Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Integralne zitarice za ili protiv?! beba 6-12 mjeseci

Datum pristupanja
    Mar 2010

Post Integralne zitarice za ili protiv?! beba 6-12 mjeseci

Postoje razna misljenja o tome da li je ispravno ili nije dohranjivati bebu u dobi od 6-12 mjeseci s integralnim zitaricama.. ja imam blizanke od 8 mjeseci , i do sada sam pazila na to da ih ne opterecujem s glutenom..medjutim , dosta njih pocne vec u ranijoj dobi.. recimo s 6 mj. uvoditi gluten, te integralne zitarice..ja bih jos pricekala, ali isto tako bih voljela razmijeniti iskustva i misljenja,hvala ...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja nisam za integralne žitarice u tako ranoj dobi, napuhuju, popunjavaju mali želudac nauštrb korisnijih namirnica... i tako..
    U najmanju ruku mislim da ništa ne gubiš ako ih odgodiš.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ja inace mjesam s mlijecnim obrokom ( ujutro i navecer) ,da zitarice .. ali bez glutena.. da im malo zgusnem..tako im se vise svidja.. ..kako vi pripremate ?!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Meni je sve to u vezi integralnih žitarica jasno, no kako ih izbjeći kada su integralni proso, ječam, zob, heljda... Jedino što nije integralno su žganci i griz (pšenična krupica) te riža (iako kontam da je i ona u pahuljicama, dm-ova isto integralna).

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ja sam za ako dobro prihvaćaju dosadašnju dohranu i već si ih upoznala sa širom paletom hipoalergenih namirnica (grupe 1 i/ili 2) i nisu imali reakcije.

a što se tiče glutena, "nove" (već oko godinu dana) preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije su uvođenje glutena u ranoj dobi, već oko 7.mjeseca, što mi je potvrdio i dr.Jovančević.

zanimljivo je da većina naših pedijatara uopće ne slijedi i/ili nema pojma o novim smjernicama...a i proizvođači kašica i ine dohrane još se prse s natpisima "bez glutena" držeći ljude u uvjerenju kako je to prednost.

a ja moram priznati da sam već sita od smjernica koje se stalno mijenjaju...podsjećaju me na hrvatske zakone ...i odoh sad u oftopičarenje...sorry

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    a što se tiče glutena, "nove" (već oko godinu dana) preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije su uvođenje glutena u ranoj dobi, već oko 7.mjeseca, što mi je potvrdio i dr.Jovančević.
    nje to baš tako novo.
    i prije 7,5 godina, znala sam da dojena djeca mogu ranije konzumirati glutenske namirnice budući da ih majčino mlijeko štiti.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ne znam zašto bi integralne žitarice bile štetne za bebu. Iz vlastitog iskustva: mojoj maloj sam dohranu počela s kašicom od integralne riže, pa prosa, ječma itd i tek nakon što je probala žitarice, prešli smo na povrće. Nije bilo baš nikakvih problema, osim toga to je jela i dok je bila u mom trbuhu. I baš je cijelo vrijeme zdravo i veselo dijete kuc kuc kuc.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i mene muče pitanja oko žitarica i glutena ... Robi ima sad 8 i po mjeseci i mislila sam mu uvesti griz i zobene pahuljice al se naša pedica ne slaže s tim, ona preporučje NE griz, NE keks (ptiber) NE zobene NE kruh nit bilo šta drugo s brašnom ... šta mislite, jel to možda malo pretjerano????

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa Vidi poruku
    i mene muče pitanja oko žitarica i glutena ... Robi ima sad 8 i po mjeseci i mislila sam mu uvesti griz i zobene pahuljice al se naša pedica ne slaže s tim, ona preporučje NE griz, NE keks (ptiber) NE zobene NE kruh nit bilo šta drugo s brašnom ... šta mislite, jel to možda malo pretjerano????
    A jel imate alergije u obitelji ili je sinčić do sad imao nekakvih reakcija na hranu pa je zato pedijatrica tako oprezna? U suprotnom mislim da je to, kao što si i sama rekla, pretjerano.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    nje to baš tako novo.
    i prije 7,5 godina, znala sam da dojena djeca mogu ranije konzumirati glutenske namirnice budući da ih majčino mlijeko štiti.
    ti si znala, ali tada to nije bila preporuka WHO-a, što je velika razlika.

ili bi bar trebala biti :S (od 20-ak pedijatara s kojima sam razgovarala prije godinu dana samo su 2 načula nešto o tome, jedino je već spomenuti doktor znao i postupao u skladu s novom smjernicom)

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ti si znala, ali tada to nije bila preporuka WHO-a, što je velika razlika.

ili bi bar trebala biti :S (od 20-ak pedijatara s kojima sam razgovarala prije godinu dana samo su 2 načula nešto o tome, jedino je već spomenuti doktor znao i postupao u skladu s novom smjernicom)
    Šta sad to znači da može pšenični griz?
    Ja starijem kuham onaj od Severa. To je integralni. To može za mlađe od godine?
    Pa stalno mijenjaju

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

eh, da...stalno mijenjaju...u skladu s novim studijama koje zahtjevaju promjenu smjernica.

dakle, gluten - ne samo da može opcionalno, nego ga WHO preporuča oko 7.mjeseca života.

preporuka ne znači "može ako baš želiš, ali je sigurnije čekati što duže" nego je rezultat studija koje pokazuju da je najmanji rizik od kasnije pojave alergijske reakcije na gluten ukoliko se beba upozna s namirnicama koje ga sadrže oko 7.mjeseca života

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

eh, da...stalno mijenjaju...u skladu s novim studijama koje zahtjevaju promjenu smjernica.

dakle, gluten - ne samo da može opcionalno, nego ga WHO preporuča oko 7.mjeseca života.

preporuka ne znači "može ako baš želiš, ali je sigurnije čekati što duže" nego je rezultat studija koje pokazuju da je najmanji rizik od kasnije pojave alergijske reakcije na gluten ukoliko se beba upozna s namirnicama koje ga sadrže oko 7.mjeseca života
    Eto to je isto i meni rekla naša pedijatrica kad je moja cura imala 6 mjeseci, ja sam ju još na to skeptično gledala, kao gluposti-pa-vidjela-sam-ja-u-tablici-da pšenica-ide-kasnije. E onda sam malo bolje pogledala te tablice i skužila da je svaka drugačija - ja na primjer imam doma tri različite tablice (jednu sam dobila od patronažne sestre, drugu od pedijatrice, a treća mi je u knjizi o razvoju i njezi djeteta do godine dana) - sve su one međusobno različite i još se k tome sve razlikuju od tablice s ovog foruma.
    Uglavnom, meni se čini da (ukoliko naravno nema povijesti alergija u obitelji) te tablice treba pratiti samo odokativno i da se apsolutno ništa neće desiti ako se neka namirnica uvede mjesec dana ranije ili kasnije.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Evo što je Vještičica napisala o integralnim žitaricama na ovom topicu http://forum.roda.hr/threads/35028-P...ighlight=davor

integralne žitarice imaju previše vlakana za bebinu probavu,
    ako se daje pretjerano to prouzrokuje da:
    -- se ubrza probava -> slaba iskorištenost hrane, samim tim se smanjuje broj unesenih kalorija po jedinici zapremine (koji je ionako manji kod integralnih žitarica nego kod "prerađenih")
    -- se smanji apsorpcija mikroelemenata važnih za rast i razvoj, posebno željeza, jer ga neiskoristljive tvari (mekinje) pokupe i vežu za sebe prije nego se uopšte pokuša resorbovati

Zbog ovih i još nekih manje važnih razloga ne preporučuje se pretjerana upotreba integralnih namirnica kod male djece.
    Znači nije ZABRANJENA.
    S obzirom da ja lično ne znam šta je to pretjerana upotreba integralnih žitarica, a da količine nisu nigdje navedene, ja ih nisam koristila u ishrani svog djeteta do godinu dana. Sad koristimo samo integralno brašno kad pravimo hljeb, i to kao jedan dio ukupne količine.

Eto, valjda je bilo informativno. Za više o tome, ima čitava rasprava, negdje na ovom pdf-u, ali ne znam tačno gdje.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ovo zadnje je korisno, upravo je to razlog zašto se ne preporuče pretjerivati sa integralnim žitaricama kod male djece.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj frnjok prvotno napisa Vidi poruku
    A jel imate alergije u obitelji ili je sinčić do sad imao nekakvih reakcija na hranu pa je zato pedijatrica tako oprezna? U suprotnom mislim da je to, kao što si i sama rekla, pretjerano.
    Pa baš alergijske reakcije nismo imali ali jesmo slab prirast težine. VEzano za ovo što je navela SikaPika nije ni čudo da je rekla NE, da se ne bi desilo da nam i tako slab prirast težine bude još slabiji.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa Vidi poruku
    Pa baš alergijske reakcije nismo imali ali jesmo slab prirast težine. VEzano za ovo što je navela SikaPika nije ni čudo da je rekla NE, da se ne bi desilo da nam i tako slab prirast težine bude još slabiji.
    SikaPika je pisala o integralnim žitaricama a ne o glutenu. Iz toga mi nije jasno zašto vi ne bi smjeli ili trebali npr. kruh koji nije od integralnih žitarica ili griz koji nije integralni i slično.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Nataša, Sarajevo, žitarice s glutenom se mogu uvesti i ranije od navedenog vremena u tablici ako je dijete dojeno (tim više ako u obitelji ne postoji alergijskih reakcija na iste).

Ja M. i dalje dajem integralne žitarice (jer nema drugačijeg prosa, ječma, heljde, zobi, a izbacila sam joj integralnu kukuruznu krupicu i raž) i sada dobro dobiva na težini. Osim toga i željezo je dobro.
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 06.05.2010. at 00:22

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja baš sinoć u DM-u gledam heljdu al je ne kupih, pravo da ti kažem ne znam kako bi je napravila?
    Hajd ljubim te ako ti nije problem da mi pošalješ na pp koji receptić, najteže je početi, poslije valjda smislim i ja koju kombinaciju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •