Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: kortikosteroidi i genetske malformacije ploda

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno kortikosteroidi i genetske malformacije ploda

tužna prića...
    radi se o mojoj sestri, ima reumatoidni artritis, pila je kortikosteroide i ostala trudna, tad je imala20 godina,liječnici tvrdili da neće utjecati na plod, trunoća uredno protjecala, porod carskim rezom, šok i nevjerica, rodio se dečkić s Edwardsovim sindromom, danas ima 3 godine, teška tjelesna i mentalna retardacija, bez dobrih prognoza...

sada seka več oko 2 godine pije metotreksat jednom tjedno, dr joj kaže da ako želi još koje djete nesmije ga piti oko 3mj al ona je u velikom strahu, htjela bi bebu al boji se ponovnog razočaranja...

Želim joj od srca pomoći, naravno koliko će to biti moguće.... ona je predobra osoba, predobra mama, žrtvovala se za svog bolesnog anđelića...

cure meni ste puno pomogle savjetima i podrškom!
    javite se, ima li nekoga sa sličnim iskustvom? na koju stranu krenuti?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sindrom edwards vidio bi se pretragom korionskih resica ili amniocintezom, tako da to isključi u slijedećoj trudnoći, treba napraviti jednu od tih pretraga.
    Ja sam pila kortikosteroide u malim dozama u obje moje trudnoće i neko vrijeme prije trudnoće i imam hvala Bogu dvije zdrave bebe.

Jako mi je žao zbog tvoje sestre, ali stvarno ne znam da li su kortikosteroidi bili presudni za malformaciju koju ima njeno dijete. Pretraga korionskih resica radi se rano, mislim u 10-tom tjednu, radila ju je moja poznanica i saznala da joj beba ima sindrom edwards. Šest mjeseci nakon toga ponovo je zatrudnila i rodila zdravu bebu.
    Ona nikada nije pila kortikosteroide.

Želim tvojoj sestri puno sreće

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mislim da ima vrsta kortikosteroida koji se mogu uzimati u trudnoći, npr. pacijentice sa sistemskim eritemskim lupusom uzimaju decortin (prednizon), i on ili ne prolazi posteljicu ili ne utječe štetno na plod (već sam zaboravila, no tako nešto mi je rečeno prije koju godinu kad su mi posumnjali na SEL).
    Ne znam jeste li u ZG, no tu ima liječnika ginekologa koji se bave trudnicama s autoimunim bolestima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •