-
moram i ja koju
palacinke pravim u dvije varijante, zavisno koliko je gladnih dusa.
1. varijanta je u magic mixeru od TPW, tu stavim 350 ml mlijeka, 1 jaje i brasna koliko stane do vrha poklopca pa dodajem sve dok ima prostora u poklopcu, zavisno od procjene konzistencije tijesta.
ove palacinke przim odmah, u tefalovoj tavici za palacinke, tavu samo premazem nauljenim ubrusom. ako se prva palacinka jako lako okrece ili je debela, dodajem vode po potrebi sve dok se palacinke ne pocnu jaaaako istezati i ne pocnu prijetiti pucanjem. izadje negdje 8-9 palacinaka, a budu super i ako prenoce. kako koju przim i stavljam na drugi tanjir, poklapam ih tanjirom odogzo, pa zadrze svu vlagu.
2. varijanta je slicna prvoj, s tim sto ide 1 l mlijeka, 2 jaja i brasna odokativno. ako je smjesa pregusta, opet dodajem vode u ostatak smjese u toku pecenja. ovu smjesu pustim da odmori bar 1 sat. najbolje je kad se odmara toliko da se sastojci razdvoje, brasno bude na dnu.
ne dodajem ni so ni secer. ja jedem i slane palacinke. moji palacinci i 2. dan budu jednako mekani. pravilo je - sto vise jaja, to palacinci zilaviji.
ja volim palacinke kroz koje se vidi, pa mi se nerijetko desi da zamotam dva.
eto, dosta sam se hvalila.
i jos, kod grijanja ulja i tave, pravilo je da se prvo jaaako zagrije suha tava, pa onda doda ulje i ono dodatno zagrije, onda zasigurno imate pravu temp. za przenje. to vazi i mimo palacinaka.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma