Htejal sam napisatiana.m prvotno napisa
[/b]brašna dok se ne zgusne
Htejal sam napisatiana.m prvotno napisa
[/b]brašna dok se ne zgusne
od kad sam čula da da u tijesto se stavi malo ulja(manje se lijepe),stvarno mi je najmanji problem napravit palačinke,i sve ostale fore koje ste vec naveli...ma treba bit uporan!!! :D a i ako stavis manje jaja,mekše su i meni barem bolje...i neokrečem ih sa nožem,već korisim neki veći pribor da je mogu bolje uhvatit i nema problema!!!!
manje od jednog jaja?? :/
Mamita, potpisujem za hladne i prenocene palacinke, ali kad ostanu pa ih MM pojede za dorucak![]()
Dodajem još jedan trik - umjesto mlijeka može se staviti jogurt. Nevjerojatno mekano...
A ja obavezno u smjesu dodajem jednu ili dvije ribane jabuke i ispadnu jako fino...
ma ide jedno jaje na odprilike smjesu koju radiš za četvoro!!!
idem sad odma probatiRhea prvotno napisa
momentalno iz ovih stopa
probaj, vidit ćeš da je fino... ma trpam ja svašta, još jedan meni omiljen dodatak: mažem ih marmeladom i posipam mljevenim orasima, bademima ili lješnjacima, ta kombinacija mi je super!
nisam čitala sve postove, možda se i ponavljam, uglavnom:
-u smjesu za palačinke može se dodati i rastopljenog putra, neće se ljepiti, ne treba ulja, stvoriti će se grudice koje se otope kada se smjesa izlije na tavu
-ako su palačinke tvrde samo ih se pokrije tanjurom pa se smekšaju, isprobano...
...hajde napišite kako radite palačinke s orasima.Tj. onu smjesu...![]()
Najbolje mi je kad mljevene orahe samo posipam na palačinku, prelijem medom i zarolam. Kalorično do bola, ali slasno!![]()
Mljevene orahe zakuhati u mlijeku, dodati secer i rum. Ja to sve odokativno pa ne znam mjere, ali otprilike znas kakvu smjesu treba dobiti!![]()
Hm... vrhnje?! Sad sam malo po receptima njuskala, nigdje se ne spominje.
Jedina promjena eventualno cimet umjesto ruma. A po mome i jedno i drugo![]()
ja dugo nisam mogla speći...
pa dugo nisam ni pokušavala...
a onda sam se zainatila i nakon izvjesnog vremena mi uspjeva u teflonskoj tavi, bez ulja, sa šećerom, jajima, brašnom, mrvicom soli i vanilin šećerom, da i mlijekom, ali obavezno 3,2, minimalno 2,8% mm (mliječne masti= s obzirom da na ovom mjestu mm ima mnogo značenja 8) )
svo troje ih obožavamo! :D
a za kolače sam dibidus, uspiju mi valjda svaki treći put, pa onda ne, pa opet koji treći put....
Ja ne znam, ali meni palačinke stvarno uvijek uspiju, u bilo kojoj tavi.
Mozda zato sto ih radim od malih nogu pa sam se ispraksirala...
Sto se tice sastojaka, nikad nisam mjerila koliko cega.
U osnovnu smjesu (brasno, 3,4 jaja, mlijeko, sol, secer) stavim par kapi ulja, malo mineralne ako imam, vanilin secer, obavezno naribam koru od narance (daje fantasticnu aromu), malo cimeta i ruma i ispadnu super!
I MM je radio palačinke s naribanim jabukama. Jaaaaako fino![]()
Mislim da je kod palačinki najvažnije da ide dosta jaja, to im daje elastičnost i sigurno se neće zalijepiti- ja stavljam kao Mum2Be, oko 3-4, ovisno o količini.
Nekoliko puta sam probala raditi s jednim ili dva jajeta, pa su se lijepile i raspadale- tad bih dodala još koje jaje i sasvim druga priča.
..a to mora biti toplo za filati palačinkove ili može i hladno? :?Mum2Be prvotno napisa
![]()
Iskusne palačinkarice, možete li mi reći u kojoj je tavi najbolje peći palačinke na staklokeramičkoj ploči (imam staru crnu tavicu i novu fisslerovu za pečenje bez masnoće). Na plinu je išlo najbolje u onim starim crnim...
Ja uvijek stavljam 1 jaje, a nekad radim i bez jaja, i baš nikad mi se ne lijepe i ne raspadaju, ne znam, vjerojatno ovisi i vrsti brašna. Koje brašno vi koristite?Linda prvotno napisa
Za palačinke uglavnom koristim oštro brašn, a to s jajima mi se sto puta dokazalo kao pravilo.
Nije da ti ne vjerujem, ali što drži smjesu ako ne staviš nijedno jaje? Kakav je okus? :?
Možda ovisi i o tavi. Dok nisam imala tefalovu tavu, obavezno sam stavljala više jaja, sad stavim i dva, pa bude OK.
Ja stavim pola crnog brašna T-1600, pola polubijelog T-850. Ako radim bez jaja, treba ostaviti smjesu da malo odstoji, a okus je super, nema razlike.
Ni u jednoj! Palačinke pečene na staklokeramičkoj ploči su užas, zapravo svaka treća ispadne relativno ok.Magdalena prvotno napisa
Ta ploča nema konstantnu temperaturu što je izuzetno važno za dobre palačinke. Ploča radi na principu da se ugrije do određene temperature, pa se onda grijač isključi (da se ploča ne pregrije) i onda kad temperatura padne ispod dozvoljene, grijač se opet uključuje. I tako u krug.
Bolje ti peci palačinke na plinu i dalje.
Ne bih se složila.Švrćo prvotno napisa
Ja imam takvu ploču i odlično mi ispadaju, od prve do zadnje.
Možda je zaista problem u ploči, pa zato moram staviti malo više jaja- ali ispadaju mrak, pogotovo u teflonskoj tavi.
..pitam še enkrat-mora to bit toplo ili može i 'ladno?LeeLoo prvotno napisa
:?
Blažena ja ...Leeloo prvotno napisa
Ja si uvijek mogu predočiti okus neke klopice kad god poželim.![]()
Dakle 'ladna fila od oraha za palačinke ili topla?
Može prvo topla, dok se ostatak ne o'ladi.![]()
Ajme, ako me upecaju cure s Montija, znat će zašto već tjednima na topicu nemam ništ pametno za reć'.
Hop! Bit će da imaš vidovnjačke sposobnosti 8) . Pratim te već danima kako iskrsavaš po nekim slasticama i rekoh idem baš vidjeti možda im se ponudila da udijeli savjete kako se rade Monti palačinke, a kad ono :shock:. Sine razvratni ti nas napustila i uživaš okolo po receptima. Ulovih te dakle Adio Mare
.
Irchi,
sestro po Montiju,pa gdje si mi ti?
Evo, odoh se pokajati na domicilni topic.
Ajme što je meni na pametiIrchi prvotno napisa
![]()
, RAZMETNI (razmetni, razmetni, razmetni, razmetni, razmetni ...).
AdioMare, znaš da smo mi posvuda 8) .
Ja vise volim toplo, ali mislim da je u biti svejedno. probaj pa vidiLeeLoo prvotno napisa
![]()
Upravo se spremam zamutiti ih....![]()
Dal netko možda radi palačinke s graham brašnom?
ja sve od oka stavljam
2-3 jaja, malo mlijeka,malo mineralne,malo soli 2-3, vanilin šećera,2-3 žlice ulja.. izmiksam i to je to .. (ako pravim pohane s jabukama onda stavim cimeta i u smjesu )
ulje stavim samo za prvu dalje ni ne stavljam kad ima unutri i svaki put mi ispadnu mnjam![]()
nije da se hvalim ali moje palačinke su jako poznate kod nas u drustvu![]()
da li zamrzavate palacinke, i kako?
odvojiti necim (folijom?), slagati tako odvojene jednu na drugu, i u skrinju?
ili nekako drugacije?
dobila sam 30 jaja, pa ih hocu potrositi, palacinke mi se cine dobra ideja... ako se daju zamrznuti
Tako ja. Stavljam ili celofan ili papir za pecenje izmedu i onda sve skupa u vrecicu za zamrzavanje i, ako ih nisam zarolala prije, na tanjur pa u zamrzivac.emily prvotno napisa
Jos nesto sto mozes zamrznuti a da koristi dosta jaja je quiche.
jel moze alu folija za odvajanje?
imas neki recept ili link za quiche?
Moze alu folija. Kod nje je dobro sto je mozes opet iskoristit.
Ima recepata za quicheve milijun. Uslikam ti pa posaljem, nemam vremena pretipkavati :/
Ja sam u Mađi kupila tavicu za palačinke, a na donjoj strani je bio otisnut recept.
Prije sam ih radila odokativno, pa su bile jednom tanje, drugi put deblje, treći put žilave, pa s grudicama, pa s rupicama... i tako. Rijetko kad su bile onako kako treba.
Otkako ima tu tavicu radim po receptu i držim se omjera i uvijek su savršene, dakle:
1 jaje
3 dl mlijeka
5 dobro punih žlica brašna
prstohvat soli
Od ove smjese ispečem 6-7 palačinki (tava promjera 24cm), a ako mi treba više onda sve udvostručim ili utrostručim.
Najbolje mi se zamute u magic-mixeru od tupperwarea, samo onda prvo stavljam tekuće, pa suhe sastojke. Sve promućkam i to je to.
Meni palačinke uvijek ispadnu odlične i nikad se ne lijepe (niti prva). U smjesu stavim 1 jaje, žlicu šećera, pola vanilin praška, malo ruma, brašo dok ne zgusne (a da je opet rijetko) i obavezno dodam hladne vode (ili ineralne ako ju imam). Nikad ulje ni putar nisam stavljala u smjesu već i frigam na putru. Tava mora biti jako vruća i nije bitno kakva je jer mi se do sad ni u kakvoj tavi nisu polijepile. Sve radim odokativno i mislim da je to jedna od prvih stvari koju sam se naučila raditi još kao mala. Ispadnu mi fine, mekane i tanke poput papira.
Rene, zar ni malo vode ili mineralne?
Očito je onda voda ta koja ih žilavi... :/
Moje nisu savršene, ali se bar nikada ne lijepe. Jednom, dvaput sam u gostima jela one savršene, pjenaste, ali unatoč potankom objašnjenju nisu mi ispale takve. Jedanput mi je rečeno da stavim oštro umjesto glatkog brašna. Te su se, pak, kidale ako nisi bio jaaako pažljiv.
Moram da podignem temu, jer su meni palačinke specijalnost, te moram da dodam: Mleko i belanca su krivci za žilave palačinke.
Ja u testo obavezno stavim jogurta. Mineralnu nikad ne stavljam, jer ih jogurt čini mekim i rastresitim, a ukusu daje potrebnu punoću, za razliku od mineralne. Mleka može i da nema u testu, ali bez jogurta mi nisu fine. I stavim dosta šećera, jer volim i kad ih radim sa slanim filom, da testo bude slatkasto.
Ja nisam pobornik metode od oka pa evo ako ce nekoga zanimati moja iskustva su dovela do sljedeceg omjera.
1 jaje
200 g brašna
pola litre mlijeka
1 vanilin šećer
korica od limuna
1 žlica ulja
šećera i soli po volji
jeste probali u smjesu dodat malo kokosa??? SAVRSENO!!!!!
Palačinke vam se sigurno neće kidati pri pečenju ukoliko smjesu smućkate nekoliko sati prije nego što ih namjeravate peći - čak i na večer smutite, a pečete sutradan za ručak.
Ja također umjesto mlijeka stavljam jogurt.