    Natalina - 3. stimulirani IVF MB
    venera21 - 5. AIH Vinogradska
    sandric - 1. stimulirani IVF MB

Naša lista
    Čekalice bete ~~~~~~~~~~~~~~~~
    nokia 07.07.
    aleksandraj 08.07.
    issa11 09.07.

Čekalice (F)ET
    vesnare

Čekalice punkcije

AIH, Prirodni IVF,ICSI
    Bab

Pikalice
    beba.2

Klomifenke/Femarke
    kiara79

Šmrkalice i ostale supresije

On-GO
    medena8
    andream
    Denny

Hrabrice/Čekalice koječega ~~~~~~~~~~~~~~ za proljetne leptirice
    Deja2, nellyxy, miška, ANKARA, dim, zubica, marti_sk, ninatz, didicro, Mary Ann, zelimo_bebu, Acitam, curka, Sonja29, nena3beba, runi, tonili, franka76, kata1, negra, Livija2, extreme, dariaaa, TeddyBearz, pippi, tikica, Biene, pujica, Andreja, sany22, tia_16, s_iva, Mariel, nini, Tayra, maya3, sissy, ponedjeljak, Fragola, Katarina, snjeska_ , gaia, philipa, necija mama, nestrpljiva, ana@zm, ella roo, AB7, nini, Patientia, danijelica, Madonna, philipa, Weather, Ana39, Ella03, luce_st, petra30, Mimi333, Kinki, Ljubica, gianna, alkemicar, Glorija, nirvana, Jill, Orline, Dadica, Reni76, Dodirko, Gabi, miška, bambus99, BLIZU, Jelena, Rene2, gianna, mišicalara, Dim, Capka, mušica, nata, missy, Bab, višnja, Kraljica18, Dusica1, maya3, amariya, molu, Dudadudaduda, ZLATKA, nela., mrnjica, viky, regina78, sissy, Gosparka, corinaII, ovnica29, Bebel, Ambra, Umma, IRENA456, Iva77, bernadette, simbi, linalena, choko, metkovk@, wewa, Bernadette, Tibi, Miss July, “tina”, TWEETY77, Ljubica, mala garava, Aurora*, Teodora, Ici, Splicanka, Mmaslacak, Draga, Kaća, tisa, Shanti, Andy, frka, Ksena28, molu, acitam, BHany, Amyx, RuzicaSB, Pato, dani39, Kika83, Točkalica, matto, tigrical, jo1974, zedra, dir, Strumpfica, TwistedQ, Ameli, Narnija, Natica, Elena-mk, Missy, ivana83, bubble_71, yasmina, nina1, gupi51, sivka, mare41, AnneMary, Vikki, Gabi25, Juliette, ninocka28, pinny, Marina27, Lilly, ž od milivoj73, mazica79, maca2, sivka, Ti, luna1, bugaoo, vita22, duba13, MAJONI974, Tuzna, Cortina, AuroraBlu, nataša, Kikla123, Miki76, taca70, marta7, zlatica, Romanica, modesty4, Cannisa, innu, Zeena, bublica3, Gizmos, Missixty, Snekica, AnaK, n&a, Snow.ml, m arta, ivkica28, Gargamelica, ivica_k, Tigrical, Iberc, Beba.2, Marnie, Iva Mia 2009, Šiškica, Mimimuc, sumskovoce, Cranky, tiki_a, mare157, Sanjička, dani82, Jim,venera21, Sbonetic, Mia Lilly, Vojvođanka, Pimbli, Suzzie2, Corina II, rose, Mia74, Tia, Sanja1, lastavica1979,trunčicabalunčica,crvenkapica77, ogla, mravak, mini3, tlatinčica, NINA30,klara, Pinky, skandy, loks, mrkvica84
    Posljednje uređivanje od Denny : 08.07.2010. at 00:32

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo poslužujem jutarnju kavicu, pa se poslužite!
    Meni sinoć bilo dosadno, pa sam napravila listu... Valjda sam sve napravila kako treba.

Svim trudnicama, čekalicama bete i koječega ostalog, šaljem puno toplih, sunčanih dalmatinskih vibrica
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Neka nam ljeto donese puno plusića iz kućne radinosti dok se naši doktori malo odmore, a onda na jesen krećemo u nove pobjede!
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    za sve kojima treba!

adriana_d avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

jutro svima!! fatamorgana,drago mi je sto ste dobro i sto je sve ok..sto se tice gramaze tvojih bebica,tesko da one imaju 900g u 20 tjednu trudnoce,imaju mozda 250-300g..moja je u 18 tjednu imala 180g.sada idemo na kontrolu i vidit cemo kako napreduje

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moja u 17.tjednu 200-kao ciglica kave.Malo off topic ali i ja sam Rh-.Jel ta injekcija u 28.tjednu zbog toga.Nisam ni ja radila titar a sada sam u 18+4???

svim curama u postupku velika pusa

matto avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Denny vrijednice, hvala na kavi jutros mi stvarno treba,
    cure koje čekate uzv, venera21, sandric sretno sutra, nema mjesta brizi s tako lijepim betama,
    fatamorgana, , što reći.... neka je krvarenje prošlo sada samo odmaraj, vjerujem da će sve biti uredu,
    i ovdje puno sreće našoj vesnire, koja danas ima transfer,
    svima na odmoru želim da što više uživate u suncu, moru,
    a nama koji brojimo dane do odmora da što prije prođu,
    ugodan dan

Bab avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Curke bokić...
    samo sam htjela pozdraviti sve naše trudnice i poželit svima jedan lijepi i ugodan dan.
    Ja danas imam punkciju i nadam se da ću Vam se uskoro pridružiti u svim tim slatkim mukama.
    pusa svima

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

fatamorgana draga možda si nešto krivo vidjela,moji su tek u 27 tt bili te gramaže daj mi pošalji pp sa mjerama pa da ti velim koliko su teški mišiči,jel koristiš kaj sad kad su te skinuli s tokolize glavno da je sve ok i da su mišiči ok

svima šaljem puno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~ za sve kaj vam treba od srca !

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj ana- prvotno napisa Vidi poruku
    fatamorgana draga možda si nešto krivo vidjela,moji su tek u 27 tt bili te gramaže daj mi pošalji pp sa mjerama pa da ti velim koliko su teški mišiči,jel koristiš kaj sad kad su te skinuli s tokolize glavno da je sve ok i da su mišiči ok

svima šaljem puno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~ za sve kaj vam treba od srca !
    Draga Ana, evo mjera sa slicica sa UZV. Sad sam na oralnoj tokolizi Gynipral o,5 mg (koristim ga 6 puta dnevno po cetvrtinu tabletice i Apaurin od 2 mg po potrebi).

Ja sam pitala i dr. da li je moguce da su moje bebe ove velicine i ona je rekla da je to moguce. Ja sam izrazito krupna zena. Rekla mi je da nosim nekim slucajem jednu bebicu da bi njena porodjajna tezina bila sigurno 5-5,5 kg.

mjere bebe 1: FL 3,12cm, GA 19w5d, EFW 882g, GA 25w5d

mjere bebe 2: FL 3,26cm, GA 20w1d, EFW 904g, GA 26w0d

na jednoj slicici se vide njihove glavice i pise slijedece: 1 D 4,44cm
    2 D 0,04cm
    3 D 4,61cm

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

fatamorgana moja bebica je u 21 tjednu imala kilažu 400 g i dr je rekao da su mjere u tom periodu 320-360 g i da je moja bebica čak malo i naprednija.
    Neka si ti nama draga dobro i da si se vratila kući, da su bebice ok, da napreduju to je najbitnije. Puno pusica vam šaljem.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj pčelica2009 prvotno napisa Vidi poruku
    Moja u 17.tjednu 200-kao ciglica kave.Malo off topic ali i ja sam Rh-.Jel ta injekcija u 28.tjednu zbog toga.Nisam ni ja radila titar a sada sam u 18+4???

svim curama u postupku velika pusa
    Hej draga moja i ja sam Rh- a muž mi je Rh+ i zbog toga sam uradila nalaz iz krvi u 12 tjednu trudnoće i taj nalaz opet treba uraditi u 28 tj i 32 tjednu trudnoće, bar je meni moj ginekolog tako rekao. Ako beba bude - netrebam primati rhogan a ako bude + trebam primiti Rhogan nakon poroda.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Bab prvotno napisa Vidi poruku
    Curke bokić...
    samo sam htjela pozdraviti sve naše trudnice i poželit svima jedan lijepi i ugodan dan.
    Ja danas imam punkciju i nadam se da ću Vam se uskoro pridružiti u svim tim slatkim mukama.
    pusa svima
    ~~~~~~~~~~~~~~~ da uspiješnu punkciju i da se brzo pridružiš klubu trudnica.

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj fatamorgana prvotno napisa Vidi poruku
    Draga Ana, evo mjera sa slicica sa UZV. Sad sam na oralnoj tokolizi Gynipral o,5 mg (koristim ga 6 puta dnevno po cetvrtinu tabletice i Apaurin od 2 mg po potrebi).

Ja sam pitala i dr. da li je moguce da su moje bebe ove velicine i ona je rekla da je to moguce. Ja sam izrazito krupna zena. Rekla mi je da nosim nekim slucajem jednu bebicu da bi njena porodjajna tezina bila sigurno 5-5,5 kg.

mjere bebe 1: FL 3,12cm, GA 19w5d, EFW 882g, GA 25w5d

mjere bebe 2: FL 3,26cm, GA 20w1d, EFW 904g, GA 26w0d

na jednoj slicici se vide njihove glavice i pise slijedece: 1 D 4,44cm
    2 D 0,04cm
    3 D 4,61cm
    draga FL je duljina bedrene kosti ;GA za koliko tjedana je ta mjera
    EFW je težina bebe

znači da su po težini bebači napredni za 6 tjedana,
    a D je kod mene bilo dužina ploda

možda če neko od cura bolje objasniti

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

LMP
    (Last Menstrual Period) ili ZM (Zadnja Menstruacija)
    Datum prema kojem se određuje gestacijska starost bebe.

EDD
    (Estimated Due Date) ili TP (Termin Porođaja)
    Predviđeni termin poroda prema kojem se određuje gestacijska starost bebe.

GA
    (Gestational Age) [w, d]
    Gestacijska starost bebe;
    jedinice su w (Week) za tjedne i d (Day) za dane trudnoće.

MJERE TIJELA

CRL
    (Crown Rump Length) ili TD (Telesna Dužina)
    Skraćenica koja se najviše koristi u ranoj trudnoći, jer je beba u tom razdoblju potpuno ispružena. Služi za određivanje starosti trudnoće. Mjeri dužinu ploda, od temena do kraja kičmenog stuba.

AC
    (Abdominal Circumference) Obujam trbuha.
    Važna mjera u kasnoj trudnoći. Koristi se u određivanju veličine i težine bebe, i praćenju njezinog rasta.

FL (Femoral Diaphysis Length) Dužina butne kosti (kost između koljena i kuka). Važna mjera u kasnoj trudnoći. Koristi se u određivanju veličine i težine bebe, i praćenju njezinog rasta.

HL
    (Humerus Length)
    Dužina nadlaktice.

MJERE VRATA

NT
    (Nuchal Translucency) ili NN (Nuhalni Nabor)
    Debljina iza bebinog vrata. Važna mjera za procjenu rizika od Down sindroma.

MJERE GLAVE

BPD
    (Bi-Parietal Diameter) Prečnik glave između dve temene kosti, dve bočne strane glave. Mjera koja se najčešće koristi.

OFD
    (Occipitofrontal Diameter) Prečnik glave od potiljka do čela.

HC
    (Head Circumference) Obujam glave. Važna mjera za otkrivanje nepravilnog oblika glave.

MJERE LICA

IOD
    (Interorbital Diameter) Razmak između očnih šupljina.

NB
    (Nasal Bone) ili NK (Nosna Kost)
    Dužina nosne kosti.

MJERE MOZGA

VA
    (Ventriculoatrial) Širina prednjeg roga bočne moždane komore.

VP (Ventriculoperitoneal) Širina zadnjeg roga bočne moždane komore.

HEM (Hemisphere) Širina hemisfere (polovine mozga).

TCD (Transcerebral diameter) Širina malog mozga.

CM
    (Cisterna Magna) Širina djela iza malog mozga.

MJERENJE TEČNOSTI

AFI
    (Amniotic Fluid Index) Ukupna količina plodove vode.

BF
    (Blood Flow) Protok krvi u krvnim sudovima.
    Važna mjera za procjenu količine kisika i hranljivih tvari.

AKTIVNOSTI BEBE

FHB (Fetal Heart Beat) ili KDS (Kucaji Djetetovog Srca) ili KČS (Kucaji Čedinjeg Srca)
    Otkucaji srca.

FD (Fetalna Dinamika) Pokreti bebe.

OSTALE MJERE
    GS (Gestational Sac Diametre), GV (Gestacijska Vrećica) ili GM (Gestacijski Mešak)
    Gestacijska vrećica ili mešak. “Vrećica” unutar materice u kojoj nastaje beba. Može se vidjeti već od 4,5 tjedna. Služi za određivanje starosti ploda u ranoj trudnoći.

EO (Embrionalni Odjek) Prvi oblik bebe.

BPP (Biophysical profile) Biofizički profil.
    Važna mjera u kasnijoj trudnoći. Provjerava stanje ploda, pomoću fetalnih pokreta, tonusa, disanja, količine plodove vode i protoka krvi.

EFW
    (Estimated Fetal Weight), TT (Tjelesna Težina)
    Procjenjena težina bebe. Računa se na osnovu BPD, HC, AC, i FL. Pokazuje težinu u trenutku pregleda.

KG - krvna grupa

AA - test za utvrđivanje hepatitisa

AFP - alfafetoproteinska pretraga

Alb - bjelančevine u urinu

RR - krvni tlak

SC - carski rez

GP+ glavica prislonjena

GP - glavica nije prislonjena

FHR + plodovo srce se čuje

FHR - plodovo srce se ne čuje

Fundus - vrh maternice

Hb - količina hemoglobina u krvi ( test za slaboktvnost )

H - visok krvni tlak

E - endemi, otekline

T1, T2..- oznaka koja je trudnoća po redu

P1, P2, oznaka koji je porođaj po redu

EPH - endemi, prteinurija, hipertenzija

V - vaginalni pregled

R - rektalni pregled

Wr - test za utvrđivanje sifilisa
    abortus: pobačaj, namjerni ili nenamjerni prekid trudnoće prije 22. ili 24. tjedna trudnoće

abruptio placentae: nenormalno, prijevremeno, odvajanje posteljice od ploda

alfa-fetoprotein (AFP) testiranje: metoda pretraživanja sa svrhom otkrivanja poremećaja ploda: testom se mjeri alfa-fetoprotein, tvar koju stvara plod, a testira se u majčinoj krvi.

amniocenteza: test za otkrivanje poremećaja ploda: amnionska tekućina (plodna voda oko fetusa) uzima se iglom i testira u laboratoriju.

amnionska tekućina: tekućina koja ispunjava amnionsku vreću koja se nalazi oko ploda, a ima ulogu zaštititi plod i pupćanu vrpcu od mehaničkih ozljeda.

amnionska vreća: membrana koja okružuje plod.

areola: pigmentirana koža oko bradavica dojke.

bazalna tjelesna temperatura: temperatura vašeg tijela neposredno nakon buđenja, prije ikakve aktivnosti.

Braxton Hicks kontrakcije (grčevi): poznati su i pod nazivom lažni trudovi. To su nepravilna stezanja (grčevi) koja se javljaju par dana ili tjedana prije poroda.

cervikalna sluz: sluzava tvar koju proizvodi cervix (vrat maternice)
    chloasma (kloazma): pigmentirane promjene kože obraza, nosa i čela tijekom trudnoće. Ponekad se nazivaju "trudnička maska".

chorion (korion): ovojnica ploda koja čini dio posteljice.

Depo-Provera injekcija: injekcija steroida koja sprečava trudnoću; jedna injekcija se daje svakih 90 dana.

dijafragma: tanki, savitljivi, gumeni prsten u obliku plitke kapice koji se postavlja u rodnicu preko vrata maternice, a služi za kontracepciju. Treba je koristiti sa spremicidnim kremama za dodatnu sigurnost.

dilatacija: širenje

dilatacija i kiretaža: širenje vrata maternice i struganje njenih zidova

dilatacija i evakuacija: širenje vrata maternice i odstranjenje sadržaja maternice

Down sindrom: kromosomski poremećaj; djeca s ovim sindromom imaju tipičan izgled i mentalno su retardirana.

eklampsija: poremećaj u trudnoći kod kojeg se javljaju grčevi cijelog tijela

ektopična trudnoća: razvoj oplođenog jajašca izvan maternice (vanmaterična trudnoća)

edem: oteklina, oticanje tkiva; u trudnoći se javlja obično na člancima nogu; uzrokovan je pojačanim zadržavanjem tekućie u tijelu

embrio: plod do 10. tjedna trudnoće, kada su razvijeni gotovo svi organi

endometrij: unutarnji sloj maternice

estrogen: ženski hormon koji omogućuje trudnoću jer uzrokuje sazrijevanje jajašca svaki mjesec

fetalni alkoholni sindrom (FAS): komplikacije u razvoju djeteta koje nastaju zbog majčinog konzumiranja alkohola u tijeku trudnoće

fetus: plod nakon 10. tjedna razvoja do rođenja

fundalna visina: udaljenost od vrha maternice do stidne kosti, služi za praćenje rasta ploda, liječnik je počinje mjeriti u drugom tromjesečju trudnoće

gonadotropin-releasing hormon (GnRH): hormon koji u prvoj polovini menstrualnog ciklusa otpušta hipotalamus, dio mozga koji nadzire rad hipofize i spolnih žlijezda

hipofiza: žlijezda na bazi mozga koja otpušta folikul stimulirajući hormon (FSH) u prvoj polovini menstruacijskog ciklusa, a luteinizirajući hormon (LH) u sredini menstrualnog ciklusa

hipotalamus: struktura u mozgu koja otpušta gonadotropin-releasing hormon (GnRH) i na taj način nadzire rad hipofize i preko nje rad spolnih žlijezda.

intrauterini uložak: sredstvo za kontracepciju koje se umetne u maternicu i tamo mehanički sprječava usađivanje oplođene jajne stanice (spirala)

kolostrum: prvo mlijeko; tekućina iz dojki koja teče tijekom prvih nekoliko dana nakon poroda te se postepeno zamjenjuje konačnim mlijekom.

kondom: tanka, savitljiva ovojnica koja se koristi za sprečavanje neželjene trudnoće; muški kondom se stavlja na penis u erekciji prije spolnog odnosa, a ženski kondom se umetne u rodnicu prije seksualnog odnosa.

kiretaža: struganje unutarnjeg sloja maternice.

lanugo: mekane, nježne dlake koje prekrivaju fetus; počinju rasti sredinom drugog tromjesečja, a počinju nestajati kasnije u trudnoći

laparoskopija: oblik kirurgije kod kojeg se laparoskop (mali teleskop sa svjetlom) uvodi u trbušnu šupljinu kroz vrlo maleni otvor

laparotomija: kirurški zahvat na trbušnoj šupljini koji počinje rezom na njoj

Leopoldov hvat (Leopold-pavlikov hvat): postavljanje liječnikove ruke (ruku) u različite položaje na trbuh trudne žene, što ima za cilj utvrditi način na koji plod leži u maternici; obavlja se u trećem tromjesečju

linea nigra: tamna linija koja se proteže od vrha trbuha
    do stidne kosti; može se pojaviti i pojačavati kako trudnoća napreduje

luteinizirajući hormon (LH): hormon koji otpušta hipofiza; njegova se razina povećava neposredno prije ovulacije i on potiče otpuštanje jajne stanice iz jajnika

morning-after pill: prevod sa engleskog glasio bi: jutro-poslije-tableta; naziv označava tabletu koja se popije nakon spolnog odnosa za koji se sumnja da je mogao rezultirati trudnoćom; tableta sadrži visoke doze hormona i kontracepcijsko je sredstvo

Norplant umeci: savitljive cjevčice veličine šibice koje se umetnu u nadlakticu, a napunjene su hormonima koji sprečavaju trudnoću; pružaju zaštitu od trudnoće i do pet godina

oralni kontraceptivi (OC): još se nazivaju anti-baby pilule; služe za sprečavanje neželjene trudnoće; sadrže hormone koji mijenjaju normalni ženin menstrualni ciklus

ovarij (jajnik): jajnik je spolna žlijezda koja se nalazi u trbušnoj šupljini žene; proizvodi hormone i jajne stanice

ovulacija: otpuštanje jajne stanice iz jajnika na sredini menstrualnog ciklusa

ovum (jaje): jajna stanica koja se razvija u jajniku

placenta (posteljica): posteljica je organ koji stvara tijelo trudnice u svrhu opskrbe ploda hranjivim tvarima i kisikom

placenta previa: stanje kod kojeg posteljica prekriva ili blokira vrat maternice

pre-eklampsija: vrlo visok krvni tlak, proteini u mokraći i edemi (otekline)

prematurna ruptura membrane (PROM): pucanje plodnih ovoja najmanje tri tjedna prije termina poroda

preuranjeni trudovi: trudovi najmanje tri tjedna prije termina poroda

progesteron: ženski spolni hormon koji potiče zadebljanje endometrija (unutarnjeg sloja maternice) za smještanje oplođenog jajašca u drugoj polovini menstruacijskog ciklusa

spermicid: žele, pjena, čepić ili krema koja sadrži kemijsku tvar koja ubija spermije; unosi se u rodnicu prije spolnog odnosa i preporučljivo ga je koristiti s nekim drugim sredtvom za kontracepciju u kombinaciji (kondom, dijafragma)

spina bifida: nepotpuno zatvaranje neuralne cijevi ploda, što rezultira rascjepima u području kralježnice

Tay-Sachs bolest: teška, nasljedna bolest koja pogađa nasljednike sjevero-istočnih europskih Židova; dovodi do rane sljepoće, epi napadaja i smrti u dječjoj dobi

tubarna ligacija: kirurška sterilizacija žene; trajan oblik kontrole začeća kod kojeg se jajnici podvežu ili zapečate. Ovaj postupak sprječava putovanje jajašca u kakovode i oplodnju

ultrasonografija: ultrazvuk - kod ove pretrage korištenjem ultrazvučnih valova stvara se slika fetusa u maternici

uterus: maternica; kruškoliki organ smješten u donjem dijelu ženskog trbuha, u kojem se oplođena jajna stanica razvija u embrio i kasnije fetus

vaginalna spužva: malo, spužvasto, upijajuće kontracepcijsko sredstvo natopljeno spermicidom koje se postavlja ispred ušća maternice prije spolnog odnosa

vernix caseosa: bijela, ljepljiva tvar koja prekriva fetus i tvori zaštitni sloj; počevši već od prvog tromjesečja

vertex: glava-dolje položaj fetusa u maternici

villi: prstoliki izdanci koriona (fetalne membrane koja čini dio posteljice)

pobačaj: neželjeni prekid trudnoće prije 22. ili 24. tjedna trudnoće

prirodno planiranje obitelji: metoda bilježenja promjena bazalne tjelesne temperature i/ili opažanja mjesečnih promjena sluzi koja izlazi iz rodnice, a stvara se u vratu maternice; ove dvije metode mogu pomoći u određivanju plodnih i neplodnih dana

uzorak korionskih resica: test koji se radi tijekom prvog tromjesečja trudnoće za provjeru abnormalnosti ploda: uzorak korionskih resica, izdanaka koriona koji izgledaju poput prstiju, uzima se iz koriona (plodna ovojnica koja je dio posteljice) i proučava u laboratoriju.

zadak: položaj ploda pri kojem na ušću maternice nije glava već stražnjica ili stopala djeteta.

nadam se da me nebude administratorica zadavila na ovome
    nadam se da če nekome pomoči

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

drage moje hvala na vibricama i pojasnjenjima. Meni je moja dr. rekla da ce mi bez obzira na titar antitijela u 28. tt dati Rhogam injekiju, a po porodu ako jedna od beba ili obje budu Rh pozitivne.
    Kako sam shvatila iz ovih mjera, ja imam dvije giganske bebare u busi. Moja mama je moga brata rodila od 5,5 kg, a nije imala gestacijski dijabetes. Valjda genetika, pojma nemam, a cula sam da duplici brze napredjuju jer kasnije nemaju mjesta.

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bab sretno na punkciji i što više lijepih js!

Dragim trudnicama da vam dani prođu što ljepše do dolaska bebica i da se ne zamarate previše sa mjerama...

Evo i mog prijavka: obavljen transfer 2 blastice (jedna za 5 i jedna 4+). Još imamo zamrznuto 6 js u dvije slamke!
    Beta po dr. za 14 dana. U ponedjeljak choragon oliti brevactide od 1500 pa onda ništa od testa još 5 dana iza toga. Vidjet ćemo...
    Službena beta 22.07.

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

vesrnare, tvoj prijavak zvuči jaaako dobro,~~~~~~~~~~~~za veliku radost 22.07.
    bab, posebne ~~~~~~~~~~~~za tvoj dobitni postupak!
    tiki_a, ici

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj rozalija prvotno napisa Vidi poruku
    fatamorgana moja bebica je u 21 tjednu imala kilažu 400 g i dr je rekao da su mjere u tom periodu 320-360 g i da je moja bebica čak malo i naprednija.
    Neka si ti nama draga dobro i da si se vratila kući, da su bebice ok, da napreduju to je najbitnije. Puno pusica vam šaljem.
    potpisujem rozaliju i šaljem još ~~~~~~~~~~~~~tebe i tvoje bebice, te uredan nastavak trudnoće

Bab avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Drage cure, hvala na vibricama...
    punkcija prošla odlično...dobili smo 3 JS i sutra se nadamo lijepim vijestima.

Rozalija i Fata, čuvajte svoje bebice i mazite buše

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bab bravo i vibram da se sve oplode i budu vraćene mamici
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bab avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

vesnare, hvala na lijepim željama...to bi bilo krasno da dobijem sve tri mrvice na čuvanje

A ja tebi želim da tvoj Ante dobije i bracu i seku( može i neka druga kombinacija, svejedno je) samo neka obje mrvice ostanu kod tebe još dugo pa da sa našom Fatom možeš razmjenivati iskustva o twinsićima

ivica_k, hvala draga na vibricama...trebaju nam jaaaakooo.
    a šta je s tobom? Kad se spremaš u neki postupak ponovo?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Bab..vibre za tulum u labosu~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    vesnare..drzimo fige do bete~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mis mo danas na UZV vidjeli da obadva srca kucaju! Sretni smo za poludit!

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Pozdrav svim Rodama!

Nova sam na forumu i čekam svoju prvu betu. Imala sam transfer u subotu i nemam nikakvih simptoma pa brinem.

Sretno svima koji su u postupki ili će ići u njega

aleksandraj avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

draga~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~neka i dalje bebice lijepo rastu

matto avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj draga prvotno napisa Vidi poruku

potpisujem za vesnure i bab,
    a tebi draga: uživaj u trudnoći, prekrasna vijest: dva srčeka,
    još samo čekamo da sandric danas objavi o svojim duplićima,
    znam da se ponavljam,
    ali za Rozalijnu ljepoticu moram poslati, kad god vidim avatar.

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

draga za dva mala vjerujem da ste presretni i mi smo bili kad smo saznali za naše sad več fakine

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

cure i bebaci, samo da vas pozdravimo

svima kojima ovaj put nije uspjelo

svima koji cekaju - punooo sreceeee - navijamo za vas

poseban pozdrav ani i njenim M&Ms-ima koji uvijek misle na sve nas i puno srece nasoj Strike danas

mi smo jucer bili na UZV i veliki smo za 12+5, a tek smo 12+0 (ja slavim Ozujskom Cool i bas je dobra ). sad jos cekamo nalaze kombiniranog probira i nadamo se da necemo prosvikat do tada...

pusa svima!

