Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Naše iskustvo dojenja vs. preporuke

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Naše iskustvo dojenja vs. preporuke

Prije nego bilo što napišem napisati najvažniju stvar: Rodama u velikoj mjeri dugujem divan, informiran porod, mirnu trudnoću, uspješno dojenje, sretno roditeljstvo i do neba cijenim sve što ti ljudi rade.

Ovaj topic je o tome kako neki savjeti i stavovi Roda nisu primjenjivi na svu djecu, dapače, nas su umalo koštali prestanka dojenja i moga zdravlja. Možda smo mi efemeran slučaj i možda smo fakat iznimka iznimke, ali ja bih htjela svojim malim iskustvom pridonijeti ogromnoj bazi podataka, znanja i iskustva koju njihove savjetnice i ostale članice nesebično dijele sa svima koji to žele. Neke stvari u našem dojenju su bile posve mimo svih savjeta, očekivanja i preporuka, ne samo Roda, nego i La Leche League-a, dr. Searsa i ostalih referentnih izvora. Naravno, svako je dijete drugačije i svaka mama - upravo zato želim reći kako, iako možda većina djece funkcionira na sličan način, ima i posve drugačijih bebica. Pa da se i prema njima znamo ophoditi.

1. Stavljajte dijete što ćešće na dojku

Ovaj smo savjet nastojali slijediti u rodilištu - Jazo je htio dojiti svakih četiri - pet sati i ja sam se brinula i za njega i za svoje dojke, da ne dođe do zastoja, da se proizvede dovoljno mlijeka i tako to. Po La Leche League knjizi i po mišljenju Roda treba stavljati dijete što ćešće ili bar svaka dva sata na dojku. Mi smo probali i dobili bljuckanje, grčeve, plač i povraćanje. Isto tako smo mu i poremetili san pa je bio jadan. Čim smo mu dozvoli da opet jede u razmacima od po četiri sata ili više - bio je zadovoljniji, nije plakao, nije povraćao.

2. Normalno je da dijete želi ćešće jesti, da doji s malim razmacima i sl.

Pretpostavljam da puno beba tako funkcionira, ali mi smo imali jako težak period uzimajući ovaj stav za mjerilo. Naime, Jazo je odjednom (negdje s četiri mjeseca) naglo promijenio ritam, počeo tražiti dojku svakih sat ili sat i pol, ponekad i manje, a osobito ujutro. Noću se budio po osam do deset ili tko zna koliko puta. Shvatila sam to kao njegovu potrebu i nisam se uzrujavala, a dojenja su postajala sve ćešća, a dijete sve nezadovoljnije. Zbog doktrine o tome kako majka uvijek ima dovoljno mlijeka za dijete i kako se mlijeko prilagodi bebi nisam se brinula nego sam veselo durala dalje. Beba je tada imala već osam kg, znači velika i napredna beba i ja sam mislila da nam se niš nemre dogoditi. U jednom periodu stvari su bile tako loše da ja noću praktički nisam niti spavala, ali sam na forumu i na rodinim stranicama dobila informaciju kako je to iz ovog ili onog razloga bebina potreba. Međutim, u to je vrijeme beba počela tražiti hranu, plakati kad smo mi jeli, mljackati, pokušavao je uhvatiti ono što smo jeli, tužno gledao za keksima i sl. i mi smo pomislili da je vrijeme za dohranu, ni ne sumnjajući da nešto nije okej s mlijekom. Dr. nam je rekla da pričekamo, mi smo čekali. Ali beba je bila tako nesretna da sam ja dnevno morala prohodat kilometre i kilometre jer je samo tada bio spokojan. S vremenom sam razvila potpunu nesanicu i pet dana uopće nisam spavala. Nisam mogla. Šesti dan sam popila normabel i odspavala, ali se probudila s jakom vrtoglavicom i zanošenjem pri hodanju. Neurološki nalaz uredan - simptomi posljedica premorenosti.

Već sam sumnjala da nešto nije okej s Jurjem, a mm me tješio - takva su djeca, pa znaš i sama... Ali sam inzistirala da odemo k pedijatrici i ustanovili smo da je dobio samo 350 g u mjesec dana, od čega smo 10 dana već jeli rižine pahuljice i jabukice.

Tek tada sam počela kužiti da je problem u tome da nisam imala mlijeka - bebino trganje dojke, plač, svađanje, traženje jedne pa druge, pa opet prve pa druge dojke, praznoću dojki, ne-curenje iz druge dojke na početku podoja, te nestanak meni inače bolnog bockanja pri let downu povezala sam u činjenicu - nema mlijeka, iako pri pritisku su izlazili mlazići. Osjećaj prazne dojke sam imala - nisam mogla reći po dojci koja je zadnja bila na podoju, a i grudnjaci su mi visili sam smatrala za normalnu posljedicu uspostave ponude i potražnje, ali očito meka dojka može značiti da mlijeka nema dovoljno.

Probali smo dati adaptirano, beba je odbila, pa smo analizirali s pedijatricom što je dovelo do zastoja proizvodnje - zaključili smo da je to bio taj neki stres (imali smo već slučaj da par dana nisam imala let down pa sam provela dva dana u krevetu opuštajući se). Danima sam stavljala tople obloge, stavljala pospanu bebu da vuče (jer se budan svadio s cicama i ništa od dojenja...), budila ga da doji, doji doji, išla u kupke, na masažu, zvala svekije da mi pomognu i danima sam samo odmarala, spavala, ležala u kadi. Preko dana mu nisam dala da toliko doji jer sam znala da nema šta, a i mene je to iscpljivalo, a beba je bila ionako gladna. MM ga je nosio i zabavljao... Pedijatrica je rekla da se ponekad bebine potrebe i mamina proizvodnja mimoišu u tajminu i mama ima najviše kad bebi najviše treba pa se količina smanji jer kad ima - beba ne pojede.

