Ginica mi je otvorila komplikacije s 08.04.
Što dalje? DI trebam ići i kad? Poslodavcu? Hzzo? Liječnik opće prakse?
Kako to ide redom?
Plizzzz help!!!!!!!
Hvala!
Ginica mi je otvorila komplikacije s 08.04.
Što dalje? DI trebam ići i kad? Poslodavcu? Hzzo? Liječnik opće prakse?
Kako to ide redom?
Plizzzz help!!!!!!!
Hvala!
Prvo ideš kod doktora opće prakse da ti otvori bolovanje (dobiješ doznake), onda to nosiš kod poslodavca koji ti mora dati prosjek plaće za posljednja 6 mjeseca koja si radila, i onda doznake, prosjek plaće, preslik zdravstvene, osobne i kartice tekućeg računa na koji želiš da ti ide isplata nosiš na HZZZ.
i to je to.
Hvala puno!
Sad me još zanima kad trebam ići kod dr.opće prakse? Krajem mjeseca ili mogu sad odmah?
moraš sad odmah
bolovanje bi se u pravilu moralo otvoriti u roku 3 dana od 1. dana bolovanja
sad neće bit problema radi par dana kašnjena, ali ne bi trebala čekati kraj mjeseca
i ako ti je bolovanje otvorio privatni ginekolog moraš imati i potvrdu od primarnog ginekologa
uh, neznam di sam ja pokupila ovo da se l.o.prakse ide krajem mjeseca????
Idem odmah sutra.....
na kraju mjeseca ideš po doznake
a sad se moraš javiti da ti se otvori bolovanje
sada ne dobiješ doznake
nego potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad
Ponesi jos i kopiju ugovora na hzzo, mene su vratili po to jer nisam donjela. Ponesi i trudnicku knjizicu za svaki slucaj, mene su i to trazili da vide.
možeš nekoga drugog poslati ne moraš biti osobno ti,pogotovo ako ti je teško kretati se
Jedno pitanje, mozda malo OT.
Jel nosite doznake svaki mjesec u firmu ili samo kad su komisije u pitanju?
Naime, jučer me je teta u firmi blijedo gledala kad sam joj donijela doznaku... i još me pitala kaj bi ona s tim..![]()
Ja dobim dvije doznake, jednu odnesem na hzzo i jednu bi trebalo u firmu odnesti, ali meni sefica ne radi probleme ak to ne donesem, zna da sam na bolovanju.
Imam jedno pitanje vezano uz šifre bolovanja, tj. komplikacija u trudnoći.
Od 14.04. sam na bolovanju a 11.05. mi počne porodiljni. Ginekologica mi je napisala da moram mirovati zbog jako čestih kontrakcija i uloživosti cerviksa. Nakon toga sam išla doktorici opće prakse koja je rekla da po toj šifri koju je ginekologica napisala mogu dobit samo tri dana bolovanja jer je to šifra za lažne trudove i napisala mi potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad sa šifrom za prijeteći pobačaj po kojoj mogu dobit 60 dana i rekla mi da kažem sljedeći put ginekologici da mi ona to promijeni.
Kad sam došla na pregled 30.04. ginekologica je rekla da nju nije briga kaj bu dr. opće prakse pisala jer je ona napisala ono kaj se poklapa s mojim stanjem, i ako hoće nek me pošalje na komisiju. I dalje mi je napisala šifru za lažne trudove i da se preporučuje strogo mirovanje.
E sad, problem je u tome da krajem travnja nisam podigla doznaku jer sam morala doma ležati a mm nije stigao zbog posla pa ide danas i to će sutra odnijeti na hzzo. I kaj sad ako na hzzo donese doznaku sa šifrom po kojoj ja imam pravo na tri dana, a već sam puno dulje na bolovanju? Kak me mogu poslati na komisiju ako mi sutra već počinje normalan porodiljni dopust?
Može li dr. opće prakse otvoriti bolovanje pod nekom drugom šifrom nego je ginekolog napisao?
tebe neće poslati na komisiju nego komisija dolazi tvojoj dokici opće prakse.
U krajnjem slučaju ono najgore što se može desiti jer da ti HZZO plati samo ta tri dana, a ne 26 koliko ti je od početka bolovanja do otvaranja porodiljnog
što se tiče šifri, dokica opće prakse mora otvoriti bolovanje točno po šifri koju ti piše ginička jer za to mora imati pokriće
Hvala na odgovoru. Onda je bilo bolje da sam bila na godišnjem a ne na bolovanju, ali sam išla na bolovanje jer bi mi plaća bila ista.
Nije fer da mi hzzo ne plati naknadu jer stvarno moram mirovati i cijelo vrijeme ležati, a većina trudnica koje znam su na lažnom bolovanju i nemaju nikakvih problema.
Bio je MM popodne kod dr. opće prakse i otvorila je bolovanje sa šifrom za prijeteći pobačaj, bez obzira kaj na ovom od ginekologa piše drugo. Prošli put je mene tražila kopiju papira od ginekologa (pa sam rekla da ću naknadno kopirati i drugi put donijeti), a sad je MM upao prije pauze sav živčan nakon dva sata čekanja. Valjda dok ga je vidla neobrijanog i namrgođenog, a i inače je teška kategorija, nije imala volje raspravljati s takvim tipom. Nije ga čak tražila ni papire od ginekologa, samo je sve napisala kaj treba
. Ne znam kak će ona to pravdati u slučaju neke kontrole jer nema nikakve dokumetacije na temelju koje je napisala doznake.
Mislim da ti se ta sifra otvara jer ima najduze bolovanje od 60 dana..nisam u to 100% sigurna...frednica ima istu sifru, a probelme kao ti..ja inace odnesem svaki put dr. opce prakse papire od ginekologice i bila je kontrola kod nje vec dva puta i produzavali mi, premda mi pise mirovanje, urinarna infekcija itd.
Kaj nije na doznakama ista sifra za sve komplikacije u trudnoci?
Pozdrav svima,
evo, prvi put se javljam na forum i nadam se da sam "pogodila" pravu temu. Ja sam u 22 tjednu i moguće je da ću morati ići na čuvanje trudnoće (ovisi o sutrašnjem pregledu). Imam još i dosta godišnjeg odmora, pa me zanima što mi je bolje koristiti. Kolika je naknada za čuvanje trudnoće? Negdje sam čitala 100% od prosjeka, a drugdje 75%? Zna li netko na koji se zakon to poziva i koga treba kontaktirati?
Ja sam danas bila kod ginića i doktorice opće prakse i kaže da više ne dolazi komisija kod njih pa ja moram sutra ići tamo! Baš ljepo. Koliko puta to još misle promijeniti?
A znam ništa što već nisam proživjela u prošloj trudnoći, ali sam se nadala da s obzirom da komisije kontroliraju doktore neću morati ići u Zavod. Usput od 09.03. sam na čuvanju i dosada sam nosila samo kopiju od ginekologa kod doktorice.
Ne znam što da mislim - da li ona ne želi raditi ili što. Muž je imao ozljedu na radu i poslala ga je natrag kod specijaliste medicine rada po uputnicu, a to nije takav postupak (znam jer se bavim zaštitom na radu i znam koji je postupak ako ona nije sklopila ugovor sa Zavodom, ali......)
[QUOTE=L&L;1619834Muž je imao ozljedu na radu i poslala ga je natrag kod specijaliste medicine rada po uputnicu, a to nije takav postupak (znam jer se bavim zaštitom na radu i znam koji je postupak ako ona nije sklopila ugovor sa Zavodom, ali......)[/QUOTE]Inače sve u svezi njegovog bolovanja treba se javiti nadležnom doktoru za rajon njegovog posla, tj. kod medicine rada. Moj je buraz, inače kod doktrice na Črnomercu, isto radi povrede na radu ( čak i na previjanja) išao u Dom želježničara, jer po medicini rada spada tam ( radi na Rebru)
Krivo su ga slali, zato što se ozljede na radu od prošle godine od 6. mjeseca samo otvaranje i zatvaranje radi preko medicine rada a liječenje su vratili natrag na opću medicinu. Ukoliko doktorica s kojom je potpisao ugovor (opće medicine) nema sklopljen ugovor sa Zavodom trebala bi ga uputiti Ravnateljici doma zdravlja da odredi tko ga može primiti a ima sklopljen ugovor sa Zavodom (samo ukratko, nije baš tema za ovdje).
Usput bila sam danas na komisiji i žena mi je rekla da trenutno u Samoboru doktorica koja izlazi na povjerenstvo je na bolovanju pa sam zbog toga morala doći k njima u Zavod.
Ja sam imala komisiju, dosla je kod moje doktorice opce prakse, ja nisam morala biti prisutna.
To ti ovisi o tome koliko si dugo radila, ja sam prije bolovanja radila samo tri mjeseca pa sad dobivam minimalac. Mislim da za punu naknadu moras raditi 6 mjeseci ili godinu dana, nisam tocno sigurna.
Pozdrav svima. Trebala bi savjet/informaciju...
Naime, trudna sam 6 tjedana, ali kako je riječ o IVF trudnoći ginekolog me šalje na mirovanje koje se pretpostavljam vodi kao komplikacije u trudnoći?!
Međutim, imam još 10-ak dana starog godišnjeg. Kako ne znam hoću li na komplikacijama biti do kraja ili dok ne prođe rizično vrijeme, šta mi se isplati: prvo iskoristiti godišnji, pa onda na komplikacije, ili odmah na komplikacije pa poslije na godišnji??
Ali u tom slučaju postoji mogućnost da mi godišnji propadne jer kak ću prekinuti komplikacije da budem malo na godišnjem pa ponovo na komplikacije. Malo je bedasto.
Inače se loše razumijem u sve te pravne stvari tako da vas molim za pomoć, i savjet što prije. Hvala vam!
kao prvo čestitke na trudnoći i želim ti sve naj,naj!
Ja sam prvo koristila par dana godišnjeg što mi ostalo,a dalje sam otvorila komplikacije...neznam što bi to tebi značilo prvo kompl. pa zatim godišnji,a i to mi se čini nekako komplicirano...
nana banana,
ako ti je placa puno veca od komplikacija (koje su max cca 4250), onda ti je bolje prije iskoristiti godisnji, da ti se ne desi da ti propadne.
Cure, vi koje ste ovo prostudirale, zanima me sljedeće:
ja radim zadnjih 6 mjeseci (od povratka s prvog porodiljnog). Opet sam trudna i razmišljam da odem na bolovanje.
Jel se gleda prosjek za porodiljni zadnjih 3 ili 6 mjeseci?
Jel se uzimaju puni mjeseci za prosjek, a ne onaj mjesec u kojem si npr. sredinom otišao na bolovanje?
Hvala unaprijed.
Ja imam sličnu situaciju, samo mi je ostalo nešto više godišnjeg i već sam na komplikacijama. Nisam razmišljala o tome da ga iskoristim prije, nisam baš previše očekivala od ove trudnoće (a prošlu sam izgubila, pa mi je dobro došao taj godišnji), a eto za sada je sve ok i gin. je zadovoljna, tako da sam sada počela razmišljati o tome.
Čitala sam negdje (nije provjerena informacija) da ako si već iskoristila pola godišnjeg da možeš ostatak prebaciti kad se vratiš, a ja se tome nadam.
Ako se na kraju ispostavi da se ne može, vjerovatno ću ga uzeti između komplikacija i rodiljnog, jer meni je razlika cca 2000 kn.
GO za jednu godinu moraš iskoristiti do kraja lipnja sljedeće godine (neki interno dogovore drugačije s poslodavcem, ali to su rijetki slučajevi).
Ukoliko prekid komplikacija bude duži od 30 dana, tražit će te novi obračun plaće, a ako ćeš na bolovanju biti duže od 5 mj, neće ti imati šta upisati na ER-1 obrazac i past ćeš na minimalac.
Dobro se raspitaj prije odluke. Nekad te samo jedan dan može zeznuti!
Hvala vam na savjetima.
Odlučila sam do kraja iskoristiti ostatak godišnjeg za ovu godinu pa ću onda na komplikacije. I kad sam si sve lijepo posložila, na poslu su mi rekli da imam pravo i na novi godišnji za 2011. godinu. To znači novih 25 dana godišnjeg. Sad sam malo zatečena i ne znam kaj da radim. Savjetovali su mi da i to iskoristim odmah od 1.1.2011. i onda na komplikacije. Međutim, kako sam tek 7 tjedana trudna strah me da nešto ne krene po zlu i na kraju ostanem bez godišnjeg jer sam ga iskoristila odmah na početku.
Čak mi je palo na pamet iskoristiti minimalno koliko moram 12-14 dana kako bi stekla pravo na regres, a ostalo imati u pričuvi pa iskoristiti ili kasnije (što znači raniji povratak s porodiljnog) ili ako ne uspijem, ah kaj nek propadne. Bolje 12 dana nego svih 25.
Imate kakav pametni savjet??
A zanima me još i kako stječem pravo na godišnji? Koliko dana moram raditi da bi dobila rješenje za godišnji u toj godni? Jel to znači da ako početkom 2011. godine radim minimalno potrebno 12-14 dana da stječem pravo na regres i na opet novi godišnji u 2012. godini??
Raspitaj se kod svojih u kadrovskoj. Ja sam koristila kompletan stari i novi go u komadu između 2 porodiljska. Nisam uopće išla raditi (mala je razlika među djecom).
Regres neke firme isplaćuju svim zaposlenicima u isto vrijeme, a neke postavljaju uvjete o min xy dana korištenja.
na komplikacijama sam od 21.10. i sve je bilo o.k dok me jucer nije nazvala dr. opce prakse i rekla da dođem 17.12. u ordinaciju da me teta sto kontrolira bolovanja vidi i neka ponesem papire...iz iskustava frendica koje su bile T znam da nisu morale ici na nikakve komisije ili da ih netko "vidi"...malo sam se uspanicila da me ne vrati na posao, ali buduci je dr. ginekolog napisala mirovanje rekli su da ne brinem...moram priznati da za ovu praksu nisam cula ili mozda nisam dovoljno bila informirana...
I mene su zvali da donesem nalaze od gina jer teta kontrolorka nije bila zadovoljna, nemoj se brinuti bitno da piše mirovanje...
Ja sam od 25.10. na komplikacijama, moja dr. traži da svaki put kad idem na pregled kod gin. donesem joj nalaz ili kopiju trudničke za tetu kontrolorku, tako da se nadam da me neće zvati, jer ionako je karton ažuriran kod dr.
zeljana02 , jesi li išla ? Šta su ti rekli?
I mene ovo zanima. Koliko dana bih trebala raditi u 2011. da bih stekla pravo na korištenje godišnjeg iz 2011?A zanima me još i kako stječem pravo na godišnji? Koliko dana moram raditi da bi dobila rješenje za godišnji u toj godni?
ja sam mislila da moras radit min. 6mj da bi dobila godisnji u tekucoj godini ali su mi evo u threadu o naknadama rekli da bi mogla vec od 01.01.2011 pocet koristit od 2011! mozda tih onda prvih 6mj moras samo kad tek prvi put pocmes radit...
znam da doduse mi na poslu dobijemo rjesenje o br. dana godisnjeg tek u 6om mjesecu!
ja cu ga trazit u 4tom pa cemo vidit...
Meni su u firmi rekli da je po novome bitno da radiš bar 1 DAN u godini i imaš pravo na puni GO . Tako mi je i bilo , jer sam vrlo brzo otišla na drugi porodiljni
.....i da , vjerojatno se tih 6mj. odnosi na skroz novog radnika.
Mene zanima ovo sa komisijom?!Za 10dana moram nositi papire kod dr. opće prakse , pa uopće ne mogu zamisliti kaj me čeka?!
Posljednje uređivanje od migoh : 28.12.2010. at 22:44
Ja sam bila sad u ponedjeljak na komisiji samo se ponese trudnicka knjizica da vidi kad ti je termin poroda i ime tvog ginekologa meni su odobrili nista me nisu niti pitali jos mi je rekao da nisam ja ni trebala doci da sam mogla nekog poslat ak nemogu. Jos mi je rekao da moram doci krajem prvog mjeseca to mi bude muz otiso tamo jer ja tad imam ispite pa necu moci.
Moja dr. opće prakse ima odličani sistem, traži da svaki put poslije pregleda kod gin, dostavim joj fotokopiranu trudničku ili nalaz, kako bi ona to imala za komisiju, ona ima ažurirane podatke, a mene ne gnjave da dolazim, pogotovo sad kad je krenula gripa.
ja sam od 1. prosinca na čuvanju.
za sad sam samo poslala doznake u firmu.
vidjet ću jel tete iz kadrovske sve gore navedeno nose u HZZO ili moram ja
Posljednje uređivanje od bucka : 29.12.2010. at 19:02
ista stvar i kod mene, odmah su me uputili da 1 primjerak nosim sama u HZZO, uostalom postoji i formular koji se mora ispuniti, baš bi se u mojoj firmi netko zafrkavao s time
sad sam zvala u firmu.
gđa koja je zadužena za takve stvari je danas na GO, druga kolegica ne zna, tako da moram nazvati u pon