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

draga, predivnooooooo!!! ovo je uistinu vaša prekrasna priča, nakon svega što ste prošli.
    a kako vidim, ovaj se forum sve više pretvara u - trudnički forum!

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

14 dnt.
    beta 1203
    izmješano masu osječaja
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za sve one kojima treba
    poljubac

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj issa11 prvotno napisa Vidi poruku
    14 dnt.
    beta 1203
    izmješano masu osječaja
    poljubac
    Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!! Čestitam...

aleksandraj avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj vinalina prvotno napisa Vidi poruku
    Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!! Čestitam...

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

draga još jedanput čestitam na dvijema mrvicama
    Bab
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za ogroman tulum u labu
    vesnare ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za veliku tetu ß
    mimi81 dobro nam došla i neka tvoja prva ß bude i posljednja
    issa11 čestitam na velikoj ß i meni se čini da stiže još blizanaca
    sandric draga di si,kak je prošlo na uzv-u ~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~ da je sve ok

Rozalija,Ginger,Fatamorgana,ines31,adriana_d,
    pčelica2009,Blekonja,Frka,coolerica,Angel1,Amly,
    Željana,osijek,enya22,čupko1,kika84,Natalina,
    našim bušastim tetama šalju fakini velike cmoki mazite svoje
    najslađe bušice od nas

Strike za tebe i mrvice ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~ da je sve prošlo ok i za brzi oporavak

svima šaljemo puno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~ za sve što vam treba

ma svima veliki

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

14 dnt.
    beta 1203
    izmješano masu osječaja
    poljubac
    Bravo za prekrasnu betu, čestitam od srca

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

draga vijest o tvojoj trudnoći me posebno razveselila čestitam od srca, jupiiiiii duplićiiiiiiiiiiiiii
    čestitam svim trudnicama, vidim da ih je puuuuno

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

14 dnt.
    beta 1203
    izmješano masu osječaja
    poljubac
    prekrasno-čestitam.Ova mi se godina čini nekako plodna-baš ima dosta trudnica

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga i frka bravo za bebice
    issa jupiiiiiiiii

Bab avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

issa, ajme koja divna vijest
    draga i frka, uživajte u svojim lijepim trudničkim danima...

evo, da i ovdje javim...
    moje tri mrvice se lijepo dijele i ET će biti u ponedjeljak ili utorak. Samo se nadam da će sve tri moje srećice preživjeti i da će dugo ostat samnom.

pusa curke moje

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

andream, thaia..suborke moje ms raznih fronti ( što bolnickih hodnika, sto saborskih balkona)..puse vama najvece..
    Svima hvala na dobrim zeljama...

issa11...beta ti je fenomenalna...prekrasnu trudnocu ti zelim...
    Bab drzim fige da se sve mrve vrate svojoj mami..~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

venera21 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj draga prvotno napisa Vidi poruku

Draga....

Issa, Frka čestitam!!!

Svim curama koje čekaju betu puno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Joooj, ne smijem vas čitat ... odmah dobijem volju da se bacim nazad u borbu !!
    Novim trudnicama čestitam , a onima koje to JOŠ nisu držim fige da uskoro postanu!
    Pusa svima

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Evo da se i ja javim , sva od uzbuđenja i svega ma načisto sam izgubljena od sreće.
    Na uzv BLIZANCI.
    Ustvari dvije gest.vrećice i dr. kaže da je sve ok, jedna malo manja od druge ali neznatna razlika.
    Da li kucaju nemam pojma, niti sam uspjela pitati koliko sam se pogubila niti mi je dr. rekao, zakazao je ponovo uzv za 10-15 dana i rekao da se ne brinem i da je sve ok.
    Ajme meni ovo kao da je sve jedan divan san i da sanjam nešto najljepše u životu.

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

sandric draga jesam li ti rekla da su blizanci čestitam
    uživaj u prekrasnoj trudnoči sa dvije male mrvice

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

imam osječaj da je ovo godina blizanaca i tu i tam koje trojkice
    sam nek nas ima,ali da nema ovog zakona bilo bi ih i više