Nakon dva dana cice su buknule i odjednom su opet bile pune, let down je bio jako bolan, beba je počela spavati i tražiti opet cicu na svakih četiri ili pet sati. Dam ja njemu ne gledajući na sat - ali tako nekako otprilike ispada.

Ponovno je spavao noću. Onda jedan stresan dan - i ista se stvar ponovila, ali sam znala da odmah moram stavljati obloge, opuštati se jer ništa od mlijeka.

3. "Faze" kod djeteta

Svaki put kad se naš mali počeo čudno ponašati, ili bar drugačije nego inače, ljudi oko nas, ovo ne ide samo Roda, kažu - faza. Međutim, mi smo zaključili - svaka nagla promjena u buđenju, u dojenju ili ponašanju značila je nešto. U našem slučaju - glad. ČIm smo potaknuli proizvodnju mlijeka - beba se vratila na ritam dojenja, spavanja i opće stanje duha kao ono kad se rodio (s tim da je veseliiji i živahniji, naravno). Po mojem mišljenju treba jako oprezno s time da se za neko ponašanje kaže da je faza. vjerujem ako se mama osjeća zbunjeno i loše da nije faza, nego da beba ima problem.

Eto, to je tih nekih par najlakše uočljivih stvari. Ima još ta jedna stvar - moj mali se NIKAD nije želio tješiti na cici. Ja bih da on puno doji, ja u tome uživam, ali neće i gotovo i nikad nije htio. Kad on doji - on se narafski i mazi. Ali kadgod sam mislila da češće traži cicu da se mazi - imao je neki problem, opet taj da je gladan.

Ne znam koliko je takve djece, ali ima ih. Zato mame, šesto čulo na sunce i hrabro naprijed!

Nadam se da nikoga nisam uvrijedila ili isprovocirala. Nije mi bio cilj niti namjera. Pusa svima!

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi smo izgleda slično funkcionirale po pitanju dojenja - svaka 3-4 sata, ponekad i 5. Nije mi padalo na pamet buditi bebu, kada je ogladnila pitala je sama. Problema s dojenjem srećom nismo imali, ali ako bi se isti ukazali vjerojatno mi ne bi palo na pamet mučiti bebu i iscrpljivati sebe. Ni u te "faze" baš svaki puta ne vjerujem. Zaista je primjetno da se mnogi problemi tome pripisuju. Naravno da postoje "faze" i faze. Da skratim, velikim dijelom se slažem s tobom, i također, kao i ti jako cijenim sve što udruga Roda radi. Konačno, tu sam našla i nalazim pregršt korisnih savjeta i informacija. Ipak, meni su neki stavovi i sugestije (za moje poimanje roditeljstva) neprihvatljivi ili neprimjenjivi. Njih pročitam (ili ne pročitam) i listam dalje.... Možda je stvar u tome što sam ja od početka, iako potpuno neiskusna, prilično samouvjereno i sigurno zakoračila u svijet roditeljstva. I mislim da mi dobro ide 8) .

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ifigenija, žao mi je ako si shvatila kako mi uvijek forsiramo što češće stavljanje na dojku.
    Naravno, ako mama ima problema sa proizvodnjom mlijeka, ako je nesigurna i čini joj se kako je beba gladna... savjetujemo učestalije podoje.
    Isto tako, ako je dijete rođeno s malom porođajnom težinom ili ima novorođenačku žuticu - u tim slučajevima savjetujemo čak i buđenje (ako beba spava u komadu više od 4-5 sati), kako ne bi došlo do hipoglikemije u jednom slučaju, a u drugom, kako bi dijete učestalim hranjenjem=pražnjenjem, izbacilo višak bilirubina i kako ne bi zbog umora nepotrebno preskakalo obroke.
    U svakom slučaju, i na radionicama i telefonom, uvijek govorimo kako su naša djeca kompetentna da procijene jesu li gladna ili nisu i da im dajemo jesti koliko god to oni traže. U tom smislu govorimo o negledanju na sat - dakle, ne samo u kontekstu prerijetkih podoja, nego i u smislu prečestih.

Uvijek govorimo kako dojka i majčino mlijeko nemaju isključivo nutritivnu, već i emocionalnu funkciju. Ali to ne znači da dijete treba tješiti (kako ti kažeš) na silu - tješi se dijete koje utjehu i traži. Ostalo bi bilo maltretiranje djeteta, a to svakako ne bi bilo po "postulatima" AP.
    Osim toga AP je jedno tako sklisko područje da ne vjerujem da bi itko od nas davao ikakve savjete u vezi s tim u ime Udruge - sve što se o tome čita je proizvod iskustva našh korisnica/članica kao majki, a ne kao psihologa ili savjetnika čijoj domeni bi takvo što svakako pripadalo.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, dajte kad imate problema s dojenjem nazovite SOS telefon, jer to je JEDINI NAČIN da se netko od savjetnica pozabavi UPRAVO VAŠIM JEDINSTVENIM PROBLEMOM.
    Teško je generalizirati probleme kod dojenja i zato uvijek apeliramo na mame da nazovu na naš telefon gdje možemo puno detaljnije ući u problem i pokušati skupa naći rješenje.
    Nije uvijek sve tako jednostavno kako se može činiti.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ifigenija, ja te ne poznajem ovdje na forumu, za razliku od drugih rodinih savjetnica koje su ovdje cesce.
    zato te necu nimalo stedjeti, nego cu biti iskrena, a cure koje su si dobre s tobom ce vjerojatno biti njeznije od mene.

uopce mi se ne svidja nacin na koji pokusavas progurati famu da nasi savjeti nisu dobri. apsolutno nista od onoga sto si pisala ne vidim kao razlicito od onoga sto mi pricamo. 0%.
    uvijek naglasavamo da je svaka beba razlicita. to sto ih jako puno doji cesto, ne znaci da je rijetko dojenje lose. mi propagiramo dojenje NA ZAHTJEV. tesko da je savjet za sto cesce stavljanje na dojku LOS savjet. samo nije bio za vas, a svaka savjetnica ti je to mogla reci kad se upozna sa slucajem. znaci LLLI i Roda NE daju kriv savjet, nego on jednostavno nije univerzalan. velika na vrijeme rodjena beba koja doji svaka 4 sata - ma sta je u tome lose? tko vam je preporucio na LLLI ili u Rodi da takvoj bebi remetite san?
    cesto naglasavamo da savjeti nisu univerzalni, da su neki primjenjivi u nekim slucajevima, neki u nekim drugim, za neke druge mame i bebe.

redovito naglasavamo da stres i dojenje ne idu skupa. ne zato sto ce se smanjit iproizvodnja, nego zato sto nece dobro raditi let-down. drago mi je da si nasla ono o odmaranju u Penelopinoj knjizi (stvarno mi je drago, a i mi jako volimo Penelope ) i da si se par dana posteno odmarala. jer to je ponekad jako vazno za mamu i bebu i za uspjesno dojenje.
    samo mi nikako nije jasno zasto to smatras razlicito od nasih savjetovanja, cesto preporucujemo odmor. s tim da ako na telefon ne kazes da si u izuzetnom stresu, kako to savjetnica moze znati? osim toga, zna se dogoditi da kad preporucimo odmor mami koja ima 2, 3 djece, zena jadna se skoro ispricava da ona nema vremena za odmor.

dakle, mi kazemo da stres ne ide s dojenjem, ti si pod stresom i dojenje ne ide dobro, i onda smo mi krivi sto kazemo da se mame trebaju opustiti jer se mogu osloniti na svoje tijelo i prirodu i uvijek ce imati dovoljno mlijeka ako doje na zahtjev?!? pa pises da si razvila nesanicu i 5 dana nisi spavala!
    gle, ako te nesto opterecuje da ne mozes spavati, nismo mi ti koji ce ti reci sto MORAS uciniti. mi dajemo savjet vezan uz dojenje. DOBAR! a na svima vama je da odredjene savjete primjenite ili ne, prema svojim zeljama, svojom voljom. ma da si odustala od dojenja zbog bilo cega (znam da nisi, ali dajem drastican primjer), ma nema veze, to je tvoja stvar, ti odlucujes, mozda je vama stvarno tako bolje. mozda vama dohrana s 4 mjeseca funkcionira super. samo nemoj molim te pisati da mi dajemo lose savjete jer to jednostavno nije istina.
    a pogotovo LLLI.

i samo jos nesto, kako beba moze tuzno gledati keksic ako vec nije naucila da je to jako fino?? bebe gledaju crveni suskavi papir s ogromnom ceznjom da ga strpaju u usta. nemam bas nista protiv vase dohrane, ali moras priznati da je cudan taj argument s keksicem

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Renata :sjedi 5!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Renata :D
    Nisam savjetnica, pa neću komentirati drugo, ali ovo s keksićem moram. Ovakvi argumenti da uvođenje dohrane su mi najdraži. Pa djeca trpaju u usta sve što dohvate, a čeznutljivo bi gledao i cipelu da je počneš žvakati.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ifigenija, čitam i ne vjerujem vlastitim očima...

Uopće ne kužim u čemu je tvoj problem niti koji je cilj tvog posta koji je kao prvo kontradiktoran, a samim time i krajnje nebulozan.

U prvoj rečenici kažeš:

Prije nego bilo što napišem napisati najvažniju stvar: Rodama u velikoj mjeri dugujem divan, informiran porod, mirnu trudnoću, uspješno dojenje, sretno roditeljstvo i do neba cijenim sve što ti ljudi rade.
    Pa zatim odmah u sljedećoj rečenici:

[/quote]neki savjeti i stavovi Roda nisu primjenjivi na svu djecu, dapače, nas su umalo koštali prestanka dojenja i moga zdravlja.
    [quote]

Dakle ti Rodama u velikoj mjeri duguješ uspješno dojenje, ali su te njihovi savjeti i stavovi umalo koštali zdravlja i prestanka dojenja, pa si ih, iako ih do neba cijeniš, odlučila malo popljuvati??

Evo ti jednog djela teksta s Rodinog portala koji si možda propustila kad si čitala Rodine savjete:

na pitanje "koliko često treba dojiti dijete" zapravo nema odgovora koji vrijedi za sve mame i bebe jednako. Svaki par mama-beba u cjelini je potpuno jedinstven.
    Tekst ti se zove: "Dojenje na zahtjev djeteta ili prema strogom rasporedu"

Ostatak tvog posta neću ni komentirati, jer bi mogla do sutra.....

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zaboga miloga, pa žena je na drugom postu pisala da je primjetila da se neki savjeti Roda njoj ne čine primjenjivi na njenom djetetu i Rode su joj savjetovale da se obrati na e-mail udruge, gdje bi se sve nedoumice i neslaganja valjda riješile na civiliziran način.
    Ali.. pošto uvijek ima kundurica, npr. prva ja, tražili smo da napiše i ovdje na forumu o čemu je riječ.
    I napisala je, naravno svoje viđenje problema...
    I Apricot i MammaJuanita su joj na sasvim kulturan objasnile, prvenstveno važnost SOS telefona i svakog slučaja pojedinačno, a i valjda ostale nedoumice. I baš mi je drago da je Ifigenija otvorila ovu temu tako da i ostale mame koje ovo čitaju shvate važnost svakog problema kao jedinstvenog i da mu tako pristupaju.
    Kad je moja sestra bila u rodilištu i sva u panici zbog nedojenja njene bebe ja sam ovdje postavila pitanje, i dosta cura se javilo sa riješenjima i pokušale pomoć, ali ipak su mi najkonkretnija pitanja, a i odgovori došli preko SOS telefona, jer koliko god problem bio općenit toliko je bio i osoban i tražio da se detaljnije pozabavi nekim stvarima koje ovise od bebe do bebe i od mame do mame.
    Stvarno ne znam čemu pitanja poput; "koji je cilj ovog posta" i "pokušaja proguravanja fame da Rodini savjeti nisu dobri".
    Mislim da Ifigenija nije htjela nikoga vrijeđat ni blatit, samo je imala svoje nedoumice i iznjela ih je, Rodine članice su, po meni, dobro obrazložile svaki segment.
    Čak mislim da bi bilo dobro kad bi sve mame pisale na ovoj temi s čime se ne slažu u nekim stavovima Rode i da se o tome raspravlja, tako da svi iz toga mogu nešto naučit.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se čini da ovdje ipak nije riječ o neslaganju, već o nečem drugom, no ne bih htjela ulaziti u rasprave, samo bih htjela reći da do ovakvih zaključaka, poput Ifigenijinog, dolazi kad se netko otfrlje informira - ako je nešto prepoznatljivo za Rodine savjetnice, to je da SVAKOJ mami koja se javi na forum s nekim problemom prvo napišu da nazove telefon, jer je svaki problem individualan, svaka majka individualna i svako dijete individualno. Nijedna savjetnica se ne drži navedenih stavaka kao pijan plota. Zato je i besmisleno nagovarati cure da pišu svoje individualne razlike s djetetom - zar je tako teško nazvati taj broj? teško da ćete igdje druigdje dobiti individualniji pristup od toga...

Ifigenija, sorry, ali tvoja površna informiranost se jasno vidi iz onog s keksićima. Karikiram, ali što bi bilo da je dijete "čeznutljivo" gledalo dok je netko pio pivu?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

slažem se s Arijanom.
    ako je i bilo nečeg provokativnog u Ifigenijinom postu, ja to nisam zamijetila

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure, mozete vi voljeti ifigeniju koliko hocete, i ja isto vidim da je to draga zena, ali ako nije provokativno "Ovaj topic je o tome kako neki savjeti i stavovi Roda nisu primjenjivi na svu djecu, dapače, nas su umalo koštali prestanka dojenja i moga zdravlja. " onda ne znam sto je.
    mi sami govorimo da nisu SVI savjeti primjenjivi za svako dijete.
    a nikako ne stoji da RODINI ili LLLI savjeti nisu dobri. svaki je dobar, samo treba znati kada i za koji slucaj ga primjeniti.

ifigenija, nemam pojma sto hoces. hoces da vise ne dajemo savjet da treba sto cesce dojiti ukoliko majka trenutno ima premalo mlijeka? ili da prestanemo govoriti da je u redu dojiti svakih sat, dva, ukoliko beba tako trazi?
    ne kuzim koji je to nas savjet los, a tebi konkretno u tvojem slucaju ga je netko rekao.

nemojte me krivo shvatiti da meni ne odgovara sto je ifigenija otvorila ovaj topic. nema problema, tu smo da razjasnimo. cak mi je drago, jer se ovime naglasava koliko je bitno poznavanje konkretnog slucaja, i da se ne moze savjetovati olako, sto nikad ni ne cinimo.
    i ispada da sos telefon itekako ima smisla, jer koliko god citate portal, ipak mogu promaknuti vazne stvari, ne kuzi se sto je u kojem slucaju najbitnije (kao sto je ifigeniji promaknulo objasnjenje dojenja na zahtjev). cak i u jednom razgovoru na sos moze promaknuti nesto jer mama ne stigne sve ispricati u 10-15 minuta i savjetnica njoj. najcesce se uspije prenijeti sve sto je bitno, ali ako ne, uvijek se nadamo da ce mama nazvati opet.

nadam se da smo razjasnili da velika na vrijeme rodjena beba moze dojiti svaka 4 sata, sto znaci da ima velik kapacitet i da mama ima obilno mlijeka (ja bih tu dodala: ako su mami prsa prepuna u medjuvremenu - postoji opasnost od mastitisa, i onda treba malo, povrsinski, izdojiti, nikako ne do kraja i nikako nakon podoja na toj dojci)
    ako imate nedumica s jos nekim nasim savjetom, slobodno pitajte...

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nisam nikada zvala SOS telefon ali prije poroda i poslije svakodnevno sam čitala i čitam forum, i sama sam iz puno, puno različitih savjeta koje se ovdje može naći o mnogo čemu, pa tako i o dojenju izdvojila ono što sam shvatila da je najbolje za Lunu i čini se da sam do sada sve dobro napravila.
    Za još uvijek uspješno dojenje mogu zahvaliti samo i isključivo ovoj stranici i svima vama koje tu pišete svoje probleme i vama koje ih rješavate. U mojoj bližoj okolini nitko, ali baš nitko nije dojio ovako dugo i od svojih bližnjih ne bih mogla baš puno o tome naučiti.

Dojenje na zahtjev najprirodnija je i najzdravija odluka svake majke. Naime, nikada nisam razumijela, pa neka mi netko takav pokuša objasniti, što to znači dojiti svaka 3, 4 ili 5 sati. Tako je eto radila moja najbolja prijateljica, i ništa se značajno loše nije djetetu dogodilo. Malo je mršavija beba (ne znam da li može biti od toga), cica joj nikada, pa niti sada nije nikakva utjeha, nikada ne zaspi na cici, i zašto je ona to radila, na kraju sam shvatila, zato što njezina mama- glavna joj savjetnica u svemu što se tiče bebe, nije htjela da beba bude debela. Da bi mi prekjučer pričala kako je mala (upravo navršenih 10 mjeseci) pojela dvije staklenke **** piletine!!!! Pa daj molim te. Nek se tovi u (kršitelj koda)u ali ne daj bože od najzdravijeg mlijeka na svijetu!
    No, ostavimo nju.
    Ne razumijem da li mi to možemo odrediti kad je dijete gladno? Da li i vi jedete točno svaka 3, 4, 5 sata? Ne tražite li i vi ponekad samo nešto, nešto malo da stavite u usta i dosta- potreba je zadovoljena. Npr. samo dvije kockice čokolade. Pa po čemu se malo dijete razlikuje od nas? Možda bi se i ono ponekad samo malo zasladilo i dosta.

Buđenje? Čitam ovaj forum kao ovisnik i moram priznati da nikada ali baš nikada nitko od savjetnika za dojenje nije savjetovao da se beba budi na podoj. Samo i isključivo nedonošćad i bebe male porođajne težine. Nije mi jasno kako netko čije dijete dobiva više od kilu mjesečno može probuditi dijete misleći da je gladno. Takav savjet nitko ovdje na forumu nije dao.

Dohrana. Samo jedan primjer iz vlastitog života. Neki dan su moji starci za ručkom pili vino i Luna je samo navaljivala na crnu čašu. Samo to, to,to. I što sad, sam joj trebala dati?
    Što se dobije time ako dijete počne jesti jabuke i rižine pahuljice sa 5 mjeseci?
    Baš ništa!!!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo od nas jedna slika ovoj dohrani u prilog

:kesi se zločesti smajli:

http://public.fotki.com/MarinRogulj/.../p1010085.html

(ps.naravno da mu sveki i svekar nisu dali vinčeko)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Slagale se ili neslagale, mislim da ismijavanje i izvlačenje priče van konteksta, te slike s vinčekom u tom smislu stvarno nisu dostojanstvene niti potrebne. Ipak, radi se o izvrsnom načinu da diskutantica prikaže svoje ljudske dosege tako - ako bolje ne znate - just do it.

Eto, jedna neinformirana, plitka i u svakom smislu za dojenje neuka žena rekla je što je imala. I drago mi je da jesam jer ponekad tek kad istupimo sa vlastitim mišljenjem shvatimo s kime imamo posla. PUno puta nažalost jer shvatimo kako su polemika, otvorenost, sposobnost prihvaćanja kritike i različitosti rijetke, rijetke biljke.

Rode, drago mi je da radite taj važan posao. Ipak, malo više samokritike, otvorenosti i sposobnosti uvažavanja tuđeg mišljenja učinilo bi vas udrugom s boljom reputacijom i samim time vaša bi misija lakše našla put do većeg broja ljudi. ČIni mi se, ipak, kako je težak posao edukacije - a vjerujte mi, radim u obrazovnom sustavu i znam kako je to bilo koga bilo što educirati... - u vama rodio otpor prema vanjskome svijetu i kako su neke lekcije dojenja i roditeljstva postale tajne riječi jedne u sebe zatvorene udruge koja će, nastavi li ovim putem, imati sve manji doseg i sve manji eho - a sve veću auru isključive samodopadnosti.

Još da dodam - sve što sam napisala kao kritiku, blagu i prijateljsku, s najboljom namjerom... - iskustvo je mog neslaganja sa savjetima rodinog telefona za dojenje.

Netko se pitao kako je moguće da ista udruga i omogući dojenje, ali ga i gotovo ugrozi - moguće je. Početak je bio težak i vi ste mi pomogle. Informirale me o prednostima, mogućim krizama, o važnosti dojenja i vlastitim primjerom me ohrabrile. Kasnije, kad smo se suočili sa problemima koji istupaju iz okvira rodinih letaka - primjenjujući taj pristup - prošli smo tešku krizu. I nikoga ne krivim - ja sam ta koja je odlučila kako će postupiti. I nije mi krivo - jer znam da sam postupila ispravno, slijedeći savjete koji važe za veći dio djece i mama. I isto tako - sada znam koje probleme imam i mogu imati u idućim dojenjima.

Sada dojimo, opet spavamo, sve je u redu. Jedemo dohranu s guštom i apetitom i problema nema. Želim to svakoj majci i svakoj bebi...

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ifi, ja bih te samo molila da isfiltriras na ovom topicu odgovore clanova udruge, posebno savjetnica, i razlikujes ih od odgovora clanova FORUMA.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krumpiric, to nije niš, mi imamo fotku gdje zara stara mjesec dana DRŽI čašu crvenog vina u ruci

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Krumpirić, ovo ti stvarno nije trebalo, bilo je jako ružno i nepristojno...

Ifi možda i nije skroz u pravu, kužim i njenu poantu i od SOS savjetnica, ali nitko, koliko god bio u pravu ili u krivu ne zaslužuje da ga se tako ismijava...

I sad će ponovo zbog neprimjerenih ispada članica FORUMA opet biti Rode ovakve i onakve :/

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ifigenija, nadam se da si procitala detaljno moje postove, jer u njima pozivam na daljnju kritiku i na sve druge primjedbe vezane uz vas dozivljaj naseg savjetovanja.

dojenje na zahtjev, sto je tebe ispocetka zbunjivalo, smo rijesili. molim daljnje konkretne kritike i pitanja. ovo sto si napisala u zadnjem postu mi je nekako previse u zraku.
    cini mi se da sam u nekoliko navrata iznad elaborirala da se tvoje misljenje da je tvoju bebu trebalo pustiti da jede svaka 4 sata nimalo ne razlikuje od naseg misljenja.

to da si plitka si rekla ti a ne mi. time sto ti to stavljas u nasa usta ne postajemo mi losiji.

ne znam da li primjecujes da nista od tvojih postupaka nisamo karakterizirali losim, osim jednog: ne zelim dopustiti da se savrseno dobar savjet o odredjenoj situaciji kod dojenja karakterizira losim. sve si to mogla napisati, pitati, traziti objasnjenje bez tolike pompe oko toga da mi dajemo los savjet. to nije istina i ne mogu ti dopustiti da to pises pred drugim mamama koje ce imati manje povjerenja u tocno taj savjet.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ifigenija, gle, znam da sad meni neces odgovoriti dok ti netko drugi ne da materijala za odgovor u kojem si u pravu.
    jel bi mogla, molim te, staviti na stranu tko je sad u pravu i tko nije, i raspaviti ovo do kraja, argumentirano. ne zelim na kraju "pobijediti", nego zelim da se na kraju slazemo.
    nismo u sudnici na suprotnim stranama, gdje obavezno jedan gubi, nego mozemo doci do odgovora u kojem smo i ti i mi (i sire) u plusu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ifi i kloklo meni je žao ako se neko ovim uvrijedio jer mi to nije bila namjera.
    namjera mi je bila samo naglasiti ono šta su cure prije NAPISALE a to je da bebe zanima sve šta ljudi oko njih rade i da sve šta vide žele utrpat u usta..osobito ako to drugi ljudi trpaju u usta!
    razliku između ovog šta sam napravila ja i ostale cure ne vidim,ja sam stavila sliku,a one su napisale
    Ifigenija, sorry, ali tvoja površna informiranost se jasno vidi iz onog s keksićima. Karikiram, ali što bi bilo da je dijete "čeznutljivo" gledalo dok je netko pio pivu?
    Nisam savjetnica, pa neću komentirati drugo, ali ovo s keksićem moram. Ovakvi argumenti da uvođenje dohrane su mi najdraži. Pa djeca trpaju u usta sve što dohvate, a čeznutljivo bi gledao i cipelu da je počneš žvakati.
    i samo jos nesto, kako beba moze tuzno gledati keksic ako vec nije naucila da je to jako fino?? bebe gledaju crveni suskavi papir s ogromnom ceznjom da ga strpaju u usta. nemam bas nista protiv vase dohrane, ali moras priznati da je cudan taj argument s keksicem
    Dohrana. Samo jedan primjer iz vlastitog života. Neki dan su moji starci za ručkom pili vino i Luna je samo navaljivala na crnu čašu. Samo to, to,to. I što sad, sam joj trebala dati?

+žao mi je šta mi je cilj bio šalom smanjit tenzije.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

krivo sam kvotala...
    mislila sam i ovo kvotat :

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a ovo s "ljudskim dosezima diskuntantica..." neću komentirat...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo počela sam krivo kvotat i pisat milijun pravopisnih grešaka...:bleso
    sorry za oftopike.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krumpiric, jel bih te mogla zamoliti da se ovdje suzdrzis od komentara, da pustimo curama koje imaju primjedbi na nase savjetovanje da dodju vise do izrazaja, pa da se onda mi savjetnice potrudimo odgovoriti na primjedbe. no hard feelings

ifigenija, ljudi koji me znaju, znaju i da mi nije tesko promijeniti misljenje nakon dobrih arugmenata i nije mi nikad bilo to tesko priznati. zato slobodno, ako stvarno jos mislis da bilo sto nije u redu s nasim savjetovanjem, mozemo dalje prodiskutirati. je li se ovo:
    Naime ima stvari koje su kod nas posve drugačije od onoga kako kažu Rode i kako kaže La Leche League i namučili smo se da to detektiramo, pa da se druge cure ne muče
    odnosilo samo na dojenje na zahtjev ili na sto jos?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja se ispričavam ako se mješam tamo gdje ne treba, ali jako me zanima jedna stvar:

Ifigenija, u svom drugom postu kažeš da je SVE što si napisala kao kritiku iskustvo tvog neslaganja sa savjetima rodinog telefona za dojenje (što se iz prvog posta nije dalo skužiti...spominjala si forum i rodine stranice), a kako vidim da želiš svakoj majci sve naj, mene kao majku koja se isključivo oslanja na Rodine preporuke jako zanimaju ti savjeti koje si ti dobila telefonom, pa bih te molila da, ako ti nije teško, napišeš što si ih točno pitala i što su ti točno odgovorile.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

renata, kao i obično, odmjereno i u sridu.

ifigenija, meni se još iz tvojih prijašnjih postova činilo da si ti neke preporuke krivo (doslovno) protumačila i našla se u problemima, a definitivno je najveći problem bio tvoj stres.

ovo samo potvrđuje da je svako dojenje priča za sebe i da, koliko god mi mislile da smo čitajući forum i portal puno naučile, kad dođe do problema pravi savjet mogu dati samo savjetnice na sos telefonu.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

razmišljala sam dali da ovo kažem ili ne ali here goes:
    ja sam zvala SOS kada je jakovu bilo mjesec i pol, imali smo neke problemčiće i ja fino nazvala.
    nakon što sam rekla sve i nakon klasičnih pitanja o pelenicama, sooru i ostalo.
    SOS teta je počela sa savjetima na što sam ja odgovarala da smo već sve to probali ( jer smo čitali slične probleme na siteu) i da nema pomaka.
    ono što me zbilja neugodno iznenadilo je bio odgovor: " Ne znam što da vam kažem."
    ja sam iznenađeno ponovila rečenicu, a SOS teta ponovila.
    fino sam se zahvalila i poklopila i proplakala cijeli dan...jer ako SOS tete ne znaju kako ću ja znati.
    nakon par dana križnog puta mene i moga prvorođenca, ponovo sam od jada nazvala SOS i javila mi se druga teta koja je doista znala, htjela i je pomogla.
    hvala joj beskrajno!
    ne znam kako se iti jedna teta zove, jer sam bila toliko jadna da nisam niti pitala, a ja sam se predstavila kao jedna mama

želim reći, da nisam ponovo nazvala u nadi da se ta ista SOS teta neće javiti, bilo bi bye-bye dojenje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

josie, ovako ti ja gledam na takve situacije:
    apsolutno svakom profesionalcu (i liječniku, i psihologu, i odvjetniku, i sveučilišnom profesoru,.... pa i sos savjetnici), bez obzira na jačinu i opširnost edukacije i iskustva, može se desiti da u nekom momentu ne zna kako i što dalje.

meni je to normalno - nitko nije sveznajuć.

i jako cijenim kad mi netko kaže "ne znam", a ne da me voza naokolo ili pogađa bezveze ili daje potpuno pogrešne informacije koje mi mogu i naštetiti.

ja u takvim situacijama ne poklapam slušalicu i ne odlazim iz ordinacije/ kancelarije, nego pitam : možete li mi preporučiti nekoga drugoga? (tada bi ti savjetnica možda rekla - nazovite sutra, bit će kolegica na telefonu).
    ili, pitala bih ga/ju može li se raspitati kod nekog drugog, konzultirati literaturu i slično, pa se čujemo/vidimo kad sazna ono što mi treba...

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lutonjica, josie ima posve pravo biti nezadovoljna, jer sve ove opcije koje si ti spomenula, i koje su legitimne, savjetnica bi trebala ponuditi njoj, a ne obrnuto.
    Napisala sam josie pp.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da ima pravo biti nezadovoljna.

ja samo nisam dobro shvatila da li je josie spustila slušalicu prije nego joj je savjetnica imala šansu to ponuditi, ili je i za savjetnicu ta rečenica bila kraj razgovora.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ma naravno da joj nisam poklopila slušalicu.
    stvarno sam pokušala izvući iz nje ikakav savjet a da nije od onog što sam već pokušavala, a u razgovoru joj nabrojala.
    iz istog razloga sam i ponovila njezinu rečenicu koju je ona opet zamnom ponovila i tako smo šutile 15-ak sekundi, nakon čega sam ja uzdahnula u slušalicu i rekla: "Ništa, hvala svejedno...", ona je rekla da nema na čemu, đenja-đenja i gotovo.
    mislim, glupo je da vam prepričavam cijeli razgovor.
    bitno je da se cijela priča dobro završila zahvaljujući drugoj SOS teti. :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bitno je da se cijela priča dobro završila zahvaljujući drugoj SOS teti.
    odlično

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure, sto ste stale? ako je bilo nekih problema, kao josien, to nam je poticajno za usavrsavanje. ovo sto je josie napisala je konkretan problem kojeg rjesavamo.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Do sada nisam imala potreba za savjetima za dojenje. Mozda ne bih trebala ovdje nista napisati, ali mi je bilo malo tesko vidjeti kako se ovdje napadate. Mislim da svatko ima pravo na svoje misljenje i osjecaje, te da to ima pravo i izjaviti, kao sto je to ucinila ifigenija. Vjerujem da se ona doista lose osjeca ako su ona i beba stradali jer nisu uspjeli shvatiti sto treba. S druge strane iznimno cijenim i divim se svim ljudima koji na bilo koji nacin pokusavaju pomoci drugima.Naravno da netko vise zna, a netko manje. Netko je bolji u jednom podrucju, a netko u drugom. Ista osoba nekad se moze sjetiti necega cega se mozda u drugom trenutku nece sjeteiti. Pa svi smo samo ljudi i ne moze se nikoga zbog toga osudivati. Doista ne znam zasto ne oprostiti nekom mozda neki propust u objasnjavanju, mozda sto je netko nesto krivo shvatio, ili sto netko izjavljuje ljutnju zbog poteskoca koje su ga zadesile u zivotu. Treba oprostiti i nastaviti zivjeti

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo, meni je žao što je Ifigenija pobjegla s ovog foruma (preselila se na mama-mami).

Valjda joj se činilo da ju se napada, iako ja nisam dobila taj dojam.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja se tek sada javljam - nekako mi je bilo tužno u kojem je smjeru ovaj topic otišao i puno sam razmišljala, jer cure imaju pravo - trebala bih razlučiti što sam gdje čitala, što sam doznala na rodinom telefonu i tako. Obzirom da imam divlje dijete puno energije tek se sada javljam jer bih željela nekako dovršiti onaj topic.

Nemam baš vremena prekapat po letcima, davat linkove, citirat i sistematizirat znanje, al dala sam si truda da razmislim o tome što sam čitala na LLL, što u Rodinim letcima, što na forumu, a što sam čula na telefonu.

Evo ovako.

Na rodinu telefonu uvijek sam pričala sa curom spremnom i ornom da pomogne, dobila sam niz divnih savjeta, podrške i umirenja. Telefon rula.

Čini mi se kako je problem u tome što sam tako štreberski prihvatila informacije iz letaka i sa LLL stranica da neke situacije nisam niti shvatila kao problem, niti sam mislila da se krizna situacija može dručagije hendlati.

E, pa evo konačno ono što sam htjela reći:

1. Nabrekla, tvrda dojka s bolnim let-downom i curenjem mlijeka - nakon osam i pol mjeseci dojenja kod mene to još uvijek tako funkcionira. Čim vidim da je dojka meka, mlijeko ne curi i ne osjećam let-down - znam da produkcija nije na visini, pa idem u kupku, pijem, pijem, pijem, mazim se s bebom i ovo ad 2) - LLL, a i u rodinim letcima piše kako je normalno da dojka bude meka, let down ne više tako bolan i nema curenja. Vjerujem da je to kod većine cura tako, ali samo želim reći kako neka cura može biti kao ja, čisto da posumnja na mogućnost da je nešto krivo krenulo, ako recimo beba promijeni ponašanje ili sl.

2. Kod mene učestalo dojenje NIKAD nije pomagalo da se mlijeko navuče. Dapače, u periodu kad smo bili jadni, nezadovoljni, gladni i ne dobivali na težini to je izgleda samo pogoršavalo stvar - da bih povećala količinu mlijeka kod mene beba MORA dojit sat-dva-tri. Zadnji put, s tri mjeseca beba je cicala 3 sata. Mislila sam da ću poludjeti, ali nije puštao cicu, a i ja sam već pokopčala. Do navečer cica je bila prepuna.

Eto, to su te stvari koje su kod nas drukčije u odnosu na uobičajene preporuke.

Pozdrav svim rodicama s kojima sam razgovarala na telefonu! PUno, puno ste mi pomogle

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hej, welcome back! :D

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ovo je off topic, ali moram reći da mi je drago da si ponovo ovdje, jer sam imala osjećaj da sam ja možda nastupila malo prenapadački, (na jednom drugom topicu sam čak bila i "optužena" da tjeram ljude s foruma pa sam se malo zamislila...)
    U svakom slučaju sorry ako sam doprinjela tvom...nazovimo privremenom povlačenju i još jednom drago mi je da si opet ovdje.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    1. Nabrekla, tvrda dojka s bolnim let-downom i curenjem mlijeka - nakon osam i pol mjeseci dojenja kod mene to još uvijek tako funkcionira. Čim vidim da je dojka meka, mlijeko ne curi i ne osjećam let-down - znam da produkcija nije na visini
    Meni je ovo zanimljivo jer jos nisam nacisto sama sa sobom. Ali ne zbog sebe nego zbog drugih zena koje zelim uvjeriti kako "mogu dojiti".

Naime, ja sam sklonija slabijoj laktaciji, da se tako izrazim. Dugo nisam srcem i tijelom vjerovala da ucesto sisanje zaista dovodi do vece produkcije (iako sam u praksi to dosljedno sijedila). Trebalo mi je trece da se uvjerim da je to stvarno tako.

Moje osobno iskustvo je pokazalo i slijedece:

u jednom od mojih brojnih perioda slabije laktacije (ili su to bili cesci skokovi u razvoju kod moje djece, ne znam) nakon par dana mucenja shvatila sam da iako mi grudi izgledaju prazne i potpuno mekane, ja zapravo imam problem sa let-downom. Valjda zbog silnog straha da nemam dovoljno mlijeka, ja se zakocim i mlijeko ne ide. Kad sam to shvatila, upornije sam stavljala dijete na cicu i mlijeko bi poteklo (nekad i nakon 5 minuta sto bi i najstrpljivije dijete iznerviralo). Druge metode osim cicanja mi nisu puno pomagale.

Ocu reci, vrlo je moguce da i male kolicine mlijeka ostanu blokirane u (mekim) cicama zbog problema s let-downom i onda se kao posljedica zaista i stvara manje mlijeka.

Ne mislim da je to bio i tvoj slucaj, ali navodim zbog drugih zena, kao zanimljivost.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj blondie prvotno napisa
    Što se dobije time ako dijete počne jesti jabuke i rižine pahuljice sa 5 mjeseci?
    Baš ništa!!!
    Ovo pisem u prilog cinjenici da je svako dijete drugacije. Mi smo poceli s jabukama i rizolinom (na soku od jabuka, kao i sad) s pet mjeseci i to nam je bilo odlicno. Ja sam imala namjeru cekati do 6 mj., ali je Filip imao neke druge planove. Naime vec od 4 mjeseca ga nitko nije mogao zadrzati preko dana na dojci dulje od minute-dvije. Ja sam ga cesto stavljala, ali je njemu bilo sve zanimljivije od sisanja. Bukvalno se otimao. Nocu je normalno sisao. I naravno zaljubljeno gledao u nasu hranu. Mislim da to nesto ipak znaci jer do tada uopce nije obracao paznju na nasu hranu, a od 5-6 mj. nisam mogla pojesti mislije bez da mi zijeva i prati me. Naravo da mu ih nisam dala, ali i rizolino je prihvatio s odusevljenjem. Poceli smo jer je u mjesec i pol dobio 200 gr., a do tad nije bilo nikakvih problema sa sisanjemili kilazom. Ono sto se obicno nalazi kao savjet-poceti s zlicom, pa dvije, nije nam funkcioniralo. Mi odustali za dva dana i jeli po pola kasice i vise, jer je F. urlao na svaki pokusaj prestajanja. Do 6 mj. je jeo samo jabuke, mrkvicu i rizolino-zbog alergija, a i sad pazimo da uvodimo hranu prema tablicama i nema jaja, mlijeka, jagoda i sl. u prehrani. Sad (8,5 mj.) jede dvije do tri kasice na dan i sisa bar 5-6 puta u 24 sata. Od toga 4 puta nocu ili ujutro, a ova dva dnevna obroka cicanja su vise simbolicna jer traju par minuta, do 5 ako je pospan. Njega se svuda moze namamiti s mrvicom kruha-obozava jesti mrvice, a dam mu da vjezba zvakanje. Na cicu ne bi dosaao ako nesto radi-nema sanse. Interesantna mu je samo kada mu se spava, pa to tako i koristimo. Takodjer, bocice uopce ne koristi, pije na casu. Tu i tamo ga prisilimo (kad smo u gradu) da popije iz bocice (cicao je prije, ali sad isto previse podrazaja da bi pristao na cicu). Sad sam (na forumu) otkrila da imaju case s kljunom koje same cure-pa cemo to probati-jer ne zna vuci onu magicnu.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Takodjer, bocice uopce ne koristi, pije na casu. Tu i tamo ga prisilimo (kad smo u gradu) da popije iz bocice (cicao je prije, ali sad isto previse podrazaja da bi pristao na cicu).
    a zasto ga silite da pije iz bocice?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ma to je vrlo rijetko, kada smo duze u gradu. Nece sisati, a pojede kasicu, pa mu ja tutkam bocicu ne bi li bar malo tekucine popio-strah me da nije zedan. Meni se ne da skidati sve sa sebe da bi on povukao jedan srk iz sise i prestao-pa mu dam bocicu. Prisila je u tome sto ja stalno okrecem bocicu na pravu stranu-jer je on zvace sa svih strana podjednako-pa da mu bar malo curi u usta.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Zaboravih-iz case pije, ali ne vjesto, pa se zalije-pa kad smo vani uzmem bocicu da ga ne presvlacim. On doma najcesce sisa kad je zedan-je to kratko, ali je uvijek pri ruci pa se ne brinem da je zedan.
    BTW-je li djetetu koje jede kasice nuzna druga tekucina osim mog mlijeka? Ima dana kada ne pije nista drugo-i to cesto.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •