Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Alergičarke (pelud itd), lijekovi i dojenje

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Alergičarke (pelud itd), lijekovi i dojenje

Ima li koja majka alergična na pelud, trave i ostale beštije da doji i uzima lijekove?

Alergija me ubija, gušim se, ne spavam i već sam na izmaku snaga.

Dr mi je dala Nasonex koji mi ne pomaže, rekla je nikakve tablete uz dojenje, homeopatski allergy relief isto tako i ne znam više što da radim.

Tražila sam Tafen nasal koji sam koristila do sada, ali kaže da nije baš ok uz dojenje.
    Zvala sam i onaj broj nekog zavoda da vidim što oni kažu na utjecaj ta dva lijeka na dojenje tj mlijeko i definitivno je da se Tafen nasal izlučuje u mlijeko, a Nasonex ne, ali što kada nikakve koristi od njega.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Uh.... ja sam koristila Becotide spray, ali samo za kratko, dan-dva, da mi brzinski pomogne. Pedica je rekla da uzmem samo za prvu pomoc, ja imam alergijski kasalj, grozan, iritirajuci od koga nismo spavale ni N ni ja. Uzela sam Becotide 4x i bilo mi je lakse, ali ne sme da se koristi dugo.
    E sad ne znam za Claritine, njega piju i deca po potrebi, meni je pedica jednom savetovala neku glupost: i dete i ja smo imale neki suvi kasalj u isto vreme. I pedica je savetovala da ja (posto dojim) uzmem Claritine, pa ako maloj prestane znaci da je kasalj alergijski. Nisam to uradila jer nisam htela dete bez potrebe da trpam lekovima, pokusala sam sa belim slezom i dete je prestalo da kaslje.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni je kriza dvaput godišnje : sada i u vrijeme ambrozije. A prvo je bila jedna trudnoća i dojenje, pa druga trudnoća i dojenje, u kontinuitetu.
    To znači da četiri godine unazad nisam uzimala nikakve lijekove. A teško je zaista. Ova prošla ambrozija me je skoro sasvim dotukla. Pa je prije dva, tri tjedna počelo sa curenjem nosa i curenjem i svrbenjem očiju i odoljevala sam lijekovima sve do prije par večeri kada sam se prvi put gušila.Kao da mi je teg bio na grudima, bilo mi je strašno teško udahniti - pa sam uzela ventolin.
    Pretraživala sam na pojmove "ventolin i dojenje" i došla do tema na kojima se pisalo da se ventolin i tafen toleriraju tijekom dojenja. Provjerila sam sa liječnicom koja je i sama "dojeća" mama te mi je rekla da je ventolin ok, a da umjesto Tafena ona preporuča Fliksotide.
    A prije mjesec dana mi je bebica dobila terapiju ventolinom i flixotidom zbog bronhitisa, pa se nekako nisam bojala nepoželjnih reakcija, jer pretpostavljam da se sve to ipak malo izlučuje u mlijeko.
    Ipak, kontra liječničke preporuke, koristila sam te lijekove samo par puta, dok nisam osjetila da mi je podnošljivo loše, odnosno, podnošljivo dobro. i da dalje mogu tako gurati.

To je moje iskustvo. Svakako ne bih savjetovala ne poštivanje preporuke liječnika.
    Ova kiša malo ublažava simtome.

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hvala vam cure na iskustvu.

meni je prije dva dana počeo suhi kašalj zbog kojeg ne mogu spavati. neprestano kašljem, grlo mi je iziritirano. kada dišem, baš osjećam kako mi zrak 'škaklja' grlo i tjera me na kašljanje.

ne znam čime da si više pomognem. idem sada kod dr, nadam se da će mi ipak nešto dati. bar da se to malo smiri.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Vidi, meni je i u trudnoci ginekolog rekao da mogu da koristim Becotide spray, isto samo dan-dva za prvu pomoc.
    Svi lekovi se svakako izlucuju u mleko, samo je pitanje koji ne stete detetu previse. Moje misljenje je da je bolje da dete u toj dobi (oko godinu dana) dobije neki mali procenat leka kroz mleko (naravno ako doktor odobri) nego da prestane sa sisanjem koje ce mu jos godinu - dve doneti mnoge dobrobiti.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ne dojim (tj. imam cicavca koji neumorno sisa u prazno), trudna sam,
    prošli tjedan je počelo - škakljanje u grlu, suhi kašalj, pritisak i 'pištanje' u prsima, nedostatak zraka, zaduha,
    svrbež očiju, nos - standardni rinosinusitis s akutnim pogoršanjem,
    moja dr. me odmah poslala pulmologu, dijagnoza - lagana astma,
    po mojoj procjeni inicirana peludnom alergijom + trudnoća

Dobila sam Ventolin po potrebi (ne koristim ga jer mi uz datu terapiju ne treba)
    Tafen nasal sprej za nos
    Tafen novolizer za inhaliranje - oboje ujutro i navečer

preporodila sam se, sad me samo muči povremeni suhi kašalj,
    sad, koje su kombinacije dopuštene uz dojenje, ne znam, probaj tražiti uputnicu za pulmologa pa ćeš vidjeti što će ti reči

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ja sam na rubu umiranja od gušenja.
    koristim samo kapi za nos (OperilP) i to 4-5 puta dnevno.
    i tako već desetak dana.

ne pamtim kad mi je bilo ovako...

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

znam da nemaš baš puno vremena, ali ne igraj se s tim,
    bježi doktoru što prije

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    i ja sam na rubu umiranja od gušenja.
    koristim samo kapi za nos (OperilP) i to 4-5 puta dnevno.
    i tako već desetak dana.

ne pamtim kad mi je bilo ovako...
    Niti jedan dekongestiv u kapima--u to spadaju Nazal, Operil i sl. se ne preporucaju koristit dulje od 3 dana jer stavraju ovisnost sluznice, a pogotovo je bezveze koristiti djecju dozu za odrasle...

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Bila kod dr.
    Dobila Claritin koji još nisam uzela jer mi se kašalj ipak smanjio pa čuvam tablete za neke teške dane.
    Ispirati nos s min 100 ml fiziološke. (Ne znam je li to ikome pomoglo, meni ništa to ne odčepi).

Za Operil je rekla 10 dana max. Ja sam isto koristila onaj za djecu i super mi je bio.
    Sada sam na Efedrinu , ali samo malo jer si s nečim ipak moram pomoći.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj the enchantress prvotno napisa Vidi poruku
    Ispirati nos s min 100 ml fiziološke. (Ne znam je li to ikome pomoglo, meni ništa to ne odčepi).
    Ja ispirem nos s vodom ali ne kad je skroz začepljen, nego kod otečene sluznice i kad imam napadaje kihanja. I uvijek mi pomogne, doduše kratkotrajno.

Ne koristim fiziološku, ja to po starinski - dlan napunim hladnom vodom iz pipe i ušmrknem. Olakšanje i nema neko vrijeme kihanja.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj rtg prvotno napisa Vidi poruku
    Niti jedan dekongestiv u kapima--u to spadaju Nazal, Operil i sl. se ne preporucaju koristit dulje od 3 dana jer stavraju ovisnost sluznice, a pogotovo je bezveze koristiti djecju dozu za odrasle...
    što to točno znači?

otkako znam za sebe, u kritičnim godišnjim dobima koristim kapi za nos jer drugačije ne mogu ni disati nispavati ni funkcionirati...
    kako se manifestira ta ovisnost?
    ja si drugačije ne znam pomoći

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I ja bih voljela objašnjenje za "ovisnost sluznice".
    Ja ne mogu niti jedne kapi, sluznica me odmah zaboli kao da sam je ispekla i boli narednih par dana svaki put kada udahnem, pa mi to postane nesnosnije od kihanja.

Meni je doktorica rekla da ne smijem izbjegavati terapiju da ne dođe do bronhospazma. Nije da ne razumijem što to znači, ali se u sebi pravim da ne razumijem, stvarno ne bih željela dijete filati lijekovima, koliko god to malo bilo.

Nakon par kritičnih dana prethodni tjedan, sada je malo bolje ....
    ALi imam strah od ambrozije ....

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

i ja sam bolje. nos i disanje je u poboljšanju, kašalj skoro pa nestaje, ostale su samo oči koje ponekad nesnosno svrbe.

sne, baš si me sada preplašila s tim brohno spazmom.
    ja sam mislila da je bolje izbjegavati sve lijekove ako mogu izdržati. hm.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

@Apricot: sorry odgovaram malo kasno, ali...
    Dekongestivi su skupina lijekova-kapi za nos koji liječe na taj način da stišću male kapilare unutar nosne sluznice sto za posljedicu ima smanjenje curenja nosa upale..međutim, nuspojava je ta da se nakon duže upotrebe--za sta se po zadnjim saznanjima smatra dulje od 5 dana, dolazi do velikog remecenja Ph sluznice, poremecaja normalne opskrbe..tako da se laicki, nos navikava da mu je to stanje suhoce normalno stanje, a kod prestanka upotrebe kapi stalno "curi"..Tako da je covjek prisiljen stalno uzimat te iste kapi za normalnu funkciju...Kapi tipa Operil i sl. u vecini europskih zemalja ne mozes dobit bez preporuke doktora..Zato ja uvijek preporucim neku hipertonicnu otopinu, tipa Sterimar ili sl. ili neki sprej na bazi propolisa...ne pomogne ti isti trenutak kao Operil,ali nema nuspojava..Napominjem da takvu vrstu rezistencije nije moguce razviti kod male djece...
    E sad da ti sumiram posto sam i sama alergicarka, probaj sve prije toga...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

daj, kad si već tu...
    može li se sluznica obnoviti>?

ja nemam nikakvih problema između alergijskih razdoblja; nos ne curi, ništa se ne događa.
    a već 30 godina živim samo uz kapi (fiziološka, sterimar, aquamaris... ništa ne pomažu)
    proje sam koristila onaj odvratno benil, dok nije operil došao...

nisam pametna, znam samo da mi srce stradava jer ja bez kapi uopće ne mogu disati

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    daj, kad si već tu...
    može li se sluznica obnoviti>?

ja nemam nikakvih problema između alergijskih razdoblja; nos ne curi, ništa se ne događa.
    a već 30 godina živim samo uz kapi (fiziološka, sterimar, aquamaris... ništa ne pomažu)
    proje sam koristila onaj odvratno benil, dok nije operil došao...
    nisam pametna, znam samo da mi srce stradava jer ja bez kapi uopće ne mogu disati
    Pokrovni dio da, ali funkciolni ne...Svaka ce ti magistra rec da ima bar 5-10 pacijenata koji svaka tri dana kupuju kapi za nos...Znam kako ti je, ja sam prije 7 godina sebi negdje na putovanju kupila Rhinohorn--imas sad za kupit kod nas, nesto tipa kadice za nos, meni ti to pomogne, imam srecu pa mogu ispirat s svjezom morskom vodom...Proslu smo zimu moja kolegica s slicnim problemom i ja pile beta gukan od 500mg tri mjeseca i nismo uopce imale potrebe u sezoni za tafenima, claritinima, telfastima i sl.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ima sad i kod nas Rhinohorn skoro u svakoj apoteci.
    ali, što noću; ne mogu ispirati svakih pola sata koliko je potrebno da se opet sve zaštopa?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne dojim više, ali otkad sam zatrudnila s janom prestala sam koristiti lijekove za alergiju i odolijevam tome da im se vratim (umjerena sam alergičarka, imam jaku hunjavicu, nikad nisam došla do astme kuckuc)
    Neke godine sam koristila homeopatiju, ali otkad u to više ne vjerujem sam "na suho"
    Zadnjih par godina koristim ogromne doze c-vitamina i to mi drži alergiju taman pod kontrolom da mogu izdurati taj mjesec-dva.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

apricot, ovo što ti radiš je godinama radila i moja sestra sve dok jednoim nije odlučila otići na testiranje i dokazali joj alergije na neku pelud (umjerena, kao kod tebe se javlja- hunjavica) u vrijeme proljeća i dobila je terapiju, loratadin koji kad pije nema potrebe uza operilom i sl. zapravo nikakvim kapanjem nosa. doduše tad su joj rekli i da je KATASTROFALNO uništila sluznicu. sad, nekoliko godina kasnije, sluznica joj je ok a i dalje proljeće mora provesti na terapiji. nije rodila i ne doji.
    ja sam isto kao maja prestala s terapijom u vrijeme trudnoće, ali moje alergije (blažeg do umjerenog intenziteta na inhalacijske alergene, imam jače na neke lijekove) se manifestiraju suzenjem očiju i naticanjem kapaka, rijetko tu i tamo kihnem tako da nemam tih problema, zasad nisam morala piti lijekove pa ne znam što bih ti rekla za lijekove i dojenje, trebali bi alergolozi znati ili barem znati se sa zavodom za farmakologiju savjetovati. zapravo, jednom me nešto ćopilo pa sam popila lovrinog fenistila za alergiju. po logici- ako on smije i za alergiju je- neće mu škoditi kroz mlijeko a meni možda pomogne

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

za rinohorn- mi to doma ispiremo nosnu sluznicu u vrijeme općih viroza- ali običnom špricom

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ajoj.mene je prošli tjedan gadno strefilo. kašljanje i šmrcanje.
    inače imam alergijsku astmu ali bacila sam sve lijekove kad sam ostala trudna.
    jedino sam onaj ventolin držala sa sobom za svaki slučaj a sad više niti to nemam.

mislim da neće škoditi ako je situacija baš tako grozna... bolje uzeti lijek nego se ugušiti od kašlja, lol.

ali sad baš neka intenzivna terapija...ne baš...

uglavnom. sad kad sam kašljala nisam ništa koristila osim onog sirupa od sljeza al nije mi baš nešto pomogao. kašljem već ima dva tjedna, al ajde nije tak strašno ko prošli tjedan.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Meni su alergije na pelud trava u proljeće, ambroziju krajem ljeta, prašinu i mačju dlaku nestale prije cca 4-5 godina, nakon što sam bila na homeopatiji dok sam išla na preglede u Centar zdravog života kod doktorica iz Ukrajine. Rekle su mi da do alergija dolazi zbog slabog imuniteta + probave. Bila sam na homeopatiji cca 2 godine, posložile su mi u organizmu sve što je bilo u disbalansu i otada alergijama ni traga. Doduše još uvijek znam kihnuti ako baš mazim mačke, ali inače ako smo u posjeti kod nekog i ako su mace oko mene a ne diram ih, ne smetaju mi. Nekad prije bi u roku 5-10 minuta počelo sa očima, nezaustavljivim kihanjem... U to vrijeme sam koristila Claritine jer su mi alergije bile strašno jake. Ali takvi histaminici ne djeluju na uzrok problema, nego samo "zataškavaju" cijelu stvar...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja imam alergijsku astmu(grinje,perije,pelud trava,breza,ambrozija) koja se je kao takva izbacila nakon prve trudnoće i mog odbacivanja svih ljekova za alergiju-do tad je bio alergijski rinitis i bila sam na terapiji claritine i flixonase, nakon prvog gušenja pulmolog mi je objasnio da sam napravila veću grešku što nisam uzimala ljekove jer dijete pati od nedostatka kisika i da se većina tih ljekova normalno uzima u trudnoći. Sada sam drugi put trudna i uzimam claritine,flixonase i flixotide naravno pod kontrolom ginekologa i pulmologa. A šta bi trebale trudnice i dojilje koje imaju tešku astmu ili simptome alergije da ne mogu normalno funkcionirati? Isto tako 1. klinac je sa mjesec dana imao prvi spazam i dobivao je ventolin i flixotid na svaka 4sata, to se naravno nastavilo i poslije u intervalima uz dexametasone, kako bi mu onda moglo nešto biti od ljekova koje ja uzimam za istu stvar?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam se lani već davila u ovo doba (prije samo nos i oči), sad sam kuckuc dobro i ne kužim kako. da li zbog kiše? ili zbog skupih dodataka koji možda djeluju na nekoj drugoj razini? pila sam neko vrijeme noni (ali njega sam i prije znala pit par mjeseci, ali nisam vidjela neki tako spektakularan rezultat), a nedavno sam počela betaglukan (čini mi se prekratko da bi već djelovao). moja doktorica meni ne preporučuje ni pastile za grlo u trudnoći i dojenju. valjda misli da još nisam dovoljno rizična.
    kako to dugogodišnje neliječenje alergije ima utjecaja na dijete? što mu se prenosi kroz mlijeko? ponekad se zapitam da li je to što radim štetno?

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I ja sam se ponadala da me prošla alergija (pelud, prašina) jer je par godina bilo relativno podnošljivo,ali šipak! Kroz trudnoću i sada dojenje sam maksimalno izbjegavala sve lijekove i bojim se da sad imam dvostruko veći problem - tako mi je rekao i pulmolog. On kaže da alergiju treba držati pod kontrolom i da je uvijek veća šteta nego korist od izbjegavanja lijekova. Sada mi se na alergijski rinitis svako malo "prikači" kakva infekcija i tako već mjesecima u krug. Bojim se da mi ni astma nije daleko.
    Slažem se da stanje cijelog organizma tu igra veliku ulogu i da boljim imunitetom i općenito boljim stanjem lakše savladavamo "napad".
    Ipak, još se nisam odlučila što ću.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj rtg prvotno napisa Vidi poruku
    da, to o vremenskom ograničenju korištenja piše u svakom ifu-su
    ali ako koristiš kapljice 365 dana u godini pa tako godinama, onda , da, dječje definitivno imaju smisla

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •