imam malo kompliciranu situaciju,pa ako znate odgovore pomagajte,radi se o slijedećem:imala sam sreće i nakon zadnjeg postupka IVF imamo plusić,transfer je bio 8.7.,znači puna tri tjedna,za nekoliko dana idem na prvi pregled,međutim ono što me muči je otvaranje bolovanja.naime,preselila sam se u drugi grad ali nisam još dosada upisala ni doktora opće prakse ni ginekologa,i sad ne znam što mi je bolje napraviti,da li da se sad prebacujem ili da ostavim kako je(i koliko taj proces traje)?ko otvara bolovanje?dr.opće prakse?i onda se kolko sam skužila nose doznake,jel svaki mjesec?ne znam još ni ko će mi voditi trudnoću,možda ću privatno
znam samo da ću definitivno na komplikacije
Đurđa, čestitke, jako me razveselio tvoj plus!![]()
Ja sam odmah nakon pozitine bete otvorila komplikacije, procedura ide ovako (vodim trudnoću kod privatnog ginekologa):
-privatni ginekolog napiše nalaz, navede da je potrebno mirovanje zbog toga i toga,
-socijalac je na tom nalazu od privatnika (ne znam da li je to pravilo ili samo praksa ovog mog) svojom rukom dopisao da se slaže s bolovanjem, u sustavu napravio neku zabilješku tog tipa, odredio šifru bolovanja, potvrdio preporuku privatnika, vjerovatno će ti otvoriti šifru O20.0prijeteći pobačaj, po kojoj dobiješ 60 dana, sve nalaze od privatnika sam morala kopirati da bi ih sociujalac imao u evidenciji zbog kontrole,
-dr. opće prakse je otvora bolovanje, daje potvrdu o bolovanju,
-na kraju prvog kalendarskog mjeseca bolovanja dr. o.p. daje doznaku 2 primjerka, jednan primjerak nosiš firmu, oni ti daju prosjek plaće i to nosiš na HZZO, ostavljaš im prosjek plaće i 1 primjerak doznake i popunjavaš neki obrazac na kojem ti oni svaki mjesec lupe potvrdu da su primili tvoju doznaku,
-na kraju drugog kalendarskog mjeseca ideš kod dr. o.p. i opet dobiješ doznaku u 2 primjerka, jedan poslodavcu, drugi HZZO,
-malo pred istekom 60 dana, ideš kod privatnika, ponovno dobiiješ nalaz u kojem piše mirovanje,
-ponovno kod socijalca da se s tim složi,
-kod dr. o.p. pa ti ona da papire kojima te šalje na povjerenstvo (komisiju) da ti produže bolovanje (jer šifra traje samo 60 dana),
-oni ti daju pootvrdu da ima razloga da se bolovanje produži,
-s tom potvrdom vraćaš se kod dr. o.p. i pa ti ona produžuje bolovanje,
-i tako sve do otvaranja porodiljnjog 45 dana pred termin.
Dakle, svaki mjesec dok dr. o.p. po dozaku, (primjerak poslodavcu, primjerak na HZZO), svaki drugi drugi mjesec na komisiju. Možda ćeš imati sreće pa će komisija biti milostiva i produžiti na više od 2 mj. Meni su u drugom dolasku produžili na 3 mj.
E sad, obzirom na seljenje... ne znam ni sama... probaj urediti da ti sve to bude blizu. Sve ovo, osim pregleda kod privatnika može TM umjesto tebe obavljati, pa ti moraš mirovati.![]()
Eto, tako je bilo kod mene, nadam se da se procedura ne razlikuje po gradovima. Sretno s birokracijom.
hvala,vidjet ću da li ću prebacivat još nakon pregleda i koliko će mi biti sve komplicirano
Pa kaj poslodavac može ženi dati otkaz,a zna da je trudna?Sad mi nista nije jasno.
Koliko znam, trudnice su zaštićeni posloprimci i ne mogu dobiti otkaz. Tako bar kaže zakon... prakasa je nešto drugo u ovoj banana državi.
Bolje o tome pitati na pravnim savjetima.
prije je postojao zakon koje je stitio trudnice od otkaza, ali nazalost toga vise nema...poslodavac u svakom trenutku moze trudnici dati otkaz ...znam dosta slucajeva, sto u mojoj firmi sto privatno nazalost ...
zakona ima, samo je pitanje da li se poštuje:
(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.
(2) Otkaz je ništetan ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka, ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugog ovlaštenog tijela.
(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena za koje je sklopljen taj ugovor.
pitanjce....
otvorila sam bolovanje sa 1.8.
jel prerano da idem po doznake 19.8. i nosim na hzzo i u firmu i/ili je li prekasno da idem 1.9.?
(nemogu nikako između)
i jel je potreban prosjek plaće za 3 ili 6 mj?
Moja dok pise doznake iskljucivo poslije 25-tog u mjesecu. NZovi dok za to.
Na hzzo trebas predati do 5-tog u mjesecu da bi dobila naknadu, tako da ti nije prekasno.
Poslodavca pitaj kad mu je bitno da dobije.
hvala MarijaP...
ma moja doktorica je na g.o. a sestra na zamjeni kaže:dođite kad hoćete....
šefici mi je isto svejedno kad joj donesem, bitno da je do 2-3. u mjesecu.
al ja bi to voljela obaviti prije (ako je moguće tog 19.og.)
uglavnom, hvala na odgovoru
Na komplikacijama sam pa me zanima kad planiram otvarat rodiljni dopust što moram učiniti? Mjesec dana prije otići na hzzo i predati zahtjev? (dal netko zna koji mi papiri trebaju) Dal trebam i pismeno obavijestiti poslodavca o namjeri korištenja rod. dopusta ili ne, mislim na komplikacijama sam, pa me ionako nema...Tnx
Porodiljni ti se otvara 45 dana prije termina,tvoj ginekolog ti mora dat potvrdu na kojoj pise očekivani datum poroda prema zadnjoj menstruaciji i datum pocetka porodiljnog dopusta,s tim ides u firmu oni ti daju prosjek place od zadnja 3 mjeseca i onda sve to nosis na HZZO.
Da ne otvaram novu, idem dignuti ovu temu
.. Skoro od početka trudnoće sam na bolovanju zbog krvarenja .. Sad sam bolje, krvi nema duže vrijeme, vratila mi se snaga ali želim i dalje odmarat a ne se vraćati na stresan posao gdje se vjerojatno ni nebi mogla vratit pa opet otići na porodiljni.. Ginekolog je rekao da će mi pisati bolovanje do kraja.. Nakon 3 mjeseca moram na nekakvu komisiju pa me zanima što je to, hoće li me tamo nešto ispitivati, kolika je mogućnost da me vrate na posao?
Mislim da nikakva.ja aam uvijek poslala muza s papirima i nije bilo nikakvih problema.
Nekako ne vjerujem da bi ti s dijagnozom krvarenja prekidali bolovanje
Sent from my GT-I8190N using Tapatalk 4 Beta
A ne moram se osobno pojaviti? To je super, hvala :D mislim logično je da ako si na mirovanju - da miruješ, al kako kod nas baš nema logike onda sam iznenađena![]()
Joj sto ljudi,sto priča...meni recimo gin. uopće nije ni spominjala čuvanje trudnoće,iako sam krvarila do skoro 18tt a do 20 pila Duphaston. Nikakvo bolovanje niti mirovanje,samo laganiji ritam...čak 3 doktora su mi rekla da mini hematomi u ranoj trudnoći nisu indikacija za otvranje mirovanja, dok mi je samo 1 doktorica rekla da u tom slučaju ona postavlja dijagnozu prijetećeg pobačaja ( i to naravno privatnica), a ako se ne smiri i rizične trudnoće. Mislim, ja bi ih ubila ponekad... Očito to ovisi o doktorima, samo vi navalite po svoja prava i ne dajte se smesti...koliko sam shvatila iz vlastitog iskustva to ovisi isključivo o doktoru koji vam vodi trudnoću-ako kod njega ne ide-mijenjajte ga/ju. Osobno sam imala sreće jer mogu raditi od doma i iz kreveta,ali da sam svaki dan morala putovati na posao i raditi po 8-10 sati, i još posao nositi doma mislim da bi sigurno otvorila bolovanje/mirovanje.
Što se komisija tiče-navodno odobravaju trudnicama sve što trebaju iako naravno da postoje primjeri u kojima je to bilo malo teže-ali neka vas ne obeshrabre.
![]()
Ja sam bila na komplikacikama sve tri trudnoce i kao sto sam i napisala nije bilo nikakvih problema s komisijom.ali moje su dijagnoze i bile za strogo mirovanje.supruga su samo pitali gdje sam ja, rekao im je da doma mirujem i to je to.mislim da sam u prvoj slana dva ili tri puta na komisiju.bila sam na bolovanju u svakoj vise od pola trudnoce.sa zadnjim djetetom od 16 tj
Sent from my GT-I8190N using Tapatalk 4 Beta