Stranica 25 od 64 PrviPrvi ... 15232425262735 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,201 do 1,250 od 3188

Tema: Pitanja forumašicama medicinske struke

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Imam pitanja za pedijatre, medicinske sestre i sve one koji se razumiju u diječije bolesti.
    Imam curicu od 2 mj, ona je u subotu završila u bolnici zbog početka dehidracije (povraćanja,proljeva), spojena je bila na infuziju, i više nije povraćala, nalazi krvi su pokazali da joj nedostaje c vitamina i željeza (kažu da joj fali željeza od rođenja jer je velika rođena 4120g i 52 duga) te su nam dali zajedno s našim pedijatrom da to koristi.
    U utorak je puštena iz bolnice, nalaz urina je dobar, u nalazu stolice se pokazalo da nema virusa, a za bakterije se još ne zna jer nalaz nije gotov.
    Mi smo od utorka popodne kući, jutros sam joj dala željezo i c vitamin, te nakon nekih sat vremena i bio gaja kapi....ona je sada opet imala rijeđu stolicu uredno zlatnožute boje, ali stolica joj je više proljevasta nego normalno kašasta.Ono što mene zanima je to da li je moguće da ima proljev od željeza (iako sam čula da željezo zatvara) ili je to od tih biogaja kapi? Zbog čega se opet vraćamo na početak kako je završila u bolnici? Kažu da je sada jako prisutan rota virus?
    Što savijetujete za takvo stanje?
    Tjelesna temperatura joj je 36 s 3, te 36 s 5.
    Tražim samo vaša mišljenja.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Zaboravila sam napisati i mame koje su se susrele s sličnim stanjem kod svoje dječice, kako je to bilo kod vas?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Željezo izaziva proljev i kod odraslih, a pogotovo kod tako male djece. Moj mlađi je s tim imao problema. Privikavala sam ga na željezo postepeno - najprije četvrtinu propisane količine nekoliko dana, pa pola, pa malo pomalo povećavala dok nije nakon par tjedana došlo na mjeru. Željezo se uzima dugo, pa to možeš.

Bio gaia ti je svakako dobrodošla pomoć, ali to trebaš dati na prazan želudac, da se u probavu vrate dobre bakterije. Ne znam smije li se davati istovremeno, ali ja bih odvojila - željezo posebno, bio-gaia posebno, s razmakom od nekoliko sati. Željezo će imati manje nuspojava ako ga daješ nakon obroka, ali je tako manje djelotvorno, pa ti vidi...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Kad je moj malac izmao rota virus (kojeg je pokupio u bolnici na pedijatrijskom odjelu) stolica mu je bila flourescentno zutozelene boje.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Moj dječak je od željeza stalno imao proljev, ali vrlo tamnosmeđe boje, skoro crne. Svi su bodiji bili tangani.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Oda bi bilo najbolje da joj sad ne dajem željezo dok se ne oporavi od virusa...pa cu joj ga davati malo po malo.
    za ove kapi mi nitko nije rekao da se tako najbolje koriste (na prazan želudac)tako da mi je ova informacija

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

baka, ako jos uvijek citas ovaj topic.... kako si ti micala aterome s vlasista vece od 1 cm?
    meni je promjer 1,3 cm, dobrocudan i imala sam osjecaj da dr. ne zeli raditi zahvat
    laicki receno, da na tom dijelu nema viska koze, mora se elipsasto kidati sto znaci veci rez. rekao mi je da je to sat i pol posla pod lokalnom i bolan oporavak od tjedan dana.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

centar, odi na Rebro. Mene je specijalizant upitao "i vi to zaista želite operirati" (kao nije to mali zahvat), ja kažem da. Sada mjerim šav na vrh glave i ima 1,5 cm.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

uh, znaci, nisam se prevarila oko osjecaja da im se to bas ne radi.
    reci mi za taj sav, duzina je 1 i pol cm, a kolika je debljina? raste li ti kosa na tom mjestu?

