10^5
zašto tak hitno cjepljenje, uvijek se čeka da se oporavio od boleštine i ostalog? koje je to cjepivo
Nemam pojma koje. Ako ću čekati da se oporavi od bakterije neće ga nikad cijepiti jer mu se bakterije vraćaju.
Ovo se odnosi na mene. Što je najgore što mi se može desiti ako lagano unutrašnji dio vanjskog uha premažem mikonazolnitratom?
Vjerojatno ono ispod kožice (poveži sa svojim drugim pitanjem o prevlačenju). Ako se ne povuče dovoljno kožica, unutra se skupljaju gadosti. Znam malca koji je doslovce gnoj dobio unutra, isto nisu mogli prevući pa se skupljalo
Ja nisam med.struke ali iz iskustva,3 dana nakon antb.ces vrlo vjetojatno dobiti lazno negativan nalaz.
Mi smo radili uk 7 dana nakon antb.to je najranije sto je kao realno.
vjerojatno subklinička hipotireoza
znači štitnjača slabije radi, ali su hormoni još u granicama na račun povećanog TSH
definitivno treba endokrinološka obrada, protutijela štitnjače, uzv štinjače
i terapija, nadoknada hormona, da se smanji TSH
kod pripreme za kolonoskopiju, zna li netko za jagode - smiju li se jesti?
preporuka je desetak dana prije pretrage ne jesti sjemenke poput lana, kruh sa sjemenkama, paradajz i kivi zbog sjemenki... a jagode? jesu li i one voće toga tipa koje se ne jede ili nemaju veze s tim?
Vrijednost GUK-a je zadnje tri godine oko 8,5. Treba li se uraditi detaljnija obrada, i da li je ova vrijednost za uključivanje kakvih oralnih antidijabetika?
Na tašte, a hba1c nisu radili.
U pitanju je svekar, 68 godina. Zadnje tri godine, njegov ljekar om ovaj nalaz smatra normalnim, te ne poduzima bilo sta drugo da utvrdi da li je za kakvu terapiju.
Sjećam se da je moja doktorica sebi na ovu vrijednost uključila metformin.
GUK natašte od 8.5 mmol/L znači dijabetes, ali treba istražiti dalje.
http://www.msd-prirucnici.placebo.hr...betes-mellitus
Je li mu dala upute o prehrani, objasnila kako mora uvesti tjelesnu aktivnost u svakodnevicu, napravila plan smanjenja tjelesne težine ako je potrebno?
Ako nije napravila ništa od toga, treba ponovno razgovarati s njom i tražiti da se više angažira. Ako to ne napravi... ima još doktora u Hr.
Privatno vađenje HbA1c ne košta više od 90-ak kn.
Danka, mi smo u BiH.
Zato sam i pitala za mišljenje, jer meni nije ok da ljekar tri godine ignorise isti nalaz. Niti savjeta o prehrani, kretanju ili dodatnih pretraga.
Svekar svako jutro pjesaci oko 5 km, pokušava regulirati prehranu. Zapravo više gladuje nego jede, ali to radi da bi smršao. Od kako je u penziji dobio je tih 10 -tak kg pa se ozbiljno njima pozabavio od jesenas. Prilično je skinuo, ali kažem, čovjek ne jede. Bar po mojim mjerilima. Ponekad popije alkohola, sad i to izbjegava, jer kako kaže hoće smršat.
Znači prvo da krene od hba1c, pa onda dalje.
Hvala na pomoći!
Da, jer kao ionako su stari pa neće stići razviti komplikacije
A ljudi požive 10-20 godina
j-la, pokušajte dobiti od nje uputnicu za internistu barem, ako već ne za endokrinologa-dijabetologa
Ili idite privatno na pregled internisti, ako je moguće
Samo da netko malo to zagrebe i vidi kakvo je stvarno stanje. A lipidogram kakav je?
Holesterol i trigliceridi, je l to? Holesterol je 5,6, a trigliceridi 1,2.
Nisu mu radili dobri i loši holesterol.
Koliko se sjećam, on je i prije imao te neke povišene vrijednosti GUK-a. Znam ga 11 godina, i u tom dobu, vrijednost nikad nije bila manja od 6,5.
Još prošle godine sam mu govorila da je on za terapiju, nije me slušao. Ove godine vidim da je zabrinutiji ali i dalje sluša doktora.
Popričat ću sa svekrom, uputiti ga sta bi dalje trebao.
U timu tog ljekara sam i ja, jako sam nezadovoljna radom, i jedino što me drži je sestra iz tima. Naravno, jer mi ništa nije trebalo.
Svekra nagovaram da predje kod drugog jer ovaj se ne brine o svojim pacijentima.
Danka, kod nas je malo teže doći do endokrinologa, internista je dostupan. Ma vjerujem kad bi samo TOM promijenio da bi ga drugi dr odmah uzeo u obradu.
Ma obično nije potreban endokrinolog kod nekompliciranog dijabetesa tip 2. Ali ipak treba netko (bilo doktor obiteljske medicine, bilo internist ili čak dijabetolog) postaviti dijagnozu, pratiti kako se stvar razvija, napraviti testove krvi periodično i uključiti terapiju ako je potrebna.
Nisu mu loši kolesterol i trigliceridi
Trigliceridi znaju biti povišeni nakon razdoblja baš visokih šećera, a povišeni kolesterol često ide uz dijabetes kao suputnik
Sretno.
Posljednje uređivanje od Danka_ : 20.05.2018. at 00:09
Imam dvije uputnice, jednu za laboratorij za vađenje krvi i drugu za transfuziju, opet za vađenje krvi.
Kužim dvije uputnice, ali zašto dva pikanja?
Kažu, ne može u jednom. Ne mogu u labosu izvaditi krv i odnijeti na transfuziju. Ili obrnuto. Neće ni oni nositi. Labos i transfuzija su odvojene prostorije.
Zašto?
Ima neki medicinski opravdan razlog ili je pitanje čisto administrativno- financijske prirode?
Kakvu uputnicu imas? Za dom zdravlja, onu crnu? i crvenu za transfuziju? Ako je za DZ idi tamo vaditi i neka ti izvade za transfuziju. Prije toga naozovi transuziju da pitas koje epruvete (antikoagulanse ) trebaju za trazenu pretragu. Obzirom na ogranicen broj pretraga na tansfuziji oni ti sigurno nece vaditi za DZ jer moguce da i nemaju sve potrebne epruvete.
Znam.
i pravilnik navodi da uzorke moze dostavljati samo medicinsko osoblje, ali ne i pacijent sam.
Ali jasno da se primaju i uzorci doneseno od strane pacijenta.
Kad postanemo Amerika tada ce i razina sigurnosti postati prilicno drugacija ( tamo za nalaz krvne grupe prije zahvata krv vade u dva razlicita dana dvoje razlicitih tehnicara i tek kad su nalazi identicni priznaju se kao " pravi". Strah od tuzbi zbog greske tamo je ogroman.)
Ali postoje razni nacini preuzimanja uzoraka. Rebro ima svoju transfuziju koja je posve odvojen zavod, i njima se krv sa uputnicom ostavi na posebno dogovorenom ( sigurnom ) mjestu gdje preuzimaju uzorke u dogovoreno vrijeme. Jasno , tehnicar odgovara za uzorak svojim potpisom.
Mislim, sve je to meni jasno, ali ne mozes pacijenta maltretirati sa 3-4 uboda ako unutar iste " kuce" treba pretrage iz razlicitih zavoda. Protokol se mora dogovoriti unutar kuce na korist pacijenta. Jasno da osoblje nece biti presretno zbog toga jer to zahtjeva prilagodbu i dosta dodatnog posla ( uz dodatni napor mozga), ali to je tako.
Na terapiji sam Euthrox 50, trenutni nalaz :
T4 145,7 nmol/l
TSH 4,2 mIJ/l
TPO-At > 1000.00 IJ/ml
TPO at sam sada vadila prvi put, inače uvijek samo TSH i T4...Što znači njegova tako visoka vrijednost ?
Kod nas se to moze (izvade krv u domu zdravlja pa nosis u bolnicu), placas desetak kuna uslugu vadjenja krvi.
Zbog slabokrvnosti gin. mi prepisao Heferol kapsule, budući ujutro uzimam Eutyrox, nisam sigurna koliki razmak da stavim između njih...Do dr. ne mogu doći, a odg. med.sestre me se nije dojmio...Zar nije preporuka za Heferol najbolje natašte ?
Imam dvije crvene uputnice. Mi krv vadimo u bolnici. Pretrage mi trebaju kao priprema za operativni zahvat. Danas sam vadila u labosu i molila da uzmu krv i za transfuziju koja je u krugu bolnice, ali par zgrada dalje, sa namjerom da ja odnesem epruvetu, no nisu htjeli.
Zakaj ne spoje ta dva odjela u jedno, nego maltretiraju ljude, ne kužim.
Ok, problem je onda u epruvetama, bit će tako.
Uzet ću to kao opravdan razlog, jer drugi ne vidim. Dakle, antikoagulansi.
Jer mislim, djetetu na pedijatriji vade krv, ja nosim u labos.
Meni na internoj vade, muž nosi.
Kako negdje može, negdje ne može?
Hvala vam sirius!
I problem u epruvetama je taj da vecinom ne znaju koja epruveta treba za sto ( koji antikoagulans). Ali to se sredi tako da se raspita ranije. Opci labos u bolnicama i domovima zdravlja sigurno ima epruvete sa svim antikoagulansima. Ovakvi specijani zavodi ( kao tramsfuzija) moguce da nemaju.
I odjeli se ne mogu tako lako spojiti. To je moalo slozenija politika.
Ali se moze postici dogovor da se vadi na jednom mjestu i ne maltretira ljude.
Jedino sto se pacijenti moraju poceti sluzbeno buniti.
Napisi mail ravnateljstvu i pozali se na sistem rada. To je jedini nacin da se mjenja politika.
Na Rebru u labosu vade za sebe i prema potrebi za 4 druga zavoda u sklopu kbc-a.
Nece pacijent ( dijete pogotovo !) imati bespotrebne ubode.
mm je uzorak koštane srži sam nosio iz jedne zagrebačke bolnice u drugu
odmah nakon vađenja iste![]()
pojava da pacijenti sami nose uzorak je totalno nedopustiva od strane dobre lab. prakse. niti se zna u kakvim uvjetima je uzorak bio, niti koliko dugo.
laboratorij koji drzi do sebe to ne bi smio prihvatiti.
ali da bi se na jednom mjestu trebalo sve vadit, bi. a onda ustanova mora organizirati adekvatan put uzorka
Posljednje uređivanje od magriz : 22.05.2018. at 22:04
Može li urinoinfekcija (P. mirabilis, 10^4) proći sama od sebe bez antibiotika?
Radioterapija i beba u kući? Zaista ne treba nikakva mjera opreza? Nemam puno znanja o tome osim da u teoriji se ne akumulira to zračenje, nije opasno za okolinu itd. U uputama sa radiologije je naglašeno da opasnosti nema. Mislim, osoba je tu, privremeno kod nas doma, vjerujemo da bude sve ok. Ali tu je taj strah za malecku koji ide iz srca, ne sluša razum.
Osoba koja prima terapiju zračenjem prima i sav efekt zračenja, tj. razaranje stanica će se desiti samo kod nje i ograničeno je na veličinu zračenog polja, energiju zraka, trajanje i vrstu zračenja.
To nije nešto što se popije pa se izlučuje tjelesnim tekućinama, namaže pa isparava i sl. Nema posljedica za okolinu. Ni za bebe, ni za odrasle. Samo je ponekad sve skupa jako teško psihički. Sretno!
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Dragi forumaši,
ajde pomozite jednome starcu sa odgovorom pod hitno:
Jučer sam bio na pet ct-u radi dijagnoze tumora pluča nakon dvije ture primljene kemoterapije pa da mi kažete koliko sam opasan za okolinu---suprugu koja spava sa menom u istom krevetu i smije li to?
Za malu djecu su me uputili da im ne smijem prići 12 sati, a za odrasle da smijem, da ih budem malo ozračio, ali ništa opasno---ja im nekako ne vjerujem, pa zato od Vas koji nešto znate tražim pomoć u odgovoru. Može li to malo pospješiti dobivanje tumora na grudima ili doljnjim Vašim organima, budući ste Vi žene jako osjetljive na to---bar se u zadnje vrijeme puno o tome govori i piše?
Željko
Željko,
Dobro nam došli.
Žao mi je što ste bolesni.
Moj suprug boluje od karcinoma i u zadnjih godinu i pol je imao dva PET CT snimanja.
Sve sam prošla s njim kao pratnja.
Nikakvih posebnih uputa nije bilo, niti je rečeno da suprug zrači i mene ugrožava.
I ja vjerujem da je tako i da Vaša supruga ne mora brinuti.
Sretno.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Draga Tanči,
zahvalan na odgovoru, budući mi je supruga sve na svetu i ne daj bože da nastrada od mene radi gluposti, pa sam zato i postavio pitanje.
Interesantno da na google-u nema ni riječi od opasnosti pet ct-a niti od primanja kemoterapije ili ja ne znam postaviti pitanje, ali na samom primanju i kemoterapije i pet ct-a i sestrice i inženjeri koji sve pripremaju, stalno upozoravaju o opasnosti od zračenja i od kemoterapije, a na svu žalost i ostali bolesnici o tome pričaju kao o najvećoj opasnosti za ukućane, pa mi to gledano sa strane ispada sve na neki način degenerično za razumjeti.
Čudno mi je i da google, koji ima na sve odgovor nema o toj opasnosti ništa, pa nemojte mi zamjeriti što sam to pitanje postavio na forumu, gdje nas ma puno, a ljudi kažu ---svi ljudi sve znaju, a jedan čovjek ništa ne zna.