E noa, super pitanje, mene zanima i što se dogodi ako ne izaberes lijecnika, da li HZZO automatski nekome dodijeli karton i kome, ako postoji uopće neki model dodjeljivanja.
E noa, super pitanje, mene zanima i što se dogodi ako ne izaberes lijecnika, da li HZZO automatski nekome dodijeli karton i kome, ako postoji uopće neki model dodjeljivanja.
Moju zakonitu automacki (hmmm...?!) dodijelilo nekakvom nepoznatom ginekologu. Mislim da se radi o svinjariji jer uopće skužiti o kome se radi i prebaciti se nekom normalnom nije mala zezancija.
Svodimo se na glavarinu![]()
Zdravstveno osiguranje je regulirano zakonom:
Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 150/08, 94/09 i 153/09) pa Narodne novine u ruke...
A kome se puno čita ima i ovdje:
http://www.hzzo-net.hr/03_01_01.php
Zakon treba poštivati, zar ne? Slagali se s odredbama ili ne.
Može ga se i mijenjati. I izbjegavati. Kako tko.![]()
Posljednje uređivanje od Beti3 : 11.04.2012. at 10:13
Ja imam karton od svojih doma, jer su morali otici od pedijatra, a nisam ih nikad prijavila doktorici u selu, jer mi se ne svidja. Pa me sad zanima hoce li ih HZZO prijaviti negdje samoinicijativno. Naravno da su prijavljani na HZZO, samo nemaju izabranog lijecnika.
Mene zapravo ne zanima dodjeljuje li administrativno i automatski HZZO neraspoređene pacijente nekom liječniku, nego što sa situacijom kada roditelj ne želi voditi dijete liječniku? I ne želi tj ne osjeća potrebu da dijete ima svog liječnika...
Jel rijec o zanemarivanju, ili samo roditelji misle da ima ne treba lijecnika.
Huh, teško je povući granicu. Roditelji čini se izbjegavaju sve institucije (osim škole), ne znam točno koji su razlozi u osnovi tog ponašanja, ali žive prilično zatvoreno. Smatraju da se skrbe za zdravstvene potrebe djeteta na svoj alternativni način i ne žele dijete voditi liječniku kada je bolesno.
MIslim da pitanje glasi: " Štete li djetetu?"
Ako štete onda je riječ o zanemarivanju, ali to je vrlo sklisko podrucje. Ni ja bas ne vodim djecu doktoru. A i školu bih zaobisla da mogu.
Meni samo po sebi to nije zabrinjavajuće, osim ako bi postupali iznimno ekstremno pa dijete ne bi vodili liječniku kada bi mu bila potrebna stvarna liječnička pomoć ili hospitalizacija ( što zapravo znaći : ne vode dijete liječniku kada je bolesno? većinom niti ja ne vodim svoju djecu nego čekam da ih prođe ako su u pitanju viroze i sl. dječje bolesti. )
Konkretno problem je nastao kada je učiteljica tražila liječničku ispričnicu, jer su se zaredala višekratna izbivanja iz škole po 10-15 dana (majka je rekla da ne mogu donijeti jer se liječe alternativno i ne žele ići liječniku). Vjerojatno se ne radi o ozbiljnijim bolestima (već su u pitanju sezonske respiratorne tegobe), ali prema tumačenju prosvjetnih vlasti škola je dužna obavijestiti nadležni CZSS, ako učenik učestalo izostaje s nastave a izostanci su opravdani isključivo roditeljskim ispričnicama.
.... zanima me je li to negdje u zakonu konkretizirano: da dijete mora imati liječnika?
Posljednje uređivanje od no@ : 11.04.2012. at 11:14
Sve da i mora, opet je na roditelju hoće li ga voditi liječniku ili neće.
Ovdje je prije pitanje kako su (zakonski) regulirani izostanci djece iz škole.
Mislim da je taj propis iznimno glup. Moji su imali neku zelucanu virozu, tjedan dana Lovro nije bio u skoli i sta sam ja trebala? Usred njegove bolesti koja nije bila za doktora niti u jednom trenutku, otici kod pedijatra, cekati nekoliko sati za ispricnicu?
I sta je tu uopce ucestalo, ako i ostali izostaju zbog istih tih respiratornih problema. Znaci Pero moze izostajat svaki drugi tjedan jer ima ispricnicu od doktora, a Mara ne moze jer ju nije trazila?
ja najčešće nazovem doktora nakon viroza i kažem koju dijagnozu da napiše, i onda sama odem po ispričnicu (bez da vodim dijete). Gnjavaža, što drugo reći.
Ma ja to uopce ne zovem socijalizacija, to je institucionalizacija zapravo. Ovdje po selima djeca uopce nemaju nikakve oblike "socijalizacije" u ustanovama, pa su super dobro socijalizirani. I ja bi izbjegavala da sam u mogucnosti.
Nego, ovo uopce nije medicinsko pitanje, nego pitanje kako ce netko u skoli reagirati na to sto se neki propis (jel zakonski uopce?) krsi. Hoce li uzeli u obzir zdravorazumski sve okolnosti, razgovarati s roditeljima ili ce ih odmah prijaviti CZSS
Sirius, a) ne radi se o tome da je meni ili nekome nešto neobično, već da način života te obitelji nije najprikladniji za socioemocionalni razvoj djeteta (ipak ne radi se o takvim ektremima da bi soc službe reagirale na njih).
b) namjera je škole prijateljski razgovarati s majkom i zvati czss samo ako drugačije neće ići
Marta, propis nije glup. Namjera mu je zaštiti djecu od istinskog zanemarivanja/zlostavljanja (ima i toga nažalost....)
Svi učenici koji su izostali velik broj sati (zakonodavac ne definira točno koji) neovisno o razlogu (i ispričnicama) mogu biti upućeni na razredni ispit.
Noa, stvarno mislim da je propis glup jer je broj dana koji se moze izostat bez lijecnicke ispricnice premalen. Znam da ima zanemarivanja, ali ono se nece otkriti zato sto Pero ima/nema ispricnicu od doktora.
Marta, ja nisam nigdje navela broj dana izbivanja iz škole koji može opravdati roditelj. Koji bi broj prema tvom mišljenju bio prihvatljiv?
Noa, imam djecu u skoli, pa mi je poznato da do 3 dana izostanka moze ispricati roditelj, pismeno, za vise od tri dana treba ispricnica lijecnika, to je sto se bolesti tice.
Ako roditelj zeli da dijete izostane iz skole zbog neceg drugog, tipa putovanje, onda do tri dana moze izostati s dozvolom razrednika, do 5 s dozvolom ravnatelja škole, a preko 5 dana treba odobriti uciteljsko vijece ili kako se to sad zove.
I da, smatram to bezobrazno kratkim rokom, jer ja djecu prva tri dana bolesti u pravilu ne vodim doktoru. Zapravo izabranu lijecnicu A je vidio zadnji put kad mi je vratila karton prije jedno 2-3 godine, a prije toga nije kod nje bio 5 godina. L ju nije vidio 6 godina, kao ni V. Ne vodim ih privatno, nego doma rjesavamo sve sto se rijeriti moze. I tlaka mi je onda ici po ispricnice. Vodim ih na hitnu, ako su se ozlijedili toliko da smatram da je potrebno da to pogleda lijecnik, kao sto se L nedavno ozlijedio na treningu.
A cak se niti ne smatram nekom teskom alternativkom...
Prema tome rekla bih da bi 5 dana bez lijecnicke ispricnice bio neki minimum, da se mene osobno pita. A ovo o izostancima radi npr. putovanja necu uopce komentirati. Po tome cete ono, al sigurno skuzit kad netko zanemaruje dijete...
Pitanje je koliko se strogo pridržavaju tih pravila u školi.
I kod nas je formalno pravilo da do tri dana opravdava roditelj (ne mora uopće biti pismeno tj. nikad nismo ništa pisali), a duža bolovanja liječnik. Mi se toga pridržavamo jer nam nije nikakav problem otići po ispričnicu, ali sama naša liječnica nam je rekla da u školi ne prave probleme i za duža bolovanja bez ispričnice (..kad vide da ste odgovorni roditelji - uz taj komentar).
Problem vjerojatno nastane kad neko dijete često izostaje, a sve bez ispričnice, i stvarno jest pitanje što bi onda škola trebala napraviti, jer ignorirati isto nikako ne bi bilo OK.
E vidis Mima, ako se nisu dosljedno pridrzavali pravila, otkud im pravo da ga se pridrzavaju na tom jednom slucaju u periodu kad sva djeca manje vise izostaju jer trenutno vladaju gripa, virusni bronhitis i zelucana viroza? Meni je iz prvog posta koji je noa napisala bilo jasno da je rijec o ispricnicama...
Pet dana bez ispričnice nije baš isto kao "višekratna izbivanja po 10-15 dana" - ovo drugo bi značilo da dijete više puta nije dolazilo u školu po dva ili tri tjedna; u takvoj situaciji meni je normalno da škola nekako reagira.
Marta, čisto za informaciju: dosljedno smo se pridržavali pravila. Smijemo li tražiti liječničku ispričnicu? Smijemo li uopće pitati za razlog izostanka? Smijemo li išta pitati ili je sve uplitanje u privatnost?
Noa, meni uopce nije nikakvo uplitanje u privatnost kad skola trazi ispricnicu. Ni najmanje. Nisam nigdje napisala nista slicno.
Sva sreca pa kod nas misle valjda isto ko i ja da je propis glup i ne inzistiraju. Da inzistiraju na lijecnickim ispricnicama, vjerojatno bih ja sad tu bila na tapeti.
Ali ako se tako dosljedno drzite pravila, sto te onda uopce muci? Prijavite ih CZSS po istim tim pravilima i bok...
Marta, zahvaljujem na kompetentnom odgovoru!
Noa, kakav ti zapravo odgovor zelis?
Da netko drugi moze natjerati roditelje da nadju djetetu lijecnika, bez da ti imas posla s tim? Ne znam koje je tvoje radno mjesto u toj skoli, ali zar ne moze razrednik ili pedagog pozvati roditelje na razgovor i objasniti im u cemu je problem i zasto vama trebaju te ispricnice? Zar je toliko tesko razgovarati s roditeljima koji ne misle ko ostali? Meni to nije jasno u ovoj prici.
A ima i škola koje ne priznaju liječničku ispričnicu ako i roditelj ne ispriča. Srednjoškolcu nije nikakav problem nabaviti ispričnice, to se može bez problema falsificirati. Osnovnoškolci ipak nisu na tom nivou.
Znači, važniji nam je roditelj nego liječnik. A da li dijete ima izabranog liječnika ili ne nikako ne može biti briga škole. U školu redovno dolaze školski liječnici (koji ne moraju biti isti izabranom, nama nisu) i pregledaju ih i cijepe dijete za koje roditelj odobri. Ostali idu u školski dispanzer cijepiti ili reći zašto ne cijepe.
Školski dispanzer je u Rijeci, a mi u riječkom prstenu. U velikim gradovima je sigurno drugačije. Ali, ako roditelj ide na informacije i roditeljske sastanke mislim da škola ne mora brinuti o zanemarivanju djeteta.
Mislim da bi se na djetetu vidjelo ako nije u redu. Bez obzira na stil života njegovih roditelja.
Roza Groza gdje si da napišeš koju o ovome?![]()
Marta, moje pitanje je: je li u nekom zdravstvenom zakonu konkretno definirano da dijete treba imati svog liječnika. Ti očito, kao niti ja, ne znaš odgovor na to konkretno pitanje, pa ideš u razno razne interpretacije..... koje su moram reći promašene jer ovdje nisam niti mi je to namjera iznijela prikaz slučaja sa svim pojedinostima.
Mogu se ja malo raspitati (i bolje pročešljati zakon), ali mislim da je imanje liječnika opće prakse (kao i stomatologa kojeg plaća HZZO) PRAVO, ali ne i obaveza. Obaveza je brinuti se za zdravlje dijeteta i pružiti mu liječničku skrb ako je potrebna, ali nije zanemarivanje ne imati izabranog liječnika. Druga stvar je ta što je liječnok nužan da bi se zadovoljila forma koju škola zahtjeva.
Beti, kad već prizivaš u pomoć Rozu i ja ću pozvati cvijetu73
Cvijetoooooo pomagaj u obranu škola!![]()
Sirius, bila bih ti jako zahvalna ako možeš provjeriti![]()
HZZO ima besplatni info telefon o obveznom zdravstvenom osiguranju, 0800 7979
Na stranicama HZZO (gore sam stavila link) su zakoni i pravilnici i zdravstvenoj zaštiti. Nigdje se izrijekom ne spominje obaveza izbora liječnika, samo pravo na izbor.
Npr, svaka djevojčica od 15 godina treba izabrati ginekologa, ima to pravo, ali koliko ih to pravo i koristi? I nitko iz HZZO-a ne otvara njima nigdje kartone. Bez obzira na glavarine.
Shodno tome, nitko ne mora imati izabranog liječnika ukoliko ne želi javnu zdravstvenu zaštitu. Nama je zdravstvena zaštita pravo, a ne obaveza. Obaveza je biti osiguran ako je osoba u radnom odnosu ili umirovljenik,i plaćati to osiguranje. No, to nema veze sa odlukom hoće li netko ići liječniku ili ne. Uključujući i djecu.
Ako je netko drugačije shvatio zakon neka piše.
no@ nisam ja nikako protiv škola. Tko bi cijeli dan izdržao sa svom djecom doma! Naročito tinejđerom. Blažene škole...
Rozu sam zvala da komentira off grid život tih ljudi. Live and let live. (Ako nitko nikoga ne zlostavlja time).
A profesore hvalim na sva usta, u svakoj temi...I cvijetu73 jaako volim čitati. Ali, naslov ove teme nije intrigantan i samo rijetke zalutamo.
nisam sigurna, mada bi vjerovatno trebala biti, ali danas nema automatskog dodjeljivanja pacijenta nekome
bilo je muljaža s tim na početku privatizacije (koja je uništila primarnu, hvala hebrangu, ali to je druga tema)
natezanja oko kartona, jer su zakupci plaćeni po kartonu, tj. pacijentu, upisivanja ovako kako je Davor naveo za svoju ženu
sada ti moraš potpisati izjavu ako mijenjaš liječnika
mirtina djeca su, mislim, još uvijek kod pedijatra na popisu, mada su dobili karton u ruke, jer se nisu nigdje drugdje prijavili
baš ću sutra pitati malo pedijatricu mogu li oni odjaviti pacijenta dok se on ne prijavi nekom drugom
i to dijete iz no@-ine priče je vjerovatno još kod pedijatra, ako ga nisu nigdje upisali u obiteljsku
a mora li dijete, ili odrastao čovjek imati liječnika?
ne mora
ni stomatologa, ni žena svog ginekologa
ne mora
mada mi nije jasno zašto se netko neće upisati kod liječnika, stomatologa, ginekologa
ako mu njegov trenutačni ne odgovara, može ga lako promjeniti, u bilo koje doba godine
ako ne želi ne mora ići k njemu
ali mislim da je dobro negdje biti upisan
nikad čovjek ne zna kada mu može nešto zatrebati
a što se tiče ispričnica
slažem se sa Mimom
vjerovatno ne treba toliko inzistirati na tome može li roditelj ispričati 3 ili 5 dana
ali ako je to 10-15 ili više
ili ako je to svako malo po 3-5 dana
pa treba škola provjeriti o čemu se radi
meni je to ok
kao što će poslodavac provjeriti zašto mu radnik ne dolazi na posao
AV, pa nije bas tako lako promijeniti lijecnika. Uglavnom su pretrpani, svi imaju viska pacijenata. Osim mozda nekih koji ordiniraju po otocima, a nekako mi se nije zgodno prijaviti na otok kod doktora.
Nego, AV, sad sam se sjetila da si na jednom drugom topicu napisala da lijecnici bas i ne vole primati djecu, pa kazu da su prebukirani. Jel znas mozda, jel postoji mogucnosti da se na HZZO sazna ima li neki lijecnik nmjesta za nove pacijente.
marta, baš sam jučer čitala neki topic na forum.hr-u na ovu temu, pa je netko napisao da je zvao HZZO da se raspita kod kojih liječnika u njegovom susjedstvu ima mjesta (i ispalo je da ima kod svih, a svi su tvrdili da su prebukirani). Dakle, izgleda da se može raspitati na HZZO-u, samo se pitam koja mi je korist od toga da se silom i prijetnjama uguram kod nekog liječnika, to je stvarno garancija dobre buduće suradnje.
prebukiranost po hzzo je kad imaš preko 2125 pacijenata
to je kao maksimum po timu obiteljske medicine
znači svatko tko nema više od toga može primati nove pacijente
po hzzo
u praksi imati preko 1700 pacijenata, koji je i po hzzo standardni broj pacijenata po timu, jako teško za raditi
ti moraš u 6.5 sati rada (od 7-13.30 - u 13.30 moraš izjuriti van jer kontra smjena mora početi raditi) ugurati između 60, što je neki dnevni prosjek, pa do preko 100 pacijenta
i netko tko ima 1700 - 2000 pacijenata je stvarno prebukiran
objektivno
ali ne po hzzo
Mima, ja sam se nadala da mogu izjavu ispunit direkt na HZZO-u, ionako lijecnici to njima šalju, pa se samo poajvit tamo ko padobranac, ionako me ne pamte jer dolazim jako rijetko.
Stavila je larmama link na stranicu od HZZO-a gdje ima popis timova i broj osiguranika po pojedinom timu:
http://www.hzzo-net.hr/03_01_11.php
Evo, samo da javim da je stanje malo bolje ali i dalje mi menstruacija ne traje ispod 11 dana. I u međuvremenu sam opet maltretirala svog ginekologa i dalje sam po njegovim riječima zdrava plodna žena. I ne pijem hormone jer i dalje dojim... Al pijem željezo i kao bolje se osjećam.
pitanje za doktorice, ali će mi lakše biti ako još netko napiše da se tako osjeća: tjedan dana nepodnošljivih mučnina, na rubu povraćanja, nesvjestice, vrtoglavice, zanošenja, malo zamućen vid
tlak savršen, 75/115, znači nije to
L je imao nedavno neku virozu tog tipa, imao je proljev i stalno mu je bilo muka i prelezao je tri dana u krevetu jer mu nije bilo dobro na nogama. Mozda i ti imas isto.
Ja sam nedavno imao nekakvu virozu koja je sama po sebi bila bez veze, ali sam se tjedan dana potom osjećao otprilike tako kako sad opisuješ. Ako je to-to onda si vjerojatno ignorirala virozu, ali te ovo svejedno dočekalo. Prođe.