meni je dr rekao da oni sacuvaju folikule dlake, ali da cesto vise ne raste kosa.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

centar, ako ideš ranije kada je aterom manji, teže ga je cijelog izčupati, ali je šav manji. Pitanje je samo da li te više smeta kvržica na glavi ili šav koji možeš napipati u kosi.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    centar, ako ideš ranije kada je aterom manji, teže ga je cijelog izčupati, ali je šav manji. Pitanje je samo da li te više smeta kvržica na glavi ili šav koji možeš napipati u kosi.
    evo sam se ja svog rijesila.
    imat cu savove jos dva tjedna, zatezu i bole, ali prezivjet cu s tabletama. sve je trajalo oko sat i pol vremena.
    mm mi cisti fizioloskom i maze nekom antibiotskom kremom.

rekao mi je dr. da se sav nece osjetiti, on je estetski i maksilofacijalni kirurg, pa valjda zna sto radi : )

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Pozdrav, imala bih jedno pitanje koje me dugo vremena kopka pa ako je u prolazu neka medicinarka zamolila bih je za misljenje.
    Rijec je o kalciju kojeg uzimam vise manje konstantno vec par godina i sad ne znam ni sama jel to preporucljivo ili je pak mozda i stetno, cujem svakavih oprecnih misljenja.
    U zadnjih 5 godina nanizalo mi se slijedece situacije:trudnoca-dojenje 3 godine-trudnoca dojenje od 9 mjeseci koje je jos u tijeku i necu ga prekidati dok dijete samo ne odbaci cicu. Svo to vrijeme imam gotovo konstantan unos kalcija u obliku integratora. Inace jedem normalno i sve. Neko vrijeme sam apstinirala od mlijecnih proizvods zbog izrazito jake alergije djeteta
    Kalcij sam uzimala u svakakvim kombinacjama, po 800 mg, po 1000 mg,
    Sad ga uzmem kad se sjetim. Nekad 800 cesce 400 a kad zaboravim ne uzmem taj ili vise dana nista.
    Tu i tamo ubacim i pokoji magnezij no cesce u trudnocama zbog grceva noznog misica.

Trebam li to svesti na neku mjeru?
    Pedijatrica mi je rekla obavezno 1000 mg a opstetricarka na zadnjem porodu se cudila zasto sam uopce ista uzimala (rekla mi je da je posteljica teska 810 gr pomalo ostarjela i da ima sitnih kalcifikata bio je 39 tt, dok od prvog djeteta u 42 tt nasli posteljicu od 880 gr ko novu - tako su mi rekli).

Hocu li ja nakupit nekakav kamenac ili cu pak pod stare dane se mucit osteoporozom?
    Unaprijed hvala ako mi netko rijesi ovu dilemu.

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

U nekim bio ljekarnama(viđala sam u rijeci) povremeno imas besplatno mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa. Potrazi na netu ako ima sto,ja sad ne stignem. Ja osobno nisam uzimala i ne uzimam nista,nekako mislim da je i dulje dojenje prirodno i da tijelo to samo izbalansira,nemam pojma. Ja rijetko popijem i tabletu za bolove,eto toliko sam protiv lijekova. Evo voljela bih i ja znati ako ima tko pametniji,mozda bih ipak i ja trebala uzimati nesto..

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

bila jučer na sanjakanju i opala u nekom trenutku. sad sa unutrašnje strane bedra imam ogromni ljubičasti podljev veličine dlana. malo me boli, ako baš krenem prekrižiti noge preko toga, ali da se zanemariti.
    treba li to nečim mazati? mama mi je spominjala heparin.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Nije ozljeda, nije bolest, al me zanima jedna informacija. Zaštose ne mogu dobiti CTG zapisi koji su snimani tijekom trudova. Bilo bi lijepo to priložiti u radosnicu. ne mora biti originalpa može se to iskopirati.Zašto to ne smijemo dobiti. Ja sam molila da mi kopiraju ili daju pošto mi je rečeno da se to kasnije baca, ali odgovor je bio"Ma mi to ne smijemo davati, kaj će vam to?"

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj krescenija prvotno napisa Vidi poruku
    Nije ozljeda, nije bolest, al me zanima jedna informacija. Zaštose ne mogu dobiti CTG zapisi koji su snimani tijekom trudova. Bilo bi lijepo to priložiti u radosnicu. ne mora biti originalpa može se to iskopirati.Zašto to ne smijemo dobiti. Ja sam molila da mi kopiraju ili daju pošto mi je rečeno da se to kasnije baca, ali odgovor je bio"Ma mi to ne smijemo davati, kaj će vam to?"
    ja sam svoj ispis dobila.... nemam pojma ni di je zavrsio, nije mi bio dirljiv

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Ma htjela sam ga zbog toga da vidi kakav je borac bila još u trbuhu. Otkucaji su joj padali na 40 al nismo se dale

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

tiziana, sva novija istraživanja pokazuju da kalcij i nije tako dobar. ja sam ga isto u trudnoći uzimala i imala isto kalcifikata u posteljici prije termina, koliko je povezano nisam sigurna, ali sam se stalno preispitivala jel imalo veze. nakon trudnoće se pojavila hrpa nekih novih saznanja ili barem starih (koja mi nisu nikad spomenuta) koja magnezij i vit D (sunce) daju jednaku važnost kao kalciju, ako ne i veću. no, konsenzus među liječnicima još nije postignut, kao što nije ni oko običnih vitamina.
    što napraviti, tj. piti, a što ne --- ni ja više nisam pametna. mislim da je pametnije, kao i obične vitamine piti po tri mjeseca, pa tri mjeseca pauza, pa tri mjeseca pa tri pauza ili možeš čak i 6 pauza.

ivon, što se tiče željeza kao što su ranije rekli, može izazvati proljev, a može i zatvor.. nema pravila. jedino kad su bebe starije, a i odrasli možeš možda malo više utjecati prehranom. što se tiče bio gaia, kao i sve probiotike, i za velike i za male, najbolje ih je uzimati/davati u što većem razmaku od hranjenja, i prije i poslije. no kad dojiš svakih tri sata meni je to bio problem, tako da sam mu davala kako sam stigla. kad bi ih davala svom mališanu on je redovno imao tekućastiju stolicu ako je imao i prije urednu stolicu, ako je bio malko zatvoren bila je tekućastija ili normalna, ali mislim da je to sve u oku promatrača :D na kraju krajeva, tako i na mene djeluju probiotici.

za ctg ne znam zasto se ni davao, ja isto sve svoje imam.. glupost, ali imam svakakvih na prijamu

što se tiče masnice, možeš i ne moraš mazati heparinom.. prije će proći ako budeš mazala, no te se krema koriste većinom kod većih podljeva.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Kriks hvala ti!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

aleksandra70vanja, hvala ti puno na odgovoru.
    a jel praksa da se naknadno mijenja nalaz ( jer nam je prvi put dao tuđi).?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jurana , kasnim s postovima na poslu između 5 stvari odjednom.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

nadam se da ovi u Croatiji neće stvarat problem oko toga što je nalaz napisan u ženskom rodu??

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

drage forumašice medicinske struke moli mako mi možete pojsanit što bi ovo značilo :
    "VLC capitis regio mentis" napisano je na povijesti bolesti mog sina nakon što je zadobio porezotinu na bradi i završio na šivanju u Klaićevoj.

Naime, liječnik nam je dao tuđu povijest, uopće nije bilo na ime mog djeteta, zatim nam je dao našu povijest s tim da je sve u povijestiu napisano u ženskom rodu kao da je Franko curica (ok je lijep kao curica , i još je k tome mijenjao dijagnozu u naalazu jek je baka došla po taj drugi "naš" nalaz jer imamao prabvo na odštetu od Croatije. Neki totalni zbunjola, još je rekao baki kao a jadne tete, helloooo imamo pravo na to a usotalom sama teta nam je rekla da tražimo odšetetu obavezno.

Bog zna šta je on to mijenjao i jel uopće ima pravo mijenjat naknadno sam nalat tj. dijagnozu (dijete nakon toga nije bilo u bolnici), šta je zapravo stavio u nalaz?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ajme tipfelera, korigiram.

Drage forumašice medicinske struke molim ako mi možete pojasnit što bi ovo značilo :
    "VLC capitis regio mentis" napisano je na povijesti bolesti mog sina nakon što je zadobio porezotinu na bradi i završio na šivanju u Klaićevoj.

Naime, liječnik nam je dao tuđu povijest, uopće nije bilo na ime mog djeteta. Nakon par dana je baka otišla, pa joj je dao povijest bolesti napisanu u ženskom rodu kao da je Franko curica (ok, lijep je kao curica al ipak je pišonja) i još je k tome mijenjao dijagnozu u nalazu jer je baka došla po taj drugi "naš" nalaz jer imamo pravo na odštetu od Croatije. Neki totalni zbunjola doktor, još je rekao baki kao "a jadne tete,imau upuno djece a njih malo..." helloooo imamo pravo na to a uostalom sama teta nam je rekla da tražimo odštetu obavezno i za nju nema nikakvih neugodnosti.

Bog zna šta je on to mijenjao i jel uopće ima pravo mijenjat naknadno sam nalaz tj. dijagnozu (dijete nakon toga nije bilo u bolnici), šta je zapravo stavio u nalaz?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pa odgovorila ti Aleks.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

VLC capitis regio mentis je upravo to što si sama napisala, porezotina brade
    VLC - Vulnus (rana) LaceroContususm (porezotina usljed udarca, nagnječenja)
    capitis - glave
    regio mentis - područja brade

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ne bi ja bila ja a da nemam novih problema. Dakle rodila sam prije 3 i po mj, malena mi je završila u bolnici s 2 mj zbog rota virusa, bila tamo 3 dana i dan kad smo išli kući kod mene su se počeli javljati problemi, vrtoglavica, odjednom ubrzano lupanje srca, i jaki pritisak u prsima, kad me uhvati imam osjećaj kao da će me prekinut. Od tog prvog ružnog osjećaja prošlo je mj dana, nakon toga to isto stanje javljalo se svaka 2-3 dana, a danas i jučer gotovo svakih sat vremena. Nisam još napravila nikakve pretrage, izložena jesam stresu, ali obično me takvo stanje (pritiska u prsima, lupanja srca, vrtoglavice i sveopćeg "pijanog" stanja, te kao da gubim ravnotežu) hvata kad se umirim (sjednem,legnem). Jel imate kakvo mišljenje što bi mi moglo biti. Sutra ću svakako posjetiti liječnika jer me brine ovakvo stanje. Ubrzani otkucaji srca znaju me čak probuditi po noći, gdje traju do max 5 min, ali osjećaj "pijanog" stanja me prati gotovo čitav dan. Molim vas za vaše mišljenje..

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

podižem

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

ako nisu napadaji panike, trebala bi se napraviti KKS, zeljezo, mjerenje tlaka, glukoza u krvi...
    ovo je misljenje laika.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

a tlak mi je klasičan, tj uvijek mi je nizak, imala sam šećer u trudnoći, da mi nije to šećer? Hvala ti Centar, ma svako mišljenje mi pomaže, jer sam previše zabrinuta

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dodatak: s obzirom da se javlja kad se umiriš, može biti i na psihićkoj bazi - napad panike.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Obavezno provjeriti TSH (štitnjaču). Zna se poremetiti u trudnoći. Česta pojava.
    Simptomi jednaki tvojima.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

u mojoj porodici žene s koljena na koljeno imaju problema s štitnjačom, ja sam prije 2 god vadila krv i bila je dobra. uh...

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

slažem se s ranije navedenim, mogući su napadi panike, štitnjača, tlak, željezo...
    meni se to događalo za vrijeme trudnoće i nakon poroda, otprilike u istoj fazi kad i tebi. srećom nije imalo veze sa štitnjačom (isto povijest bolesti), ali su bili izmješani napadi panike, nizak tlak, nisko željezo, alergije i nizak šećer.
    bilo bi dobro kad bi si mogla izmjeriti tlak kad te to uhvati, a također i šećer (što je već kompliciranije za izmjeriti). od željeza sam bila umorna kao pas, tek se dignem i već sam spremna za spavanje. a tlak je zadavao samo takve probleme, slabost, umor, vrtoglavica, doslovno sam imala osjećaj kao da ću se stopiti s krevetom koliko mi je bilo slabo. a nizak šećer slično kao tlak, no više slabost i vrtoglavica.
    što se tiče lupanja srca --- čisti napadi panike. nisam imala osjećaj panike u sebi doslovno, nego sva nervozna, iziritirana, često je znalo biti prisutnije kad bi išli kod svekrve ili bili kod nje :D
    u prilog štitnjače ide ubrzan rad srca, no s obzirom da s njom dolazi sve ubrzano, pojačano i aktivno, a ti si slaba sumnjam da se ipak radi o njoj.
    no svakako javi što doktor kaže.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

dobila sam uputnice za vađenje krvi, inače doktor opće prakse i nije baš neki doktor, imam više promila u krvi nego oni kraj dućana, al sam mu rekla za šta da mi da uputnice i dobro da je to napravio pa ćemo vidjeti šta nalazi kažu

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ivon prvotno napisa Vidi poruku
    dobila sam uputnice za vađenje krvi, inače doktor opće prakse i nije baš neki doktor, imam više promila u krvi nego oni kraj dućana, al sam mu rekla za šta da mi da uputnice i dobro da je to napravio pa ćemo vidjeti šta nalazi kažu
    nije dobro da dojiš i imaš toliko puno promila u krvi

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

joj sad tek vidim, ma ne ja nego doktor ma mijenjati ćemo ga, samo polako, jer smo sad tek na pola papira s preseljenjem.
    previše stresa je uzrokovalo moju situaciju, krvna slika mi je slabija, ali to je normalno nakon poroda, više se smirujem, pa mi je i bolje...barem za sada
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    nije dobro da dojiš i imaš toliko puno promila u krvi

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kriks, od štitnjače nisi sav ubrzan. Ima dvije vrste problema:
    1.) hipotireoza - gdje je sve usporeno (ali ide u pojačan rad srca)
    2.) hipertireoza - ubrzano

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam skužila da dr. ima promile u krvi.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa naravno da je to htjela napisati, nisam baš tak bedasta,
    i neka to i je istina onda neka mijenja liječnika, a ne da pljuje tu po čovjeku
    ali napisala je " imam više promila....

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Jedno "m" čuda radi :D :D

Čak napravi ivon pijanicom...vražja su ta slova. Ali, nije dobro na da bez "m" doktor bude pijanica, to nikako nije dobro.

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

anemona u pravu si, nisam napisala da sam mislila na hipertireozu koja dolazi s palpitacijama, tj. ubrzanim radom srca, zbog tih naglih obuzimanja, naravno da može biti i kod hipotireoze, ali puno rjeđe, s tim da hipotireoza više dolazi potiho, dok ubrzana štitnjača kuca na sva vrata. no, potrebno je puno više opisa da bi se moglo razlučiti točnije. ipak mislim,i nadam se, da je to kombinacija više stvari,a ne štitnjača

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

molim pomoć u čitanju nalaza, rijeć je o RTG lumbalne kralježnice.

Sasvim blaga sinistrokonveksna rotacijska skolioza ( koliko sam skužila imam iskrivljenu kralježnicu) i pojačana fiziološka lordoza uredno visokih i mineraliziranih kralješaka.
    Održana je IK linija.
    I.V. hondroza L2-3, L3-4.
    Blage neravnosti i rubna skleroza pokrovnih ploha trupova L4-5.
    Rascijep luka S1 ( to me najviše muči).
    SI zglobovi su uredne širine, blago rubno sklerotični.

Kako sam nedavno snimala i vratnu kralježnicu zbog sumnje da mi ona stvara probleme sa migrenama i trncima u rukama, a u zadnje vrijeme i bolove u lijevoj podlaktici i šaci, te mi tu rekli da mi vratna kralježnica ne može biti bolja ( nakon 15 godina okrivljavanja za glavobolje bez da me tko poslao slikati). I kako je taj nalaz koji je trebao biti navodno loš s obzirom na moje zdravstveno stanje ispao fantastičan, ovaj nalaz me je moram priznati pogodio. Upućena sam jer sam se fizijatrici požalila da nakon zadnjeg poroda nisam 2 mj smjela leći na leđa jer se ne bi mogla više pomaknuti od bolova u leđima, pa kao da se snimi i vidi jel sve OK, vjerojatno je u pitanju problematična trudnoća, višak plodne vode, brz porod itd. To se pomalo primirilo, ali je nakon vježbi za vratnu kralježnicu na kojima sem bila do prije dva tj. opet u koma stanju. Više ne znam što da mislim.

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

molim pomoć u čitanju nalaza, rijeć je o RTG lumbalne kralježnice.

Sasvim blaga sinistrokonveksna rotacijska skolioza ( koliko sam skužila imam iskrivljenu kralježnicu) i pojačana fiziološka lordoza uredno visokih i mineraliziranih kralješaka.
    Održana je IK linija.
    I.V. hondroza L2-3, L3-4.
    Blage neravnosti i rubna skleroza pokrovnih ploha trupova L4-5.
    Rascijep luka S1 ( to me najviše muči).
    SI zglobovi su uredne širine, blago rubno sklerotični.
    Pa zar baš nitko ne zna?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Uvijek počekam da se javi netko tko zna više, ali da ne ispadne da nitko ne čita, evo da nešto napišem.

S1 je najgornji kralježak sakralnog dijela kralježnice, tj. trtične kosti.
    Hondroza označava suženje razmaka između kralješaka. Znači da se istrošio disk koji je između svaka dva susjedna kralješka i on ustvari "federira", omogućuje bezbolno gibanje. A L je oznaka za lumbalne, slabinske kralješke.

Imaš bolove, ishijadične? Vjerojatno su ti preporučili neke terapije? Zašto ti nisu objasnili sve te dijagnoze?

Rascjep luka kralješka nije normalan nalaz i trebali su ti reći koliki je taj rascjep, na kojem djelu luka je, i koje su mu posljedice i liječenje. Da li si ti bila i prije na slikanju kičme? Jer, to može biti i urođeno. Pa da ti do sada nije smetalo. Samo po sebi ne bi trebalo biti opasno, ali mislim da bi ti trebali točno objasniti i reći što to jest. Jer, ovako preko foruma to ne mora biti točno.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 03.04.2013. at 20:22

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma stvar je u tome da je to nalaz od RTG-a na koji me poslala fizijatrica kojoj moram na kontrolu krajem mjeseca, a moja dr OP je rekla da se ne sjeća više što znači koja fraza, ali da mi je kralježnica puno starija od mene i mojih 32 godine. Smještaj kralješaka koliko-toliko znam tj 7 cervikalnih ( vratnih), 12 torakalnih ( rebrenih), 5 lumbalnih ( slabinski ili križnih po naški), 5 sakralnih koji su spojeni, te trtičnih 4.

E sada, ja već pola života patim od migrena ( iliti nekakvih napadaja kojima nisu našli nikakav uzrok, a kako me nakon napadaja dugo boli glava zaključili su da je u pitanju komplicirana migrena). Nedavno me je dr. OP poslala na RTG vratne kralješnice jer me je boljela ruka, trnuli prsti, ne bi mogla spavati, okretati zapešće itd pa kao to može biti od vratne a kakao mi već godina ju krive za glavobolje a nitko me ne šalje na snimanje, ona je to učinila na svoju ruku pod izgovorom bolova u ruci. Snimci vratne su fantastični, pogotovo sam ostala iznenađena s obzirom da mi nju krive za skoro sve probleme. Zatim me je poslala k fizijatrici na pregled da vidimo što je sa rukom. Tamo sam nakon temeljitog razgovora i iznošenja svega što me ikada boljelo u životu ( izvačila je to dr iz mene onako rafalno, i još se ljutila kako joj nisam rekla da imam problema sa GERBOM iako to nema veze sa fizijatrima). S obzirom da sam nakon zadnjeg poroda imala problema sa lumbalnom kralježnicom, tj nisam se smjela okrenuti na leđa jer se ne bi više mogla nikako okrenuti od bolova, poslala me je na ( kao usput da isključimo) RTG lumbalne kralježnice i EMNG ruku da se vidi je li u pitanju sindrom karpalnog tunela ( nije, nalaz je izvanredan), ali je ovaj RTG nalaz došao katastrofa. U međuvremenu sam išla na vježbe za vratnu kralježnicu, TENS lijeve ruke i lakta, te lampiranje lumbalne kraljžnice i došla do zaključka da mi i nije puno pomoglo, barem ne vježbe jer bi me nakon vježbalja opet boljela ruka zbog nekih poteza koji se izvode, a leđa me opet od prvog dana počela rasturati i tako je ostalo još i sada, 2 tj nakon vježbi. Evo jutros sam jedva ustala a i nisam baš spavala zbog leđa.
    Dakle sada sam na čekanju kontrole kod fizijatra da mi objasni nalaz. Najviše me brine taj rascijep luka na kralješku, jedino što sam uspjela uguglati je spina bifia koja se povezuje sa time, ali da nema dovoljno istraživanja osim za kritične slučajeve gdje živci izlaze iz kralježnice skroz van ili su samo pokriveni kožom. Ja ne mogu tvrditi da nisam nikada imala neke probleme vezane uz taj rascjep s obzirom na moje probleme sa " migrenama" iliti napadajima koj se povremeno javljaju, a izazivaju trnjenje desne strane tijela ( ruka, glava, prsa, noga) poteškoće sa vidom ( vidim samo obrise u sredini vidnog polja, ostalo je mrak), govorom itd. Nekako se čak i nadam da će mi jednog dana pronaći neki uzrok tim napadajima jer mi je više dosta da više od pola života živim sa tim "duhom" i da me nešto boli od ničega.
    Pretpostavjam da će me poslati na neke detaljnije pretrage vezane za moje sadašnje nalaze, ali kojim pretragama mogu vidjeti nešto više nego RTG-om. Napominjem da se i kod cervikalne i lumbalne kralježnice spominje uredna mineralizacija i sastav kostiju.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Samo 32 god! Da, nalaz za tvoje godine nije fiziološki. Ti si još pupoljak. I trebaš otkriti razlog i ukloniti ga koliko se može i živjeti što bolje.
    Znam što su bolovi u leđima jer imam skoliozu od kad pamtim, navikneš se živjeti sa boli i meni je čudno kad mi muž kaže da ga ne bole leđa. Meni je najbolje ljeti, kad mi sunce grije leđa, tada boli gotovo i nema. No, nije to bol koja se ne može trpjeti. Postoji i nekako ju ni ne primjećujem, jer,skoro ni ne znam kako je bez nje.
    No, glava me ne boli, pa je to drugačije. I to tvoje vidno polje, istražuješ i to?
    Nadam se da će ti fizijatrica dobro sve objasniti i pomoći ti, jer je prva krenula dobrim putem što se uzroka tiče.

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam ljubimorna na sve koji kažu da ih nikada ne boli glava ( osim kada malo više vire u čašu). Navikla sam živjeti sa glavoboljama i migrenskim i tenzijskim, dosta patim kod promjena vremena kao recimo sada kada se vrijeme ne može odlučiti hoće li biti lijepo ili će padati sjekire sa neba, pa je jedan dan vani 20 i šetamo u kratkim rukavima, a drugi dan je -5 i razbacujemo snijeg po dvorištu.
    Vid kao takav mi je Ok, imam naočale za komp, TV i čitanje ali je dioptrija samo 0,5. Ali, naravno da postoji onaj ali, prema nekoj pretrazi su zaključili da imam problema sa perifernim vidom i na tome je ostalo, nitko nikada nije dalje potezao to pitanje. Neurolog kaže da to nema veze sa glavom, osim kod napadaja jer valjda manje krvi stiže u mozak pa se tu reflektira. Čekam pregled 18. kod fizijatrice pa da vidim što će reći na ovo, ali probati ću tražiti da me pošalje na neke detaljnije pretrage u vezi tog mog rascijepa ako ih sama ne zatraži. Ono što mi se ne sviđa je to da me leđa trenutno jako gnjave i to tek nakon vježbi na koje sam išla po zahtjevu fizijatrice ( vježbi za vrat i ramena), prije toga je neko vrijeme bilo mirno sa leđima, jedino me je znala zafrkavati desni kuk i noga, ne baš bol, već neka nelagoda kada se opuštam navećer dok ležim.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

prije nego se uputim po uputnicu za dermatologa....
    vec nekoliko mjeseci na gornjoj strani desne sake, izmedju 1. i 2. metakarpalne kosti imam malu crvenu tockicu (promjera 0,5mm) i oko nje podrucje svjetlije koze (promjera cca 7mm). to se posebno vidi kad mi se koza zacrveni, taj dio ostane potpuno bijel. ideje?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Imam i ja jedno pitanje, curki (5,5 g.) smo vadili krv za predviđeni zahvat pod anestezijom i vidla sam da joj je Kalij na donjoj granici (znači točno onaj iznos na donjoj granici, ne znam sad točno kolko, nemam nalaz kod sebe) pa me zanima uzrok manjka kalija i kako ga nadoknaditi prirodnim putem (nije baš ljubitelj banana i paradajza, a kolko znam tu ga ima najviše)-

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •