Danas sam nekako primjetila da mojoj bebi je zanimljiviji neki čombo u krevetiću nego gledanje u mene, pogleda ona mene ali skrene pogled... jeli to neobično i trebam li se brinut, neznam što da očekujem od tako malene bebe?
Danas sam nekako primjetila da mojoj bebi je zanimljiviji neki čombo u krevetiću nego gledanje u mene, pogleda ona mene ali skrene pogled... jeli to neobično i trebam li se brinut, neznam što da očekujem od tako malene bebe?
mene je moja pocela zainteresirano gledati tek prije dva, tri tjedna (sad ima 10 i pol). ali i dalje se ponekad zagleda u nesto sasvim nedefinirano i totalno me ignorira ma sto ja pricala i radila. i jos uvijek zeli bas svakome na ruke, i na svakome zaspati pa cak i pokusava sisati druge ljude dok je drze. meni se to cini skroz normalno za tako malu bebu. a i koliko sam citala tek ce kroz koji tjedan poceti prepoznavati/razlikovati majcin miris i glas...
Tako me to nekako počelo danas zanimati ja je dozivam, skacem ispred nje, glupiram se ona gleda nesto svoje, ko da mene ni nema, pa čak i kad sisa.. otkad nam se iskotrljala iz nosiljke prije tjedan dana stalno ju zagledam i brinem...u petak nam je prvi pregled bas cu popricat sa dr. što je normalno da radi tako malena...
Ovo me podsjetilo kako sam plakala mužu kad je T. imao 2-3 mjeseca jer me dijete gledalo - prezrivo. Doslovno plakala. Sad ima skoro 4 godine i čini mi se da je opet počeo![]()
da prezrivo
al moja najbolja provala je definitivno kad sam zvala pedijatricu telefonom, s ljetovanja, i sva u panici joj rekla da se moj tada tromjesečni J, najednom prestao smijati. a do tada se uredno smijao. i još sam kao obazrivo čekala dan-dva da vidim oće li se nasmijati. niti jednom u ta dva dana.
ženi puna čekaonica, a ja njoj na telefon da se ne smije.
na fini način mi je rekla, s jasnom poantomda mu vjerojatno ništa nije trenutno smiješno. pa se zato ne smije.
![]()
Mislim da to intenzivno gledanje počinje malo kasnije ako se dobro sjećam. Znam da me je N. odjedom počela cijelo vrijeme dojenja gledati u oči tek nakon 2 mjeseca. I mene A. pogleda samo letimično, stalno zvjerka okolo. Ima tek mjesec dana pa se ne brinem. Ali MM redovito čita o razvoju djeteta iz mjeseca u mjesec, tako da ako on nije ništa zamjetio onda mora bit ok![]()
genijalno, dobro da je pedijatrica fina, mogla je i reći-
"S tako inteligentnom majkom, nije mu do smijeha",
meni je super kako nas je većina imala savršene bisere s prvim djetetom.
Moje je dijete perfektno prohodalo s 11 mjeseci, ali se meni činilo da stavlja stopala prema unutra (i još neke, samo meni vidljive, gluposti).
Odvela sam ga ortopedu, koji se nije udostojao, u totalnom čudu (i s punim pravom i prepunom čekaonicom djece kojoj treba pomoć) ,
čak ni komentirati moju ludost već je samo na komad papira napisao dijagnozu:
"Dijete prohodalo", tutnuo mi u ruku i rekao - doviđenja![]()
Tako da, draga friška mama, jasno ti je što hoćemo reći, bit će toga još!
Balarosa, a tek prezrivosti što ćemo dobiti, čekaj tek pubertet![]()
Isuse, predobre ste!!!(ne mogu se sjetit svojih bisera, ali, ziher, ih je bilo)
ja sam isto imala biser sa nesmijanjem, s tim da je moj bio mrgud punih mjesec dana.
nazvala pedijatra koji mi je rekao gospođo xy poznajete li vi ijednog odraslog čovjeka koji nije savladao vještinu smijanja![]()
Moja beba se izvija kad je uzimam iz krevetića i onako se i izvija u krevetiću plus to što skreće pogled od mene, me stvarno plaši, prije 10ak dana nam se iskotrljala iz nosiljke pa mi sve to skupa čini paniku....
jako sam se nasmijala, a thegirl25 mislim da se stvarno ne trebas brinuti. posebno jer tako mala beba zapravo ni ne vidi najbolji. oni najvise gledaju izvore svjetlosti, a to ti ipak nisi. za par tjedana će ti sigurno gledati. a onda uskoro i smijati ti se :D
thegirl, ako si zabrinuta i neki alarm ti zvoni u glavi moj savjet je da odeš na pregled da budeš mirnija
Ipak si ti (svježa ali ipak) mama i OK je poslušati svoje instinkte
Pa se kasnije možeš smijati kao tash ili nena-jabuka![]()
to ti od srca želim
Ja bih ti isto savjetovala da odeš na pregled, neuropedijatru ako imaš mogućnosti, i to što prije ne zato što bi sa djetetom nešto bilo nego zato što si očigledno jako zabrinuta radi tog pada. Ja dobro znam kako je to, i mislim da je bolje da odete na pregled i da se smiriš nego da stalno radiš crne scenarije u glavi.
Da bila sam sad u pedice uzet uputnice pa ćemo sutra vidit šta je i kako je... baš se bojim jeli sve ok sa mojom bebicom...
Nadam se da si, nepotrebno, zabrinuta i da je sve u redu s tvojom malom djevojčicom.
Koliko se ja sjećam, nama je pedica rekla da je to izvijanje prihvatljivo u kratkotrajnoj fazi, pa se nadam da je kod vas to u pitanju.
Bila sam kod pedijatrice, napravljem UZV i uredan je, međutim beba je malo hipertonična, izvija se tijelom i glavom, i kad spava, i kad je dižem, spuštam.. u svim situacijama... i drži palčeve u rukama... savjetovan mi je baby handling koji mi je totalno kompliciran i mislim da se neslužim s njime kako treba...
super za dobar UZV nalaz
Babyhandling - uštosat ćeš se! Pazi da svi koji barataju bebom to pravilno i rade i svakako budi 100% u handlingu, bez iznimaka
Sjećam se kak je nama fizio očitao bukvicu kad je vidio kak nosim m. u jednoj ruci a samo da bi njemu otključala vrata, dakle na minutu a on je rekao - nikad, ni minutu ne 'hendlati' nepravilno!
Ih, punudila bih ti se da ti pokažem babyhandling ali bojim se da sam zaboravila držat tak malu bebu![]()
.. i mislim da bi trebali ići kod fizijatra da dijagnosticira hipertoniju i predloži vježbe
Jel vam pedijatrica dala uputnicu?
Kad odete fizijatru i kasnije fizioterapeutu najtoplije ti preporučam uzeti u par navrata i privatno fizioterapeuta da ti dođe doma (ili ti njemu), da ga pitaš po sto puta kako i što, da ti strpljivo objasni, a ti stoput isprobaš. Meni bi u nervoznim bolničkim uvjetima uvijek stao mozak i ništa ne bih uspjela zapamtiti. Kad odeš fizijatru i FT povedi i muža ili nekog drugogo pomoćnika koji će držati bebu ili je kasnije umirivati ako plače, a ti svakako ponesi olovku i papir i opsino zabilježi sve primjedbe i savjete.
Sigurna sam da ćeš se brzo uhodati, na početku sve izgleda strašno. Možda ti ovaj video malo pomogne, dok ti netko ne pokaže sve uživo.
Ja sam iz Dbk-a i nemam privatno fizijatra nažalost, inače bih već trčala na pregled... u utorak sam zakazala tu u bolnici pa ćemo viditi... ona se i dalje izvija po cijeli dan, kad se god rastegne napravi onaj položaj guza i glava van... i da šakice i dalje sa palčem unutra.. uff
ovaj palac nek te ne brine, pa ima samo mjesec dana. ti joj ga samo, lagano, izvuci van.
izvijanje-pazi kako ju podižeš, i kad ju držiš dok su njena leđa naslonjena na tebe, neka glavica lagano ide preme naprijed-neka ne bude i ona naslonjena.
ne znam dal si me skužila.
ja sam ima 15 stak dana bila kod fizijatra, moja bebica previše koristi noge , a premalo ruke, u bolnici sam dobila termin za u 5 mjesec , a do tad moram ić privatno, al vjeruj mi koliko je dobro da bebica šta prije počme s vježbicama toliko su meni "ovi" privatnici izgovorili toga da s bebom nije u redu da sam plakala od muke, ali pedijatrica nam je rekla da se radi o blagoj distoniji i da nije ništa strašno, a da privatnici kažu svašta da bi zaradili, nama su rekli da će maleni morati na vježbe do 2 godine i da ćemo morati digniti kredit... pedijatrica je poludila i zvala njih i mislim da im je svašta izgovorila, jer drugi put kad smo došli na vježbice rekli su nam da bi maleni bio u redu i da nismo došli kod njih na vježbe... radi sebe da sebe umirimo idemo na vježbe još kod njih dok ne dođe termini za bolnicu, ma sve ćemo napraviti za našega M.
vježbamo i kod kuće. kad ti pokažu vježbice brzo ćeš ući u štos kako raditi i bolje početi dok je bebica još mala.
Evo brzo će utorak, a do tada...
pokušaj bebicu držati u "banana"položaju, znači naslonjenu na tvoju ruku, kao u nekom poluluku, položaj suprotan izvijanju...ako me razumiješ
a palac nemoj ni slučajno na silu čupati van, tako beba automatski još više stišće ruku,
samo ju lagano prstima podragaj po njenim prstićima i vidjet ćeš kako se šakica otvara i palac ide van
cure, molim vas, ako mi netko može objasniti zašto je to izvijanje u luku i zabacivanje glave unatrag loše? pretpostavljam da je to možda pokazatelj da se neurološki beba ne razvija u pravom smjeru?
thegirl25, nadam se da se ne brineš previše i da se uhodavate polako u babyhandling
thegirl25, imaš privatnog fizijatra u Konavlima, i pedijatri ga preporučuju.
To je prestrašno! Gdje će im duša!
thegirl25, nemam iskustva s izvijanjem, ali, savjetujem ti, samo polako... Povedi nekoga sa sobom. Ja sam bila luda kada smo bili na prvom redovnom pregledu kod pedijatrice. Imala sam sto pitanja. Pričala sam kao kreten (to mi je MM rekao, upravo tim riječima), gledala u popis... Zato vodi nekog razumnog sa sobom. I drži se!
da i mene bi to zanimalo jer takve drame roditeljima raditi radi nekih odstupanja u razvoju djeteta je ipak prestrašno. pitala sam svog doktora za to izvijanje što čitam ovdje po forumima i gledam koliko su roditelji prestravljeni i šta im svašta servira naravno samo da bi im se digla što veća lova (inače to je velika poliklinika, on je i pedijatar i dječji doktor, žena mu također i sin također - radi sa djecom čovjek skoro 50 godina) i stvari uopće nisu toliko drastične niti moraju biti toliko drastične niti zabrinjavajuće. inače ovdje gdje živimo niti upola se toliko djeca ne šalju fizijatrima na razno razne vjžbe za svaku sitnicu jer to naravno često puta nije niti potrebno. ali kod nas je za djecu sve besplatno od lijekova do pregleda, razno raznih terapija i slično pa i nema toliko potrebite djece čiji roditelji moraju caltati i kad djetetu i je i nije nešto doista. stoga predlažem isto što je već netko ovdje rekao, povedite nekoga sa sobom ko se barem malčice kuži u problematiku ili potražite mišljenja barem 2 ili 3 doktora prije nego doista krenete na skupocijene terapije, a pogotovo ukoliko vam majčinski instikti ne vrište i čini vam se da je sa bebom zapravo sve u redu.
i da btw. ne znam tko i gdje je pokupio i proširio to netom za stisnuti palčić u ručici i čitavoj tragediji oko toga, naime to je sasvim normalna stvar. neke bebe prestanu držati palčić u šakici prije neke poslije i taj pokazatelj nije pokazatelj baš ničega, a ponajmanje neuroloških problema.
Posljednje uređivanje od moia : 17.04.2010. at 10:05
isusa ti boga... ma odvratni su...
niti jedno jedino dijete se ne razvija u strogo zadanim okvirima. to su gluposti. sad naravno da postoje okviri i naravno da se mnogi očigledno koriste te okvire da bi dizali lovu, tak logično. ma čovječe, po ovome što čitam po hrvatskim forumima ispada da svaka 4 beba u Hr ima neurološke probleme što naprosto nije moguće.
http://www.cybermed.hr/forum/specija..._mjesecne_bebe
Ja vam u četiri oka mogu reći odakle ta silina dijagnoza distonog sindroma i potrebe da se ubacuju vježbe. Na forumu, ne mogu.
je grozno je šta neće izgovoriti sve, nisam napisala ni 10 posto šta su nam rekli za malenog, ma strašno, bili smo u šoku par dana, al eto vježbice su odlične, ne može štetit, ić ćemo još dva puta pa ćemo u bolnicu ić vježbati, iako sad tvrde svi da možemo sami kući vježbati, šta i radimo, neka nas još malo ovako da neki stručnjak radi s malenim da se mm i ja skroz naučimo i da pravilno vježbamo kući.uglavnom kod nas u st ima toliko djece koja idu na vježbe i kod fizijatra da je to strašno, za prvi preggled čeka se više od dva mjeseca. ma strašno i doslovce prepadnu roditelje jer sve rade po kalupu, ako se djete malo ne uklapa u to, ne valja...pa nisu roboti već mali ljudi,kao šta se odrasli razlikuju tako se i oni razlikuju, netko će malo prije nešto napraviti, netko malo kasnije i opet će sve bit u redu kad odrastu...
E baš me zanima šta će mi reći fizijatar na pregledu bebe... valjda on ima neko iskustvo, a nije privatnik pa neće pucat na lovu....
Da slažem se sa vama, i moja sestra kaže da pojma nema kako su joj djeca držala palac, i to izvijanje kao pojma nema... rodila prije 15 god... ima bit da danas stvarno briju dosta na te stvari, ali ja sam se prepala čistajući na forumu o tom izvijanju i kad sam skontala da moja beba to stalno radi, umrla sam od straha...
Posljednje uređivanje od sirius : 17.04.2010. at 16:58
ah sirius, evo tebe opet sa ala sirius zaključicma.
nego draga uvijek tvrdim stastika nije niti približno toliki bauk kao što ljudi misle. da bi okvirno i preliminarno mogao čovjek zaključiti o kakvoj se to pošasti radi u Hr dovoljno je samo znati broj rođene djece godišnje u zemlji i promatrati uzorak javaljanja dobnih skupina zabrinutih majki i očeva iz Hrvatske po hrvatskim forumima...
nego, ugodan dan želim![]()
mene je u jednom trenutku prestravila kolicina distonog u zg. u ri se ta dg. uopce ne daje, nema...nepoznanica...
flo, liječnici često pišu tu dijagnozu kako bi, ako zatreba, majke imale na osnovu čega tražiti produljenje porodiljnog.
ok, vjerujem da je to samo jedan od razloga.
Pa opet, ako majke imaju na snovu čega tražiti produljenje porodiljnog, to znači da puno djece ima problema i teba vježati (u Zagrebu), nebitno kako se ta dijagnoza zove (a zove se Distoni).
Takvi problemi su postojali oduvijek, a razlika između nekad i sad je velika i ne znam zašto bi mi roditelji trebali držati oči zatvorene ako primjetimo neke potencijalne rizike za naše dijete. Da budu doktori zadovoljniji, da im ne smeta naše zanimanje i briga za dijete?
Pa borimo se za njih od dana kad se rode pa dokle god možemo i trebamo, a na doktorima je da nas savjetuju, umire i reagiraju dok je potrebno.
Npr. ako postoji bilo kakav rizik, zašto da riskiram moguće motoričke poteškoće kod djeteta, ako ne moram.
Sigurno je lakše pratiti razvoj u prvoj godini, otkloniti moguće poteškoće, dok u suprotnome prvu godinu ne reagiraš,
pa kad ti dijete ne prohoda ili prohoda na prstićima, ...i niz poteškoća se može dogoditi. I onda lijepo tek muči dijete, uči ga da ne staje na prste,gnjavi ga, ispravljaj to u njegovom mozgu iako je to već dobro krivo usvojio.....
Zbog čega riskirati? za koga, pa radi se o našoj djeci, ako im mi ne pomognemo tko će?
Nitko ne kaže da dijete koje ima neki potencijalni rizik nije zdravo, bolesno... naprotiv, potpuno zdravo i najnormalnije dijete, pa zašto bi
hodalo po prstićima ako ne mora....itd.
Zato dajem potporu majkama koje reagiraju i traže savjet, bolje prije nego kasnije.
Posljednje uređivanje od oka : 29.07.2010. at 15:39