Results 1 to 14 of 14

Thread: a sto kad pukne zub?

Evitta's Avatar

Default a sto kad pukne zub?

dakle, donja sestica mi pukla i komad zuba se odlomio, negdje 1/3 zuba. sad sam se narucila kod zubara al me uzasno brine sto ce mi raditi.
    dal ce samo popuniti tu rupicu plombom, ili ce otvarati cijeli zub pa ponovno sve zapuniti il neka treca opcija??
    jel zna tko?
    uzasno se bojim brusenja, a taj zub mi je popravljan prije 3 mj i bas je na frisko stavljena plomba, i opce se jezim pomisli da ce mi opet prckat po njemu..
    zasad me nista ne boli dok jedem na toj strani al ne zelim cekat da mi cijeli zub ne propadne..imam kolegicu koja se isto uzasno boji zubara, pa je tako cekala i cijeli zub joj je otpao
    ako tko zna, molim odgovor da se psihicki pripremim..

jadro's Avatar

što god bude, bit će bolje od onog što bi moglo biti ne odeš li na vrijeme kod zubara ...kak osam ovo pametno rekla

Evitta's Avatar

bome pametno
    al ja bi tak htijela znati dal bas mora brusit il se moze samo zapunit..
    i da, sutra idem..

Anemona's Avatar

Quote Originally Posted by Evitta View Post
    bome pametno
    al ja bi tak htijela znati dal bas mora brusit il se moze samo zapunit..
    i da, sutra idem..
    A bemu miša, nemamo staklenu kuglu.
    Oprosti što se smijem tvojoj nevolji, znam da nije smiješno.
    Ne može nitko preko Foruma reči što će trebati, a što ne. Vjerojatno ako će ti i trebati brusiti, to će biti malo i na brzinu, da "popravi rubove" za ispun.
    Ako se jako bojiš boli (mada ne bi trebalo nešto specijalno boljeti) traži injekciju.
    I kreni čim prije, jer ako ti to poprave sad, to je mali zahvat, a s vremenom će biti sve veči i veči - dakle vieš brušenja i sličnih blagodati. Sretno!
    Last edited by Anemona; 12.04.2010 at 12:11.

Ovisi kako je puknuo.Ako je puknuo skroz unutra, mora taj dio vaditi i nadograditi izvana ako je to izvedivo (meni je isto tako 1/3 bila). Ako je samo oškrnut samo će ga nadograditi (naravno da ide brušenje). Uuuuuuu, ali sam te utješila. Sorry. Držim fige da ne bude ništa strašno, preživit ćeš sigurno. Sretno.

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Ako je zub živ, možda se može popraviti, samo ako mu fali 1/3 ne znam hoće li se uspjeti održati u komadu i s novom plombom. Ako je živac blizu i strada, očistit će ti kanale, u jedan staviti štift i gore nasaditi plombu. Ako se baš sve raspalo, opet će u kanal (nakon čišćenja živca) ubaciti štift, gore oblikovati malu plombicu, uzeti otisak i kod tehničara dati napraviti krunicu, koju će nasaditi u cement i imaš "novi čvrsti zub).

Stijena's Avatar

ne znam što će biti s tvojim zubom jer ni ja nemam kristalnu kuglu
    ali imam friško iskustvo s puknutim zubima - gornja četvorka i petica - koje nije bilo nimalo tako jednostavno, lako i nimalo brzo kako se pisalo. možda zato jer je sve bilo puta 2, ali probat ću ukratko:
    - jako me bolilo, a zubar nije mogao detektirati o kojem se zubu radilo jer su oba ta bila intaktna - nije bilo nikakvog vidljivog ni karijesa ni upale ni ničega, pa sam ih najprije slikala
    - onda je po slici vidio da se radi o četvorci pa ju je otvorio, vadio živac, čistio kanaliće, stavio lijek za kalcifikaciju (jer je samo napuknuo) te pukotine i nakon nekoliko dana zapunjavao kanaliće i plombirao
    - unatoč tome svemu mene je i dalje bolilo, pa sam ponovno slikala - onda je vidio da je i petica skroz pukla i onda sve to ispočetka s peticom - injekcija (od koje mi je tjedan dana lice bilo otečeno jer je baš pogodio facijalis), otvaranje, vađenje živca, čišćenje kanalića, lijek, zapunjavanje kanalića....., a kako je baš bio otkrnut čitav komad, nakon svega toga je taj komadić zuba izvadio i pukušao plombirati, međutim kako je zub puknuo duboko ispod desni, ta je plomba potrajala nepunih 10ak dana (i btw. otpala usred godišnjeg nasred "pustog" otoka )
    - s obzirom da me je ionako već upozorio da je puknuće dosta duboko i da je plomba samo privremeno rješenje i da ću najvjerojatnije morati stavljati krunu, onda sam još prolazila i pakao krunjenja - dvaput uzimanje otiska, brušenje zuba, nabijanje štifta i stavljanje navlake....

da ne kažem da je to sve trajalo onak jedno 2 mjeseca i jedno 38 nahodavanja zubaru
    a kakav sam tek šok doživjela kad je to sve trebalo iskeširati.....
    Last edited by Stijena; 12.04.2010 at 14:54.

Evitta's Avatar

jaoo, bolje da nisam pitala..
    a ja se nadala da ce se netko javit sa istom situacijom i reci da ne treba busenje
    pa, ja se nadam da ce moci samo zapunit jer mi se ne cini tako velikom rupom, a za ostale stvari ce morat pricekat jer sam trudna i ne mislim izvodit sve te stvari bez anestezije
    a inace, ovo sto spominjete, vadenje zivaca i ciscenje kanala, jel to boli??

sandra-zvrk's Avatar

u trudnoći sam popravljala zub i to baš vađenje živca bez ikakve "droge" (osim ljeka koji ne ulazi u krvotok). tješila sam se da manje boli nego porod koji me očekuje i bi tako!
    Sveukupno sam išla 4 puta za taj jedan zub i to od 5 mjeseca trudnoće do cca 7,5 mj. sretno

Stijena's Avatar

Quote Originally Posted by Evitta View Post
    a inace, ovo sto spominjete, vadenje zivaca i ciscenje kanala, jel to boli??
    mene nije boljelo samo vađenje i čišćenje jer mi je to rađeno pod anestezijom, ali poslije kad anestezija popusti, znala sam uzimati i tablete protiv bolova...
    ne znam kako je vaditi živce bez anestezije, ali mislim da ne bih željela ni probati

izgleda da nije uvijek potrebno vaditi živce (meni su doduše u oba slučaja izvađeni ), možda se može zub sanirati i bez toga

Osoblje foruma čokolada's Avatar

u trudnoći smiješ uzeti zubarsku anesteziju.

Evitta's Avatar

evo me od zubara, sve proslo super i bezbolno
    na kraju je ispalo da mi to uopce nije puknuo zub, nego komad plombe, a zub je vec otprije bio tako skrhani i izbruseni sa strane(a ja ga nikad nisam vidjela bez plombe) pa sam mislila da je to komad zuba ispao. veli mi zubarka da je donji dio zuba ostao cijeli i da nije puknut, tak da je samo malko pobrusila staru plombu i nadogradila novu.
    tak sam sretna da nije boljelo i daje bilo brzo gotovo,a ja se vec pripremala na svasta..

i nisam znala da se u trudnoci smije uzet zubarska anestezija, ajde srecom nije trebala, nadam se i da nece..

Anemona's Avatar

Evo odličan ishod. Baš mi je drago.
    Vidiš ja sam bez staklene kugle, točno predvidjela.

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Evo odličan ishod. Baš mi je drago.
    Vidiš ja sam bez staklene kugle, točno predvidjela.
    ti si totalno fulala profesiju, da se nadovežem. Trebala si se baviti medicinom, sve ti leži