Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 99

Tema: Palačinke?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Palačinke?

Naime, ja ne znam praviti palačinke. Mislim znam koji sastojci idu u smjesu ali uvijek, baš uvijek nekaj fulam i palačinke mi se lijepe i ne znam u čemu je problem. MM zna i kad ga pitam on meni kaže uglavnom od oka, ali eto, ne ide! Inače nemam problema ni sa kuhanjem ni sa pravljenjem kolača, sve mi ide od ruke i uspijeva tako da mi je malo bedasto da ne znam najobičnije palačinke složit !
    Pa bi molila ako mi netko može dati "recept". Tj. koje je sastojke u kojim količinama potrebno staviti, da li moraju ići nekim određenim redoslijedom ili kaj ja znam, sve kaj je važno! Hvala cure!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ista stvar i samnom, koga god sam pitala svi su mi rekli od oka i ono ; pa da ti nije smjesa gusta i da nije rijetka :?
    Jedina osoba koja mi je dala detaljan recept pravi očajne palačinke, gore u životu nisam jela , tako da mi od toga nikakve koristi.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

možda je problem u tavi

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ma nije u tavi jer kako se onda MM-u ne primaju???

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Arijana, isprobaj recept za očajne palačinke, možda su takve jer se kuharica ne drži recepta!
    Koja tava je dobra, meni su uspijevali kod prijatelja na tankoj limenoj, ali doma imam teflonsku i nikako, debele, pjenaste, svakakve... Već godinama nisam ni pokušavala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se isto cinilo da nema sanse da ja napravim dobre palacinke. a onda - uspjelo!

u mom je slucaju bilo vazno nekoliko stvari.

tijesto je trebalo desetak minuta cekati prije pecenja
    tava je morala biti jako jako vruca

i prvi nekoliko palacinki se raspadalo. obavezno.

ali poslije vise ne. nisam se dala. i sad ih radim odokativno. od gore navedenih pravila, vazno je samo da je tava vruca. sad koristim onu tefalovu za pecenje bez masnoce i :D

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja isto odokativno, a pravilo mi je staviti u smjesu malo ulja i ne stavljam nikada šećer, jedan prijatelj stavlja obavezno vanilij šećer, ja sam jednom probala i užasno su mi se lijepile. Smjesu radim s mlijekom, netko kaže da mu se od mlijeka lijepe, meni ne, na kraju dodam i malo mineralne. Tava vruća, malo ulja, nije mi fino ako je skroz bez masnoće mada isto pečem na tefalovoj tavi.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja isto koristim odokativnu metodu, ali nikad ne stavljam secer (niti vanilin) jer mi se inace lijepe ... isto imam teflonsku tavu.

U svakom slucaju dobro je da tijesto malo odstoji prije pecenja, da je tava full vruca ...

A cuj ana.m ako bas nikako ne ide, proglasi svog muza za glavnog i odgovornog kuhara za palacinke u vasoj kuhinji i uzivaj :D

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zalijepi ti se samo prva ili se sve lijepe?
    ja s prvom nikad nemam srece.

u onu TPW posudu za palacinke (500 ml) stavim 250 ml mlijeka, pa do vrha brasna.
    onda to izlijem u posudu za miksanje pa jos jednom u TPW posudu stavim 250 ml mlijeka i do vrha brasna. pa i to u posudu za miksanje. tako radim jer nemam nikakvu drugu njerilicu.

dodam tri jaja i malo soli.
    miksam na najslabijoj brzini (inace mi postane prepjenasto i rub palacinki onda bude jako prhak i lomi se) i ostavim u frizideru barem pola sata.

i ja isto dodam ulja u tavu, ali kad se ulje ugrije izlijem ga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesam zaboravila dodati da moje palacinke svi jaaako hvale?
    jesam.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Konačno netko s brojkama, Ivarice, hvala!
    Reci mi samo još jeli to ona Tuperware posuda baš za palačinke, što izgleda kao malo veča čaša?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ta.
    ali u njoj mi uvijek ostane pokoja gruda pa je ne koristim kao miksalicu.

i brasno stavljam glatko, nekad dodam malo ostrog.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mozda dovoljno ne zagrijes ulje u tavi?
    Tava mora biti bas, bassss vruca

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo još jedan recept s brojkama. :namig:

2 jaja, malo ulja, malo soli, po želji šećera i vanilin šećera (može oba među prstima, a može i do dvije žlice običnog šeć. i pola vrećice van. šeć.).
    Prvo to smiksati u posudi, dok se šećer i sol ne otope, a jaja postanu potpuno glatka smjesa. Potom dodati 3 šalice (3 x 2-2,5dcL) brašna, pa to opet smiksati. Onda dodavati mlijeko (cijelu litru) i polako miješati da se ne stvore grudice i na kraju šalicu/čašu vode.
    Ja imam genijalnu tavu pa pretpostavljam da ima nešto i u njoj. Uopće ne stavljam ulje, što se niti na jednoj drugoj ne može izvesti. I bitno je da je tava jako vruća, koja god bila.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja stavljam šećer u smjesu (malo običnog i malo vanilin-šećera), ali stavim i malo soli. Još stavim i malo ruma. Brašno ugl. koristim oštro, a volim i kad ima puno jaja u smjesi (na oko 2 l smjese stavim oko 4-5 jaja) - nekak mi se smjesa ljepše razlijeva. Nikad mi se ne lijepe, a pečem ih na kapi ulja u Tefalovoj tavi.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dodam tri jaja
    :shock: Ja, ako stavim, stavim jedno. I ne lijepe se, samo prva.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    dodam tri jaja
    :shock: Ja, ako stavim, stavim jedno. I ne lijepe se, samo prva.
    ja isto "šparam" na jajima. 1 max i budu odlične, doduše ne bude 3-4 litre smjese, možda bih tada stavila 2 jajeta.

i ne lijepe se uopće jer imam zakon tavicu, tefal

i bez šećera u smjesu jer ionako pretjerujem s pekmezom, eurokremom, orasima, sladoledom, višnjama....

i evo prljavi trik koji ću evo podjeliti s vama početnicama

za roza palačinke: dodati par kapi one arome od jagode
    za smeđe (idealno sa sladoledom od vanilije): 1 žlicu kakaa

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zasto bi itko htio roze palacinke? :shock:

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ljuta sam ko pas , opet mi nisu uspjele i mislim da nije samo kriva smjesa. Ivarice, još nisam tvoju isprobala jer taman kad sam ih išla pravit došla mi je mama, a pošto su mi njene odokativne palačinke najbolje rekla sam joj da mi ona zamuti smjesu.
    Tavu sam zagrijala na najače, ajde prva mi je ispala malo deblja, ali ostale koje su bile taman debele, odnosno tanke ispale su kao karton, i to ne samo krajevi nego cijele :/ Tava je teflonska i prvo na njoj zagrijem ulje i onda ga izlijem u kikaru i tako svaki put prije stavljanja smjese, ali svo ulje sklizne s teflona i možda zato ostanu tako suhe ili...
    Sve u svemu pojele su se, jer Nutela se može jesti i s kartonom .

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja ovaj vikned nisam ni pokušavala jer uopće nismo stigli ali budem. Nego, ovak.
    Tava mi je uvijek jaako vruća i to znam da mora biti. Moj brat recimo radi bez šećera s vanili šećerom i tako sam probla i ne ide. Imam teflonsku tavu i probala sam i s uljem i bez njega.
    E sad zanima me da li je istina da je bitno kojim redoslijedom se stavljaju sastojci? I da li je bitan određen omjer jaja-mlijeko? I da li je istina da nije bitno da li je brašno meko i ili oštro. Ja stavljam oštro!
    MM ima običaj u smjesu staviti malo cimeta i meni je to baš fino.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prije ohoho godina sam čitala Simmelovu knjigu 'Može i bez kavijara', i od tamo sam pokupila 'trik' za palačinke, koji kod mene bez iznimke pali: tijesto treba odstajati od pol sata do sat vremena! Od kako se toga držim, palačinke mi se ne primaju.
    Naravno, uz to ide i da tava mora biti vruća, da za prvu palačinku stavim malo više ulja, da ne stavljam previše mlijeka...
    Ma da ne filozofiram, evo kako ja to radim: na svako jaje ide 5 vrhom punih žlica brašna, ja obično radim od 2 jaja, znači i 10 žlica brašna. Mlijeka stavim toliko da jaja i brašno mogu zamutiti toliko gusto kao da radim tijesto za kruh, znači da se teško može miješati. Zatim polako dodajem vode (ako imam mineralne pri ruci stavim oko deci mineralne) do željene gustoće. Stavim malo soli i veliku žlicu šećera. I, naravno, pustim da odstoji. Meni je ova smjesa obzirom na moju tavu i moju veličinu šefljice dosta za petnaestak palačinki.

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Evo par mojih savjeta za palačinke:

- radiš lijevano tijest, nešto rjeđe od onog kad praviš biskvit

- sastojke dodavati redom kao i za biskvit tj. najprije jaja (2-3) pomiješati s malo šećera (pola velike žlice) i malo soli (prstohvat), ja stavim i vanilin šećer jer MM voli tako, mješati dok se šećer ne otopi

- zatim dodavati brašno i mlijeko uz mješanje da izbjegneš stvaranje grudica - ja uglavnom dodajem žlicom malo po malo brašna, pa malo mlijeka... (kod mene su to količine cca 1kg brašna - glatko i oštro pola-pola, cca 1l mlijeka)

- puno je lakše, kao što su cure već prije rekle, kad tijesto odstoji; kad napravim previše, spremim u frižider pa radije pečem friške kasnije ili eventualno drugi dan

- obavezno vruće ulje na koje lijevaš smjesu

I redovito mi uspiju! Tavicu imam neku bezveze, ali funkcionira. Čak ako je žurba imam još dvije tavice pa pečem odjednom u sve 3. Zvuči smiješno, ali se brzo napeče puno palačinki i svi ukućani sretni i zadovoljni!

Nadam se da će nešto od ovog pomoći.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja bih prije uvijek vagala sastojke za palačinke pa bi mi se ljudi smijali, a sada koristim onaj Davorov recept ta turbo palačinke (na topiku Tips&tricks) i budu super.

U blender se stavi 2 šalice mlijeka, 1 šalica brašna, ostalo po željama, ja još stavim 1 razmućeno jaje i žličicu šećera. Uključiš blender na 10-ak sekundi i gotovo.

prva palačinka (bez obzira na recept) mi rijetko kad ispadne dobro, da se ne zalijepi

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma moram se ubacit...

400-500g brasna (glatko bijelo, nekad i polubijelo ili crno, od cistog/djelimicnog grahama su jako krte i pucaju, treba ih pazljivo okretati i zamatati tek kad se ohlade)
    na svakih 100g brasna - jedno jaje (dakle = 4-5 jaja)
    prstohvat soli
    jedan vanilin secer ili malo obicnog secera
    cca 1 litra mlijeka (ponekad dodam malo mineralne)

ponekad mi se prva zalijepi, cesto niti ona.

i znam bar za kcer od jedne ovdje prisutne koja voli moje papacinke

mama_i_vjeko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja palačinke uvijek radim od oka,obavezno stavim u smjesu malo mineralne i uvijek zagrijem ulje na koje stavljam tjesto.I da prva mi se uvijek raspadne ali ni to se ne baci

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

moram i ja koju

palacinke pravim u dvije varijante, zavisno koliko je gladnih dusa.
    1. varijanta je u magic mixeru od TPW, tu stavim 350 ml mlijeka, 1 jaje i brasna koliko stane do vrha poklopca pa dodajem sve dok ima prostora u poklopcu, zavisno od procjene konzistencije tijesta.

ove palacinke przim odmah, u tefalovoj tavici za palacinke, tavu samo premazem nauljenim ubrusom. ako se prva palacinka jako lako okrece ili je debela, dodajem vode po potrebi sve dok se palacinke ne pocnu jaaaako istezati i ne pocnu prijetiti pucanjem. izadje negdje 8-9 palacinaka, a budu super i ako prenoce. kako koju przim i stavljam na drugi tanjir, poklapam ih tanjirom odogzo, pa zadrze svu vlagu.

2. varijanta je slicna prvoj, s tim sto ide 1 l mlijeka, 2 jaja i brasna odokativno. ako je smjesa pregusta, opet dodajem vode u ostatak smjese u toku pecenja. ovu smjesu pustim da odmori bar 1 sat. najbolje je kad se odmara toliko da se sastojci razdvoje, brasno bude na dnu.

ne dodajem ni so ni secer. ja jedem i slane palacinke. moji palacinci i 2. dan budu jednako mekani. pravilo je - sto vise jaja, to palacinci zilaviji.
    ja volim palacinke kroz koje se vidi, pa mi se nerijetko desi da zamotam dva.

eto, dosta sam se hvalila.

i jos, kod grijanja ulja i tave, pravilo je da se prvo jaaako zagrije suha tava, pa onda doda ulje i ono dodatno zagrije, onda zasigurno imate pravu temp. za przenje. to vazi i mimo palacinaka.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ma wewa, nema nama do tebe! Prava maherica za kuhanje, živjela!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Opet se moram nadovezati na topic...Palačinke su bile moja najveća noćna mora! Zašto? Zato što je moja sveki mogla od 1 jaja napraviti 30 palačinki!! HA???
    S obzirom da mi je inta rečenica bila potiho nabijana na nos, svaki put kad sam ja od 1 jaja uspijela napraviti 3 palačinke, pa ...sve do 3 jaja za cca 10 palačinki...(katastrofa), majstor u nesrećo koji duboko sjedi u meni, odlučio je stati na kraj ovim (sitnim) provokacijama. Nabavila sam super tavu...najmanj moguću... I od 1 jaja napravila sam 15 palačinki!! koje sam lijepo smotane i sfilane ponudila ljubavi mojeg života, koji je, presretan zbog broja palačinki, u sekundi smazao skoro sve. Normalno, nisam izdržala, pa sam nakon jednog dana likovanja, priznala (luzeru, hihihihi) kako sam ga preveslala.

No, onda sam počela trenirati. I danas mogu slobodno reći, da su mu moje palačinke bolje od svekinih i da tučem sveki po rekordu palačinki od 1 jaja!!

Ništa specijalno, osim jedno jaje, pa stalno se dodaje novo brašno i mlijeko + malo mineralne i malo soli u smjesu. Na tavu (teflonsku), stavim kapljicu ulja prije pečenja svake palačinke. Moje palačinke su suhe (nemasne), jer takve volimo.

Ako želite palačinke sa drugim okusima, kao što je netko prije napisao, može se dodati žlica kakaa, ili malo cimeta, ili bilo što drugo. Francuzi su razvili cijelu teoriju raznoraznih palačinki. (negdje sam vidjela i kuharicu za palačinke....).

Eto..:MAHMAH:

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tema je stvarno razrađena u detalje, no niti kod jedne maherice nisam uočila da trećinu glatkog brašna zamijeni gustinom.
    Na to sam došla slučajno-u sitne sate sam se zaželila palačinki, trgovina zatvorena, susjedi spavaju, pa sam se snašla kako sam znala.
    Nikad u životu mi nisu bolje ispale (a stvarno pečem pristojne palačinke)-tanke, mekane, velike, mogle su se motati, preklapati, sve po željama, mljac 8)

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ivarica, zasto moraju ostajati u frizideru?
    da li je to zbog jaja ili neceg drugog?
    jer ja smjesu isto ostavim odstajati ali na normalnoj sobnoj temperaturi, pa se doduse ponekad pitam, da li je to dobro.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    zasto bi itko htio roze palacinke? :shock:

ccc
    mašta nula

pa kad za valentinovo mazim mm-a s roza palačinkama i jagodama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

seni, iz razloga: pola sata.
    koji znaju ispasti i dva sata, i tri sata, i sutra ujutro.

jutros sam prala neku deku u tus kadi i samo na sekundu pustila vodu da je ispire, nesto je zazvonilo ili slicno. ne pitajte da li je prije skuzila susjeda da su joj stropovi mokri ili ja da smo 5 cm u vodi. cijela kupaona i dnevni boravak.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Majko mila Ivka, i još se možeš skoncentrirati na pitanja o palačinkama, e jesi kulerica... 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Gost 1 prvotno napisa
    Majko mila Ivka, i još se možeš skoncentrirati na pitanja o palačinkama, e jesi kulerica... 8)
    ah, to me obiljezava. uvijek se skoncentriram na manje bitno

mamita
    sva sreca da si lijepa i zgodna pa ne smeta sto nisi i mastovita

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se tu samo javljam jer vidim da vas veliki broj koristi teflonke za pecenje palacinki, a istovremeno se preporucuje pecenje palacinki na jako ugrijanim tavama. Ova kombinacija se nikako ne preporucuje. Evo i od samog proizvodaca teflona, DuPont-a:

DuPont warns of hazards

DuPont warns about the hazards of polymer fume fever on its Web site.

"Low or medium heat is recommended for cookware with DuPont non-stick surfaces," the warning says. Temperatures that will break down the coatings "can be reached if an empty pan is left on a hot burner or in the oven," it says.

DuPont recommends against using Teflon cookware under broilers, and has rejected proposals to use it in such high-heat kitchen applications as drip pans for electric stovetops.

When it licenses Teflon to cookware makers, DuPont requires that the companies meet certain standards in manufacturing and use of the product that will be coated with Teflon. It mandates that temperatures on nonstick appliances, such as woks, not exceed 550 degrees Fahrenheit, for instance, but does not require that cookware makers attach warning labels to products coated with Teflon.

DuPont does warn against keeping pet birds near Teflon cookware in use, regardless of what heat is used.

Birds are especially vulnerable to fumes from heated Teflon because their respiratory systems are highly sensitive, according to Dr. Roger Wells, a senior veterinary pathologist at the University of New Hampshire. Fumes from the heated Teflon quickly kill the cells lining the birds' airways, so they can't get oxygen. They suffocate.
    A ja radim cist fine palacinke, na staroj crnoj celicnoj tavi a ponekad i na teflonki, al ne pregrijanoj

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oh, jesus, sad cemo, sigurnosti radi, morat u kuhinju instalirat i kanarinca... ko rudari...

(salim se, da me ne bi tko krivo shvatio...)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    seni, iz razloga: pola sata.
    koji znaju ispasti i dva sata, i tri sata, i sutra ujutro.

jutros sam prala neku deku u tus kadi i samo na sekundu pustila vodu da je ispire, nesto je zazvonilo ili slicno. ne pitajte da li je prije skuzila susjeda da su joj stropovi mokri ili ja da smo 5 cm u vodi. cijela kupaona i dnevni boravak.

jel ovo dolje lijepa i zgodna treba biti način ulizivanja za u biti: dođi mi pomoći očistiti svinjac u kupaonici (a biće i u ostatku stana)? ccc...pa šta si to radila!!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    oh, jesus, sad cemo, sigurnosti radi, morat u kuhinju instalirat i kanarinca... ko rudari...

(salim se, da me ne bi tko krivo shvatio...)

heheh a neki ribe

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Za one koji iz nekog razloga ne podnose mlijeko, samo da dodam da se jednako ukusne palacinke mogu napraviti bez mlijeka. Stavi se obicna voda i doda zlicica margarina. Jednako su ukusne

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ana.m, uspjela sam napravit savršene palačinke i to od prve pa do zadnje :D
    Ajme, bila sam sretna ko malo dijete! Recept sam našla na Rodinom portalu i počnem ja opet sa filozofijom, ah kako ću sad.., hoću li prvo zamutit jaja pa mlijeko pa lagano dodavat brašno da se ne zgruda, a smiju li jaja zapjenit... i onda mi pukne film i ubacim sve sastojke odjednom u zdjelu i izmiksam, ugrijem tavu i dobijem palačinke, samo takve!!
    Klanjam se do poda, tko god da je napisao taj recept!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje sinoc nisu bas uspjele. i to pred gostima
    jesu bile mekane, ali su ispale ko paska cipka. a zato jer sam poslusala savjet odavde i stavila KAP mineralne. zasto mineralna? mekane mi ispadnu i bez tog.

sto se tice teksta na portalu, sto to znaci "da bi zadrzale svoju elasticnost"? tko zeli elasticne palacinke?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

padam hahahha

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je stari topic, ali trenutno s, kod mene, aktualnom temom

PALACINKE? U zadnje vrijeme (od kad mi i dijete jede pola palacinke ) cesto zamutim malo, za max 10 komada, ali imam problem.
    Meni se ne ljepe (skoro nikad), ali su zilave (skoro uvijek), narocito kad se ohlade, a drugi dan kao papir na tanjuru. Ako ih podgrijem u mikrovalnoj (ja vise volim tople) nekako se ufrcu, rubovi su tvrdi..KATASTROFA!

molim par trikova, savjeta..molim pomoc (dijete mi jos uvijek ne moze reci kako su od xy ili od svekrve :/ , bolje, a ja bih htjela prije toga popraviti zanat)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dolje prenoćene palačinke!
    dolje hladne palačinke!

govorili ti ovo što?

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako se stavlja mineralna - obavezno ostaviti da odstoje. Inače su ko paška čipka

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa
    Ako se stavlja mineralna - obavezno ostaviti da odstoje. Inače su ko paška čipka
    Ah, tako...

Ja sam mislila da je problem mojih žilavih palačinki u mekom brašnu (nisam više znala što da mislim), jer ih sestrična radi samo sa oštrim+mineralna i ispadnu božanstveno pjenaste dok ih jedeš.
    Ja radila i osim što se užasno raspadaju - ništa drugo. Valjda IPAK nisam dovoljno pričekala da se mineralna rasplini ili što već...
    Pa sam izbacila običnu crnu tavu i kupila već drugu teflonku jer sam mislila da je u tom problem. E pa nije bio.

Fakat sam jadna, savršeno mi ispadnu rađena od oka sva slatka i slana dizana tijesta, a palačinke katastrofa!

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

na 1 jaje:
    5 žlica brašna
    3 dcl tekućine (pola voda, pola mlijeka)
    malo soli
    vanilin šećer po želji
    malo limunove korice radi arome

ukoliko stavljaš više od pola mlijeka, bit će žilavije
    ukupno ne bi trebalo biti više od 3 dcl tekućine
    pa sad na isprobavanje

a ako se raspadaju i lijepe:
    ubaciti još jedno manje jaje

tava naravno vruća, i to ona obična, za palačinke
    uvijek uspije

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

evo vam recept moje pok. babe (hrv. bake), njenom rukom pisan

"Zamijesi pola kile brasna, 2 cijela jaja i malo ekstrakta ruma (moderna zena bila) s mijekom, dobro istuci (tada još nije bilo miksera) da nije grudvica i da ti tijesto ne bude ni pregusto ni premeko i peci ih na ulju ili putru. Limun i putar nikad ne smiješ stavit u smjesu jer će se lijepit i kidat."

Ah, steta, bas ovih dana nemam doma brasna, uselile nam se neke bubice pa ga frknuli...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Jadro, pokušaj smanjit jaja bar za jedan komad, možda ti onda neće ispasti žilave kao omlet.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A baš sam i ja neki dan razmišljala da ovaj topik dignem iz prašine jer sam konačno naučila praviti palačinke. Kupiula sam teflon tavu, svaki put kad pravim palačinke, uopće ne mjerim čega sam kolio stavila. Stavim1-2 jaja, u to umulkam mlijeko, pa šečera dok se ne zgusne i po potrebi još malo razrijedim, malo šećera, malo-malo soli, i po želji ruma ili cimeta-za poseban okus. I OBAVEZNO ostaviti da odstoje. I pali od prve! S tim da sam ih pravila i jučer, odmah nakon što sam ih smučkala i od prve do zadnje super i bez ijedne kapi ulja, samo jdna za prvu palačinku. Jedino što sam stavila malo mineralne jučer i sad znam zašto su mi bile žilave. Neću više. Ali konačno znam praviti palačinke :D

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •