Otpremnina zbog otkaza
16.11.2007
Napomena: Budući da su neki od odgovora u ovoj rubrici dani još prije nekoliko godina, postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na promjene zakona ili sudske prakse.
Radim kao poslovođa u privatnoj firmi 11 godina. Poslodavci su odlučili zatvoriti trgovinu jer nema prometa i dati mi otkaz do kraja godine. Zanima me imam li pravo na otpremninu? Ako imam, mogu li otpremninu tražiti sudskim putem?
U slučaju kada radnik dobije poslovno uvjetovani otkaz, a Vaš slučaj je upravo takav, poslodavac je u obvezi isplatiti radniku otpremninu koja se određuje s obzirom na dužinu neprekinutog trajanja radnog odnosa kod tog poslodavca i uz uvjet da poslodavac radniku otkazuje nakon dvije godine neprekinutog rada.
Budući iz Vašeg pitanja proizlazi da neprekinuto kod istog poslodavca radite 11 godina to imate pravo na otpremninu i to u iznosu ne manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće ostvarene u prethodna tri mjeseca i to za svaku navršenu godinu rada.
Konkretno to bi iznosilo nešto manje od četiri prosječne mjesečne plaće.
Treba reći da se radi o zakonskom određenju otpremnine te da ako je u nekom slučaju Vašim ugovorom o radu ili nekim drugim aktom poslodavca iznos otpremnine određen u višem iznosu imali biste pravo na otpremninu koja je za Vas povoljnija.
Dodatno bih Vam skrenuo pozornost da pored otpremnine imate pravo i na otkazni rok u trajanju od dva mjeseca i dva tjedna što znači da Vam radni odnos prestaje protekom dva mjeseca i dva tjedna od dana kada Vam poslodavac uruči otkaz ugovora o radu.
Za to ste vrijeme dužni raditi ali ako poslodavac odluči da će zatvoriti trgovinu odnosno da ne dolazite na rad imate pravo i na potraživanje naknade plaće za vrijeme koje biste proveli u otkaznom roku.
Ukoliko poslodavac ne postupi na opisani način bilo da se radi o otpremnini ili otkaznom roku imate pravo na sudsku zaštitu.
Obavezno posvetiti pozornost činjenici da sve navedeno mora biti sadržano u odluci o otkazu te ukoliko nije, a Vi ne izjavite zahtjev za zaštitu prava poslodavcu izgubit ćete mogućnost pobijanja odluke o otkazu pred sudom.
Ukoliko odluka o otkazu bude zakonita a poslodavac Vam ne isplati otpremninu imate rok od tri godine za potraživanje otpremnine sudskim putem