što je po tebi skalp?
tjemenica?
ne po meni. sestra koja mi je bila na porodu je rekla da je skalp onaj uređaj kojim vaginalno prate otkucaje bebine
Jedno pitanjce..
Curica od 9 godina do sada mi je primala sve vrste antibiotika (iako vrloo malo dijete izuzetno zdravo ako zanemarim virusni meningitis zajedno sa anginom) dok je ležala u bolnici 09.2009. između ostalog je primala i pencilin venozno.
E sad prije tjedan dala blaga upala grla s lagano otečenim krajnicima i dobila je za pit Klavax sirup (to je bilo u petak) prvu dozu je odmah povratila nakon toga je dobila još dvije doze i onda zlo lagano otečen obraz i urtikarija po cijelom trupu. Skinuta sa Klavaxa primila u subotu i nedjelju po injekciju Dexametazona. Osip se u potpunoti povuka u nedjelju.
Danas ponovo crvenilo vrata i trupa, ali bez onih sitnih pristića samo crveno i jako ju svrbi. Da li je moguće da je to još uvijek od to nesretnog Klavaxa i da li bi ju trebala odvest kod doktora?? Dala sam joj 5ml Rinolana (najmlađa je alergičarka) i crvenilo i svrab su se povukli.
Moguće je da je i dalje od Klavaxa. Potrebno je određeno vrijeme da se organizam 'očisti'. Slobodno kroz narednih nekoliko dana daj Rinolan sirup uz puno tekućine.
Imam pitanje na koje će možda netko od kompetentnijih znati odgovor.
Kardiolog je još prošle godine mojem ocu prepisao Preductal preventivno. Danas mu njegova dr opće prakse kaže da se po novome Preductal ne smije davati "običnim" srčanim bolesnicima, nego samo onima kod kojih nije uspio operativni zahvati da će mu ovaj put dati na recept, ali da će zbog njega možda platiti globu
Kako je ta njegova doktorica prilično smotana, zanima me, čisto informativno, je li to zaista tako, ili netko krivo tumači propise?
Michelle, kako je maleni?
prošlo je, hvala bogu. temp je 9 dan pala i nije se vratila. bris grla uredan. ipak je bila samo viroza. zahvaljujem svima na pomoći, baš sam bila u velikom strahu.
Preductal je lijek koji se po smjernicama HZZOa propisuje
pacijentima sa koronarografski dokazanom koronarnom arterijskom bolešću
gdje nije moguće liječenje revaskularizacijom i gdje nije postignuta stabilizacija bolest
drugim lijekovima po preporuci kardiologa,
samo to je već duže tako,
ono što se mijenjalo u zadnje vrijeme su žešće kontrole po ordinacijama
Pitanje:
Može li kost biti puknuta, a da ništa nije otečeno?
Priča:
Sin (18 g), je pao s bicika, u subotu i od tada ne može stati na petu. Bila je plava - to se povuklo. Iz vana se ništa drugo ne vidi. (Njemu se neda ići na slikanje jer je uvjeren da je samo natučeno.)
možda je kasno, a i ja nisam medicinske struke
ali iz iskustva: DA
ja slomila kost na ruci, u diti na dlanu. i boljelo me ali mi moji nisu vjerovali da me baš tako boli. nakon mjesec dana smo konačno išli to slikat i ispalo je da je slomljena ali baš lijepo uredno, tako da je polako zarastala, i to pravilno
baš je bila luda sreća![]()
Molim ako mi netko može odgovoriti!
Trudna sam 12+2 tj. i zanima me da li vodene kozice mogu naštetiti bebi jer sam u doticaju sa osobama koje imaju kozice. Ja sam ih preboljela još kao dijete.
Ginekolog mi je rekao da mi ne može sa sigurnošću reći i ja sam sad u panici. Čula sam da se nedavno dijete rodilo sa vodenim kozicama iako ih je majka već preboljela.
Da li je to zaista moguće?
Ne mogu kozice naštetiti bebi ako si ih preboljela.
Hvala na odgovorima cure, ja sam tako zbunjena, problem mi je što sam u kontaktu s ljudima koji rade u vrtiću u kojem su kozice, i moj muž tamo radi a nije ih imao. Baš me je strah, koliko sam ja shvatila ne zna se sigurno da li su opasne kod trudnica koje su ih preboljele. Ja sam nekako optimistična pa mislim i vjerujem da ih moji u kući neće dobiti, ali opet ne znam što da radim.
Možeš li mi na pp poslati tvoju email adresu, obzirom da ti ne mogu poslati pp.
Poštovana, možete li i meni reći što znače te sjemenke u stolici? Hvala
Nisam medicinske struke, ali tobi morali biti neki paraziti. Tako točno su izgledali kod moje mačke jednom davno. Kao sjemenke sezama.
Več dugo vas čitam i pratim pa ču i ja postaviti pitanje koje me muči,več godinu dana me boli peta bol je tupa i boli u zadnjem djelu pete koji se penje do zgloba!Kada duže sjedim ili ujutro da se probudim bol je neizdrživa ali kada se rashodam onda mi je lakše ali osjetim bol....volim hodati bosa i hodam cjelo ljeto.Bila sam kod ortopeda koji mi je rekao da moram nositi uloške no kada sam u njima isto mi je bol je prisutna????Unazad 3-4mj sam na djeti izgubila sam 4,5 kg.Imam još jedno pitanje kada sam bila kod dr,opče prakse mjeren mi je tlak koji je bio 140/100,e sad mene zanima ovaj prvi se je snizio na 120,ali ovaj drugi je 100 konstantno?Dali bih trebala neku terapiju ili...?Imam 29 god!Hvala
Tlak s tvojim tegobama vjerojatno nema nikakve veze. Ono što opisuješ najvjerojatnije je calcar calcanei, odnosno trn u peti. Pomaže fizikalna, a ono što također pomogne je u jednom periodu nositi obuću malo povišene pete. Problem postane vrlo izražen u periodu kad svi, za vrijeme ljeta, prijeđu u japanke. Ulošci su prihvatljiva metoda, ali posebni za trn u peti, dakle koristi se jedan jastučić koji se stavlja direktno pod bolno mjesto pete. Osim toga zna pomoći ultrazvuk, laser i vezivno-tkivna masaža.
za petu ne znam, što se tlaka tiče donji je definitivno visok, nekad zbog tzv straha od bijele kute tlak može narasti za 5-10mmHg. je li ti možda netko mjerio tlak u kućnoj atmosferi? ako je tlak svakako 100 s obzirom na godine trebalo bi svakako ispitati funkciju bubrega i nadbubrežne žlijezde. za početak možeš napravit obične laboratorijske pretrage - kompletnu krvnu sliku, urin, ureu, kreatinin, Na, K i Cl. i pokušaj sa manjim unosom soli putem hrane i pića, nekad pomogne. sritno.
za petu najviše daje za tzv "trn" u peti, izdanak kosti koji pritišće na meko tkivo pete i uzrokuje bol posebno na početku hoda
al nije baš tipično za tvoje godine
trebalo bi napraviti rtg pete ako si sigurna da nisi trudna
fizikalna terapija pomaže
tlak bi trebala mjeriti doma
ako je donji stalno 100 trebalo bi napraviti neku obradu, bilo bi dobro nositi holter tlaka, da se vidi kretanje tlaka kroz 24 sata
nekoliko mjeseci me "peku" pluća.
bole.
peku.
bole...
pojma nemam kako opisati to.
mogu normalno disati, ali konstantno osjećam to.
nekad je osjećaj kao kad se debelo prepušiš, a nekad kao da je sprženo iznutra...
i je li to povezano sa grloboljom (nije gnojna) koja je prisutna već mjesecima?
Da mjereno mi je doma patronažna došla pogledati moga sina (ima 5 god,a jako smo si dobri prijatelji sa patronažnom) isto mi je rekla da sigurno imam problema sa nadbubrežnom žljezdom,tada sam imala 150/110,pridržavam se djete ne solim puno jedem umjereno počela sam sa vježbama no srčani je ostao isti ovaj se snizio.Neznam da li to ima veze sa tim što sam u trudnoći imala trahikardiju (terapija mi je bila ormidol,prepar)
nadam se da nemaš problema sa nadbubrežnom žlijezdom, već da se radi o tzv. esencijalnoj hipertenziji, hipertenziji kojoj se (za sada) ne zna uzrok
javi se svom liječniku
apri imaš li žgaravicu?
Ne nemam žgaravicu!Hvala bogu imala sam je dok sam bila trudna.Molila bi ja još jedan savjet kada se po noći znam probuditi probudim se loveći zrak kao sinoć.Poslije toga budem jako umorna i osjetim lupanje srca koje se smiri(bude 2min jako lupalo ali se smiri)I to ne uvjek svaku većer ponekad.Pitam zato što je moj tata imao zastoj disanja kada bi spavao onda ga je mama budila ili drmala da dođe k sebi
ja sam svoju grlobolju riješila tonzilektomijom, a koliko se sjećam ti svoju nosiš duže nego što sam ja svoju,
nebitno je ako nije gnojna
bitno je da ti ometa normalnu kvalitetu života
medicinski indikacija za tonzilektomiju jesu 5 bakterijskih infekcija godišnje
s koje te strane "bole pluća"
ako je s desne može biti žučka pogotovo ako imaš 4 F ( female, fertility, forty, fat) (nemaš ovo zadnje)
a može biti i "obična " mialgija
svakako slijed bi bio nekakav laboratorij, uzv abdomena, eventalno rtg.pluća
micamaca, previsok ti je tlak. Javi se liječnici i vadit će ti krvnu sliku i poslat će te kod par specijalista. Kardiologu, vaditi hormone štitnjače, UTZ bubrega i to bi bilo sve za početak. I ako svi nalazi budu dobri isto će ti, vjerojatno, prepisati terapiju. Zato jer postoji i tkz. esencijalna hipertenzija, bez vidljivog uzroka.
Da li ti roditelji imaju povišen tlak? Da li si pod dužim stresom?
Smanjenje tjelesne težine i soli će ti u svakom slučaju pomoći.
Povišen krvni tlak može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi.
U isto vrijeme sa A70v.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 09.08.2011. at 22:23
Da bila sam pod stresom djete mi je imalo dvije operacije(hipospadije) nisam mogla biti s njim pa mi je bio šok!Šok ishod operacije.....,sada je sve ok,Mama mi nema povišen tlak tata mi je umro u 50 godini od moždanog udara(visoki tlak,šečer,masnoća,voda)
bila sam na sistematskom prije 4 mjeseca, kompletna obrada - sve 5
je li moguće da je možda jednjak u pitanju jer bol gravitira prema sredini?
može biti, meni je pao na pamet reflux, da ti se vraća kiselina iz želuca, zato sam te pitala za žgaravicu
(vidiš kako mi odmah reagiramo čim se novinari spomenu)
al ako nisi trudna i nisi duže od 2 godine to radila, napravi RTG pluća, za početak
radila prošle godine
nije to takav osjećaj kao kod žgaravice/refluksa
ovo je kao kod bronhitisa, više - manje
ali traje nekoliko mjeseci
konstantno, jednako svaki dan?
nije bilo na moru ništa bolje?
nije ništa bolje kada si mirnija, opuštenija, manje sjediš za komp?
na moru je bilo bolje
a ovo o mirnijem, opuštenijem i bez računala... javit ću ti kad umrem
apri...imam isti problem...
dr opce prakse koja odlicno postavlja dijagnoze, na moj zahtjev mi je dala uputnicu za sliaknje pluca ali i rekla da ce nalaz biti 100% uredan...sutra cu ga vidjeti...
ali da, cak joj i vjerujem...dijagnoza koju mi je postavila...onako najednostavnije receno...
ZIVCEKI....skulirano mi rekla da popijem koji helixic i da ce proci...i da...relativno cesto sam izivcirana nekim-necim...
samo sto ce taj helexic pricekati kraj dojenja pa cemo onda vidjeti...
a simptomi su bas takvi kakvima ih opisujes
pa na moru si bila mirnija, opuštenija i bez računala, pretpostavljam
apri ako ima veze sa kiselinom , možeš probati ovo http://www.terra-organica.hr/oleokap...-pranarom.html
MM ima kronične probleme sa sinusima baš zbog želućane kiseline , a ovo mu pomaže .
nemojte se smijati, samo mi recite je li moguće...
imam osjećaj da se situacija pogoršava sa većim količinama slatkiša.
ima li ikakvo objašnjenje za to, ili sam umislila.
ili mi se jednjak ulijepi, pa je subjektivni osjećaj takav :blush:
pa zar to ne bi bilo niže.
ovdje je taj pritisak/peckanje točno između grudi (koje ne vise, da ne misliš da je oko pupka), cca 12 cm od početka rebara
Imaš refluksnu upalu jednjaka i ždrijela.
Ja bi tebe na gastroskopiju!![]()
ili možeš ko ja koja se bojim gastroskopije (a nakon što sam UZV i LAB isključila upalu žuči i pankreasa koje sam si zamislila) početi piti Controloc i sretno samopostaviti dijagnozu refluksa ex iuvantibus
(inače, isti simptomi, izazvani žderanjem u Čigoču; ali i imala sam odprije neka saznanja o refluksu ali sam ih ignorirala)
isti simptomi kao tvoji- bol bez žarenja
Uvod:
Na trampolinu, točnije ispod spužve oko mreže za skakanje trampolina, uspjela naći rupu kroz koju mi je propala jedna noga, dok je druga ostala gore.
Udarac je bio jak, na butini. Taj dio je ubrzo pocrnio, pa postao crno ljubičast - hodala sam normalno, ništa nije bilo slomljeno, stavljala sam hladne obloge i bol je bila sve manja, bili smo na moru i nisam otišla doktoru.
Masnica odlično zacjeljuje, bolje nego što sam se nadala. Ali ....
Pod dodirom ruke se još osjeti, i iz profila je vidna oteklina na tom dijelu butine, na mjestu gdje je masnica skroz zacijelila.
MM misli da je to potkožni podljev.
Pitanje :
Da li to trebam tretirati čime? Postoji li neka mast, gel ili slično?
Da li bih ipak trebala doktoru iako je spolja masnica skoro skroz zacijelila i koji doktor se uopće bavi tom problematikom?
Posljednje uređivanje od sne : 10.08.2011. at 23:49
Dakle možeš stati na nogu, postoji modrica koja je bila opsežna i uredno se povlači. Mogući je razvoj neke infekcije hematoma, ali to bi osjetila, bila bi povišena temperatura tog područja. Do sad ti je vjerojatno sve i prošlo. Eventualno si mogla mazati heparin gelom, ali efekt je skoro nikakav.
Imala sam kao i ti takvu modricu. Prošla je, trebalo je dugo.
Hvala puno na odgovoru.
Modrica se sasvim povukla, nije bilo temperature.
Samo na tom mjestu postoji mala potkožna oteklina koja na dodir (pritisak, štipkanje) boli. Recimo veličine 2kn, malo nabubrelo.
Da li bih smjela na masažu (volim onu jaču tzv.anticelulitnu) - da li bi pomoglo ili odmoglo?
Nisam naravno otišla doktoru, nekako je sve drugo važnije, a dan prekratak.
Ma ne smeta me da tako i stane zauvijek, samo me brine da li to može nešto zakomplicirati ....