oprostite na dva odgovora slučajno sam kliknula!Oprostite još jednom
oprostite na dva odgovora slučajno sam kliknula!Oprostite još jednom
pozz svima imam jedno pitanje i molim za pomoć ukoliko netko zna
Feritin mi je 4 a referentni interval je od 10 do 120
UIBC mi je 63 a referentni interval je od 26 do 59
TIBC mi je 73 a referentni interval je od 49 do 75znači feritin prenizak a ovo malo poviseno....citala sam da bi to mogao biti znak neke vrste anemije al isto tako i znak nezih tezih bolesti..tumora..
za nekoliko dana svakako idem s nalazima kod svoje lijecnice a do tad molim ako netko zna nesto ovome da se javi....pozz
Posljednje uređivanje od WINNI : 26.12.2011. at 00:02
to ti je znak manjka željeza
koliko je željezo?
eritrociti, hemoglobin, hematokrit?
a nedostatak željeza ima razne uzroke
kod mladih žena u fertilnoj dobi to su najčešće obilne mensturacije
može biti i nepravilna (loše provođena vegeterijanska prehrana)
postoje još brojni mogući uzroci, ali ovi su najčešći kod žena fertilne dobi
Molim da mi netko kaže što je to MPV u nalazu krvi odrasle osobe?
Referentna vrijednost je 6.8-10.4, a u nalazu piše 13.5 .
Što to znači ako je vrijednost povišena?
Napominjem da je vrijednost trombocita 201 (ref. 158-424).
budući da nema trombocitopenije, nema kliničko značenje
to je "gruba" analiza koja je podložna interferiranju, a označava veličinu trombocita
Hvala ti! :briše znoj:
(jelda da se ne smije guglat naokolo?)
Hvala
Evo me opet...znaci zeljezo mi je 10 a hematokrit 35.4 (35.6-53), brine me taj feritin koj je 4.....imam 30 g0d i ne bas obilne menstr.
hvala aleksandra70vanja....i jos samo da napisem da je hemoglobin 126....sve je nekako uz donju granicu
svakako i ti možeš obrisati znoj s čela;
možda ti je neadekvatna reapsorpcija željeza;
kod žena generativne dobi ne treba se brinuti, pogotovo jer su ti drugi nalazi uredni
pušiš li?
moj feritin je 2; željezo 3 već sigurno desetak godina, o vrijednostima hemoglobina neću pisati ( nekad i 90 )
Nadam se da ima i ginekologa među vama. Uglavnom, ouvijek sam imala obilnije i dulje menstruacije od 8 do 10 dana. Nakon trećeg poroda od kojeg je prošlo 15 mjeseci sam nakon krvarenja od 7 tjedana dobila menstruaciju nakon mjesec dana. I tako je bilo i nakon prvog poroda. Ono što me brine je da su mi mestruacije uistinu obilne i traju oko 14 dana a ciklus je 30 dana. Pretprošli ciklus sam zbog istog bila kod svog ginekologa koji je napravio papu, ultrazvuk i zaključio da je sve u najboljem redu. Prošli mjesec sam krvarila 17 dana i sad stvarno ne znam je li to normalno. Dojim i ne bih željela uzimati ikakvu hormonsku terapiju,a to je nešto što mi je predložio moj ginekolog, ali u smislu ako ja želim skratiti cikluse, a ne kao medicinsku nužnost. I prvih 6 mjeseci dok je beba bila isključivo dojena, bez dude i boce menstrucije su bile obilnije. Funkcionira li samo moj organizam tako i nemam razloga za brigu ili da tražim drugog ginekologa? Inače, ovim sam ginekologom dosad bila uvijek zadovoljna...
Hvala princess puffy....odmah mi je lakše. Ma definitivno najgore je googlati....samo se covijek prepane bez potrebe. Ja sam se ovaj put pravo iznenadila kad sam vidjela da mi je zeljezo 10 jer nikad nije bilo iznad 5 u trudnocama bi stalno pila nesto da ga poveca jer bi pred kraj trudnoce spalo na 2 tako da sam pogledala zeljezo i hemoglobin i kazem sebi super..nikad bolje, al nakon par dana gledam opet nalaze i vidim ovaj feritin 4...malo googlala i naravno samo se prepala...I da pušač sami to nikad nisam ovoliko pušila....ostala bez posla...nervozu liječim cigarama, vjerovatno je i to jedan od uzroka niskog feritina...moram smanjit cigarete. Hvala puno....
Curka 7 godina ima streptokok upalu grla (bez brisa, samo po simptmima, ali ja sam 99, 9 % sigurna). Do sad je uvijek dobivala silapen, mi bi došli na početku, jako boli trbuh,karakt. zadah iz usta, slabost, temp oko 37, 5 i već nakon prve doze antibiotika temp bi pala. Sad smo napravili sve isto, ali je dobila cefixim i to 200mg, na 21kg tj.t. i temp raste. Sad je 38,7. To me zbunilo. Koliko treba da cefixim prodjeluje? Manje je boli trbuh, ali to je sve. Kad se trebam zabrinuti ako ne krene na bolje.
u principu je terapija izbora za streptokoknu upalu grla penicilin - silapen, jer je najmanja rezeistencij pa i najveća učinkovitost, ali trebao bi pomoć i cefalosporinski antibiotik. terapija je zapravo najvažnija zbog prevencije mogućih komplikacija. inače antibioticima nekad treba 48 pa čak i 72 sata dok postignu učinak, u međuvremenu bi trebalo spuštat temperaturu ako ide preko 38.5. nadam se da je curka sad već dobro.
Cura iam problem sa sinusima i stalno kod male prehlade ima sve začepljeno...
Tako je počelo i sada prije cca 5 dana, koristimo operil i ispiremo.
Međutim pokupila je neki suhi kašalj koji ko da duši. (ne znam kako da opišem) i to prije dva dana.
Sinoć je još ponekad kašljala dok je po noći postalo jače i tamp bila 38,2 i dala sam joj Lupocet.
Od jutra ne prestaje kašalj, temperatura se digla na 38 i sad čekamo jedan sat da odemo k doktoru.
Da li da joj sad dam Lupocet ili da čekam odlazak k doktoru?
Što nas čeka, s obzirom da nema mandule bojim se za pluća, da li da očekujem neki antibiotik možda Sumamed?
Koji se slučajevi šalju u bolnicu?
A ako i dobije antibiotik, kako zaustaviti kašalj?
Koristimo sirup za dišne puteve od smrekinih vršaka, propolis, med, kratko prokuhanu kadulju, sljez...ma sve.
dobro smo, hvala
onda da sljedeći put pitam ipak za silapen, ne znam - zašto smo dobili cefixim?
Ma znam ma neću ja ništa sugerirati samo se prvi puta sa tim susrećemo i ne znam uopće što očekivati.
Inače ima 5,5 god. i u životu je popila minimum antibiotika radi uha.
Strah me tog kašlja.
znam, ali do sad su super reagirali na silapen od prve, pa eto čisto da pitam, zašto mjenjamo?
Posljednje uređivanje od pikula : 03.01.2012. at 12:12
Naša pedica za streptokok daje penicilinski antibiotik, ali ako se u nekom kraćem vremenu streptokok ponovi, onda daje nešto od cefalosporina "da ne ide dvaput zaredom penicilin" (ne znam zašto, nisam ni pitala).
A, kužim, hvala. To mi je falilo. Čisto da malo razumijem.
Gore sam pomiješala odgovore sa pikulinim, moje isprike.
Uglavnom, sva sreća nismo hospitalizirani već je po prvi puta dobila Sumamed.
Za umirivanje kašlja rekla nam je bilo što, uzela sam Dr.Theis Mucoplant-trputac.
Kašalj je i dalje strašan, ne kašlja jedino kad diše na nos ili cica kakvu pastilu.
oka, da li joj daješ da pije puno vode? Čaja? Meni su preporučili piti više vode, ne pretjerati, naravno. I jesti juhu u kojoj je skuhana kapula, dve (crveni luk). Ovo je čisto laički savjet, iz vlastitog iskustva.
hajde me savjetujte
moram vaditi trulu osmicu kod oralnog kirurga i on svakako to želi pokriti antibiotikom a moramo misliti na sljedeće:
- dojim
- imala sam straašni proljev uz ceporex a nakon amoxila pseudomembranozni kolitis (jasno mi je da se to uopće ne mora ponoviti ali ipak pazim kod odabira antibiotika ako mogu)
Silapen i Sumamed podnosim ali se bojim da oni tu ne igraju.
što odabrati od antibiotika?
Ovo nije način na koji se bira antibiotik.
Nije. Samo što, primjerice, moja doc. i doc. mog muža uvijek posluša nas što joj imamo reći i baš ovakva prethodna iskustva igraju ulogu.
Ne pamti ona to za svakog ponaosob što komu paše, zato mi pamtimo za sebe.
Ovdje mi je upalo u oko da se ne spominje Klavocin, a MM je oba puta kad je imao vrlo, vrlo gadne probleme sa zubom i sinusima (u kompletu) te oralnu kiruršku operaciju uzimao Klavocin u maksimalnoj dozi. I inače ga zubari propisuju (moje dvije frendice zubarice) kad su problemi s glavom i zubima u pitanju.
On ne ide uz dojenje ili što? Da se i to razmotri kod doktorice?
oho, odgovor u stilu dr Richtera
a što bi ti napravila da tvoj zubar nezna koji bi antibiotik ordinirao?
trenutno nemogu mijenjati zubara
imaš li odgovor tko je osoba koja će savjetovati koji bi bio najbolji odabir?
Ne znam kome je ovo namijenjeno, ali ja sam ti pokušala sugerirati da je Klavocin kod naših zubara bio prvi izbor (i najbolji), a kako ga nisi spomenula, mislila sam da ti je možda nešto smetao ili si čula da ne ide uz dojenje (iako ne znam baš da se antibiotici ne smiju uzimati uz dojenje, propisuju se kad je potreba bez prekidanja dojenja). Malo sam zbunjena. Jeste spominjali Klavocin kao opciju?
Ne bih se više nikad vratila doktoru koji ne da ne zna, nego ne zna gdje pronaći odgovor.
http://sonda.sfzg.hr/index_files/tekstovi/s/PRIMJENA ANTIMIKROBNIH LIJEKOVA U STOMATOLOGIJI.pdf
Edit: mislim da je meni namijenjeno.
Posljednje uređivanje od Cubana : 16.01.2012. at 21:32
Nena, sorry, odgovor je bio za Cubanu.
Klavocin je isključila jer on ima jako često proljev kao nuspojavu.
Ima i Sumamed još češće. Najmanje dva sata prije ili poslije antibiotika uzimati probiotik (Linex forte npr. ili neki drugi) obavezno ako je sklonost proljevu. Al' vidiš, fakat je to individualno, meni je od Sumameda bilo gadno, a od Klavocina ne, no zato probiotiki obavezno uzimam ako je antibiotik u pitanju.
(i nisam medicinske struke, jasno)
Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 16.01.2012. at 21:40
nena, ja jesam medicinske struke ali nisam liječnik nego medicinski biokemičar i mene moja doktorica pita koji da mi antibiotik da...meni je to strašno
i nikada ništa ne sugeriram jer nisam liječnik ali uvijek je podsjećam na koje sam imala reakciju a na koje nisam, i kao što ti kažeš gdje bi ona sve o svakom pacijentu znala kad ih ima preko tisuću
promjena liječnika opće med. je mission imposible u zagrebu
zubarica - ja nemogu promijeniti zubara u roku dva dana
al to je off
Cijenila bih pomoć s ovom dilemommoram giniću zbog anemije uzrokovane obilnim menstruacijama (menoragija). Htjela bih znati koje su mi opcije. imam 35+,višak kg i ne bih na mirenu ili klasičnu horm.(kontraceptivnu) terapiju ako imam izbora. Čula sam za gestagensku terapiju, ali navodno dosta utječe na raspoloženje... Ne znam da li je to opcija za mene i imam li još neku opciju?
Posljednje uređivanje od pikula : 23.01.2012. at 09:32
Pitanje za pijenje probiotika uz antibiotik:
malac od 3g. i 4.mj. mora piti klavocin.
dala bih mu uz to i probiotik - ali kada: prije ili poslije antibiotika? u kojem razmaku i redoslijedu?
između 2 doze
npr ujutro u 9 klavocin
oko 13- 14 h probiotik
pa opet klavocin u 21h
koji probiotik?
prije desetak dana sam popila zadnju dozu antb. radi upale uha koje mi je ostalo začepljeno radi onog tlaka (uvučen bubnjić), otišla na kontrolu i dr. rekla da je upala prošla, ali da moram kapati kapi u nos. kapam 6.-i dan i odčepilo se skoro u potpunosti (još nijansu slabije čujem nego na drugo uho), ali šumi mi u uhu naručito nakon posla koji je dosta zvučan. nije prejako i konstantno, ali mi ipak smeta. koliko to treba vremena da prođe, da se još strpim ili da odem opet kod nje?
pitanje
skinuli smo pelene i normalno je piškila na tuticu, za kakanje je tražila pelenu i stavili bi je, ali jučer je odlučila prvi puta kakati na tuticu (njena odluka) no pošto zbog te promjene nije dugo kakala, imala je malo krvi nakon kakanja tvrđe stolice pri brisanju guze, inače ima normalnu stolicu i nema krvi, je li to opasno i trebamo li danas pedijatrici radi toga?
vjerojatno joj je malo pukla kožica oko analnog otvora zbog tvrđe stolice
pokušaj joj dati jesti nešto što će omekšati stolicu
sram me i pitati ovako glupo pitanje, ali nisam se sjetila u ordinaciji
iv je dobio neku kremu koju treba mazati svako 4 dana
jel to znaci da treba proci puna cetiri dana ili svaki cetvrti dan?
npr ponedjeljak navecer - cetvrtak navecer (72 sata) ili ponedjeljak - petak (96 sati)?
osjecam se sad ko mukica kad trazi rjesenja iz matematike![]()
matematičar-informatičar računa ovako, ali možda liječnik računa drugačije?
ako maže svaki dan onda je - pon-utorak
ako maže svaka dva dana onda je - pon-srijeda
ako maže svaka tri dana onda je - pon-četvrtaj
ako maže svaka četiri dana onda je - pon-petak
Hebate, stvarno!!!!
Posipam se pepelom.
Tako mi i treba kad brojim na prste :sramimsedozauvijek: